adam_mk 30.10.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Sprzedałbym to komu a kupił jaką miniaturkę... Albo zamienił u jakiego sprzedawcy.Ponegocjuj, moze się da... W końcu - chcesz se popalić...Potrzebujesz czegoś z naprwdę małym paleniskiem/mocą...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia81 30.10.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Witam, Ja mam troche inne pytanie, ale tez dotyczy kominka Nasz kominek ma rozprowadzone ogrzewanie do gornych pomieszczen. Przyszedł majster, zamocowal kominek, zrobil rozprowadzenie u gory. I jest taz, ze z kominka ida na gore dwie rury. Jedna poprowadzone jest ogrzewanie do pokoju syna. A druga ogrzewanie do sypialni, a gdzies w polowie tej drogi jest zrobione rozgalezienie, zeby cieplo szlo dodatkowo do lazienki. pan polozyl nam te wszystkie rury, zaizolowal co trzeba . jedyne czego nie zrobil, to nie zainstalowal dystrybutora na kominku, gdyz musialby go przerabiac. Powiedzial zreszta, ze skoro ida tylko dwa kanaly, to dystryputor jest zbedny i wystarczy obudowac kominek. Zrobilismy probe palenia i okazalo sie, ze cieplo nie idzie wlotami do zadnego z trzech gornych pomieszczen. Majster wytlumaczyl, ze jest na razie za maly ciag, ale jak obudujemy to bedzie ok. No to ladnie zaplacilismy i sie pozegnalismy . Zbliza sie zima, wiec jakis czas temu postanowilismy obudowac kominek, zeby to cieplo w koncu ruszylo na gore. Tu znowu pan z marketu budowlanego doradzil nam, zeby wlasnorecznie z welny izolowanej wykonac ale dystrybutor. No to zrobilismy. Wieczor, czas na probe generalna ogrzewania . No i sie okazuje chodzac po pomieszczeniach, ze w pokoju syna dmucha cieplo pieknie, w sypialni az milutko, a w lazience? Ano w lazience, gdzie to rozprowadzenie odchodzi trojnikiem od sypialni nico nie ma . Jest zimno i nawet jak w ten nieszczesny otwor wsadzi sie reke, to nic nie czuc. Wiec co z tym robic? Kuc wylewke, sciagac podlogi i szukac problemu? Czy moze jest jakies sensowne wytlumaczenie tej sytuacji? Dodam, ze majster od kominkow jest w tej chwili w norwegii i tam pracuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.10.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 przepustnica miała być po to,żeby zamykać rurę jak się nie pali w kominku a nie po to żeby regulować spalanie.Po to jest min. szyber. z tyłu za popielnikiem jest wolne miejsce.Nie ma tam żeliwa. Skoro chcesz regulować temp. szybrem i palić dwa dni w tygodniu dla "zdrowotności", to daj sobie spokój z rurami przepustnicami. Gdy palisz w kominku i stwierdzisz,że powietrze do spalanie jest ci niezbędne otwórz na zewnątrz rurę.Jeżeli go nie potrzebujesz i nie podpalasz sobie to to ją zamykaj.Do tego zamykania na zew. użyj takiego czegoś o co nie musisz tu pytać.Zresztą jak sam to mówisz nie chcesz regulować spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.10.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Poczekać z kijem w garści? Na Święta zjedzie.... Adam M. (drożny ten kanał? bo moze jaki kłąb wełny wleciał). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia81 30.10.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Czyli zalatwic spirale i przedmuchac? jak zakladal, to wydawalo sie wszystko ok. A istnieje taka mozliwosc, ze panowie ktorzy robili wylewki mogli zgniesc ten kanal? Bo szczerze mowiac nie bylo nas przy tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 30.10.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Salon masz 29m2. Dom robiłeś co najmniej "normowy". Chyba, że nie jesteś normalny! Że masz własny tartak czy produkcję z drewna! To znaczy, ze Twoje zapotrzebowanie w MROZY tego pomieszczenie jest nie większe niż 60(W)x 29(m2)=1740 co jest 1,74kW Popalisz se w tym kominku... całe 10 minut! Potem - sauna i wyskakiwanie z majtek! Chcesz tam 14kW zapuścić! To daje średnio 483W/m2 To ponad ośmiokrotnie więcej niż potrzeba W MROZY!!! Adam M. Ciekaw jestem co powiesz na mój kominek. 14kW w gabinecie o powierzchni 21m2 Dlatego też zakupiłem dystrybutor i porobiłem rozprowadzenia do innych pomieszczeń. Do tego dochodzi jeszcze nawiew rekuperacji i wywiew (nad kominkiem). Mam nadzieję, że da się wytrzymać. Kominek na szczęście ma front ze składanymi drzwiczkami, przez co tej szybki jest mniej. Jak będzie za mocno promieniował to postawię przed nim taka gustowną drobną krateczkę. Za miesiąc, dwa zdam dokładną relację. mcb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 30.10.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 niestety sprzedawca nie zgodził się wymienić wkład na inny z dolotem. a może by zrobić dolot tak jak to jest np.tu :http://www.kratki.com/product_info.php?cPath=86&products_id=725&osCsid=23qcsm7ma9gj3gvjkhg0moov17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.10.2009 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 niestety sprzedawca nie zgodził się wymienić wkład na inny z dolotem. a może by zrobić dolot tak jak to jest np.tu : http://www.kratki.com/product_info.php?cPath=86&products_id=725&osCsid=23qcsm7ma9gj3gvjkhg0moov17 i jeszcze tak przy okazji naucz się wklejać linki.No i z tym dolotem tak zrób.Walczysz z tym dolotem jakbyś co najmniej tego kominka miał używać codziennie.Masz kasę to płać za głupotę.Przeróbki,doloty i inne duperszmity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 30.10.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 dzięki za rady.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 04.04.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Witam, Czy jest jakaś stronka w internecie gdzie można sprawdzić z której strony najczęściej wieje wiatr? W mojej okolicy? Tak aby doprowadzenie powietrza zrobić od odpowiedniej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 04.04.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Witam. Internet robi z ludzi nie umiejących sobie bez niego poradzić intelektualnych niewolników ... MasterCheat ... wyjdź kilka razy na podwórko i metodą "na oślinionego palucha" sprawdź ... tudzież możesz czasami popatrzeć na okoliczne drzewa ... A tak w ogóle to umieszczenie doprowadzenia powietrza po tej czy siamtej stronie świata jest to rzecz na którą nie warto zwracać w ogóle uwagi ... zostało przyswojone przez Szanowaną Redakcję Miesięcznika Murator z bzdur zamieszczanych na tutejszym forum i żartów z tychże bzdur właśnie ... Jak widać padło na podatny grunt ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 04.04.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Spoko dzięki w przyszłym tyg. zalewanie płyty więc wolałem dopytać żeby sobie w kolano nie strzelić A w internecie jak to w internecie ile ludzi tyle opinii Jeszcze muszę w kilku innych wątkach zadać parę bzdurnych pytań więc jeszcze tu wrócę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.04.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Spoko dzięki w przyszłym tyg. zalewanie płyty więc wolałem dopytać żeby sobie w kolano nie strzelić A w internecie jak to w internecie ile ludzi tyle opinii Jeszcze muszę w kilku innych wątkach zadać parę bzdurnych pytań więc jeszcze tu wrócę Bardziej istotne jest, byś spadek tej rury na zewnątrz zrobił, a nie pod kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 04.04.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Bardziej istotne jest, byś spadek tej rury na zewnątrz zrobił, a nie pod kominek. no piotr dobrze radzi, nie bój się wiatru tylko wody, która może się dostać do kanału podczas wiatru. Możesz użyć czerpni powietrza, chyba że się tobie wizualnie nie podobają. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryszard56 09.10.2014 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Drodzy forumowicze proszę o konsultacjeJestem na etapie stanu zerowego, mam wymurowane mury fundamentowe z bloczka. Moja ekipa zostawiła tylko otwór na kanalizację. Zastanawiam się jak to powinno być z doprowadzeniem powietrza do kominka ? Ekipa nic mi nie odpowiedziała na to pytanie. Czy powinienem zrobić dojście powietrza właśnie teraz czy jak będą zalewać chudziak? Dodam że mam kominek w salonie który graniczy z kotłownią i ma wspólny komin. Jest to projekt cezar2g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 09.10.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 wg rysunkow elewacji ten dom jest podniesiony, mozliwy wiec bylby wariant doprowadzenia pow. w izolacji posadzki (jesli jest przewidziane np. z 15 cm styro w podlodze, 5cm/kanal 5cmwys./5cm). nie jest to dlugi odcinek, bo od sciany zew. kotlowni w okolice komina i przez sciane pod sam kominek.ale trzeba by czerpnie zabezpieczyc jakos przed zwierzakami czy zasypaniem sniegiem. NIE wiem jak to wplynie na mostki termiczne, jak jest poprawniej oraz jak to wypada w porownaniu z kanalem prowadzonym pod chudziakiem. W sumie sam jestem ciekaw - czy ktos kiedys porownywal te 2 sposoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek1 10.10.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 A nie lepiej zastosować komin systemowy TONA tec plus? Jak to producent pisze: "system kominowy z niezależnym poborem powietrza dla wszystkich paliw". Mam ten sam dylemat ponieważ nie mam doprowadzenia pow. pod posadzką i zastanawiam się nad zastosowaniem tego komina żeby nie pruć chudziaka. Ma to szansę działać przy małym kominku (6-8 kW) ? wg rysunkow elewacji ten dom jest podniesiony, mozliwy wiec bylby wariant doprowadzenia pow. w izolacji posadzki (jesli jest przewidziane np. z 15 cm styro w podlodze, 5cm/kanal 5cmwys./5cm). nie jest to dlugi odcinek, bo od sciany zew. kotlowni w okolice komina i przez sciane pod sam kominek. ale trzeba by czerpnie zabezpieczyc jakos przed zwierzakami czy zasypaniem sniegiem. NIE wiem jak to wplynie na mostki termiczne, jak jest poprawniej oraz jak to wypada w porownaniu z kanalem prowadzonym pod chudziakiem. W sumie sam jestem ciekaw - czy ktos kiedys porownywal te 2 sposoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczak81 29.01.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Witam, poczytałam co nieco o dolocie powietrza, ale że jestem laikiem to proszę o doradztwo. Na rysuneczku 01 zaznaczyłam gdzie kominek i jak chcemy poprowadzić rurę dolotu powietrza do kominka (kolor zielony). Rysunek 02 przedstawia jak to realnie będzie biegło, nie mam aktualnego zdjęcia salonu, więc jakieś stare wygrzebałam. Dodam, że: kominek ma być tylko kominkiem, fajnie wyglądać i dawać klimat, nie będzie dogrzewał pomieszczeń itp Teraz pytania: 1. Czy rura 150mm będzie wystarczająca? Czy należny zamontować o szerszej średnicy? 2. .Czy należy ją ocieplać? 3. Jak głęboko zakopać rurę? Wiem, że ma być spadek (obecnie jest tam sam piach, wybrany piach pod chudziak, styropian itp) 4. Czy długość ponad 6m jest jakąś przeszkodą? 5. Czy jeszcze o czymś nie wiem, zapomniałam Z góry dziękuję za pomoc Edytowane 29 Stycznia 2015 przez kurczak81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.01.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 1. Starczy, do większości kominków za dużo. 2. Zakop w piachu, nie ocieplaj. 3. Jak najpłycej pod chudziakiem. Spadek hydrauliczny na zewnątrz. 4. Nie. 5. Chyba nie Zdjęcia nie działają, ale niepotrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczak81 29.01.2015 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Jeszcze jedno pytanie Mąż pyta czy możne być rura 110mm? Czy to za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts