Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

doprowadzenie powietrza do kominka

adaman

Recommended Posts

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kup, kanały płaskie, wentylacyjne i daj między pierwszą warstwę styro.

A czy ogrzewanie podłogowe nie będzie szwankować?

:o

Jak nie umiesz odpowiedzieć na zadane pyt lub nie rozumiesz to poprostu napisz że nie wiesz lub nie pisz nic. Może doprecyzuję pyt. Czy te kanały o których mówisz - wentylacyjne puszczone na chudziaku nie będą mi wychładzać podłogówki w salonie? Jeśli się natym znasz to napisz coś.

Jak nie umiesz odpowiedzieć na zadane pyt lub nie rozumiesz to poprostu napisz że nie wiesz lub nie pisz nic. Może doprecyzuję pyt. Czy te kanały o których mówisz - wentylacyjne puszczone na chudziaku nie będą mi wychładzać podłogówki w salonie? Jeśli się natym znasz to napisz coś.

Jak sformułowane pytanie - taka odpowiedź.

Zamiast sie denerwować, przeczytaj dokłądnie, to co napisałem, potem pomyśl.

daj między pierwszą warstwę styro

Nie wiem ile planujesz dać styropianu, daletego najlepiej powinieneś sobie odpowiedzieć sam. :-?

Ja się wcale nie denerwuję. Napisałem wcześniej wyraźnie że będzie styropian 12cm i podłogówka. Ale już mniejsza z tą podłogówką bo znowu postawisz oczy. Po prostu nie wiem czy warto skuwać chudziak, czy ktoś ma jakieś doświadczenia z rurą (kanałem) dopr pow do kominka położoną na chudziaku?

Ja się wcale nie denerwuję. Napisałem wcześniej wyraźnie że będzie styropian 12cm i podłogówka. Ale już mniejsza z tą podłogówką bo znowu postawisz oczy. Po prostu nie wiem czy warto skuwać chudziak, czy ktoś ma jakieś doświadczenia z rurą (kanałem) dopr pow do kominka położoną na chudziaku?

Znajdź wątek w którym wypowiadają się ludzie ,że nie potrzeba w ogóle rury doprowadzającej powietrze do kominka.Co rozumiesz przez określenie :

Czy jak rozkuję, ułożę rurę i później zaleję betonem z betoniarki, to czy w tym miejscu nie będzie się później zapadał beton,

A nawet jak się zapadnie to co z tego?Przecież na ten beton w przyszłości coś położysz.Ja mam rurę pod chudziakiem.Jeżeli nie chcesz kuć zrób jak radzi kolega Regut1.Jeszcze jedno.Skoro podłogówka w salonie to także terakota.Pytanie z serii trudnych.

A czy ogrzewanie podłogowe nie będzie szwankować?

Na pewno w tym miejscu będzie trochę osłabione.

Miałem podobnie. W trakcie budowy zmieniłem lokalizacje kominka. Mam identyczną grubość styro. Chudziaka wolałem nie osłabiać. Podłogówka bedzie działać. Można mówić jedyynie o stratach ciepła przez cieńszą izolacje na odcinku kanału. Straty ciepła można sobie wyliczyć. Ja się tym aż tak bardzo nie przejmowałem.

• 3 weeks później...

Gość od kominka zrobił chyba u mnie duży błąd podczas podłączenia. Jestem jescze na tym etapie, gdzie mogę cos zmienic, /czekam jeszcze na kamień/

Mam wkład z bezpośrednim wejściem powietrza, Z posadzki wystaje rura dolotowa, po to by w/g mojego stanu rozumowania podłączyć bezpośrerdnio do tego krućca.

Fachman twierdzi że to nie ma znaczenie, bo i tak powietrze z zewnątrz dostanie się do kominka.

Tylko jest jedno ale: gdy na zewnątrz jest -25 stopni, to tak zimne powietrze wchodzi bezpośrednio pod stalową obudowe i pewnie ją wychładza. A chyba nie o to chodzi, żeby powietrze wychładzało, tylko rozpalało. I pewnie zaraz jakas korozja wyjdzie.

Prosze o pomoc.

Andrzej

Majster twierdzi, takie rozwiązanie jest konieczne, ponieważ turbina także potrzebuje powietrza, i jesli podłączy się rurę bezpośredno pod kruciec, to turbina bedzie czerpała z salonu z kratki wentylacyjnej.

z koleji zastosowanie trójnika nie zagwarantuje 100% zapotrzebowania na powietrze turbinie, gdy szyber będzie otwart na full.

co w takim wypadku zrobić ?

Andrzej

Witam, niebawem rozpoczynam budowe domu i mam pytanie w związku z kominkiem. U znajomych spotkałem sie z sytuacją że dolot powietrza do kominka dochodzi z pomieszczenia gospodarczego znajdujacego sie za scianą a nie z przewodu wyprowadzonego na zewnątrz. Czy to zgodne czy jakieś piractwo. Wydaje mi się że kominek dla własnych potrzeb pochłania ogromne ilości powietrza i nie powinien korzystać z wewnętrznego powietrza. Jeszcze jedno:Wsród listów od czytelników publikowanych na łamach prasy budowlanej przeczytałem ze jeden z czytelników wykorzystał piwnicę jako zewnętrzne żródło powietrza dla kominka.Uchylone okna spowodowały stały dopły swierzego powietrza a dobra izolacja że było ono wstepnie ogrzane niczym w GWP. Dodatkowo były z tej piwnicy wyprowadzone kanały nawiewne dla wentylacji grawitacyjnej. Na koniec jeszcze jedno jesli jest to dobre rozwiazanie czy do tych samych celów mogę wykorzystac garaż tj. przeprowadzic pod posadzką przewód dolotowy do kominka którego poczatek bedzie w garażu w którym sa uchylne okna.

-z góry b.dziekuje za pomoc

Michał S.

Dzieki za taką szybka odpowiedz, czytałem twoje materiały na temat wentylacji wiele cennych informacji ale jestem tu nowy, dokładnie od 2 dni na razie nie bardzo wiem jak sie poruszac w tym gaszczu informacji. Jest tu na forum wyszukiwarka. np. wpisuje thermoplast i wyszuka tematy z tym zagadnieniem.

-z góry, b. dziekuje za pomoc

Moze jednak klikniesz mi w 2-3 zdaniach czy dobrze kombinuje z tym podejsciem powietrza do kominka

Tu wcale nie ma problemu.

Temat tak ogadany, że lepiej już się chyba nie da.

Tylko czytać.

Lokalna szukaczka jest drętwa.

Szukaj googlem.

Zacznij od poszukania jak szukać googlem. Jest instrukcja i opis w jakimś osobnym wątku.

W zależności od wielkości chałupy i kominka - zakop pod chałupą rurę fi 110 do 160. Jak się nie da - to ciągnij piwnicami, garażem czy jak jest mus.

Bierz z dworu.

I tyle.

witajcie,

właśnie robimy kominek i mam małe pytanie :)

mam zrobiony dopływ powietrza z zewnątrz rurą pcv 110.Przy wyjściu z posadzki planuję nałożyć spiro i podprowadzić pod wkład -pod tylnią część wkładu tam gdzie kończy się popielnik.

Czy wkład zdoła pobrać powietrze jeżeli tak porpowadzę dopływ?Jeżeli nie to jak to wykonać żeby nie wychładzać pomieszczenia.Dam jeszcze przepustnicę do zamykania dopływu.

proszę o porady.

pozdrawiam