Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

doprowadzenie powietrza do kominka

adaman

Recommended Posts

Temat wałkowany niejednokrotnie na forum. W muratorze 10/2005 znalazłem schemat, w którym wlot powietrza do kominka znajduje się za ścianą, na której stoi kominek. W firmie w której kupowałem kominek twierdzą, że doprowadzenie w ten sposób powietrza zimą kiedy temp. na zewnątrz spada do -20 stopni może spowodować pękanie wkładu. U mnie długość rury doprowadzającej powietrze wynosi 2m, rura biegnie pod chudziakiem i wychodzi pod wkładem kominkowym, a wlot na ścianie budynku jest 50cm powyżej gruntu, i teraz już nie wiem czy w muratorze opowiadają bajki czy instalator chce wpuścić mnie w koszty. Może jakiś fachowiec wypowie się jakie są za i przeciw dla takiego rozwiązania

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie długość rury doprowadzającej powietrze wynosi 2m, rura biegnie pod chudziakiem i wychodzi pod wkładem kominkowym, a wlot na ścianie budynku jest 50cm powyżej gruntu

adaman też mam tak przygotowany dopływ powietrza i fachowcy od kominków twierdzą, że jest jak najbardziej ok.

u mnie przy mrozach -30 nawet nic się nie stało, w środku jest temperatura ok +600 st, to co tu jakieś -30 może zrobić

Jak idzie ta rura, cała pod chudziakiem?

Ja właśnie muszę przedłużyć rurę o 1 m i nie wiem czy warto kuć chudziak, czy zostawić ją w warstwie styropianu, który będzie w wylewce?

U mnie wlot powietrza jest w ścianie przy kominku i jest jeszcze krócej. Podłaczyłem wylot z podłogi elastyczną rurą aluminiową do stojaka Tarnavy ale nie skracałem choć mogłem tylko dałem cały kupiony odcinek przez co powietrze dolatując już się ogrzewa na dodatkowej długości rury ułożonej pod wkładem. Paliłem całą zimę i nie wkład nie pękł. Dodatkowo na wlocie jest założona przepustnica zresztą Tarnava ze względu na sposób sterowania procesem palenia nie potrzebuje jakiś dużych przedmuchów powietrza

U mnie jak wylewaliśmy chudziak, kompromis gdzie będzie stał kominek, był niemożliwy do osiągnięcia :-? teraz, jak już chałupa stoi, to się okazało, ze miejsce jakie wskazywałem wcześniej, jest bardzo ok, i w sumie szkoda ze ten nawiew nie został tam doprowadzony...eh...

Efekt jest taki, ze trzeba było chudziak pruć żeby wpuścić w niego rurę doprowadzającą powietrze, jej wylot jest jakies 45 cm nad ziemią. Przy okazji okazało się, że mamy bardzo dobry chudziak ... ;)

U mnie jak wylewaliśmy chudziak, kompromis gdzie będzie stał kominek, był niemożliwy do osiągnięcia :-? teraz, jak już chałupa stoi, to się okazało, ze miejsce jakie wskazywałem wcześniej, jest bardzo ok, i w sumie szkoda ze ten nawiew nie został tam doprowadzony...eh...

Efekt jest taki, ze trzeba było chudziak pruć żeby wpuścić w niego rurę doprowadzającą powietrze, jej wylot jest jakies 45 cm nad ziemią. Przy okazji okazało się, że mamy bardzo dobry chudziak ... ;)

Czegos nie rozumiem. Jak to nie wiedziales gdzie będzie stał kominek ?

Chyba przy kominie ... !? :D

Czy wylot rury doprowadzającej powietrze musi być pod kominkiem, czy obok ?

Witam!

U mnie rura doprowadzenia zimnego powietrza (DZP) położona jest na chudym betonie, który jest już jak widać zaimpregnowany przed klejeniem styropianu EPS100 (FS30) o grubości 10cm.

Poniżej zdjęcia:

http://www.wojtek.dos.pl/dom/IMG_1598_.jpg

http://www.wojtek.dos.pl/dom/IMG_1491_.jpg

http://www.wojtek.dos.pl/dom/IMG_1976_.jpg

Jeśli chodzi natomiast o wylot rury to wszystko zależy od montażystów i rodzaju wybranego kominka. Ale generalnie jak możecie zobaczyć na schematach technicznych, każdy kominek stoi na jakimś stelażu więc najlepiej wypuścić rurę spiro centralnie pod kominkiem jak to jest u mnie zrobione.

PS. Oczywiście to na zdjęciu to "kominek" tymczasowy :)

Poniżej jeszcze zdjęcia z wizualizacji i rysunek techniczny, na którym widać jak wysoko znajduje się wkład od posadzki (34cm).

http://www.wojtek.dos.pl/dom/kominek_3_tech.jpg

http://www.wojtek.dos.pl/dom/kominek_3.jpg

Niestety nie mam dzisiaj zdjęcia wychodzącej z posadzki rury ale jak tylko je zrobię to obiecuję je tutaj wkleić.

Pozdrawiam

Wojtek&Gosia:

Dziękuje teraz już wszystko jasne oprócz jednego .... myślałem że rura to róra ... czyli okrągła jest, a tu widzę kanał :lol:

Rura wychodzi z kanału pionowo do góry i jak widać na zdjęciu z zewnątrz budynku kończy kanał wyprowadzony do tak zwanej "zetki". Czyli inaczej mówiąc w ścianie budynku kanał jest skierowany ku górze pod kątem 90 stopni by potem został zakończony rurą spiro. Chodzi o uniknięcie swobodnego wpadania zimnego powietrza do domu a właśnie ta "zetka" jemu to utrudnia. To tak w łopatologicznym skrócie. A wylot na takiej wysokości z prostej przyczyny, jak przyjdą zawieje i zamiecie i wokół domu powstaną zaspy to dzięki tej wysokości wlotu powietrza powietrze będzie miało być skąd zasysane. W innym przypadku ratuje Cię łopata przed paleniem w kominku :roll: