civic9 02.01.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Ja mam taki problem (bo pani w US nie potrafiła mi pomóc odesłała mnie do KIP - Krajowa Informacja Podatkowa). Sprzedaż mieszkania (przed upływem 5 lat). W grudniu 2006 dostaliśmy zadatek od kupujących. W lutym 2007 notarialnie sprzedaliśmy je. Teraz w lutym musimy się rozliczyc. Na pewno damy zaświadczenie o ratach i dsetkach od spłacanego kredytu na budowę. I do tego masa faktur. Potem chcemy skorzystac z ulgi odsetkowej w zeznaniu rocznym. Czy będziemy mogli uwzględnic te odsetki, które będą w tym zaświadczeniu. Pytam się bo pani powiedziała że jak damy jej takie zaświadczenie to już nie mozemy korzystac z tej ulgi. Wg mnie bzdury gada, ale ... Aga, ten temat jest śliski i jeśli chcesz iść w tym kierunku to się przygotuj na spór z US. W KIP uzyskasz pewnie informację taką jak z US lub zacytują Ci przepis i sama sobie go będziesz musiała zinterpretować. Na pewno prawo zabrania sytuacji odwrotnej - skorzystanie z ulgi odsetkowej, a potem wykazywanie tych rat do zwolnienia od dochodowego. W odwrotnej sytuacji - twierdzą różnie, pewnie przez analogię, że skoro nie można w jednej kolejności to czemu by miało to być możliwe w innej. Ale... to już jasno z prawa nie wynika i są różne interpretacje (wg mnie nadinterpretacje, no ale...). Sam mam u siebie w ręku wydane na mnie 3 szt - każda jest trochę inna. W sieci też można znaleźć różne rzeczy na ten temat. Jak się czegoś dowiesz to daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 03.01.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 My sprzedaliśmy mieszkanie przed upływem tych 5 lat i juz mamy zgłoszone w urzędzie ze ta kwota zostanie wydana na budowe domu,jednak gdzieś na początku wyczytałam że niemuszą być fakturki aby udokumentować tą kwotę czyli np jakiś świstek gdzie jest zapłacono wystraczy, bo np. niebraliśmy fakturki na drewno bo za to nam niezwroca roznicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaAndrzej 10.01.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Chwileczkę, chwileczkę...civic9 , analogicznie do sytuacji Agi-Żony Facia, wychodziłoby na to,że skoro zamierzam rozliczyć fakturami wydatki na cele mieszkaniowe w celu uniknięcia zapłaty podatku dochodowego, to nie powinnam występować o zwrot Vat-u (VZM). Rozmawiałam z babką z US w mojej miejscowości i pytałam nawet jak sugerowałeś wcześniej, czy wydatki na cele mieszkaniowe powinnam pomniejszyć o kwotę uzyskanego zwrotu Vat-u(?) i albo mam jakąś normalną kobietę w US albo nie koniecznie wiedzącą co mówi ale okazało się,że NIE. Ja zdaję sobie sprawę z tego,że przepisy można interpretować różnie,że każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie, ale myślę,że takie sprawy to nie jednostkowe przypadki i chciałabym uzyskać konkretną odpowiedź na pytanie które zadaje również Aga-Żona Facia:Czy mogę skorzystać z ulgi odsetkowej i dochodowej jednocześnie?orazCzy mogę skorzystać z odliczenia Vat-u i ulgi dochodowej jednocześnie?Jeśli ktokolwiek z forumowiczów przerobił ten temat w US niech nam pomoże rozwiązać ten problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 10.01.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 my jak po sprzedaży byliśmy w urzędzie babka powiedziała żeby przyjść jak zakończymy budowę z fakturami na ta kwotę i przy niej będzie sprawdzać czy się wszystko zgadza i potem nad od razu odda faktury,no i zze potem o zwrot normalnie mozemy sie starac, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 10.01.2009 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Czy mogę skorzystać z odliczenia Vat-u i ulgi dochodowej jednocześnie? Jednocześnie skorzystać można na pewno. Pytanie czy pomniejszając o uzyskany zwrot czy nie. To szczerze mówiąc nawet na logikę wychodzi tak, że to co się dostało spowrotem to się nie wydało. W jednej z interpretacji (ale na inny temat) US mi napisał: Zasadą jest, że prawo do ulgi jako wyjątek od reżimu powszechnego opodatkowania nie może być kumulowane... Chociaż można by dyskutować z nimi skąd tą zasadę wytrzasnęli, ale może gdzieś istnieje, nie zamierzam, bo to mi akurat (pomniejszenie odliczenia o otrzymane zwroty VAT) nie przeszkadza. Wiesz, napisaliście, że to nie są jednostkowe przypadki - popatrzcie na sam zwrot VAT. Tego są w skali każdego US pewnie tysiące. A w wątku obok macie mnóstwo historii tego typu, że komuś cośtam zaliczyli, a komuś innemu to samo już nie. Tak niestety jest. Czy mogę skorzystać z ulgi odsetkowej i dochodowej jednocześnie? To może odpowiem tak: http://www.pit.pl/att/przepisy/updof_2006.pdf Art.21 ust. 1 pkt 32 lit. e) - "ulga dochodowa" na wydatkowane w ciągu 2óch lat na potrzeby mieszkaniowe. Art. 26b ust.1 - ulga odsetkowa Art.21 ust.2a. Przepis ust. 1 pkt 32 lit. e) nie ma zastosowania do podatników, którzy odsetki od kredytu lub pożyczki odliczali lub odliczają na podstawie art. 26b.] Art.26b ust.2. Odliczenie, o którym mowa w ust. 1, stosuje się, jeżeli: ... 7) podatnik lub jego małżonek nie korzystał lub nie korzysta z odliczenia od dochodu (przychodu) lub podatku wydatków poniesionych na własne cele mieszkaniowe, przeznaczonych na: (no i tutaj wymienione wszystko co się da) Te same przepisy mają na KIP (i chętnie je cytują), te same mają w US. Wczytaj się w nie, to jest wszystko co dotyczy tematu łączenia tych ulg. Nie ma tego dużo Jeśli ktokolwiek z forumowiczów przerobił ten temat w US niech nam pomorze rozwiązać ten problem. Powyższe piszę na podstawie "przerobienia" tematów z US. Nie interesują mnie nigdy opinie Pań z US - sorry, naście lat doświadczeń z US. Tak jak pisałem mam 3 różne pisemne interpretacje w tej sprawie łączenia ulgi odsetkowej i dochodowej - 2 z różnych US (odległość 15km) i jedną z Izby Skarbowej (po zaskarżeniu jednej z nich). Każda trochę inna,i co gorsza tak do końca,nawet po odwołaniu nie odpowiadają jasno na pytanie co można, ale już nie chciało mi się ciągnąć dalej sprawy bo następna instancja to było WSA. Co ja poradzę, że jest jak jest. Zamierzam skorzystać max. z tych dwóch ulg, ale szykuję się na walkę, z US, potem IS, WSA, NSA... Jeśli ktoś skorzystał z ulgi dochodowej i odsetkowej jednocześnie i przeszedł kontrolę obu tematów - to chętnie o tym usłyszę. Ja jestem po interpretacjach (niestety nie do końca na korzyść), po skorzystaniu, ale przed skontrolowaniem. Dam znać co z tego wyszło za jakiś rok - dwa Do obu przypadków - chcesz mieć pewność? Wystąp o interpretację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 10.01.2009 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Chwileczkę, chwileczkę...civic9 , analogicznie do sytuacji Agi-Żony Facia, wychodziłoby na to,że skoro zamierzam rozliczyć fakturami wydatki na cele mieszkaniowe w celu uniknięcia zapłaty podatku dochodowego, to nie powinnam występować o zwrot Vat-u (VZM). jeszcze słowo komentarza - tutaj nie ma żadnej analogii pomiędzy tymi dwoma tematami. Temat zwrotu VAT to osobna ustawa, nie wprowadzająca warunków związanych z innymi podatkami PIT za bardzo (*). W drugą stronę w ustawie o PIT (która reguluje ulgę dochodową i odsetkową) też nie ma odwołań do ustawy o zwrocie VATu za mat.budowlane. (*) z wyjątkiem tego,że jeśli korzystaliśmy z tzw. starej dużej ulgi budowlanej to dostajemy zwrot VATu w wysokości 55,23% zamiast 68,18%. Dokładnie o te 19%, które można było w niej odliczyć. Swoją drogą jest to przykład na to, że te kumulacje ulg faktycznie nie są wskazane, przy czym w tym przypadku jest to jasno powiedziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaAndrzej 10.01.2009 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 civic9 dzięki za info. Fajnie ,że posiadasz taką wiedzę i możesz podzielić się z innymi. Ja też mam jeszcze sporo czasu, bo do końca listopada 2010 ale warto wiedzieć czego można się spodziewać i jak z tego wybrnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 11.01.2009 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 no to rozumiem, że w listopadzie 2008 sprzedaliście nieruchomość i skorzystaliście ze zwolnienie. a kiedy z ulgi odsetkowej? W tym roku będzie pierwszy raz? Tylko, że potem jak się okażę, że czegoś nie można było zrobić to odkręcanie tego będzie kosztowne - zwrot ulg z odsetkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaAndrzej 11.01.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Zgadza się civic. Mieszkanie sprzedaliśmy z końcem października,a z ulgi odsetkowej zamierzałam skorzystać w tym roku po raz pierwszy. Chyba jednak wystąpię do US o interpretację. Po co mam się stresować przez dwa lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majster123 10.04.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Witam Może ktoś biegły w przepisach będzie mógł mi pomóc. Sprzedaliśmy mieszkanie, przed upływem okresu 5 lat. Za uzyskaną kwotę kupiliśmy większe mieszkanko od dewelopera. Podpisaliśmy akt notarialny. I nadszedł czas rozliczenia. Zanoszę wszelkie papierzyska łącznie z aktami notarialnymi sprzedaży i kupna. A Pani żąda od mnie faktur od developera. Interesuje mnie taka sprawa: 1. Czy US ma prawo żądać od mnie tych faktur? ( Wiem, że chcieć może wszystkiego, tylko, na jakiej podstawie i czy ja muszę je przedstawić, czy nie wystarczy tylko Akt Notarialny, gdzie jest napisane, za ile mi zostało to sprzedane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naan5 10.04.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Witam Może ktoś biegły w przepisach będzie mógł mi pomóc. Sprzedaliśmy mieszkanie, przed upływem okresu 5 lat. Za uzyskaną kwotę kupiliśmy większe mieszkanko od dewelopera. Podpisaliśmy akt notarialny. I nadszedł czas rozliczenia. Zanoszę wszelkie papierzyska łącznie z aktami notarialnymi sprzedaży i kupna. A Pani żąda od mnie faktur od developera. Interesuje mnie taka sprawa: 1. Czy US ma prawo żądać od mnie tych faktur? ( Wiem, że chcieć może wszystkiego, tylko, na jakiej podstawie i czy ja muszę je przedstawić, czy nie wystarczy tylko Akt Notarialny, gdzie jest napisane, za ile mi zostało to sprzedane) Ma prawo jeśli jest to konieczne do ustalenia czy na pewno wydałeś te pieniądze w wymaganym terminie 2 lat od dnia sprzedaży. Tak powiem z własnego doświadczenie, że w przypadku mieszkań kupowanych od deweloperów najczęściej wzywa się z np: fakturami od dewelopera w dwóch przypadkach: 1. kiedy akt notarilany jest spisany już po tych dwóch latach - wtedy są potrzebne faktury czy potwierdzenia wpłat że zaliczki na poczet mieszkania zostały faktycznie wpłacone w ciągu tych wymaganych 2 lat, a jedynie sam akt notarialny został spisany później, 2. kiedy a akcie notarialnym jest napisane że umowa z deweloperem na wybudowanie budynku została zawarta przed sprzedażą z której się rozliczamy. wtedy jest możliwe że jakieś zaliczki na poczet mieszkania mogły zostać wpłacone przed sprzedażą i nie mogą być uwzględnione, no ale to US musi znać konkretne kwoty i daty. Jeśli u ciebie wszystko mieści się ładnie w tych wymaganych 2 latach, to widocznie twj US lubi zbierać dużo papieru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 15.04.2009 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 civic5 Zwolnienie z art. 21 koliduje z ulgą odsetkową (w części): nie można kasy ze sprzedaży lokalu przeznaczyć na spłatę odsetek od kredytu, jeśli odlicza się ulgę odsetkową. Tutaj musisz wybrać. To znaczy jeżeli dochód uzyskany ze sprzedaży mieszkania oraz całośc uzyskanego kredytu zostały przeznaczone na budowę domu a kredyt spłacany jest z bieżących dochodów to bez obawy o jakąś zależność można skorzystać ze zwolnienia z podatku dochodowego ( ART 21) z odliczenia Vat-u ( VZM 1) oraz z odliczenia odsetek od kredytu hipotecznego po odbiorze domu. Przychód ze sprzedaży mieszkania na budowę - zwolnienie z art. 21Odsetki spłacasz z własnych dochodów - ulga odsetkowa.Wydatki na budowę udokumentowane fakturami ( VZM-1) - zwrot vatu. Nie zachodzi dublowanie się ulg czy odliczeń.Art. 21 jest zwolnieniem podatkowym (gryzie się z ulgą odsetkową tylko w zakresie, o którym pisałem wcześniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 15.04.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Ulga odsetkowa i zwolnienie z podatku dochodowego http://Zasadą jest, że podatnicy muszą dokonać wyboru, z której ulgi chcą skorzystać: ze zwolnienia od podatku dochodowego przy sprzedaży nieruchomości, jeżeli przychodem z tej sprzedaży spłacają kredyt, czy też z ulgi odsetkowej. Obie ulgi nie kumulują się. Wynika z tego , że tak jak już wczesniej pisałam nie można skorzystać ze zwolnienia z podatku dochodowego i jednoczesnie odliczac odsetek od kredytu wtedy, gdy pieniędzmi uzyskanymi ze sprzedaży mieszkania spłacimy kredyt . Dyrektor Izby Skarbowej wyjaśnił, że: „Zgodnie z art. 21 ust. 2a ustawy z dnia 261ipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych nie podlegają zwolnieniu z podatku dochodowego od osób fizycznych przychody uzyskane ze sprzedaży nieruchomości w części wydatkowanej, nie później niż w okresie dwóch lat od dnia sprzedaży, na spłatę kredytu lub pożyczki, a także odsetek od kredytu lub pożyczki zaciągniętych na cele mieszkaniowe w sytuacji, jeżeli odliczali lub odliczają Państwo odsetki od kredytu na podstawie art. 26b. „Skoro korzystamy z ulgi odsetkowej tj. na spłatę odsetek od kredytu zaciągniętego na cele mieszkaniowe, potem dokonamy sprzedaży lokalu mieszkalnego przed upływem pięciu lat, to pomimo złożenia oświadczenia w Urzędzie Skarbowym o przeznaczeniu w całości tych środków w okresie dwóch lat od dnia sprzedaży na cele mieszkaniowe, nie przysługuje zwolnienie z zryczałtowanego podatku dochodowego”. „Ustawodawca wprowadził jednoznaczny przepis, że skorzystanie z ulgi odsetkowej wyklucza zastosowanie ulgi związanej ze zryczałtowanym podatkiem dochodowym, a więc poniesione wydatki, po dacie sprzedaży, na spłatę kredytu i odsetek od kredytu zaciągniętego w banku na zakup nieruchomości lub praw majątkowych nie są wówczas podstawą do zwolnienia uzyskanego przychodu od zryczałtowanego podatku dochodowego. Korzystanie zatem jednocześnie z ulgi określonej przepisem art. 26b i ze zwolnień przedmiotowych przewidzianych w art. 21ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych zostało ustawowo wykluczone”.Stella Brzeszczyńska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 15.04.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 civic5 Zwolnienie z art. 21 koliduje z ulgą odsetkową (w części): nie można kasy ze sprzedaży lokalu przeznaczyć na spłatę odsetek od kredytu, jeśli odlicza się ulgę odsetkową. Tutaj musisz wybrać. To znaczy jeżeli dochód uzyskany ze sprzedaży mieszkania oraz całośc uzyskanego kredytu zostały przeznaczone na budowę domu a kredyt spłacany jest z bieżących dochodów to bez obawy o jakąś zależność można skorzystać ze zwolnienia z podatku dochodowego ( ART 21) z odliczenia Vat-u ( VZM 1) oraz z odliczenia odsetek od kredytu hipotecznego po odbiorze domu. Przychód ze sprzedaży mieszkania na budowę - zwolnienie z art. 21 Odsetki spłacasz z własnych dochodów - ulga odsetkowa. Wydatki na budowę udokumentowane fakturami ( VZM-1) - zwrot vatu. Nie zachodzi dublowanie się ulg czy odliczeń. Art. 21 jest zwolnieniem podatkowym (gryzie się z ulgą odsetkową tylko w zakresie, o którym pisałem wcześniej). To jest oczywiste dla mnie, ale mam w biurku co najmniej jedną interpretację (w sumie było ich 3, każda trochę inna, dawno nie zaglądałem, mogę pisać nieprecyzyjnie) wydaną przez naczelnika urzędu skarbowego, który stwierdza, że skorzystanie ze zwolnienia z art. 21 blokuje możliwość korzystania z ulgi odsetkowej - całkowicie, bez względu na to z jakich dochodów spłacamy ten kredyt/odsetki. No dobra, ale załóżmy, że to była nadgorliwość urzędnika, takie dziwne interpretacje się zdarzały w czasach jak wydawały je urzędy skarbowe. W podanych cytatach przywołujesz także sytuację odwrotną - skorzystanie najpierw z ulgi odsetkowej, i to wyklucza całkowicie możliwość skorzystania z art. 21. I to też niestety jest jasne - tak jest w ustawach. I oni się starają jakoś przez analogię zastosować to także do sytuacji odwrotnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosia0023 16.04.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Witam,bardzo proszę o pomoc.Otóż: 10.04.09 sprzedałam mieszkanie(spółdzielcze własnościowe).Mieszkanie to kupiłam w listopadzie 2006r.Budujemy dom od 2005 roku.Od tego czasu braliśmy kredyty gotówkowe na budowę domu.W 2008 zaciągnęliśmy kredyt hipoteczny na dokończenie budowy. Wczoraj będąc w US pani ponformowała mnie o 10% podatku.Jak powiedziłam że te pieniądze pojdą na cele budowlane to kazała okazać faktury.I właśnie powiedziła że dzrzwi wejściowe nie wliczają się do ulgi,halogeny,kostka brukowa itp. Troszkę jestem zdziwona i ciekawa co na to przepisy Z pieniędzy za mieszkanie chcemy spłacić część kredytów gotówkowych tylko obawiam się że US tego nie zaakceptuje,ponieważ to nie jest kredyt hipoteczny.Przed sprzedażą mieszkania pożyczałąm od mamy kasę na dom a miałam oddać po sprzedaży...i co teraz Jak to rozwiązać? Mam nadzieję że czytelnie opisałam sytuację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 16.04.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 civic9 dzisiaj dzwoniłam na dyżur podatkowy RMF FM i doradca podatkowy potwierdził możliwość jednoczesnego skorzystania ze zwolnienia z podatku dochodowego od sprzedaży mieszkania przed upływem 5 lat od zakupu oraz z późniejszego odliczania odsetek od kredytu hipotecznego jeżeli środki ze sprzedaży mieszkania zostały przeznaczone na cele mieszkaniowe a nie spłatę kredytu. Ja w każdym razie korzystam ze zwolnienia z podatku dochodowego oraz dokonuje odliczenia odsetek z tyt. spłaty kredytu hipotecznego przeznaczonego na własne cele mieszkaniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madejka3 20.07.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 witam, no i ja sie podepne moja historia jest nastepujaca: 1. w pazdzierniku 2006 kupilam mieszkanie sama 2. w sierpniu 2007 spzedalam je rowniez sama 3. z pieniedzy ze sprzedazy rozliczylam koszty notarialne i splate kredytu 4. potem odkupilam od meza pol dzialki na wlasnosc, i pytanie moje jest nastepujace: - czy moge rozliczyc wartosc calej dzialki, czy tylko moja polowke? - czy koszty np. geodety zwiazane z wytyczeniem dzialki, czy np. przygotowanie dzalki do budowy domu (zbadanie gruntu) tez moge odliczyc? - czy faktury powinny byc tylko na mnie czy na oboje z nas? - no i jesli nie rozlicze kwoty, ktora pozostala mi do wydania to jaka jest wysokosc odsetek (oprocz podatku 2%). dziekuje za wszelkie sugestie, ostatnio dzwonilam w tej sprawie do us - i tak jak juz pare osob sie przekonalo - co urzad i pani/pan w nim pracujacy to opinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernova 20.07.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Witam, byłam dziś w US złożyć dokumenty o wykorzystaniu kwoty ze sprzedaży mieszkania na cele budowlane (zakup działki i budowa domu) i po wyjściu chciałam skoczyć do Wisły:-( Otóż: kupiłam działkę w celu budowlanym 22.06.07sprzedałam mieszkanie (żeby kupić w.w. działkę) 29.07.07 i urzędnik poinformował mnie, że w związku z tą 7-dniową przerwą nie może uznać mi kosztu zakupu działki, że najpierw powinnam sprzedać, potem kupić.Wiem, że tak byc powinno, ale niestety cała akcja sprzedaży i kupna była b. skomplikowana i hitchcockowska, i tak to cudowne, że się udała. To duża kwota, prawie 60 % wartości mieszkania. Faktur na resztę nie dozbieram.Co mam robić?Iść do naczelnika i prosić, wyjaśniać, żeby uznał, że nie jest moją winą obsuwa w sprzedaży mieszkania? Mam umowę przedwstępną zakupu mieszkania z datą 1 czerwca 07, trwało to tak długo, bo mieli problem z kredytem; a ja musiałam kupić działkę, bo: umowa przedwstępna, szalejące ceny, ewentualna strata zadatku etc.Uda się 'po prośbie' i wyjaśniając sytuację?Czy od razu kombinować i antydatować jakieś pożyczki, darowizny etc na brakujacą kwotę? Sprawa dotyczy ewentualnych 50 tys jako podatku, więc muszę walczyć.Byłabym wdzięczna za jakieś porady.Pzdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naan5 21.07.2009 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Witam, byłam dziś w US złożyć dokumenty o wykorzystaniu kwoty ze sprzedaży mieszkania na cele budowlane (zakup działki i budowa domu) i po wyjściu chciałam skoczyć do Wisły:-( Otóż: kupiłam działkę w celu budowlanym 22.06.07 sprzedałam mieszkanie (żeby kupić w.w. działkę) 29.07.07 i urzędnik poinformował mnie, że w związku z tą 7-dniową przerwą nie może uznać mi kosztu zakupu działki, że najpierw powinnam sprzedać, potem kupić. Wiem, że tak byc powinno, ale niestety cała akcja sprzedaży i kupna była b. skomplikowana i hitchcockowska, i tak to cudowne, że się udała. To duża kwota, prawie 60 % wartości mieszkania. Faktur na resztę nie dozbieram. Co mam robić? Iść do naczelnika i prosić, wyjaśniać, żeby uznał, że nie jest moją winą obsuwa w sprzedaży mieszkania? Mam umowę przedwstępną zakupu mieszkania z datą 1 czerwca 07, trwało to tak długo, bo mieli problem z kredytem; a ja musiałam kupić działkę, bo: umowa przedwstępna, szalejące ceny, ewentualna strata zadatku etc. Uda się 'po prośbie' i wyjaśniając sytuację? Czy od razu kombinować i antydatować jakieś pożyczki, darowizny etc na brakujacą kwotę? Sprawa dotyczy ewentualnych 50 tys jako podatku, więc muszę walczyć. Byłabym wdzięczna za jakieś porady. Pzdr, Jeśli w umowie przedwstępnej 1.06.07 dostałaś zadatek to kupując działkę 22.06.07 mogłaś ten zadatek wydatkować na cel mieszkaniowy. Więc z sumy jaką zapłaciłaś za działkę kwotę zadatku można ci uznać za wydatek. Natomiast co do pozostałej kwoty to nie ma szans na uznanie. Tu sprawa jest prosta. Masz wydatkować pieniądze ze sprzedaży. Jeżeli resztę pieniedzy (oprócz zadatku) dostałaś 29.07.07 to wiadomo że 22.06.07 wydatkowałaś inne pieniądze a nie te sprzedaży. I chodzenie do naczelników niczego nie zmieni. Naczelnik choćby był bardzo "ludzkim" człowiekiem to ustawy nie przeskoczy i nie zrobi dla ciebie wyjątku od przepisów Wiem że to brzmi trochę brutalnie ale przepisy sa jakie są. Aby nie płacić podatku od sprzedaży trzeba spełnić bardzo konkretne warunki przewidziane przepisami. Niespłnienie któregokolwiek z nich wiąże się z koniecznością zapłaty części lub całości podatku. I niestey przyczyna niespełnienia jakiegoś warunku nie ma zadnego znaczenia - czy to była własna wina czy siła wyższa. Nie ma przepisów które pozwalałyby robić wyjątki dla osób które nie spełniły jakiegoś warunku ustawy na skutek jakiegoś zdarzenia losowego od nich niezależnego. Niestety składając oświadczenie że chce się skorzystać z ulgi jaka jest to wydatkowanie trzeba się liczyć z ryzykiem, że w ciągu tych 2 lat może sie wydaczyć coś niespodziewanego, jakieś komplikacje, problemy (np. przy zakupie nowej nieruchomości) - niezależne od nas, które czasem uniemożliwią wydatkowanie zgodnie z warunkami ustawy i wtedy trzeby płacić podatek wraz z odsetkami. Także jak możesz to kombinuj..... Jeszcze się o coś spytam. Czy kupując działkę zapłaciłaś odrazu całą cenę w dniu podpisania aktu? Czy np masz w akcie notarilanym że zapłacisz w kilku ratach do jakiegoś tam dnia i jakąś kwotę zapłaciłaś po sprzedaży ( i masz na to potwierdzenie np: przelew)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernova 21.07.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Witam, dzięki za odpowiedź, choć trochę załamującą. za działkę zapłaciłam zadatek 50 tys w maju, na umowie warunkowej (agencja rolna). Reszta przelewem po akcie 22.06.07. Dogrzebałam się też umowy przedwstępnej sprzedaży mieszkania (cywilno-prawna) z 01 czerwca, oni zapłacili mi zadatek w wysokości 5 tys pln. Czy ta umowa może być uznana za umowę sprzedaży? W niej jest napisane, że do 30 czerwca podpiszą akt (i podpisali). Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts