Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podatek od sprzedaży mieszkania

olenia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 179
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Alarm odwolany. Meczylam od piatku panią z US, zeby mi podala podstawe prawna, ze tylko faktury. Skonsultowala sie z radca i moze byc rachunek, nie tylko faktura VAT.

Ja to bym nie była taka pewna, póki nie dostałabym tego na piśmie ... ;) już nieraz się zdarzyło, że ktos komuś pawiedział, a na kontroli to żaden argument...

Dzieki Inka1 za rady, ale skoro wiem, ze nie maja podstawy, zeby zadac faktury, to dlaczego mam sie martwic? Na tej zasadzie, to warto by miec na pismie nawet to, ze faktury przyjma. Gdyby mi Pani nie powiadziala, ze od 2007 roku musza byc faktury, to nawet by mi to do glowy nie przyszlo, ze rachunki nie przejda. Ot, cos jej sie przyplatalo. Ostatecznie w dwoch niezaleznie US poinformowano mnie, ze wazne jest, by bylo nazwisko, data i kwota. Inna sprawa, ze poki co, mam same faktury - jeszcze mnostwo kasy do wydania ;)

• 6 months później...

a jak to się teraz ma te 5 lat do nowych przepisów?

http://wiadomosci.dom.pl/cv_4367_5068,podatek_od_sprzedazy_nieruchomosci.htm

czyli jeśli w przyszłym roku będę chciała sprzedac mieszkanie z 2003 roku to i tak zapłacę podatek 10%?? (przy założeniu, że nic z tej kwoty nie przeznaczę na dom, bo spłacę z tego rodzinę i kredyty zwykłe gotowkowe itp. zobowiązania)

no.. ew. odliczę sobie 2 lata spłacania kredytu hipotecznego?? czyli grosze..

te 5 lat mieszkania juz nie będzie obowiązywało??

a jak to się teraz ma te 5 lat do nowych przepisów?

http://wiadomosci.dom.pl/cv_4367_5068,podatek_od_sprzedazy_nieruchomosci.htm

czyli jeśli w przyszłym roku będę chciała sprzedac mieszkanie z 2003 roku to i tak zapłacę podatek 10%?? (przy założeniu, że nic z tej kwoty nie przeznaczę na dom, bo spłacę z tego rodzinę i kredyty zwykłe gotowkowe itp. zobowiązania)

no.. ew. odliczę sobie 2 lata spłacania kredytu hipotecznego?? czyli grosze..

te 5 lat mieszkania juz nie będzie obowiązywało??

najprawdopodobniej (na 100% dopóki nie uchwalą zmian nigdy nie można być pewnym) liczy się data nabycia, obowiązywałyby Cię przepisy z 2003, czyli w 2009 już można sprzedać bez podatku. Zresztą jest to opisane w ostatnim akapicie tego newsa.

"Pierwszy system będzie obejmował nieruchomości nabyte do końca 2006 roku. W tym przypadku będzie obowiązywała stawka PIT w wysokości 10 proc. przychodu, ale z licznymi zwolnieniami dla tych, którzy przychód ze sprzedaży w ciągu dwóch lat przeznaczą na cele mieszkalne."

to dotyczy mnie

i tu nie ma nic mowy o uldze meldunkowej czyli całkowitym zwolnieniu z płacenia podatku po 5 latach.. tylko 10% i cele mieszkaniowe..

chyba czegoś nie rozumiem

"Pierwszy system będzie obejmował nieruchomości nabyte do końca 2006 roku. W tym przypadku będzie obowiązywała stawka PIT w wysokości 10 proc. przychodu, ale z licznymi zwolnieniami dla tych, którzy przychód ze sprzedaży w ciągu dwóch lat przeznaczą na cele mieszkalne."

to dotyczy mnie

i tu nie ma nic mowy o uldze meldunkowej czyli całkowitym zwolnieniu z płacenia podatku po 5 latach.. tylko 10% i cele mieszkaniowe..

chyba czegoś nie rozumiem

chodziło mi o to, że napisali, że pierwszy / stary "system" obowiązywał będzie dla nabytych do końca 2006. napisali mało precyzyjnie po prostu. ulgi meldunkowej dla Ciebie nie ma, nie było i nie będzie, bo do końca 2006r. takiej ulgi nie było. ta, w wprowadzona w 2007 nie obejmuje wcześniej nabytych mieszkań. te 5 letnie powinno być, bo obowiązywało w 2006 r. ale tak jak na wstępie - dopóki nie uchwalą to się nie przekonasz. a zmiany na przyszły rok mogą uchwalać coś do końca listopada chyba.

• 2 months później...
Czekasz na wezwanie... zwykle US wzywa Cię jednak nie po 2 latach, ale nawet po prawie 5!!! (bo Ty masz 2 lata a oni 5 na kontrolę). Ode mnie pani życzyła sobie ksero dokumentu sprzedaży mieszkania + fakturę od biura nieruchomosci (bo pomniejszałam kwotę o ich prowizję), a nastęnie ksero wszystkich faktur (to znaczy mogłam dać oryginały a Pani przy mnie mogła jest spisywać 2h, więc wolałam podrzucić xera i przyjść nastęnego dnia na podpisanie protokołu).

jeśli nie składałeś zaraz po sprzedaży (bo czasami w US doradzają, żeby nie składać przy zwolnieniu) to proponowałbym bym jednak złożyć pit-23.

a co do przedstawiania faktur to faktycznie dopiero na wezwanie, ale może się da poprosić o kontrolę i rozliczenie od razu (to korzystne, lepiej płacić odsetki za 2 lata i to połowę wysokości, niż za 5 lat w pełnej wysokości, gdyby się okazało, że coś odrzucili i jest za mało).

dziękuję bardzo za odpowiedzi, czyli w moim wypadku lepiej będzie się rozliczyć za miesiąc (bo akurat minie 2 lata), gdyż nie miałam na wszystko faktur i została mi pewna kwota bez pokrycia... i teraz od tej kwoty naliczą mi 10%+odsetki, tak? przykre ;(

a czy możliwe jest, zeby odroczyli ten podatek :) hehe?

dziękuję bardzo za odpowiedzi, czyli w moim wypadku lepiej będzie się rozliczyć za miesiąc (bo akurat minie 2 lata), gdyż nie miałam na wszystko faktur i została mi pewna kwota bez pokrycia... i teraz od tej kwoty naliczą mi 10%+odsetki, tak? przykre ;(

no to nawet koniecznie powinnaś złożyć pit-23, z którego będzie wynikało ile uzyskałaś ze sprzedaży, ile wydatkowałaś (podlega zwolnieniu), ile nie wydatkowałaś (podlega opodatkowaniu 10%). jeśli był składany zaraz po sprzedaży to chyba w formie korekty tego pierwszego(ale zapytaj). od tych 10% i owszem, odsetki, ale tylko połowę - nie jest tak źle, jak dość tani kredyt. za te pierwsze 2 lata masz połowę odsetek, ale od przekroczenia dwóch lat już lecą pełne.

a czy możliwe jest, zeby odroczyli ten podatek :) hehe?

zawsze z wnioskiem do naczelnika można wystąpić, pogadaj. trudno ocenić szanse, pewnie nie wielkie.

Witam prosze o pomoc poniewaz mieszkalem prawie 2 lata 2005-2007 w mieszkaniu ktore sprzedalem za kwote 350tys w lipcu 2007 - pozniej zlozylem wniosek ze pieniazki przeznaczam na cele mieszkaniowe .....kupilem dzialke w grudniu 2007 . po splaceniu kredytu i dolozenia 30tys zadatku na zakup dzialki pozostalo mi powiedzmy 290tys , odrazu mam pytanie czy te 30tys + 30tys pozostalosc kredytu + koszty z aktu not. z zakupu dzialki bedzie brana pod uwage przez US - podczas rozlicznia czyli ze bede mial do uzbierania z faktur 290tys czy 350??? , pozatym mam pytanie cze fakturki ktore teraz zbieram moge na siebie brac czy takze na zone - razem zawieralismy umowe na dzialke , mam jeszcze pytanie cze teraz fakturki np za prad budowlany z Energi tez moge przedstawic w US po okresie 2 lat ? i splacamy RATY na zakup dzalki i czy one tez moge zostac przedstawione jako cele mieszkaniowe ? jakie inne fakturki nie wchodza w gre....czy wszystko od czasu zakupu dzialki co biore na fvat moge przedstawic ( materialy itd) ? pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz

Witam prosze o pomoc poniewaz mieszkalem prawie 2 lata 2005-2007 w mieszkaniu ktore sprzedalem za kwote 350tys w lipcu 2007 - pozniej zlozylem wniosek ze pieniazki przeznaczam na cele mieszkaniowe .....kupilem dzialke w grudniu 2007 . po splaceniu kredytu i dolozenia 30tys zadatku na zakup dzialki pozostalo mi powiedzmy 290tys , odrazu mam pytanie czy te 30tys + 30tys pozostalosc kredytu + koszty z aktu not. z zakupu dzialki bedzie brana pod uwage przez US - podczas rozlicznia czyli ze bede mial do uzbierania z faktur 290tys czy 350???

30 tys. zadatku na zakup działki wraz z kosztami aktu not. - będzie brane pod uwagę (pod warunkiem, że masz udokumentowane jasno, że to poszło na działkę, i że działka nadaje się na budowę).

nie podałeś na co to drugie 30 tys. - na spłatę kredytu, ale za co? za to mieszkanie co sprzedałeś? no to nie liczy się. [poprawka: liczy się, jeśli to był kredyt na mieszkanie]

, pozatym mam pytanie cze fakturki ktore teraz zbieram moge na siebie brac czy takze na zone - razem zawieralismy umowe na dzialke

tylko na żonę? nie.

na Ciebie i żonę - być może, ale po co kusić los.

jeśli mieszkanie było Twoje, to zwolnienie i potrzeba rozliczenia się z niego dotyczy Ciebie.

, mam jeszcze pytanie cze teraz fakturki np za prad budowlany z Energi tez moge przedstawic w US po okresie 2 lat ?

może być ciężko, ale możesz zapytać w swoim US. jeśli wykażesz, że to na pewno poszło na budowę...

i splacamy RATY na zakup dzalki i czy one tez moge zostac przedstawione jako cele mieszkaniowe ?

tak, to może być w całości (pod warunkiem, że kredyt jest wzięty na tą konkretną działkę, i jest to zapisane w umowie).

jakie inne fakturki nie wchodza w gre....czy wszystko od czasu zakupu dzialki co biore na fvat moge przedstawic ( materialy itd) ? pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz

wszystko co ma bezsprzeczny związek z budową tak.

chociaż zawsze należy zakładać, że urzędnikom coś może nie pasować, albo wydawać się wątpliwe.

Dziekuje bardzo za szybko odpowiedz civic9 :-)

-tak te 30tys to splata pozostalego kredytu z mieszkania - czyli to sie nie liczy - hmmm kurcze to musze nastepne 30tys zbierac na FAkturki :-) ....co za kraj ;-) hehe pozdrawiam mam czas do grudnia 2009 mam nadzieje ze zdarze

-mam pytanie co do ilosci materialow bud. czy US sprzawdza z dokladnoscia projekt, poniewaz mam mozliwosc zbierac fakturki np od siostry ktora remontuje mieszkanie jej niepotrzebne a mi sie przydadza oczywiscie bez przesady w ilosciach - zawsze jakis styropian czy farby mozna zuzyc wiecej podczas budowy domu ale z innymi materilami chyba mozna prosto obliczyc ile zuzywa sie ....

-mam pytanie co do ilosci materialow bud. czy US sprzawdza z dokladnoscia projekt, poniewaz mam mozliwosc zbierac fakturki np od siostry ktora remontuje mieszkanie jej niepotrzebne a mi sie przydadza oczywiscie bez przesady w ilosciach - zawsze jakis styropian czy farby mozna zuzyc wiecej podczas budowy domu ale z innymi materilami chyba mozna prosto obliczyc ile zuzywa sie ....

rutynowo nie, ale jak im coś podpadnie to mają prawo wszystko policzyć, oszacować, sprawdzić.

jej nie potrzebne? a zwrot 15% VAT? :)