TomekM 04.02.2002 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2002 Mam wymurowane fundamenty ocieplone od wewnątrz styropianem oraz zasypane piachem. W projekcie założono, że chudy beton będzie wylany na równi z murkami fundamentowymi a na to przyjdzie (juz na poziomie ścian domu) styropian i wylewka betonowa. Moje pytanie brzmi: Czy coś stoi na przeszkodzie aby wylewkę z chudziaka obnizyć o 10 cm a powstałe "pudełko" wypełnić styropianem do poziomu murków fundamentowych a nastepnie zalać betonem?Wydaje mi się, że można tak zrobić a zyskuje sie 10 cm na wysokości ścian.Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek M. 04.02.2002 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2002 Kiepski pomysł. Zauważ, że fundament jest zazwyczaj węższy niż ściana i w tym miejscu nie będzie ocieplenia. A jeśli nawet fundament będzie takiej samej szerokości jak ściana, to w miejscu styku (w rogu styropian, fundament, ściana), powstanie mostek termiczny. A najgorzej, gdy będzie to miało miejsce przy ścianie zewnętrznej. Zdecydowanie odradzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 04.02.2002 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2002 Dlaczego fundament ma byc wezszy niz sciana? Jesli tak jest to znaczy ze zostalo zle zrobione. Fundament i tak bedzie ocieplony wiec dlaczego mialby byc mostek termiczny.Uwazam ze rozwiazanie jest do przyjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 04.02.2002 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2002 Wojtek słusznie zwraca uwagę na ten newralgiczny fragment. Sciana fundamentowa jest ocieplona, ale co będzie w płaszczyźnie styku muru i ściany fundamentowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlaniec 04.02.2002 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2002 Myślę, że chodzi tutaj o coś innego, aczkolwiek wyeliminowanie mostków termicznych nie pozostaje bez znaczenia. Projektant założył taki układ z uwagi na poziomą izolację przeciwwilgociową ścian fundamentowych, kóra aby była skuteczna w całej strefie poziomu zero musi być połączona z izolacją podposadzkową, którą powinno się ułożyć na chudziaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM 05.02.2002 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 Dzięki za wypowiedzi. Raczej nie mam obaw o mostki termiczne - w końcu styropian bedzie się kończył tam, gdzie zacznie się ściana (Ytong) - a ta jak wiadomo swoją izolacyjność cieplna ma. Co do izolacji przeciw wilgoci - to fakt. Ale widziałem kiedyś w Muratorze takie rozwiązanie (1 lub 2 lekcja szkoły budowania) tam izolacja była poprowadzona po murkach fundamentowych i dalej NAD styropianem - Budowlaniec - czy to twoim zdaniem złe rozwiazanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlaniec 05.02.2002 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 Osobiście bym tak nie robił, aby izolacja spoczywała na styropianie z uwagi na to, że styropian jest elastyczny nawet ten najbardziej twardy. Po dociśnieciu takiego zestawu (styropian-izolacja)warstwami posadzki po jakimś czasie na połączeniu izolacji poziomej ścian fund. i podposadzkowej może dojść do naprężeń i na przykład przerwania izolacji. Poza tym w trakcie wykonywania wylewki również istnieje duże prawdopodobieństwo jej uszkodzenia. Izolacja ułożona na chudziaku jest pewna. Jeśli zależy tobie na tych 10,o cm mozesz zrobić to w następujący sposób. Wylewasz chudziaka te 10,o cm niżej niż góra śc. fund., układasz izolację podposadzkową wywijając ją i łącząc z izolacją poziomą śc.fund. W narożniku ściana, chudziak przyklej trójkątny pasek z twardego styropianu - to ułatwi Ci ułożenie i wywinięcie izolacji do góry na śc.fund. i nie spowoduje jej uszkodzenia. Układasz izolację cieplną ze styropianu i na to dalsze warstwy. Ważne jest skuteczne połaczenie tych dwóch izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzych B. 05.02.2002 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 Posłuchaj Budowlańca. Po pierwsze, rozwiązanie które chcesz zastosować jest dopuszczalne, ale znacznie gorsze, a po drugie wyższe pomieszczenia trudniej ogrzać (koszty). W razie uszkodzenia się izolacji między ścianą a fundamentem woda zacznie Ci wnikać pod styropian i ziemia pod nim zacznie osiadać (rozumiesz co dalej). Ja zastosuję następujące rozwiązanie:1) ubity piasek2) beton 7-10cm3) 1x papa na lepiku połączona z wypuszczoną izolacją poziomą ścian (na zakład 10-15cm)4) 1x folia z wypuszczeniem na ściany5) styropian (2x5cm)z przesunięciem połączeń6) wylewka końcowa 4-7cm Polecam. Jeśli ktoś miałby inne propozycję (chociażby ze względu na koszty) chętnie wysłucham!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczepan 15.02.2002 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 Radzisz jakby prosto z podrecznika majstra budowlanego.Powiedz mi wiec co za izolacje pozioma dac pod podloge z desek ulozoną na legarach. Papa na lepiku i folia nie przekonuje mnie gdyz wydaje mi sie ze poprzez szpary w podlodze beda przedostawac sie wyziewy z papy i lepiku.Może sie myle ale co radzisz polozyć na beton pod taka podloge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 15.02.2002 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 Szczepan, dlaczego nie możesz dać samej folii? Na to styropian, wylewka i legary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczepan 18.02.2002 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2002 Może sie mylę ale mam wrażenie ze w szczelinach pomiędzy betonem a folią kondensowac sie bedzie para wodna bez mozliwości wyschniecia. Czy w tej przestrzeni nie będą sie namnazać grzybyi plesnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 18.02.2002 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2002 Jakie wyziewy??? Jeśli papa ma atest dopuszczający do stosowania w budownictwie, to nic sie z niej nie ma prawa wydzielać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.02.2002 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2002 eternit i ksylamit tez miały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczepan 18.02.2002 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2002 Dzięki Anonimie za wsparcie dobrym słowem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.02.2002 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2002 Anonim2Potwierdzam Twoje obawy Szczepan, folia miała izolować a stanowiła barierę nie do przebycia dla skondensowanej pary wodnej z przeciwnej strony,ściana zamiast być sucha - była mokra,Moim zdaniem folia bywa "fałszywa"Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczepan 19.02.2002 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2002 Co więc zamiast folii i papy pod podłoge na legarach?Może jakiś impregnat (ciekła folia Atlasa)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.02.2002 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2002 Tomek powiedz mi dlaczego ocieplałeś fundament od środka,a nie od zewnątrz ze strony z której przychodzi mróz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 20.02.2002 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2002 Coście się tak czepili tej papy, na ksylamit i eternit nikt nigdy nie wydał atestu! Zgodzę się, że papa smołowa to świństwo i już się jej nie stosuje, ale asfaltowa? Macie też może zamiar zrezygnować z jeżdżenia po asfalcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.02.2002 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 On 2002-02-04 11:43, Wojtek M. wrote: Kiepski pomysł. Zauważ, że fundament jest zazwyczaj węższy niż ściana i w tym miejscu nie będzie ocieplenia. A jeśli nawet fundament będzie takiej samej szerokości jak ściana, to w miejscu styku (w rogu styropian, fundament, ściana), powstanie mostek termiczny. A najgorzej, gdy będzie to miało miejsce przy ścianie zewnętrznej. Zdecydowanie odradzam. Dlatego najlepiej ocieplać dom od zewnątrz utrzymując ciągłość ocieplania wgłąb ziemi po fundamencie. Wtedy nie ma żadnych mostków termicznych. Po co ocieplać fundamenty od wewnątrz skoro zimno "wchodzi" do domu od zewnątrz ? Ocieplaj ściany tak jak napisałem i dodatkowo podłogę styropianem gr. co najmniej 10 cm (lambda=<0,3). Nie obniżaj poziomu podłogi bo stworzysz dodatkową przestrzeń, którą później będziesz musiał ogrzewać. Wysokości pomieszczeń w domach jednorodzinnych są w granicach 2,6 - 2,7 metra i to w zupełności wystarczy. I tak masz większy komfort niż w blokach (2,4 - 2,5)m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts