adam_mk 30.10.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 To go wyrzuć i znajdź inny... Albo żyj z tym, co go masz. Możesz go jeszcze przerobić, jak masz gdzie. Tu nie ma żadnych cudów. Temat znany w najdrobniejszych szczegółach. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 30.10.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 czyli pomysł z doprowadzeniem pod wkład nie jest za dobry.czytam na forum ale nie mogę znaleźć konkretnej porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.10.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 czyli pomysł z doprowadzeniem pod wkład nie jest za dobry. czytam na forum ale nie mogę znaleźć konkretnej porady. Jak to niby chcesz zrobić?Jak go obudujesz to i tak korzystasz z powietrza w pomieszczeniu.Wałkowane już było ,że rury w ogóle nie potrzeba ,więc skoro to ustrojstwo takowego przyłącza nie ma i nie możesz sterować powietrzem zewn.pozostaje zostawić tak jak jest albo wymienić na inny.Możesz jeszcze postawić go w kotłowni.Nie w solano-kotłowni.Dobrze ją z wentyluj i ciesz się że ciekawie rozwiązano w nim system dopalania spalin.Bardzo ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.10.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Jesteś klasycznym przykładem ciągle powtarzającego się mechanizmu: Dawać mi tu rozwiązanie, bez zbędnego pierdzielenia... Tylko, Ty tego rozwiązania nie przyjmujesz, bo jeszcze go nie rozumiesz.Stan normalny.MUSISZ stać się ekspertem i wtedy zadecydujesz o swoim konkretnym przypadku - albo odpuść, wezwij kogo, co Ci to zrobi - i zapłać.A potem uwierz, że zrobił dobrze... Czytaj, czytaj, czytaj...I analizuj.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 30.10.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 no i zapytał się chłop to poszydzili z niego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 30.10.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 wiem że ma być dopływ powietrza,najlepiej bezpośrednio do wkładu.Dałem sie namówić sprzedawcy. Teraz rozważam czy da się coś z tym zrobić czy nie.Mogę zaufać fachowcowi który powie żeby zostawić rurę pod wkładem i to wystarczy.Jednak chę podjąć decyzję w oparciu o wiedzę i doświadczenie użytkowników forum.Jakos nie ufam fachowcom w moim mieście bo każdy co innego mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.10.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 To spisz te różne rozwiązania na kartkach, wrzuć do kapelusza i jedną wyjmij! Wyraźnie chyba piszę! TYLKO TY SAM możesz zadecydować! Tylko wiedza o problemie pozwoli Ci podjąć dobrą decyzję! Zacznij jej szukać albo odpuść temat! Masz problem kominka. Estetyczno-powietrzny. DUPERELNY!!! Pierdoła wzmianki nie warta! Związana z: Ogrzewaniem Wentylacją Zadymianiem wnętrz Energooszczędnością Kosztem utrzymania domu (głównie zimą) Robieniem sauny w 3 minuty z salonu a lodowni w reszcie domu Komina!!! (pewnie klinkierek, a dla oszczędności - dziurawy!?) Kotłowni w salonie - zmiany trybu życia... I cała masą innych problemów Przyjęte rozwiązanie ma TOBIE odpowiadać. Co zaakceptujesz? Czego nie? Poczytaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=3682619#3682619 http://forum.muratordom.pl/o-wentylacji-co-i-po-co-wzdluz-i-w-poprzek,t134659.htm http://forum.muratordom.pl/obrzed-gromniczny-tymi-recami-wykonany,t148848.htm?highlight=obrz%EAd%20gromniczny http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=3738524#3738524 I jeszcze kilka innych. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 30.10.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 dziękuję za linki.czytałem już dawno. mam wentylację mechaniczną.Komin systemowy Schiedel rondo +. Chcę zrobić kominek, do okazyjnego "przepalania".Nie robię kanałów do rozprowadzenia powietrza z kominka. oczywiście chciałbym mieć minimalne straty generowane przez kominek i komin.Stąd moje pytanie odnośnie tego, czy da się zrobić tak, żeby mój wkład który zakupiłem już miał skąd czerpać powietrze nie wychładzając pomieszczenia w którym stoi.Na obecny stan mojej wiedzy nie da się, ale może Ktoś ma jakiś pomysł, robił coś takiego. Instalatorzy w moim mieście upierają się,że jak się zostawi rurę pod wkładem to sam sobie zassie powietrze i to wystarczy.Straty ciepła wynikające z dopływu pow. z zewnątrz można zminimalizować poprzez przepustnicę powietrza pod wkładem. jeżeli mój problem jest błahy,głupi, to przepraszam. Myślę jednak że forum służy wyjaśnianiu zarówno takich głupich jak i poważnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 30.10.