keny52 07.06.2006 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 witam. powietrze, wystarcz rura 120 bo z kominka wchodzic powinna 110, i tak schowac pod podloge zeby nie bylo ja widac i nie przeszkadzala pozd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 27.06.2006 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 o rany ja kupiłem rure fi160 do kominka ale z tego co widze 110 w zupelności wystarczy. Dzisiaj był u mnie instalator i powiedział ze rura powinna byc prosta ja natomiast zostawiłem przepusty w scianie fundamentowej tak ze musiałbym zrobic ta rure w kształcie litery U. On stwierdził ze tak byc nie moze bo powietrze nie bedzie zasysane, ale zdziwiło mnie tylko to ze powidział zeby dac wylot na stronie zawietrznej a rure puścic na chudziaku, nie wiem co robic? czy faktycznie na chudziaku puszczać czy w kształcie litery U można i bedzie działac? prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keny52 27.06.2006 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 witam. jezeli mam robic kominek to prosze o wypuszczenie fi 120 od tej strony budynku gdzie jest najblizej inajlatwiej i njlepiej po prostej. co masz na mysli z tym chudziakiem. pozd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 27.06.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 jeśli puślił bym rure w kształcie litery U byłaby ona pod chudziakiem a jesli prosto od kominka to na chudziaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LamiaReno 28.06.2006 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Wotek&Gosia: ate kanały do dgp będziesz od góry jakoś izolował? pytam bo ja na piętrze mam po podłodze i od spodu nie są i już się martwię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keny52 28.06.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 witam. jezeli na chudziaku to w czym bedzie przeszkadzalo nie mzakryjesz podloga, bo w ksztalcie bedzie duzy opor powietrza. pozd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moba 28.06.2006 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 mam jedno pytanko w temacie, mam doprowadzone powietrze do kominka rurą fi75 (ok. 4 m), i chciałabym dgp, czy może tak zostać, czy kuć chudziak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 29.06.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 mam jedno pytanko w temacie, mam doprowadzone powietrze do kominka rurą fi75 (ok. 4 m), i chciałabym dgp, czy może tak zostać, czy kuć chudziak? Do DGP pobierasz powietrze z wewnątrz a do spalania w kominku z zewnątrz czyli dwa różne obiegi więc nic nie musisz kuć choć przyznam się że przy takiej długości rury to fi 75 trochę za mało no chyba, że wkład będzie "malutki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 29.06.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Zalałem dziś chudziaka a pod nim rura Ø 110 długości 4m. Wlot od wschodu ... niestety nie mogłem od zachodu bo byłaby z frontu domu ... . Myślę że to ma drugorzędne znaczenie ... jak ma być ciąg to i tak będzie. Ma drugorzędne - ale u nas są przeważnie wiatry zachodnie i przy np. jesiennych silnych wiatrach będzie w rurze wytwarzało się w takiej sytuacji podciśnienie, co może powodować duże problemy przy rozpalaniu kominka i przygasanie ognia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 29.06.2006 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 ja dałem 160 pod chudziakiem. Wczoraj go kułem bo zapomniałem ocieplić stryropianem rury przed wylaniem chudziaka. teraz obłożyłem rurę z góry i boków styropianem. Rura jest na głębokości ok. 30 cm pod chudziakiem i idzie przez całą szerokość salonu. tj. 4 m. Po ostatniej zimie postanowiłem ja ocieplić. Oczywiście nad chudziakiem tez będzie styro. U mnie będzie prawie w kształcie "U". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 29.06.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 A powiedzcie po co 160 jak w kominkach i tak jest 100 (przynajmniej Tarnavaa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 29.06.2006 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 uległem namowie kilku forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 29.06.2006 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 ja dałem 160 pod chudziakiem. Wczoraj go kułem bo zapomniałem ocieplić stryropianem rury przed wylaniem chudziaka. teraz obłożyłem rurę z góry i boków styropianem. Rura jest na głębokości ok. 30 cm pod chudziakiem i idzie przez całą szerokość salonu. tj. 4 m. Po ostatniej zimie postanowiłem ja ocieplić. Oczywiście nad chudziakiem tez będzie styro. U mnie będzie prawie w kształcie "U". własnie dokładnie takjak ja chce wykonac w kształcie litery U gostek mi powiedział ze nie bedzie powietrza ciagnąc, a co z woda która sie bedzie zbierac w narożniku na zewnatrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 29.06.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 o rany ja kupiłem rure fi160 do kominka ale z tego co widze 110 w zupelności wystarczy. Dzisiaj był u mnie instalator i powiedział ze rura powinna byc prosta ja natomiast zostawiłem przepusty w scianie fundamentowej tak ze musiałbym zrobic ta rure w kształcie litery U. On stwierdził ze tak byc nie moze bo powietrze nie bedzie zasysane, ale zdziwiło mnie tylko to ze powidział zeby dac wylot na stronie zawietrznej a rure puścic na chudziaku, nie wiem co robic? czy faktycznie na chudziaku puszczać czy w kształcie litery U można i bedzie działac? prosze o pomoc Witam wszystkich. Z powietrzem jest jak z wodą - popłynie tam gdzie mu łatwiej. Wiadomo, że prosty kanał będzie miał mniejsze opory przepływu niż wygięty w U czy chociażby zakręcający o 90 stopni. W celu zmniejszenia oporów przepływu można zastosować kanał o większej średnicy/przekroju. Podejrzewam, że i tak największy opór w układzie doprowadzającym powietrze będzie robić czerpnia powietrza... Jak instalator taki mądry jest to niech powie jakie mogą byś maksymalne opory przepływu na kanale doprowadzającym powietrze (w wentylacji podawane z reguły jako spadki ciśnień na poszczególnych elementach w Pa), a wtedy dzwonisz/idziesz do firmy zajmującej się wentylacją mechaniczną i tam zapewne potrafią policzyć spadek ciśnienia w Twoim układzie w jednym i drugim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 29.06.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 własnie dokładnie takjak ja chce wykonac w kształcie litery U gostek mi powiedział ze nie bedzie powietrza ciagnąc, a co z woda która sie bedzie zbierac w narożniku na zewnatrz Powywiercam dziury na zewnątrz w najniższym punkcie. U mnie idzie ze spadkiem na zewnątrz. Dam łagodne przjścia. Np. 2 kolanka 45 stopni zamiast jednego 90. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 29.06.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 ide zobaczyc do sasiada on ma własnie tak zrobione rura to mu idzie pod ławami i wychodzi na zew. przy samej scianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 29.06.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 pod ławami???? to jak ma nieocieploną to mu zamraża???? to ma bardzo duże "UUUUUUUU" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawa65 29.06.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 pod ławami???? to jak ma nieocieploną to mu zamraża???? to ma bardzo duże "UUUUUUUU" ale co mu zamarza??? powietrze w rurze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fripp 29.06.2006 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Witajcie, dla tych, co nie majš tarnav i kilku innych z bezporednim doprowadzeniem powietrza do paleniska link do angielskiej strony dovra, tam w pdf-ie instrukcja montażu kominka z wymiarami i dokładny malunek, jak to wszystko działa. Nie ma tam namalowanej rury pod chydym, ale widać, skšd i jak czerpie powietrze, pokazana jest też cyrkulacja.http://www.dovre.co.uk/dovreinstallation/2000allranges.pdf dotyczy konkretnego modelu, ale przecież zasada zawsze jest ta sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keny52 29.06.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 witam, slusznie powietrze nie zamarza, mozna na rure polozyc 5 gr. styropian, na 15 zainstalowanych kominkow 2 kominki mialy rure fi 120 reszta 110 pozd, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts