Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rura doprowadzająca powietrze do kominka

Recommended Posts

Czy warto instalować rurę doprowadzającą powietrze bezpośrednio do kominka, który raczej ma służyć do okazjonalnego ogrzewania (nie będzie głównym źródłem ogrzewania). Jestem na etapie chudego betonu i musiałbym kuć dziurę w murze, która by stanowiłaby jakiś mostek cieplny. Czy jest więc sens?

Martin

Zrobiliśmy taką rurę wierząc, że wkłady kominkowe mają otwór przez który zimne powietrze doprowadzi się bezpośrednio do komory spalania. S[potkała nas niemiła niespodzianka, bo tylko wkład Jotula (raczej z tych z górnej półki) i jeszcze jakiś wkład stalowy ( nie pamiętam nazwy) mają fabrycznie takie otwory. Reszta korzysta z powietrza doprowadzonego w okolice kominka, co niewątpliwie wychłodzi pokój. NO i dylemat: kupować tak drogi wkład do okazjonalnego grzania czy zatkać dziurę i o tym zapomnieć.

Skoro już masz tą rurę to postaraj się zabudować szczelnie kominek tak aby nie pobierał powietrza z pomieszczenia. Wtedy sam pociągnie powietrze z zewnątrz zamntowaną rurą.

Pomyśl tylko aby zamontowac szyber aby w czasie nie używania kominka niepotrzebnie nie wychładzało się pomieszczenie zimnym powietrzem z zewnątrz.

Nie zawsze musisz decydować się na rurę przy układaniu chudego betonu (wystarczy wstawić rure kwadratową np 6x6 cm w warstwie izolacji cieplnej (czyli trochę później) czyli jak już będzie wiadomo jaki wkład zainstalować.

Jednak z nawiewem może być troche kłopotów - wylot musi być odpowiednio wysoko (przy opadach deszczu woda odbija sie na wysokość do 30 cm), poza tym może się okazać, że ta rura będzie stale dostarczała zimne powietrze do domu gdy kominek nie będzie użytkowany, co do "wysysania" ogrzanego powietrza to mała przesada - zwykle kominki dekoracyjne mają moc do 10 kW i nie potrzebują aż tyle powietrza do spalania by mogły wyziębiać pomieszczenie (tym bardziej, że je ogrzewają)

W przypadku kominków podstawowy problem to pobieranie powietrza z pomieszczenia i pogorszenia wentylacji (a nawet wystąpienie tzw. wstecznego ciągu w kanałach wentylacyjnych) a to można rozwiązać sotując nawiewniki (w oknach lub w ścianie) z np. automatyczną regulacją (najlepiej w ścianie lub oknie blisko kominka)

Im wiecej czytam tym mniej wiem.W poniedzialek przychodzi kominkowiec-montuje wklad Dovre,DPG na parterze i poddaszu puszczone pod sufitem,powietrze do spalania zpomieszczenia wchodzace przez 3 kratki dolem kominka.Fachowiec twierdzi,ze starczy grawitacja.Gdzie moge popelnic blad?Gdyby ktos mogl...takiemu laikowi jak ja...bede wdzieczna

Praktycznie wszystkie kominki spathermu mają doprowadzenie powietrza, ma je jotul. Niektóre kominki francuzkie w ogóle tej opcji nie mają :sad:

Też zamierzam palić głównie LPG, ale widzę, że większość jak już kominek ma to jednak pali regularnie więc zainwestuję w porządny wkład - tak na wszelki wypadek :smile:

PS przy rekuperatorze kominek musi byś szczelny i mieć doprowadze powietrza z zewnątrz.

Jestem wdzieczna za podpowiedz.Rozumiem,ze kanal doprowadzajacy powietrze z zewnatrz moge poprowadzic na tzw.chudziaku i odpowiednio go zaizolowac?Chyba powinnam dac sobie spokoj z budowa-za kazdym razem gdy tam jestem,widze kolejny blad kolejnych fachmenow.Troche odbieglam od tematu.Zycze bezawaryjnego ciepla.Musze poprosic syna o nauke pisania ,cha cha

Jezeli możesz to instaluj dopływ powietrza to nie zamknie drogi np.do rekuperatora w przyszłości, a jeżeli pomieszczenie z kominkiem jest połączone z kuchnią, gdzie jest okap to nawet musisz, i gdy masz szczelne okna to skąd kominek weżmie powietrze? Mały koszt,a droga otwarta.