civic9 24.10.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Dla mnie również same znaki zapytania. Ciągle nasuwają mi się jakieś pytania i ciągle dowiaduję się nowych rzeczy. Ale tak jak widzisz różne stanowiska w tej samej sprawie. Zanim rozliczę te pieniądze to osiwieję z nerwów. I jeszcze pytanko do Ciebie civic9, czy pociągnięcie kanalizacji (roboty ziemne) mogę zaliczyć do celów mieszkaniowych? Nasunęło mi się to pytanie po rozmowie z Panią w US,która mówiła,że np opaskę odwadniającą mogłabym zaliczyć. Akurat nie mam takiej potrzeby ale tak sobie pomyślałam,że ogrodzenie-nie, opaska-tak a kanaliza? zwolnienie dotyczy wydatków poniesionych na budowę budynku mieszkalnego. tyle przepisy. w ustawie o PIT nie definiują tego pojęcia. to teraz zależy na kogo i w jakiej sprawie się trafi zaczynąją wyciągać różne definicje tego pojęcia dla równowagi, też możesz próbować ze swoimi. z innych podatkowych ustaw można wyczytać, że przyłącza to infrastruktura towarzysząca, czyli jest argument, żeby to potraktować odrębnie - i nie pozwolić odliczać. ale kiedyś funkcjonowała ulga budowlano-remontowa, to tam się odliczało przyłącza (tyle, że to było jasno wymienione w dodatkowym rozporządzeniu), tylko że to już nie obowiązuje. mimo to często w interpretacjach urzędy powołują się na to rozporządzenie - http://www.lex.pl/serwis/du/1996/0788.htm więc można się tym podeprzeć. tylko, że to jest tak, jak trzeba wykazać, że czegoś nie wolno odliczać bo tam nie jest wymienione - to się na to powołują, a jak się podatnik na to powoła, że tam coś jest... to mogą stwierdzić, że już nie ważne odliczaj co się da, twierdź że to wszystko jest częścią budynku mieszkalnego, niech to oni udowadniają, ze nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 02.11.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Witam wszystkich! Jesteśmy w trakcie budowy,sprzedaliśmy swoje mieszkanie ,a pieniądze przeznaczyliśmy właśnie na budowę.Miałam możliwość skorzystania z ulgi meldunkowej. Teraz mieszkamy u teściowej,chcemy sprzedać jej mieszkanie bo będzie ona mieszkać z nami w wybudowanym domu.Moja teściowa swoje mieszkanie wykupiła w tamtym roku,ale mieszka w nim od dawna więc aby nie płacić podatku może skorzystać z ulgi meldunkowej.Pieniądze ze sprzedanego mieszkania chce przekazać w darowiżnie mojemu mężowi.Ona nie płaci podatku bo korzysta z ulgi meldunkowej,a mąż nie płaci bo darowizna będzie przekazywana na konto. Sprzedajemy teraz,ale wyprowadzka dopiero w sierpniu.Kupiec chce płacić w dwóch ratach.Pierwsza teraz ,a druga wiosną.Od stycznia zmieniają się przepisy Akt sprzedaży będzie w tym roku z adnotacją o drugiej racie na wiosnę.I teraz pytanie? Czy od drugiej raty moja teściowa będzie musiała odprowadzić 19% podatku ,bo przecież na wiosnę ulgi meldunkowej już nie będzie. Może mi ktoś bystry w przepisach doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 03.11.2008 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 agata39, w przypadku opodatkowania przychodu/dochodu ze zbycia nieruchomości właściwe przepisy ustala się na podstawie daty nabycia prawa do nieruchomości. nie ma więc znaczenia kiedy sprzedacie i jak są rozłożone płatności - w tym roku czy w przyszłym, nawet jeśli akt i cała płatność byłyby dopiero w przyszłym roku to obowiązują was przepisy obowiązujące w tym zakresie w latach 2007-2008.podstawa prawna: końcowe artykuły ustaw wprowadzających nowelizacje, w których jasno wskazuje się, jakie przepisy (stare) się stosuje dla wcześniej nabytych nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 04.11.