Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł kondensacyjny Immergas Victrix

Recommended Posts

wiem,

tylko generalnie uważam, że kocioł kondensacyjny dla ludzi "na dorobku" nie jest chyba koniecznym wydatkiem

-cena kotła +100%,

-wkład kominowy +100%,

-przewymiarowanie grzejników +20% bądź podłogówka???

w zamian mam bajerny kocioł który daje oszczędność 15% kosztu zakupu gazu i zwróci się po 5-7 latach,

moja sugestia, zamiast wydawać na kocioł kondensacyjny zrobić kominek ( a będzi jeszcze taniej)

moje wywody nie dotyczą osób zamożnych mogących kupić Vitodens 300 + kominek z DPG,

pozdr,

jeszcze jedna uwaga,

jeżeli już ktoś koniecznie chce kupić kondensacyjny to niech nie żałuje kasy na SUPER wkład kominowy,

widziałem taki wkład stalowy/kwasodp.po kilku latach używania, kiedy duże ilości kwasu lały sie po nim w kominie,

widok był nie specjalny-delikatnie mówiąc i nie jestem pewny czy jest on w stanie wytrzymać 10 lat,

pozdr

Jest mało prawdodpodobne żeby kocioł kondensacyjny zwrócił się po pięciu latach. Taki kocioł zużywa 17 % mniej energii ale te 17 % to może być 200 zł a może być 600 zł zależnie od tego ile zużywamy gazu na sezon. Im bardziej oszczędny dom i mniejsza jego powierzhnia to tym dłuższy czas zwrotu nakładów.

Przy domku 100 m kw. i zużyciu gazu na poziomie 1600 m sześć. gazu na sezon te 17 % to tylko ok. 270 zł. A różnica w cenie kotła zwykłego a kondensacyjnego (w tym osprzęt) to od 4000 do 8000 zł. Zwrot nakładów na kocioł to min 8 - 10 lat.

krispl

Napewno masz rację lecz róznica między kotłem zwykłym a kondensacyjnym powoli robi się coraz mniejsza i sądzę że w przyszłości będzie jeszcze mniejsza. W kotłach które głównie montuję róznica między - zwykłym 20kW + zasobnik 120 l + pogodówka, a taki sam zestaw z kotłem kondensacyjnym wynosi tylko 2100 zł.

Oczywiście koszta i oszczędności można liczyć, jak kto woli jednak zyski trzeba brać pod kontem całej inwestycji w instalację do kotłowni kondensacyjnej. Różne firmy różnie liczą sprawność kotłów średnio, do 108 %,ale nie łudźcie się, że tą sprawność osiągniecie przez cały sezon przewymiarowując grzejnik tylko o 20 %. Oczywiście, jeżeli będzie słaba zima to sprawność wzrośnie natomiast przy mroźnej zimie i mając kocioł kondensacyjny i tak sobie dobraną pozostałą cześć instalacji nie liczyłbym na tak szybki zwrot kosztów poniesionych. Ja osobiście jestem zwolennikiem kondensacji, ale nie za wszelką cenę. Sam kocioł to mało.

Kiedyś zadałem pytanie na forum (Jedno czy dwu-funkcyjny?)

i w tym momencie jestem w 100% zdecydowałem sie na kocioł Immergas-a Vitrix Zeus z wbudowanym zasobnikiem warstwowym 54l. Nie spotkałem jeszcze w innym kotle palnika modulowanego w tak szerokich granicach (dolna 4kW). Z tego co mi sie udało ustalić, dokładnie te same palniki są montowane w kotłach Viessmana.

pozdrawiam MK

On 2003-03-03 16:34, pegaziatko wrote:

RINO jezeli instalator dobral grzejniki 100-150 W/m2 to mozesz byc pewny ze kondensacja bedzie przez caly rok. Grzejniki tak dobrane sa tak przewalone ze spokojnie na zasilaniu mozna ustawic 50 C

pozdro

100-150 W/m2 przy jakich parametrach wody grzewczej np.90/70 czy 70/55 czy tez 55/45

pytałem kiedyś głównego przedstawiciela firmy viessmann na polskie o kocioł kondensacyjny olejowy; bardzo miła pani z bardzo dużą wiedzą poinformowała mnie, że takowe istnieją, ze będzie można je zakupić w polsce w 2 połowie 2003 roku, pod warunkiem, ze producęci i dystrybutorzy oleju opałowego będą mieli odpowiedni gatunek oleju - tzn olej odsiarczony, którego na dzień dzisiejszy w polsce chyba nie ma; moze warto popytac rowież o wymagania dla gazu?

On 2003-03-03 16:34, pegaziatko wrote:

RINO jezeli instalator dobral grzejniki 100-150 W/m2 to mozesz byc pewny ze kondensacja bedzie przez caly rok. Grzejniki tak dobrane sa tak przewalone ze spokojnie na zasilaniu mozna ustawic 50 C

pozdro

Co to znaczy dobierze 100-150 w/m2 , grzejniki dobiera się wg. zapotrzebowania na ciepło , jeżli zapotrzebowanie bedzie na poziomie 50 w/m2 to zgodzę się że 150 w/m2 to poprawna kondensacja.

Pozdrawiam RINO