Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podatek od sprzedaży mieszkania

olenia

Recommended Posts

Witam, a ja mam pytanie czy korzystając z ulgi odsetkowej ( kredyt mieszkaniowy zaciągnięty w 2006r. ulga do 2027r.) można przy sprzedaży mieszkania uniknąć podatku? (oczywiście przeznaczając kwotę ze sprzedaży na inne cele budowlane + spłata kredytu mieszkaniowego).

Ostatnio w tym samym US otrzymałam dwie sprzeczne opinie na ten temat i szczerze ręce mi opadły... Może ktoś z Was był w takiej sytuacji? Mieszkanie kupilam jeszcze w 2006 , a więc łapią mnie " stare " zasady sprzedaży.

Z góry dzięki za wszelkie odp. :)

• Odpowiedzi 179
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie. Moja sytuacja wygląda następująco: W 2005r wraz z mężem kupiliśmy mieszkanie zaciągając kredyt hipoteczny (cel: zakup+ remont mieszkania, spłata linii kredytowej). Na początku bieżącego roku zakupiliśmy działkę budowlaną i rozpoczęliśmy budowę (na te cele również zaciągnęliśmy kredyt). W tym tygodniu podpisujemy akt notarialny sprzedaży mieszkania i wizja odprowadzenia 10%podatku do US przeraża mnie.Wszystkie faktury które zorganizowałam do tej pory nie przydadzą się do udokumentowania w US jako pieniądze wydatkowane na cele mieszkaniowe ponieważ nastąpiło to przed dniem zawarcia umowy notarialnej. Jako że u mnie budowa już w znacznym stopniu zaawansowana,pozostało mi niewiele do zorganizowania. Zamierzam więc odliczyć w całości(?) spłatę kredytu zaciągniętego na zakup mieszkania oraz faktury które zgromadzę po zawarciu umowy notarialnej. Moje pytania są następujące:

1. Czy mam informować US,że oprócz kwoty uzyskanej ze sprzedaży mieszkania (210tys) zaciągnęłam również kredyt (300tys) i przedstawić FV na 210tys czy 510tys?

2. Chcę również zaliczyć na poczet celi mieszkaniowych- odsetki, które zapłacę przez dwa lata od kredytu zaciągniętego na budowę. Czy mogę?

3. Czy na podstawie tych samych FV mogę skorzystać z odliczenia 15%VAT?

4. Myślałam również,że w trakcie trwania kredytu będę mogła odliczać odsetki, ale przeczytałam,że ulga odsetkowa nie istnieje. Proszę o potwierdzenie.

5. Na jaki adres mam brać wszystkie FV skoro muszę się wymeldować ze sprzedawanego mieszkania a przez okres około 4m-cy będę mieszkać na stancji na której nikt mnie nie zamelduje?

6. Jak najkorzystniej rozwiązać sprawę zapłacenia US tych 10%? Nie jestem w stanie dokładnie przewidzieć jaką kwotę wydam prze kolejne dwa lata ( jest to taki okres,że zawsze może się coś zmienić). Czy zapłacić 10% od przewidywanej kwoty na którą nie zorganizuję FV? A jeśli się okaże po dwóch latach,że jednak wydałam te pieniądze, to czy mogę zwrócić się do US o zwrot wpłaconej kwoty? A może dogadać się z nimi żeby odliczenia 15%VAT-U nie przelewali mi na konto a zaliczali na poczet należnego podatku do zapłaty?

Bardzo proszę o pomoc. Będę wdzięczna. Nie ukrywam,że nie daje mi to spokoju, a w miejscowym US Panie nie zawsze potrafią udzielić mi odpowiedzi, nie wydają się wiarygodne, gdyż same zaciągają opinii koleżanek.

Witam, a ja mam pytanie czy korzystając z ulgi odsetkowej ( kredyt mieszkaniowy zaciągnięty w 2006r. ulga do 2027r.) można przy sprzedaży mieszkania uniknąć podatku? (oczywiście przeznaczając kwotę ze sprzedaży na inne cele budowlane + spłata kredytu mieszkaniowego).

Ostatnio w tym samym US otrzymałam dwie sprzeczne opinie na ten temat i szczerze ręce mi opadły... Może ktoś z Was był w takiej sytuacji? Mieszkanie kupilam jeszcze w 2006 , a więc łapią mnie " stare " zasady sprzedaży.

nie możesz, nie ma wątpliwości.

chyba, że wycofasz się z ulgi odsetkowej (składając korekty deklaracji i zwracając ulgi wraz z odsetkami) - zależy co korzystniejsze. ale to i to w tej kolejności nie da rady. jest to jasno zapisane w ustawie o PIT w starej wersji.

MonikaAndrzej:

ad.1 - nie spotkałem się, ale pewnie nie będzie tak łatwo i jednak się trzeba szykować na 510. skoro masz kredytu 300, celowego na mieszkanie/dom, i wydajesz np. 310 na cele mieszkaniowe, to z tego jasno wychodzi ze tylko 10 wydaliście z pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży. a tylko wydatki z tej puli można zaliczać do tego odliczenia.

ad.2 - tak, możecie.

ad.3 - tak, możecie, tylko zdaje się, wtedy by trzeba było zaliczać jako cele mieszkaniowe tą kwotę po odliczeniu tych 15%

ad.4 - skończyła się 31.12.2006. zresztą nawet jakby się nie skończyła, nie można było korzystać z ulgi odsetkowej i zwolnienia ze sprzedaży nieruchomości w części wydatkowanej na cele mieszkaniowe. tak, więc zakładam, że nie korzystaliście z ulgi odsetkowej dla tego kredytu hipotecznego zaciągniętego na mieszkanie (jeśli korzystaliście - patrz odpowiedź wyżej)

ad.5 - nie wiem, były tu wątki o "bezdomnych", może tam coś znajdziesz. ale najważniejsze imię i nazwisko, skoro adres nie pewny to bym kazał wpisywać NIP sprzedawcom, to będzie jasno identyfikować nabywcę

ad.6 - możesz nie płacić nic - potem zapłacisz odsetki w wysokości 7.5%. to jak kredyt, nie taki drogi patrząc na dzisiejsze stopy :). ale jak chcesz to zapłać te przewidywane 10%, potem możesz wystąpić o zwrot, unikniesz odsetek. nie ma dogadywania - oczywiście możesz wystąpić o przelanie Twojego zwrotu na ten podatek, ale to się będzie liczyło z datą, kiedy Ci to będą chcieli wypłacić - raczej nie zwracają wcześniej VATu niż po pół roku, czyli za pół roku zapłacisz odsetki.

przypominam o deklaracji (pit-23) i oświadczeniu.

nie możesz, nie ma wątpliwości.

chyba, że wycofasz się z ulgi odsetkowej (składając korekty deklaracji i zwracając ulgi wraz z odsetkami) - zależy co korzystniejsze. ale to i to w tej kolejności nie da rady. jest to jasno zapisane w ustawie o PIT w starej wersji.

Bardzo dziękuję za info. Z ulgi skorzystałam dopiero raz przy zeszłorocznym rozliczeniu pit, czyli sprawa prosta -bardziej opłaca się korekta deklaracji. Czyli po oddaniu ulgi z odsetkami mogę zadeklarować , że przeznaczę w ciągu 2 lat na dalsze wydatki mieszkaniowe całą kwotę ze sprzedaży mieszkania( nawet tą część, która pójdzie na spłatę kredytu mieszkaniowego)?

Bardzo dziękuję za info. Z ulgi skorzystałam dopiero raz przy zeszłorocznym rozliczeniu pit, czyli sprawa prosta -bardziej opłaca się korekta deklaracji. Czyli po oddaniu ulgi z odsetkami mogę zadeklarować , że przeznaczę w ciągu 2 lat na dalsze wydatki mieszkaniowe całą kwotę ze sprzedaży mieszkania( nawet tą część, która pójdzie na spłatę kredytu mieszkaniowego)?

tak

tak

dzięki civic9 :) nareszcie też udało mi się uzyskać jasne stanowisko mojego US.uff

no, no, jasne stanowisko Twojego US, tylko w Twoim US :)

proponuję tak (to do wszystkich):

- tutaj się można zorientować ogólnie, poznać zasady i przepisy, żeby być równym partnerem w dyskusji

- przedstawić swoje racje w US i uzyskać potwierdzenie.

- ewentualnie przedyskutować tutaj stanowisko US jeśli jest nie zgodne z tym co tu padło

jednak system podatkowy mamy skomplikowany, jest wiele szczegółów, rady na forum są ogólne, trudno tutaj analizować dogłębnie każdą sytuację, zawsze może pojawić się jakiś drobny szczegół w konkretnej sytuacji, który trochę ją zmienia.

Mam pytanie w związku z mieszkaniem które kupiłam.

Umowę z developerem podpisałam w marcu 2007 roku.

Akt notarialny z developerem podpiszę w styczniu 2009 roku.

Ze wzgledu na różnice w płatnoiściach podatku w tych latach jeżeli sprzedam mieszkanie w październiku 2009 roku to jaki podatek zapłacę? Pieniądze ze sprzedaży pójdą na spłate innego kredytu hipotecznego.

Interesujemnie jaka będzie data nabycia mojego mieszkania? 2007 czy 2009?

Mam pytanie w związku z mieszkaniem które kupiłam.

Umowę z developerem podpisałam w marcu 2007 roku.

Akt notarialny z developerem podpiszę w styczniu 2009 roku.

Ze wzgledu na różnice w płatnoiściach podatku w tych latach jeżeli sprzedam mieszkanie w październiku 2009 roku to jaki podatek zapłacę? Pieniądze ze sprzedaży pójdą na spłate innego kredytu hipotecznego.

Interesujemnie jaka będzie data nabycia mojego mieszkania? 2007 czy 2009?

2009. zapłacisz 19% od dochodu czyli od różnicy w koszcie nabycia i wartości przy sprzedaży. o ile się coś na przyszły rok jeszcze nie zmieni - czasami mieszają jeszcze w listopadzie.

Dzięki też tak myslałam. Tylko, że jak udowodnię, że nic na tej transakcji nie zarobię - mieszkanie plus koszt doprowadzenia do staniu8 zamieszkania plus odsetki od kredytu = cena transakcyjna to też muszę płacić? A to, że przeznaczę róznicę która mi pozostanie na spłatę kredytu na mieszkanie to nie jest przeznaczenie na cele mieszkaniowe? Mnie się wydaje, że wtedy wcale nie muszę płacić.

Dzięki też tak myslałam. Tylko, że jak udowodnię, że nic na tej transakcji nie zarobię - mieszkanie plus koszt doprowadzenia do staniu8 zamieszkania plus odsetki od kredytu = cena transakcyjna to też muszę płacić? A to, że przeznaczę róznicę która mi pozostanie na spłatę kredytu na mieszkanie to nie jest przeznaczenie na cele mieszkaniowe? Mnie się wydaje, że wtedy wcale nie muszę płacić.

Cóż, udowadnia się dokumentami. Jeśli chodzi o koszt doprowadzenia - to fakturami VAT (tylko i wyłącznie). Odsetki i inne koszty kredytu - jasno z przepisów nie wynika, że można je uwzględnić, ale zdarza się, że urzędy skarbowe to akceptują (można znaleźć takie interpretacje, jakby kwestionowali to trzeba je wyszukać i pokazać, może się dadzą przekonać).

Różnica, która Ci pozostanie może i jest przeznaczeniem na cele mieszkaniowe, ale takiej ulgi po prostu już nie ma, więc nie ma to znaczenia.

civic9, wracając do mojej sprawy, zadzwoniłam dziś do Państwowej Informacji Podatkowej z zapytaniem o kwestię dotyczącą rozliczenia przychodu ze sprzedaży mieszkania i zapytałam czy US jest zainteresowany rozliczeniem mnie z kwoty kredytu + kwoty jaką uzyskałam ze sprzedaży. Pani odpowiedziała,że interesuje ich tylko sposób wydatkowania pieniędzy ze sprzedaży mieszkania i tylko z tej kwoty będą mnie rozliczać. Udałam się również do miejscowego US gdzie poinformowano mnie również,iż mogę odliczyć nie tylko odsetki ale również kapitał od kredytu który będę spłacać przez kolejne dwa lata (i tu mam sprzeczne informacje).Ponadto zapytałam o ogrodzenie o którym była mowa na forum i otrzymałam odp., że niestety nie uwzględnią mi tego przy rozliczaniu kwoty przychodu.

civic9, wracając do mojej sprawy, zadzwoniłam dziś do Państwowej Informacji Podatkowej z zapytaniem o kwestię dotyczącą rozliczenia przychodu ze sprzedaży mieszkania i zapytałam czy US jest zainteresowany rozliczeniem mnie z kwoty kredytu + kwoty jaką uzyskałam ze sprzedaży. Pani odpowiedziała,że interesuje ich tylko sposób wydatkowania pieniędzy ze sprzedaży mieszkania i tylko z tej kwoty będą mnie rozliczać. Udałam się również do miejscowego US gdzie poinformowano mnie również,iż mogę odliczyć nie tylko odsetki ale również kapitał od kredytu który będę spłacać przez kolejne dwa lata (i tu mam sprzeczne informacje).Ponadto zapytałam o ogrodzenie o którym była mowa na forum i otrzymałam odp., że niestety nie uwzględnią mi tego przy rozliczaniu kwoty przychodu.

Spłacany kapitał - tak, bez wątpliwości. Zawsze miałem na myśli całe raty, a nawet incydentalne nadpłaty w spłacaniu kredytu.

Co do sposobu obliczania - pani Ci odpowiedziała zgodnie z przepisami, niestety te porady drogą oficjalną mają taką cechę, że w większości się składają z cytowania przepisów. A teraz myśl jak je zastosować... o tym dopiero myślą kontrolujący. Oczywiście, że ich interesują tylko te pieniądze, bo żadne inne ich nie mogą interesować. Ale... odpowiedź Pani z partyline nie informuje o tym czy ktoś się nie przyczepi w sytuacji z kredytem do dokładniejszego wykazania, że to właśnie pieniądze ze sprzedaży mieszkania poszły na budowę. A w takiej sytuacji: rachunki na 210, kredyt na 300, może być z tym problem - bo kredyt musiał pójść na budowę zgodnie z przeznaczeniem, skoro rachunków mamy tylko na 210 to może być wykorzystane jako dowód, że pieniądze z mieszkania nie poszły na cele mieszkaniowe. Ja tak się tylko głośno zastanawiam jaki może być ich tok myślenia w niekorzystnej sytuacji. A się zdarza, że kombinują jak przepisy są nie jasne, mam taką sprawę, którą mi 2 urzędy skarbowe interpretowały i jedna izba skarbowa - wszystkie 3 są różne (w tej samej sprawie), a w uzasadnieniach się powoływali na takie cuda, że nawet przeprowadzając takie eksperymenty myślowe jak tutaj robię, to bym do tego nie doszedł :)

Reasumując - ten temat jest dla mnie nadal wielką niewiadomą.

A też mam ten problem...

Dla mnie również same znaki zapytania. Ciągle nasuwają mi się jakieś pytania i ciągle dowiaduję się nowych rzeczy. Ale tak jak widzisz różne stanowiska w tej samej sprawie. Zanim rozliczę te pieniądze to osiwieję z nerwów.

I jeszcze pytanko do Ciebie civic9, czy pociągnięcie kanalizacji (roboty ziemne) mogę zaliczyć do celów mieszkaniowych? Nasunęło mi się to pytanie po rozmowie z Panią w US,która mówiła,że np opaskę odwadniającą mogłabym zaliczyć. Akurat nie mam takiej potrzeby ale tak sobie pomyślałam,że ogrodzenie-nie, opaska-tak a kanaliza?