Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podatek od sprzedaży mieszkania

olenia

Recommended Posts

Witam,

dzięki za odpowiedź, choć trochę załamującą.

za działkę zapłaciłam zadatek 50 tys w maju, na umowie warunkowej (agencja rolna). Reszta przelewem po akcie 22.06.07.

Dogrzebałam się też umowy przedwstępnej sprzedaży mieszkania (cywilno-prawna) z 01 czerwca, oni zapłacili mi zadatek w wysokości 5 tys pln.

Czy ta umowa może być uznana za umowę sprzedaży? W niej jest napisane, że do 30 czerwca podpiszą akt (i podpisali).

Pzdr

No więc z tymi 50 tyś zapłaconymi w maju nic się nie da zrobić bo ewidentnie nie były to pieniądze ze sprzedaży mieszkania. Natomiast jesli pozostałą kwotę za działkę zapłaciłaś po sprzedazy mieszkania i mozesz to udokumentować np; potwierdzeniem przelewu czy wyciągiem z konta ( i jeśli jeszcze w akcie zakupu jest napisane ze taka i taką kwotę zapłacisz przelewem do "x" dnia) to ta kwota musi być uznana za wydatek mieszkaniowy (tu możesz się kłócić z US do oporu jeśli by Ci robili problem ;) ).

Umowa przedwstępna nie jest umową sprzedazy. jeżeli 01.06 dostałaś 5 tyś to oznacza tylko że od tego dnia dysponowałaś taką kwotą ze sprzedaży mieszkania; a więc wydatki pomiędzy 01.06. a podpisaniem aktu na kwotę 5 tyś tez należy Ci uznać.

• Odpowiedzi 179
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki.

Niestety za działkę zapłaciłam przed otrzymaniem kasy za mieszkanie.

W US powiedzieli, że jedyną możliwą opcją jest oświadczenie sprzedającego działkę, że kasę dostał później (29.06). Ale on ma przelewy ode mnie z datą 22.06, więc nawet nie będę go prosiła o takie oświadczenie, bo nawet nie wypada...

A czy wiesz może, jakie koszty nie bedą zaakceptowane przez US jako te na cel budowlany? Facet z US wspomniał, że nei zaakceptują mebli kuchennych i wyposażenia kuchni - akceptują tylko zlewozmywak i okap (dziwne to).

A co z rachunkami za prąd na budowie i gaz na budowie? Zaakceptują?

Czy jest gdzieś jakiś spis rzeczy, które nie mogą być wliczone?

Pzdr.

Wchodzą rzeczy związane z budową i wykończeniem budynku. Nie wchodzą rzeczy związane z ogrodzeniem ( a więc brama, futrka, siatka) ani z tym co jest na posesji (czyli nie zaliczą ci wykonania chodników czy podjazdu, garażu jeśłi nie mieści się w bryle budynku itd...).

Nie wchodzą do rozliczenia:

wyposażenie domu np: właśnie meble, również te do zabudowy, żyrandole, lampy, żarówki, dywany itd.. sprzęty typu: lodówka, zmywarka, pralka, wszelkie narzędzia.

Natomiast można odliczać kuchnię gazową lub elektryczną, płytę, piekarnik, okap. Wchodzą urządzenia sanitarne: wanna, umywalka itd.. no i generalnie materiały zużyte na budowe domu i usługi z tym związane np: za położenie glazury, malowanie itd...

Co do prądu na budowie to u mnie w US przyjmujemy coś takiego bo wiadomo że prąd jest na budowie niezbędny ale jak twój US do tego podchodzi to trudno powiedzieć. Powinien uznać.

Jakbyś miała wątpliwości do tego co możesz zaliczyć, pytaj ;)

witam, no i ja sie podepne :)

moja historia jest nastepujaca:

1. w pazdzierniku 2006 kupilam mieszkanie sama

2. w sierpniu 2007 spzedalam je rowniez sama

3. z pieniedzy ze sprzedazy rozliczylam koszty notarialne i splate kredytu

4. potem odkupilam od meza pol dzialki na wlasnosc,

i pytanie moje jest nastepujace:

- czy moge rozliczyc wartosc calej dzialki, czy tylko moja polowke?

- czy koszty np. geodety zwiazane z wytyczeniem dzialki, czy np. przygotowanie dzalki do budowy domu (zbadanie gruntu) tez moge odliczyc?

- czy faktury powinny byc tylko na mnie czy na oboje z nas?

- no i jesli nie rozlicze kwoty, ktora pozostala mi do wydania to jaka jest wysokosc odsetek (oprocz podatku 2%).

dziekuje za wszelkie sugestie, ostatnio dzwonilam w tej sprawie do us - i tak jak juz pare osob sie przekonalo - co urzad i pani/pan w nim pracujacy to opinia ;)

Geodeta i badanie gruntu nie wchodzą. mąż miał działkę a ty kupiłaś od niego połowę? czyli te połowę którą kupiłśs możesz rozliczyć jako wydatek mieszkaniowy. Bo rozumiem że działka była tylko meża i ty do niej nie należałaś? Jeżeli to Ty masz się rozliczyć ze sprzedaży to faktury powinny być na Ciebie. Od tego co nie wydasz w ciągu 2 lat płacisz 10% podatku + odsetki. Ich wysokosci ci nikt nie poda bo one się zmieniają.

• 2 months później...

Mój pierwszy post także witam wszystkich serdecznie.

Moja sprawa wygląda tak, że mama na spółkę z teściami kupiła mieszkanie w roku 2007.

Od 12 miesięcy zameldowana jest tam moja żona. Ja dopiero 2 miesiące.

Teraz mieszkanie chcemy sprzedać i kupić większe. Dowiedzieliśmy się, że rodzice przy sprzedaży muszą zapłacić 19% podatku od różnicy ceny zakupu i sprzedaży, a w przypadku gdy dadzą je nam w darowiźnie, a my je sprzedamy to zapłacimy podatek 19% od kwoty sprzedaży.

Z tego artykułu http://www.muratordom.pl/prawo-i-pieniadze/przewodnik-podatkowy/podatek-od-sprzedazy-nieruchomosci-cz_-ii,6480_24262.htm wynika, że jeżeli teraz rodzice przepiszą nam mieszkanie to przy sprzedaży żona zostanie zwolniona z podatku, ja natomiast muszę zapłacić.

A jeśli ja podaruję swoją część żonie i ona sprzeda całość? Nie płacimy wtedy w ogóle podatku?

Właścicielem są po 50% mama i teściowie. W praktyce mieszkamy w nim ja z żoną i rodzice chcą nam je przepisać, żebyśmy mogli sprzedać i kupić sobie większe. Albo oni sprzedadzą to, kupią większe i nam je przepiszą, kolejność myśleliśmy, że nie ma znaczenia, ale jak się okazuje ma duże.

Dla was byłoby korzystniej gdyby mama i teściowe dali wam całe mieszkanie w drodze darowizny a wy je sprzedacie.

Jeśli mama i teściowe sprzedaliby tak jak jest teraz to płacą 19% podatku od dochodu. Jedyną ulgą jest zameldowanie na okres minimum 12 miesięcy na pobyt stały dla każdego z nich. Jeśli mama i teściowie dadzą wam teraz w 2009r to mieszkanie w darowiźnie, to Wy po sprzedaży możecie złożyć w US oświadczenie i PIT-39, że chcecie wydatkować te pieniądze na inny własny cel mieszkaniowy. I jeśli wydacie w ciągu 2 lat całą kwotę uzyskaną ze sprzedaży to nic nie płacicie.

W tej chwili obowiązują 3 ustawy i liczy się data nabycia nieruchomości.

nabycie do 31.12.2006 - 10% podatku od przychodu lub wydatkowanie na cele mieszkaniowe,

nabycie od 01.01.2007-31.12.2008 - 19% podatku od dochodu lub ulga meldunkowa,

nabycie od 01.01.2009 - 19% podatku od dochodu lub wydatkowanie na cele mieszkaniowe.

Trochę się można pogubić jak ktoś się tym na co dzień nie zajmuje ;)

odpowiedź jak wyżej czyli cytuję: " Jeśli mama i teściowie dadzą wam teraz w 2009r to mieszkanie w darowiźnie, to Wy po sprzedaży możecie złożyć w US oświadczenie i PIT-39, że chcecie wydatkować te pieniądze na inny własny cel mieszkaniowy. I jeśli wydacie w ciągu 2 lat całą kwotę uzyskaną ze sprzedaży to nic nie płacicie."

Tylko fakt wydatkowania musicie zgłosić do US najpóźniej do 30 kwietnia następnego roku. A po szczegółowe informacje co mozecie kupić i na jakich zasadach polecam zadzwonić do US lub się tam udać - jak już będziecie sprzedawać ;)

naan5, ale sam napisałeś, że jeżeli mieszkanie było zakupione między 01.01.2007-31.12.2008 wtedy płaci 19% podatku od dochodu lub ulga meldunkowa i przy sprzedaży mieszkań w tym okresie nie było ulgi związanej z wydatkowaniem na cele mieszkaniowe.

Chyba, że dostanie darowizny jest traktowane jako "nabycie" mieszkania i wtedy z otrzymanym mieszkaniem obowiązują mnie przy sprzedaży przepisy z 01.01.2009 o 19% podatku lub wydatkowaniu na cele mieszkaniowe.

uff :)

Edit: Teraz zauważyłem, że podkreśiłeś "dadzą Wam teraz w 2009r"

A co do US to mama dzwoniła do nich (nawet do znajomej) i się dowiedziała, że jak się właściciele nie zameldowali to po ptakach.

• 1 month później...

Witam,

Własnie poczytuje sobie ten wątek. Jest bardzo interesujący i duzo sie dowiedziałam, ale powiem ze mam mały kipisz w głowie. Moja sytuacja wygląda nastepująco:

-20 czerwca 2008roku dostalismy zaliczke na podstawie umowy przedwstepnej

-1 sierpnia podpisałam akt notarialny

-15 sierpnia wpłyneły pieniądze za sprzedaz na konto.

złozylismy wniosek w urzedzie że rozliczymy sie w ciagu 2 lat z pieniedzy bo chcemy przeznaczyc na inny cel mieszkaniowy

Tak wiec otrzymaną kwote przeznaczylismy na:

- spłate hipoteki na sprzedanym mieszkaniu

- spłate kredytu działkowego który zaciągnelismy w 2007 roku

-reszte na budowe domu i wykonczenie sie :)

W tym czasie złozyłam 2 wnioski VZM dot. Vatu.

Moje pytanie jest nastepujące:

1)czy US uzna mi spłate kredytu hipotecznego na sprzedanej nieruchomosci (przeciez nie był to mój przychód, kredyt wziełam w 2004 roku a sprzedając w 2008 musiałam sie go pozbyc i w akcie notarialnym jest odnosnik że spłacam kwote xxx kredytu)

2) czy spłata kredytu działkowego wlicza sie jako cel mieszkaniowy pomimo ze była kupiona w 2007?

3)czy US bierze pod uwage date aktu notarialnego czy faktycznego przelewu kwoty za sprzedaną nieruchomosc?

4) czy wnioski VZM maja jakis związek ?

Dodam że ulgi odsetkowej musiałam sie pozbyc wczesniej.

Czyktoś moze mi pomóc. Z góry dziekuje