Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Białawe robaczki na jabłoni - help.

Recommended Posts

Objadają mi listki białe robaczki długosci coś 1-2 mm (ale mam wzrok :) . Czym mam opryskać jabłonki, pomocy. Piszę rano specjalnie po to, by kupić co trzeba wracając z pracy. Dodatkowo zauważyłem przyczepione od dołu do gałązek jakby smukłe kokony w kolorze kory drzewa. Z góry dzieki za info.

Pozdrawiam

Objadają mi listki białe robaczki długosci coś 1-2 mm (ale mam wzrok :) . Czym mam opryskać jabłonki, pomocy. Piszę rano specjalnie po to, by kupić co trzeba wracając z pracy. Dodatkowo zauważyłem przyczepione od dołu do gałązek jakby smukłe kokony w kolorze kory drzewa. Z góry dzieki za info.

Pozdrawiam

Proszę bardzo

PAŃSTWOWA INSPEKCJA OCHRONY ROŚLIN I NASIENNICTWA

System sygnalizacji pojawu groźnych agrofagów

Wojewódzki Inspektorat w Warszawie

Oddział w Warszawie, powiat Warszawa

Roślina: Jabłoń domowa

Agrofag: Zwójkówki liściowe

Data rozpoczęcia zabiegów w powiecie: 28-04-2006

Szczegóły: o zwalczaniu zwójek i innych gąsienic zjadających liście, mszyc oraz miodówki jabłoniowej

Zalecenia: W sadach, w których stwierdza się liczne występowanie wymienionych szkodników, należy wykonać opryskiwanie stosując jeden z następujących środków ochrony roślin:

Środki ochrony roślin: Zalecane insektycydy:

ADMIRAL 100 EC

ALPHATOP 100 EC

CALYPSO 480 SC

CYPERKIL SUPER 25 EC

DECIS 2,5 EC

FASTAC 100 EC

KARATE ZEON 050 CS

MOSPILAN 20 SP

NURELLE D 550 EC

RUNNER 240 SC

STEWARD 30 WG

TREBON 10 SC

SPINTOR 480 SC

CALUPSO 480 SC działa skutecznie w twm.powyżej 10C, natomiast w tem. powyżej 15C skuteczne są:

DIAZOL 500 EW

OWADOFOS 540 EC

SUMITHION 500 EC

SUMITHION SUPER 1000 EC

ZOLONE 350 EC

Uwagi: MOSPILAN w dawce 0,125 kg stosować w przypadku zwalczania mszyc. Natomiast w dawce 0,2 kg skutecznie zwalcza zwójki liściowe i inne gąsienice zjadające liście. Wymienione środki są również skuteczne w zwalczaniu kwieciaka jabłkowca.STEWARD nie zwalcza mszyc i kwieciaka jabłkowca.

Środki z grupy syntetycznych pyretroidów stosować nie częściej niż 1 raz w sezonie.

Przed przystąpieniem do wykonania zabiegu należy zapoznać się z etykietą- instrukcją stosowania środków ochrony roślin