Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pod?oga na gruncie

Recommended Posts

Mam wymurowane fundamenty ocieplone od wewnątrz styropianem oraz zasypane piachem. W projekcie założono, że chudy beton będzie wylany na równi z murkami fundamentowymi a na to przyjdzie (juz na poziomie ścian domu) styropian i wylewka betonowa. Moje pytanie brzmi: Czy coś stoi na przeszkodzie aby wylewkę z chudziaka obnizyć o 10 cm a powstałe "pudełko" wypełnić styropianem do poziomu murków fundamentowych a nastepnie zalać betonem?

Wydaje mi się, że można tak zrobić a zyskuje sie 10 cm na wysokości ścian.

Co o tym sądzicie?

Kiepski pomysł. Zauważ, że fundament jest zazwyczaj węższy niż ściana i w tym miejscu nie będzie ocieplenia. A jeśli nawet fundament będzie takiej samej szerokości jak ściana, to w miejscu styku (w rogu styropian, fundament, ściana), powstanie mostek termiczny. A najgorzej, gdy będzie to miało miejsce przy ścianie zewnętrznej. Zdecydowanie odradzam.

Myślę, że chodzi tutaj o coś innego, aczkolwiek wyeliminowanie mostków termicznych nie pozostaje bez znaczenia. Projektant założył taki układ z uwagi na poziomą izolację przeciwwilgociową ścian fundamentowych, kóra aby była skuteczna w całej strefie poziomu zero musi być połączona z izolacją podposadzkową, którą powinno się ułożyć na chudziaku.

Dzięki za wypowiedzi. Raczej nie mam obaw o mostki termiczne - w końcu styropian bedzie się kończył tam, gdzie zacznie się ściana (Ytong) - a ta jak wiadomo swoją izolacyjność cieplna ma. Co do izolacji przeciw wilgoci - to fakt. Ale widziałem kiedyś w Muratorze takie rozwiązanie (1 lub 2 lekcja szkoły budowania) tam izolacja była poprowadzona po murkach fundamentowych i dalej NAD styropianem - Budowlaniec - czy to twoim zdaniem złe rozwiazanie?

Osobiście bym tak nie robił, aby izolacja spoczywała na styropianie z uwagi na to, że styropian jest elastyczny nawet ten najbardziej twardy. Po dociśnieciu takiego zestawu (styropian-izolacja)warstwami posadzki po jakimś czasie na połączeniu izolacji poziomej ścian fund. i podposadzkowej może dojść do naprężeń i na przykład przerwania izolacji. Poza tym w trakcie wykonywania wylewki również istnieje duże prawdopodobieństwo jej uszkodzenia. Izolacja ułożona na chudziaku jest pewna. Jeśli zależy tobie na tych 10,o cm mozesz zrobić to w następujący sposób. Wylewasz chudziaka te 10,o cm niżej niż góra śc. fund., układasz izolację podposadzkową wywijając ją i łącząc z izolacją poziomą śc.fund. W narożniku ściana, chudziak przyklej trójkątny pasek z twardego styropianu - to ułatwi Ci ułożenie i wywinięcie izolacji do góry na śc.fund. i nie spowoduje jej uszkodzenia. Układasz izolację cieplną ze styropianu i na to dalsze warstwy. Ważne jest skuteczne połaczenie tych dwóch izolacji.

Posłuchaj Budowlańca. Po pierwsze, rozwiązanie które chcesz zastosować jest dopuszczalne, ale znacznie gorsze, a po drugie wyższe pomieszczenia trudniej ogrzać (koszty). W razie uszkodzenia się izolacji między ścianą a fundamentem woda zacznie Ci wnikać pod styropian i ziemia pod nim zacznie osiadać (rozumiesz co dalej). Ja zastosuję następujące rozwiązanie:

1) ubity piasek

2) beton 7-10cm

3) 1x papa na lepiku połączona z wypuszczoną izolacją poziomą ścian (na zakład 10-15cm)

4) 1x folia z wypuszczeniem na ściany

5) styropian (2x5cm)z przesunięciem połączeń

6) wylewka końcowa 4-7cm

Polecam. Jeśli ktoś miałby inne propozycję (chociażby ze względu na koszty) chętnie wysłucham!!!

• 2 weeks później...

Radzisz jakby prosto z podrecznika majstra budowlanego.

Powiedz mi wiec co za izolacje pozioma dac pod podloge z desek ulozoną na legarach.

Papa na lepiku i folia nie przekonuje mnie gdyz wydaje mi sie ze

poprzez szpary w podlodze beda przedostawac sie wyziewy z papy i lepiku.

Może sie myle ale co radzisz polozyć na beton pod taka podloge.

Anonim2

Potwierdzam Twoje obawy Szczepan, folia miała izolować a stanowiła barierę nie do przebycia dla skondensowanej pary wodnej z przeciwnej strony,

ściana zamiast być sucha - była mokra,

Moim zdaniem folia bywa "fałszywa"

Pozdrawiam

On 2002-02-04 11:43, Wojtek M. wrote:

Kiepski pomysł. Zauważ, że fundament jest zazwyczaj węższy niż ściana i w tym miejscu nie będzie ocieplenia. A jeśli nawet fundament będzie takiej samej szerokości jak ściana, to w miejscu styku (w rogu styropian, fundament, ściana), powstanie mostek termiczny. A najgorzej, gdy będzie to miało miejsce przy ścianie zewnętrznej. Zdecydowanie odradzam.

Dlatego najlepiej ocieplać dom od zewnątrz utrzymując ciągłość ocieplania wgłąb ziemi po fundamencie. Wtedy nie ma żadnych mostków termicznych. Po co ocieplać fundamenty od wewnątrz skoro zimno "wchodzi" do domu od zewnątrz ? Ocieplaj ściany tak jak napisałem i dodatkowo podłogę styropianem gr. co najmniej 10 cm (lambda=<0,3). Nie obniżaj poziomu podłogi bo stworzysz dodatkową przestrzeń, którą później będziesz musiał ogrzewać. Wysokości pomieszczeń w domach jednorodzinnych są w granicach 2,6 - 2,7 metra i to w zupełności wystarczy. I tak masz większy komfort niż w blokach (2,4 - 2,5)m.