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 agata39, w przypadku opodatkowania przychodu/dochodu ze zbycia nieruchomości właściwe przepisy ustala się na podstawie daty nabycia prawa do nieruchomości. nie ma więc znaczenia kiedy sprzedacie i jak są rozłożone płatności - w tym roku czy w przyszłym, nawet jeśli akt i cała płatność byłyby dopiero w przyszłym roku to obowiązują was przepisy obowiązujące w tym zakresie w latach 2007-2008. podstawa prawna: końcowe artykuły ustaw wprowadzających nowelizacje, w których jasno wskazuje się, jakie przepisy (stare) się stosuje dla wcześniej nabytych nieruchomości. civic9 czyli moja teściowa w przyszłym roku też będzie mogła skorzystać z ulgi meldunkowej.Chyba dobrze to rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 04.11.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 civic9 czyli moja teściowa w przyszłym roku też będzie mogła skorzystać z ulgi meldunkowej.Chyba dobrze to rozumiem? tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 04.11.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Wielkie dziękicivic9 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurekpr 04.12.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Za pół roku kończy mi się ten dwuletni okres kwiecień 2009), więc kompletuję dokumenty potrzebne rozliczenia przychodu ze sprzedaży mieszkania i mam pytanie - czy odliczeniu podlegają materiały wykorzystane do wykonania takich elementów jak "przejazdy, ogrodzenia, place postojowe i place pod śmietniki;". Cytat pochodzi z opublikowanego w tym wątku wniosku o udzielenie pisemnej interpretacji, co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego w indywidualnej sprawie. Nie mogę znaleźć podstawy prawnej, aby zakwalifikować lub zdyskwalifikować te wydatki przy rozliczeniu. Czy ktoś "ma lub posiada wiedzę" na ten temat? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hiv 04.12.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Powiedzcie jak to jest z działką? Kupiliśmy kilka miesięcy temu z żoną dwie położone obok siebie.Za jakiś czas(pół roku np.) będziemy chcieć sprzedać jedną z nich(obie mamy w kredycie). Czy i jaki podatek trzeba od tego zapłacić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 05.12.2008 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Hiv, 19% od zysku.w tym wypadku nie ma zwolnień, chyba że po 5ciu latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 05.12.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 05.12.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 civic9 czyli moja teściowa w przyszłym roku też będzie mogła skorzystać z ulgi meldunkowej.Chyba dobrze to rozumiem? tak Witam ! Nie wydaje mi się, żeby Twoja teściowa mogła skorzystać z takiej ulgi. Jest wyraźnie powiedziane wykorzysta te pieniądze na cele mieszkaniowe. Ale własne cele mieszkaniowe nie na czyjeś. A darowizna jaki to cel mieszkaniowy ? Może się mylę ale nie wydaje mi się Chyba, że teściowa będzie współwłaścicielem Waszego domu. A na jakiej podstawie się rozliczy z urzędem skarbowym, na podstawie umowy o darowiźnie ??? Do przemyślenia Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 05.12.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Witam ! Nie wydaje mi się, żeby Twoja teściowa mogła skorzystać z takiej ulgi. Jest wyraźnie powiedziane wykorzysta te pieniądze na cele mieszkaniowe. Ale własne cele mieszkaniowe nie na czyjeś. A darowizna jaki to cel mieszkaniowy ? Może się mylę ale nie wydaje mi się Chyba, że teściowa będzie współwłaścicielem Waszego domu. A na jakiej podstawie się rozliczy z urzędem skarbowym, na podstawie umowy o darowiźnie ??? Do przemyślenia Pozdrawiam... była mowa o mieszkaniu nabytym w 2007 roku. lata 2007-2008 to okres obowiązywania innych przepisów - nie ma wykorzystywania pieniędzy na cele mieszkaniowe. jest za to ulga meldunkowa., tzn. samo zameldowanie przez pełny rok zwalnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 10.12.2008 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Witam ! Nie wydaje mi się, żeby Twoja teściowa mogła skorzystać z takiej ulgi. Jest wyraźnie powiedziane wykorzysta te pieniądze na cele mieszkaniowe. Ale własne cele mieszkaniowe nie na czyjeś. A darowizna jaki to cel mieszkaniowy ? Może się mylę ale nie wydaje mi się Chyba, że teściowa będzie współwłaścicielem Waszego domu. A na jakiej podstawie się rozliczy z urzędem skarbowym, na podstawie umowy o darowiźnie ??? Do przemyślenia Pozdrawiam... była mowa o mieszkaniu nabytym w 2007 roku. lata 2007-2008 to okres obowiązywania innych przepisów - nie ma wykorzystywania pieniędzy na cele mieszkaniowe. jest za to ulga meldunkowa., tzn. samo zameldowanie przez pełny rok zwalnia. Witam! Jak wygląda sprawa opodatkowania gruntu przy sprzedaży mieszkania przekształconego ze spółdzielczego na własność odrębną? Z ulgi meldunkowej skorzystamy bo mieszkanie przekształcone w 2007r ,a co z gruntem,który przypada w jakiejś tam części do każdego mieszkania.Trzeba zapłacić podatek?Przecież mieszkania bez gruntu na którym stoi budynek nie można sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M GR 10.12.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Stanowisko organów podatkowych jest takie, że ulga meldunkowa nie dotyczy gruntu. Zatem podatek dochodowy od gruntu należy zapłacić. Pozostaje jedynie odczekać pięć lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 11.12.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Stanowisko organów podatkowych jest takie, że ulga meldunkowa nie dotyczy gruntu. Zatem podatek dochodowy od gruntu należy zapłacić. Pozostaje jedynie odczekać pięć lat. No to super. No to więc jak liczona jest wartość gruntu? Od ceny wystawionej za mieszkanie czy w inny sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kate_Sz 11.12.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 trochę " wgryzłam się " w temat ulgi meldunkowej odnonośnie gruntu, gdyż tez będę w tej sytuacji. Planuję sprzedaż mieszkania, które nabyłam razem z udziałem w gruncie w 2007 roku. Zastosowanie ulgi meldunkowej odnośnie gruntu zależy w dużej mierze od interpretacji przepisów przez odpowiednią Waszemu zamieszkaniu Izbę Skarbową. Polecam artykuł na ten temat, który pokazuje wątpliwości co do zastosowania przepisów. http://www.podatki.egospodarka.pl/30959,Ulga-meldunkowa-nie-obejmuje-gruntu,1,65,1.html Ja złożyłam wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej. US ma na odpowiedź 3 miesiące - zobaczymy co napiszą..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 12.12.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Ja też przeszukałam internet.Totalną bzdurą jest,że każdy urząd może interpretować przepis po swojemu. Możliwe,ze sprzedamy mieszkanie na początku roku więc nie mamy zbytnio czasu na indywidualną interpretacje. Nie mogę się nigdzie doczytać jak liczyć wartość gruntu.Może podatek który rzeczywiście by był do zapłacenia nie wyjdzie wysoki. Ciekawa jestem jak będzie w przyszłym roku.Czy sprzedając mieszkanie otrzymane w formie darowizny (taki manewr moglibyśmy jeszcze zrobić) i wydając te pieniądze w ciągu dwuch lat na cele mieszkaniowe też trzeba będzie zapłacić podatek od gruntu ,który przynależy do tego mieszkania. Chore jest to wszystko. Kate_Sz napisz jak ci odpowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kate_Sz 12.12.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Totalną bzdurą jest,że każdy urząd może interpretować przepis po swojemu. zgadzam sie z Tobą.Pytałam w moim US - opierali się na interpretacji Izby w Krakowie - grunt jak najbardziej podlega uldze meldunkowej, Izba w katowicach - już zupełnie inaczej. Małopolska niestety podlega pod Katowice, więc domyślam się, jaka będzie odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ona1 22.12.2008 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 witam, ciesze sie ze znalazlam ten watek prosze o pomoc wlasnie mija 2-letni okres po zlozeniu w US oswiadczenia o sprzedazy mieszkania przed uplywem 5 lat od jego zakupu.. * mieszkanie zakupilam w 2003 r. jako panna (jeszcze nie pracujaca i nie zarabiajaca) z pieniedzy uzyskanych droga darowizny od rodzicow.. ------> czy moze byc to podstawa do zwolnienia od podatku? czy moze fakt ze nie samo mieszkanie jest darowizna, a pieniadze na jego zakup, nie zwalnia mnie jednak z dalszego postepowania podatkowego? CYTUJĘ:"w przypadku, gdy nieruchomość lub jej część została nabyta w drodze spadku lub darowizny przed dniem 1 stycznia 2007 roku . W tym przypadku ustawa przewiduje bezpośrednie zwolnienie od podatku w wysokości 10% od uzyskanego przychodu , bez konieczności dokumentowania tego faktu organowi podatkowemu. Uzasadnieniem tego zwolnienia jest reguła, że nabycie nieruchomości w drodze spadku lub darowizny podlega odrębnemu opodatkowaniu w oparciu o ustawę z dnia 28 lipca 1983 roku o podatku od spadków i darowizn (tekst jednolity ustawy Dz. U. z 2004 roku nr 142 poz. 1514 z póź. zm.)." *w grudniu 2006 r. sprzedalam mieszkanie (juz jako nie panna) * tez jako nie-panna - wczesniej, bo w listopadzie 2006 r. kupilismy z mezem wieksze mieszkanie (kredyt hipot.) *pieniadze ze sprzedazy pierwszego mieszkania przeznaczone zostaly na remont tego drugiego oraz na splate kredytu, przez te 2 lata zbieralismy faktury; rozumiem ze rozliczam 'tylko' roznice jaka uzyskalismy ze sprzedazy mieszkania a nie cala kwote.. faktur troche jest ale pewnie nie wystarczajaco, a wiec: - jak sie ma fakt ze mieszkanie jest na kredyt, mozna pisac jakies dalsze odroczenie, bo przeciez z tych pieniedzy my wciaz splacamy kredyt i placic bedziemy jeszcze dluuugo; czy tylko te 2 lata rat kredytowych mozna brac pod uwage? - czy US nie bedzie kwestionowal faktur z nazwiskiem meza (niektore wypisane sa tylko na niego) oraz przelewy okolokredytowe takze z jego konta sa robione, wiec sa z jego danymi a nie moimi (a w skarbowce to ja figuruje jako placaca podatek jakoze sprzedalam panienskie mieszkanie i tylko moje dane widnieja w akcie notarialnym sprzedazy pierwszego mieszkania)? - czy moge dolaczyc do rozliczenia te koszty okolonotarialne zwiazane z kupnem nowego mieszkania mimo ze zostalo ono zakupione miesiac przed sprzedaza pierwszego? - czy moge dolaczyc faktury z data pozniejsza niz te 2 lata rozliczeniowe? - ponoc rozne urzedy roznie podchodza do odliczanych materialow, urzadzen, prac itp. (np. kwestie zaluzji, sprzetu kuchennego i pewnie wieeelu innych rzeczy jeszcze) moge gdzies znalesc konkretna liste? - jak wyglada dalsza procedura skladania tych dokumentow w US; procz faktur co jeszcze zabrac? - o jakie potwierdzenie prosic pania w okienku odbierajaca i ewentualnie sprawdzajaca te dokumenty? dodam ze telefonicznie oboje z mezem otrzymalismy sprzeczne informacje w calej sprawie i boje sie zeby za jakis czas jednak nie okazalo sie ze to ja czegos nie donioslam czy nie napisalam :] bardzo dziekuje za pomoc, jestem totalny laik podatkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 02.01.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Ja mam taki problem (bo pani w US nie potrafiła mi pomóc odesłała mnie do KIP - Krajowa Informacja Podatkowa).Sprzedaż mieszkania (przed upływem 5 lat). W grudniu 2006 dostaliśmy zadatek od kupujących. W lutym 2007 notarialnie sprzedaliśmy je. Teraz w lutym musimy się rozliczyc. Na pewno damy zaświadczenie o ratach i dsetkach od spłacanego kredytu na budowę. I do tego masa faktur.Potem chcemy skorzystac z ulgi odsetkowej w zeznaniu rocznym. Czy będziemy mogli uwzględnic te odsetki, które będą w tym zaświadczeniu. Pytam się bo pani powiedziała że jak damy jej takie zaświadczenie to już nie mozemy korzystac z tej ulgi. Wg mnie bzdury gada, ale ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts