Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak juz pisałam, ja mieszkam już w swoim domu. A co do długości budowy, to zaczęłam w siepniu 2004 roku, mąż wprowadził się w grudniu 2005 roku, ja z dzieckiem w kwietniu tego roku. Natomiast jak pisałam w innym wątku, gdybym miała wystarczająco dużo czasu i nie brała kredytu, to dom budowałam bym z 4-5 lat - po to by uniknąć tych pękających łaczeń płyt gipsowych, gładzi w narożnikach, itp., itd.. ...
Jeśli wylewka bedzie robiona z betonu pólsuchego, to fachowcy od wylewek powiedzieli mi, że normalny okres odczekania przed parkietem to miesiąc - przy zalozeniu oczywiście , że wilgotność spadnie do pożądanego poziomu. Mam jednak problem z kuchnia - meble już zamówione - czy po okolo 2 tygodniach można zaryzykować polozenie plytek w sammej kuchni ? czy i tu nalezy zdac się na pomiar wilgotności?
aha zapomnialam dodac - to o czym mowil boorg mury i stropy byly stawiane w zeszlym roku - więc chyba mniejsze jest ryzyko "skumulowania" wilgoci, dom jest wietrzony non stop, pod wylewka bedzie odpowiednia izolacja, nie wiem co jeszcze mozna zrobic? (rzecz jasn jestem zupelnym laikiem w sprawach budowy :D )

Napiszę tak:

Dotyczy mierzenia wilgotności i parkietu:

1. Jako parkieciarz nie ryzykowałbym montażu podłogi bez mierzenia wilgotności taaaak świeżej wylewki (czyli mającej około miesiąca).

Oprócz samej wilgotności ważna jest jej twardość i elastycznosć. Ale wylewki maszynowe powinny w zupełności spelnić wymagania co do 2 ostatnich punktów, także zostaje nam tylko zmierzenie wilgotności.

2. Jeżeli wylewka będzie zbyt wilgotna mogą wystąpić błędy w klejeniu. Większosć chemii parkieciarskiej jest robiona na zachodzie i zalecane parametry klejenia to np. wilgotność wylewki do 2,5%.

A co do mierzenia wilgotności i płytek:

Nie wiem :o - chemia do klejenia ceramiki jest zupełnie inna... . :roll:

Aldonka, skąd wytrzasnęłaś tę "starą zasadę", bo pierwsze słysze :o

A nagadali jej głupot Ci, no jak im tam... .... parkieciarze. Tfuuu, na psa urok. :wink: :lol: