sroka 03.03.2003 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 A ja nie jestem pewien, czy am nie zrobił błędu prowadząc rurę z doprowadzeniem powietrza do kominka w izolacji termicznej podłogi. W tej rurze będzie zimą płynęło zimne powietrze. I takie zimne powietrze będzie wychładzać podłogę. Moja siostra tak ma. Nie jest tragicznie, ale IMHO lepiej taką rurę zrobić na etapie fundamentów pod płytą betonową (w zasypce). Ja tak zrobię. Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 03.03.2003 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 U moich rodzicow nie ma sprecjalnego kanalu nawiewnego i jest ok. Dodatkowy nawiew nie jest konieczny, gdyz zuzycie powietrza do spalania w kominkach jest znacznie mniejsze niz napływ powietrza do budynku. Jesli juz kanal ma byc zainstalowany, to lepiej nieco glebiej pod podlogą lub pod izolacjł termiczną, aby tej podlogi nie wyziebiac. U siebie planuje nawiew do budynku przez GWC, do przestrzeni nad wkladem kominkowym. Kominek bedzie czerpal powietrze z salonu, w ktorym bedzie sie znajdowal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 03.03.2003 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 KrzysiekS Skoro masz GWC, to planujesz pewnie i rekuperator. W takim wypadku kominek z otwartym paleniskiem odpada (spalisz ogrzane już powietrze, a na jego miejsce będzie musiało zostać zaciągnięte zimne z dworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 03.03.2003 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Ja nie planuje kominka z otwartym paleniskiem i nie planuje tez rekuperatora, gdyz wg mnie rekuperator sie w ogole nie opłaca. Energia z kominka jest na tyle tania, że rekuperator nigdy sie nie zwroci. Zresztą przy gazie ziemnym rekuperator tez sie zwroci. Zobacz moje wypowiedzi w wątku o "GWC inaczej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 03.03.2003 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Przy ogrzewaniu gazem ziemnym rekuperator tez sie NIE zwroci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts