Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Trawnik, który mam (przejąłem od poprzednich właścicieli) stwarza mi coraz więcej problemów. :(

Częściowo wysycha w upały (szczególnie od południa), potem co prawda odbija, ale trawa słaba i rzadka jakaś. Staram się w lecie podlewać co kilka dni. Sprawdziłem, że ziemia potrafi przeschnąć na głębokość do 20 cm i wtedy woda nie przechodzi na wylot i szybko odparowuje. A częste podlewanie to koszty (ok. 300-500 zł). Dodatkowo po zimie przy chodniku betonowym mam plac ok. 10 m2 suchej trawy, jakby uschła (ale wilgoci po ziemie przecież było sporo). Na dodatek krety wywalają od czasu do czasu kopce (tez chce z tym zrobic porzadek).

Głównie mam wątpliwości co do gleby, na której założono trawnik.

Dowiedziałem się, że 12 lat temu glebę "pobudowlaną" usunięto ładowarką i przywieziono okazyjnie tzw. ziemię z łąk. Porobilem kilka dołków (profili glebowych) i widzę, że od góry mam 25-30 cm ziemi (ale jest dość piaszczysta, miałka, szarawa i słabo trzyma wilgoć), poniżej tych ok. 30 cm jest miałki piasek (żółty).

Dorastam do zrobienia rewolucji z moim trawnikiem. Planuję usunąć tą ziemię (bo ma moim zdaniem zbyt mało części spławialnych, ilastych i organicznych). Potem rozsypać czegoś dobrego, co będzie kumulowało wilgoć. Na dodatek chciałbym przy okazji położyć jakąś siatkę od kretów.

I mam do Was pytania:

- jak przygotować dobry grunt pod trawnik narażony na "mocne słońce"

- jak zapobiegać kretowiskom ?

- jaką radzicie położyć siatkę od kretów ?

https://forum.murator.pl/topic/53291-trawnik-ruina-jak-zrobi%C4%87-super-trawnik/