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Są sytuacje, ze nie sposób doprowadzić powietrze z zewnątrz do spalania. Wtedy wybieramy wkłady bez tej opcji. Są sytuacje gdy mamy doprowadzone powietrze, lub do się doprowadzić, wtedy wybieramy wkłady z tą opcja. Teraz następna sprawa. Jaki wkład wybrać, jaki duży i o jakiej mocy. Co zresztą jest zwiazane z soba. Teraz sprawa następna. Jaki kształt wkładu wybrać. Czy z dużą szyba, a moze z mniejszą a bardziej "głęboki" A moze gdy nam nie zalezy na dystrybucji wybrać wkład płytki z duża szybą? NO ale pomieszczenie musi być spore.... Teraz sprawa istotna, czy kominek ma być dla gosci czy do użytku i wspomagania ogrzewania? No i potem jak pogodzić kształt i wyglad obudowy z jej funkcjalnością i trwałością.No ale trzeba spracyzować swoje oczekiwania od kominka, dokładnie sprecyzować.To tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 30.10.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 zukow2Twój problem nie jest błahy. Jest bardzo istotny dla osób poważnie traktujacych kominek w domu.No ale wspominasz, ze ma być palenie okazjonalne.No też zależy co rozumiesz pod tym słowem.Ale jak to ma być raz na jakiś czas to ja bym radził zastawić jak jest.Nie wiem jaki salon jest duży?Po co taka moc? 14 KW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 30.10.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 salon 29m2, otwarty (kuchnia 15m2, korytarz 12m2) Pod pojęciem okazjonalnie mam na myśli raz na 2-3 dni palenie dla klimatu, wieczorami. wkład doradził mi sprzedawca szczerze powiedziawszy chciałem zakupić coś u was ale przeraził mnie termin czekania na wkład. Mam 2 rozwiązania: 1. zostawiam rurę pod wkładem (tylko czy to rozwiązanie jest dobre??) 2.Próbuję sprzedać wkład i kupić inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.10.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 dziękuję za linki.czytałem już dawno. mam wentylację mechaniczną.Komin systemowy Schiedel rondo +. Chcę zrobić kominek, do okazyjnego "przepalania".Nie robię kanałów do rozprowadzenia powietrza z kominka. oczywiście chciałbym mieć minimalne straty generowane przez kominek i komin.Stąd moje pytanie odnośnie tego, czy da się zrobić tak, żeby mój wkład który zakupiłem już miał skąd czerpać powietrze nie wychładzając pomieszczenia w którym stoi.Na obecny stan mojej wiedzy nie da się, ale może Ktoś ma jakiś pomysł, robił coś takiego. Instalatorzy w moim mieście upierają się,że jak się zostawi rurę pod wkładem to sam sobie zassie powietrze i to wystarczy.Straty ciepła wynikające z dopływu pow. z zewnątrz można zminimalizować poprzez przepustnicę powietrza pod wkładem. jeżeli mój problem jest błahy,głupi, to przepraszam. Myślę jednak że forum służy wyjaśnianiu zarówno takich głupich jak i poważnych problemów. Skoro dotyczy to rury doprowadzającej powietrze z zew.a jak mówisz linki zamieszczone czytałeś i nic w nich nie znalazłeś to pozostaje żebyś ,którąś drogę w końcu wybrał.Dla Świętego spokoju swojego i innych wybierz tą opcję: Instalatorzy w moim mieście upierają się,że jak się zostawi rurę pod wkładem to sam sobie zassie powietrze i to wystarczy.Straty ciepła wynikające z dopływu pow. z zewnątrz można zminimalizować poprzez przepustnicę powietrza pod wkładem. Pytanie pierwsze.Będziesz obudowywał kominek? Pytanie drugie.Gdzie chcesz zamontować przepustnicę? Pytanie trzecie.Co rozumiesz przez stwierdzenie: nie wychładzając pomieszczenia w którym stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 30.10.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Pytanie pierwsze.Będziesz obudowywał kominek?takPytanie drugie.Gdzie chcesz zamontować przepustnicę?na końcu rury pod wkłademPytanie trzecie.Co rozumiesz przez stwierdzenie:powietrze z zewnatrz przy niskich temperaturach i nie używanym kominku może wychładzać .Rura jest pod płytą fundamentową-ok 30cm pospółki+20cm styrpoianu+20cm betonu +podłogówka +wylewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.10.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Pytanie pierwsze.Będziesz obudowywał kominek? tak Pytanie drugie.Gdzie chcesz zamontować przepustnicę? na końcu rury pod wkładem Pytanie trzecie.Co rozumiesz przez stwierdzenie: powietrze z zewnatrz przy niskich temperaturach i nie używanym kominku może wychładzać .Rura jest pod płytą fundamentową-ok 30cm pospółki+20cm styrpoianu+20cm betonu +podłogówka +wylewka Co jest z tyłu tego kominka tam gdzie kończy się popielnik?Jak rozumiem twój zamysł, przepustnica będzie wisieć na rurze bez łączenia z kominkiem i niby tam z tyłu(nie widać nic na rysunkach) jak w kominku będzie zbyt gorąco przepustnica w pełnej automatyce ograniczy częściowy dopływ powietrza z zew, i będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 30.10.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Na wlocie na zewnątrz załóż kratkę z żaluzjami. Ja jako sprzedawca i wykonawca nie ośmieliłbym się tak doradzić potencjalnemu klientowi...Zawsze pytam jakie konkretne są oczekiwania wobec kominka i jaka konkretna jest sytuacja w domu klienta.No i równiż odradzałbym w tym wypadku moje wkłady o mocu 14 KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.10.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Znasz pojęcie syfonu?W tej rurze zalegnie zasyfonowany korek zimnego powietrza.Jak go wyraźnie czymś NIE ZAPROSISZ to samo na salony nie wlezie!!!TEJ rury zamykać nie musisz!!!Zadbaj o szyber w kominie i zamykany dolot do paleniska.TYM zapraszasz to zimne z tej rury! Obudowanie wkładu i pozostawienie wylotu tej rury pod wkładem powoduje, że kominek sam i tylko wtedy, gdy w nim palisz, pobiera z tej rury. Bo pobiera z najbliższego otoczenia wkładu. Wentylacja mechaniczna...Zrób nadciśnienie - to rura za wywiew zrobi.Zrób podciśnienie - to za nawiew.Zrób zrównoważoną - to tej rury nie ma, nawet jak jest otwarta permanentnie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.10.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Salon masz 29m2.Dom robiłeś co najmniej "normowy".Chyba, że nie jesteś normalny!Że masz własny tartak czy produkcję z drewna! To znaczy, ze Twoje zapotrzebowanie w MROZY tego pomieszczenie jest nie większe niż 60(W)x 29(m2)=1740 co jest 1,74kWPopalisz se w tym kominku... całe 10 minut!Potem - sauna i wyskakiwanie z majtek!Chcesz tam 14kW zapuścić!To daje średnio 483W/m2To ponad ośmiokrotnie więcej niż potrzeba W MROZY!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 30.10.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Pytanie pierwsze.Będziesz obudowywał kominek? tak Pytanie drugie.Gdzie chcesz zamontować przepustnicę? na końcu rury pod wkładem Pytanie trzecie.Co rozumiesz przez stwierdzenie: powietrze z zewnatrz przy niskich temperaturach i nie używanym kominku może wychładzać .Rura jest pod płytą fundamentową-ok 30cm pospółki+20cm styrpoianu+20cm betonu +podłogówka +wylewka Co jest z tyłu tego kominka tam gdzie kończy się popielnik?Jak rozumiem twój zamysł, przepustnica będzie wisieć na rurze bez łączenia z kominkiem i niby tam z tyłu(nie widać nic na rysunkach) jak w kominku będzie zbyt gorąco przepustnica w pełnej automatyce ograniczy częściowy dopływ powietrza z zew, i będzie ok? przepustnica miała być po to,żeby zamykać rurę jak się nie pali w kominku a nie po to żeby regulować spalanie.Po to jest min. szyber. z tyłu za popielnikiem jest wolne miejsce.Nie ma tam żeliwa. Czy przy tym czego będę wymagał od swojego kominka można zastosować takie rozwiązanie z posostawioną rurą?Z waszych wypowiedzi wnioskuję że tak i nie będzie to miało wpływu na wychładzanie pomieszczenia a wkład pobierze wystarczającą ilość powietrza z zewnątrz. dziękuję za rady i pomoc w rozwiązaniu problemu(dla mnie ważnego ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 30.10.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Salon masz 29m2. Dom robiłeś co najmniej "normowy". Chyba, że nie jesteś normalny! Że masz własny tartak czy produkcję z drewna! To znaczy, ze Twoje zapotrzebowanie w MROZY tego pomieszczenie jest nie większe niż 60(W)x 29(m2)=1740 co jest 1,74kW Popalisz se w tym kominku... całe 10 minut! Potem - sauna i wyskakiwanie z majtek! Chcesz tam 14kW zapuścić! To daje średnio 483W/m2 To ponad ośmiokrotnie więcej niż potrzeba W MROZY!!! Adam M. zgadza się.chciałem 10 lub 12kw, ale też i wtym przypadku sprzedawca mnie zabajerował. dom mam enegrooszczędny-ściany 20cm styro 0.031+silka 24cm, płyta fundamentowa (20cm styro +20cm beton), poddasze 30cm wełny 0,035. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 30.10.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 No to jedyna rada uciekać z ciepłym powietrzem na poddasze..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts