Forest-Natura 08.05.2006 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Witam.Wojtek&Gosia - świetny kominek, ale jeżeli mogę pomóc - ma dwa błędy.Z prawej strony są dwie kratki, rozumiem że dolna ma za zadanie zaciągać powietrze do wnętrza obudowy (i jest umieszczona tutaj ze względu na to iż kratka w dolnej części obudowy "popsuła" by wizualizację obudowy) a górna wyprowadzać je już gorące. Tak niestety nie będzie. Zarówno dolna jak i górna będzie dmuchać gorącem, a samo powietrze będzie w głównej mierze zaciągane przez szczelinę dylatacyjną pomiędzy wkładem i obudową. Powietrze z dolnej kratki będzie na tyle gorące że problemem stanie się podejście do tego boku kominka jeżeli będzie się w nim paliło. Tak umieszcza się kratki np. w kominkach otwartych, których górną część wykonuje się z zabudowanego szamotem lub materiałem izolacyjnym, stalowego czopucha po to aby sama górna część obudowy szybko grzała poprzez konwekcję. Druga sprawa to halogen nad kratką - będzie się przegrzewał i regularnie przepalał co jakieś 2-4 tygodnie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekGosia 09.05.2006 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Witam. Wojtek&Gosia - świetny kominek, ale jeżeli mogę pomóc - ma dwa błędy. Z prawej strony są dwie kratki, rozumiem że dolna ma za zadanie zaciągać powietrze do wnętrza obudowy (i jest umieszczona tutaj ze względu na to iż kratka w dolnej części obudowy "popsuła" by wizualizację obudowy) a górna wyprowadzać je już gorące. Tak niestety nie będzie. Zarówno dolna jak i górna będzie dmuchać gorącem, a samo powietrze będzie w głównej mierze zaciągane przez szczelinę dylatacyjną pomiędzy wkładem i obudową. Powietrze z dolnej kratki będzie na tyle gorące że problemem stanie się podejście do tego boku kominka jeżeli będzie się w nim paliło. Tak umieszcza się kratki np. w kominkach otwartych, których górną część wykonuje się z zabudowanego szamotem lub materiałem izolacyjnym, stalowego czopucha po to aby sama górna część obudowy szybko grzała poprzez konwekcję. Druga sprawa to halogen nad kratką - będzie się przegrzewał i regularnie przepalał co jakieś 2-4 tygodnie. Pozdrawiam. Dzięki za uwagi, co do dolnej kratki to najprawdopodobniej jej nie będzie ale to jeszcze wyjdzie w praniu bo to na razie tylko projekt nie konsultowany z wykonawcą kominka. A jeśli chodzi o ten halogen to bardzo cenna uwaga. Projektantka już dostała info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 09.05.2006 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 I jeszcze jedna uwaga: nie jest zbyt dobrym pomysłem doprowadzanie zimnego powietrza nad chudziakiem - przez to w tym miejscu podłoga będzie się bardzo mocno ochładzać (w końcu zimą może nawet -30'C zaciągać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 09.05.2006 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Wygląda na to, że jednak lepiej pod chudziakiem. I tak też zrobiłem - rura kanalizacyjna fi 110. Na zewnątrz budynku zrobię przejście na prostokątny kanał zabudowany w ociepleniu elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekGosia 09.05.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 I jeszcze jedna uwaga: nie jest zbyt dobrym pomysłem doprowadzanie zimnego powietrza nad chudziakiem - przez to w tym miejscu podłoga będzie się bardzo mocno ochładzać (w końcu zimą może nawet -30'C zaciągać). Po części masz rację ale jeśli nad kanałem jest jeszcze 5cm styropianu, potem podłogówka i 8cm betonu to chyba nie powinno się nic dziać. Kalkulując stopień przenikania ciepła dla styropianu i jego grubość uważam, że nie ma to większego wpływu nawet na znaczne ochładzanie w tym miejscu rur podłogówki a tym samym tego kawała posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 10.05.2006 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Po części masz rację ale jeśli nad kanałem jest jeszcze 5cm styropianu, potem podłogówka i 8cm betonu to chyba nie powinno się nic dziać. Kalkulując stopień przenikania ciepła dla styropianu i jego grubość uważam, że nie ma to większego wpływu nawet na znaczne ochładzanie w tym miejscu rur podłogówki a tym samym tego kawała posadzki. Jeśli ma być podłogówka to tym bardziej bym pod chudziaka uciekał. Ale faktycznie nie jestem specem w tej dziedzinie - może jakiś fachowiec się wypowie. Po prostu pamiętam niedawny post, jak komuś to powietrze do kominka zamroziło rurę z wodą (co prawda z zimną chyba). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 10.05.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 I jeszcze jedna uwaga: nie jest zbyt dobrym pomysłem doprowadzanie zimnego powietrza nad chudziakiem - przez to w tym miejscu podłoga będzie się bardzo mocno ochładzać (w końcu zimą może nawet -30'C zaciągać). O rany ! to gdzie ma iść ta rura ? Dzisiaj robie zasypkę a jutro chudziak i planowałem rurę pod nim zostawić ... Gdzie to puścić w końcu !? Będę miał podłogówkę .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keny52 10.05.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 witam. doprowadzalem roznej grubosci rury przewaznie plaskie wzdluz sciany, w rogu. na zewnacz zastosuj kratke regulowana, jeszcze nikt mi nie zglaszal ze mu cos zamarzlo, wsamym koncie przy scianie nie musi byc tak blisko ogrzewanie. pozd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 10.05.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Rany, tego się nie da czytać. Błędy ortograficzne, brak wielkich liter na początku zdań, interpunkcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzit 10.05.2006 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Czy rura fi 150 wystarczy dla kominka o mocy 15 kW? Czy w ogóle ma znaczenie moc kominka (chyba nie) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 10.05.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 dzit, fi 150 na pewno wystarczy do kominka 15 kW moc kominka ma trzeciorzedne znaczenie w tym wypadku najwazniejsze to : - dlugosc/ ksztalt przewodu doprowadzajacego powietrze - usytuowanie wlotu wzgledem rozy wiatrow Najlepiej zrobic szczelne podlaczenie do komory paleniskowej kominka - wtedy masz pewnosc, ze nie bedzie Ci zaciagac powietrza przez kratki wentylacyjne przy np. baaaardzo dlugim przewodzie lub przy niekorzystnym kierunku wiatru. Poza tym nie wychladzasz pomieszczenia ...no i jak szczur sie przedrze przez kratki nawiewne to tylko do kominka wlizie (Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 10.05.2006 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Instalator powiedział mi, że kanalizacyjna fi 110 wystarczy do każdego kominka. Murator natomiast pisał ostatnio, że minimum to fi 160 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 10.05.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 ex jesli masz kominek na scianie zewnetrznej - mozesz spokojnie zrobic rure pozniej - bedzie tak krotka ze nie zamarzniesz w chalupie od niej jak w duze mrozy bedziesz palic w kominku jesli rura doprowadzajaca powietrze bedzie dluuuuuga - kup teraz Fi 150 rure - jeden odcinek metrowy (pion), drugi taki jak potrzebujesz (odl kominek - zewnetrze) jedno kolanko 90 st. - wrzuc pod chudziak i pozamiatane. Jesli planujesz dac >= 12 cm styropianu to pozniej Fi75 albo Fi 100 w styropian wrzucisz i i tez nigdy nie poczujesz, ze masz rure w podlodze. (Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 10.05.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 I jeszcze jedna uwaga: nie jest zbyt dobrym pomysłem doprowadzanie zimnego powietrza nad chudziakiem - przez to w tym miejscu podłoga będzie się bardzo mocno ochładzać (w końcu zimą może nawet -30'C zaciągać). O rany ! to gdzie ma iść ta rura ? Dzisiaj robie zasypkę a jutro chudziak i planowałem rurę pod nim zostawić ... Gdzie to puścić w końcu !? Będę miał podłogówkę .... No i dobrze planowałeś - najlepiej jak rura jest POD chudziakiem. Czyli rura w piasku a nad nią chudziak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzit 11.05.2006 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Dzięki właśnie mam rurę 150 pod chdziakiem i ma ok 3 m a powietrze zasysane będzie z zachodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 12.05.2006 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Zalałem dziś chudziaka a pod nim rura Ř 110 długości 4m. Wlot od wschodu ... niestety nie mogłem od zachodu bo byłaby z frontu domu ... . Myślę że to ma drugorzędne znaczenie ... jak ma być ciąg to i tak będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 12.05.2006 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Ja mam wlot od północy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misz_masz 01.06.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 poszukuje rury kamionkowej na terenie Warszawy;obdzwonilam Bartycka nigdzie nie maja , gdzie jeszcze mozna cos takiego kupic???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misz_masz 01.06.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 z tego wszystkiego nie napisalam , ze chodzi mi o rure odprowadzajaca dym z kominka do komina! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashen 01.06.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Ja mam odmienny dylemat. Za chwile bede zalewal strop monolit wiec planujac kominek DGP zrobic jakies otwory w tym stropie dla poprowadzenia rur z cieplym powietrzem na poddasze? Ile takich dziur nalezy zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts