Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

doprowadzenie powietrza do kominka

adaman

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

o rany ja kupiłem rure fi160 do kominka ale z tego co widze 110 w zupelności wystarczy.

Dzisiaj był u mnie instalator i powiedział ze rura powinna byc prosta ja natomiast zostawiłem przepusty w scianie fundamentowej tak ze musiałbym zrobic ta rure w kształcie litery U.

On stwierdził ze tak byc nie moze bo powietrze nie bedzie zasysane, ale zdziwiło mnie tylko to ze powidział zeby dac wylot na stronie zawietrznej

a rure puścic na chudziaku, nie wiem co robic? czy faktycznie na chudziaku puszczać czy w kształcie litery U można i bedzie działac?

prosze o pomoc :(

mam jedno pytanko w temacie, mam doprowadzone powietrze do kominka rurą fi75 (ok. 4 m), i chciałabym dgp, czy może tak zostać, czy kuć chudziak?

Do DGP pobierasz powietrze z wewnątrz a do spalania w kominku z zewnątrz czyli dwa różne obiegi więc nic nie musisz kuć choć przyznam się że przy takiej długości rury to fi 75 trochę za mało no chyba, że wkład będzie "malutki"

Zalałem dziś chudziaka a pod nim rura Ø 110 długości 4m. Wlot od wschodu ... niestety nie mogłem od zachodu bo byłaby z frontu domu ... :cry: . Myślę że to ma drugorzędne znaczenie ... jak ma być ciąg to i tak będzie.

Ma drugorzędne - ale u nas są przeważnie wiatry zachodnie i przy np. jesiennych silnych wiatrach będzie w rurze wytwarzało się w takiej sytuacji podciśnienie, co może powodować duże problemy przy rozpalaniu kominka i przygasanie ognia

ja dałem 160 pod chudziakiem. Wczoraj go kułem bo zapomniałem ocieplić stryropianem rury przed wylaniem chudziaka. teraz obłożyłem rurę z góry i boków styropianem. Rura jest na głębokości ok. 30 cm pod chudziakiem i idzie przez całą szerokość salonu. tj. 4 m. Po ostatniej zimie postanowiłem ja ocieplić. Oczywiście nad chudziakiem tez będzie styro. U mnie będzie prawie w kształcie "U".

ja dałem 160 pod chudziakiem. Wczoraj go kułem bo zapomniałem ocieplić stryropianem rury przed wylaniem chudziaka. teraz obłożyłem rurę z góry i boków styropianem. Rura jest na głębokości ok. 30 cm pod chudziakiem i idzie przez całą szerokość salonu. tj. 4 m. Po ostatniej zimie postanowiłem ja ocieplić. Oczywiście nad chudziakiem tez będzie styro. U mnie będzie prawie w kształcie "U".

własnie dokładnie takjak ja chce wykonac w kształcie litery U

gostek mi powiedział ze nie bedzie powietrza ciagnąc, a co z woda która sie bedzie zbierac w narożniku na zewnatrz

o rany ja kupiłem rure fi160 do kominka ale z tego co widze 110 w zupelności wystarczy.

Dzisiaj był u mnie instalator i powiedział ze rura powinna byc prosta ja natomiast zostawiłem przepusty w scianie fundamentowej tak ze musiałbym zrobic ta rure w kształcie litery U.

On stwierdził ze tak byc nie moze bo powietrze nie bedzie zasysane, ale zdziwiło mnie tylko to ze powidział zeby dac wylot na stronie zawietrznej

a rure puścic na chudziaku, nie wiem co robic? czy faktycznie na chudziaku puszczać czy w kształcie litery U można i bedzie działac?

prosze o pomoc :(

Witam wszystkich.

Z powietrzem jest jak z wodą - popłynie tam gdzie mu łatwiej. Wiadomo, że prosty kanał będzie miał mniejsze opory przepływu niż wygięty w U czy chociażby zakręcający o 90 stopni. W celu zmniejszenia oporów przepływu można zastosować kanał o większej średnicy/przekroju. Podejrzewam, że i tak największy opór w układzie doprowadzającym powietrze będzie robić czerpnia powietrza... Jak instalator taki mądry jest to niech powie jakie mogą byś maksymalne opory przepływu na kanale doprowadzającym powietrze (w wentylacji podawane z reguły jako spadki ciśnień na poszczególnych elementach w Pa), a wtedy dzwonisz/idziesz do firmy zajmującej się wentylacją mechaniczną i tam zapewne potrafią policzyć spadek ciśnienia w Twoim układzie w jednym i drugim przypadku.

własnie dokładnie takjak ja chce wykonac w kształcie litery U

gostek mi powiedział ze nie bedzie powietrza ciagnąc, a co z woda która sie bedzie zbierac w narożniku na zewnatrz

Powywiercam dziury na zewnątrz w najniższym punkcie. U mnie idzie ze spadkiem na zewnątrz. Dam łagodne przjścia. Np. 2 kolanka 45 stopni zamiast jednego 90.

Witajcie, dla tych, co nie majš tarnav i kilku innych z bezpoœrednim doprowadzeniem powietrza do paleniska link do angielskiej strony dovra, tam w pdf-ie instrukcja montażu kominka z wymiarami i dokładny malunek, jak to wszystko działa. Nie ma tam namalowanej rury pod chydym, ale widać, skšd i jak czerpie powietrze, pokazana jest też cyrkulacja.http://www.dovre.co.uk/dovreinstallation/2000allranges.pdf

dotyczy konkretnego modelu, ale przecież zasada zawsze jest ta sama. :wink: