Gagata 05.05.2006 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Drodzy - czy można zrobić takie proste porównanie? Tzn - mamy dach 160 m.kw. Zastanawiamy się czym go kryć. Oprócz oczywistych wzglądów estetycznych(co do czego pasuje, gust, itp) chciałabym najpierw roztrzygnąć kwestię ceny. Stary dach będzie rozbierany, wymieniana więźba więc to jakby robić dach od nowa. Może ktoś z forumowiczów robił juz takie porównanie i może podzielić się ta wiedzą??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 05.05.2006 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Witaj Miałam podobny dylemat, blachy właściwie od początku nie brałam pod uwagę. Mogę powiedzieć coś na temat dachówki ceramicznej i gontu, ten który mi sie podobał ( fiński jazzy) kosztował 30 zł/m2, więc szybko wyleczyłam się z niego. Inne nie bardzo były w moim guście. Traf chciał, że znalazłam dachówkę w cenie blachy tz. 23zł/m2 i nie wiele zastanawiając się kupiłam. Podkreślam, że mam krokwie, które utrzymają ciężar dachu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 05.05.2006 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Chopinetka - czy w takim razie możesz podać koszt całego dachu (z robocizną)? też cały czas odrzucałam blachę, ale .. ostatnio widziłam kilka blaszanych dachów trochę innych od reszty - blacha z posypką, matowa, w ładnym kolorze, wyglądająca prawie.... , odważe się użyć tego słowa, NATURALNIE.. Tylko, obawiam isę, taka blacha epwnie kosztuje tyle co dachówka;-) A wtedy wybór jest jasny. Też podobają mi się NIEKTÓRE gonty. Pewnie te najdrożesze..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 05.05.2006 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Chopinetka - czy w takim razie możesz podać koszt całego dachu (z robocizną)? też cały czas odrzucałam blachę, ale .. ostatnio widziłam kilka blaszanych dachów trochę innych od reszty - blacha z posypką, matowa, w ładnym kolorze, wyglądająca prawie.... , odważe się użyć tego słowa, NATURALNIE.. Tylko, obawiam isę, taka blacha epwnie kosztuje tyle co dachówka;-) A wtedy wybór jest jasny. Też podobają mi się NIEKTÓRE gonty. Pewnie te najdrożesze..... Taka blacha z posypką jest duuuuuuużo droższa od dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 05.05.2006 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Gagata, Na pewno kazdy dach kryty dachowka wyjdzie drozej niz kryty blacha. Wiezba - wieksze przekroje krokwi, slupow - 3 m3 drewna wiecej + 2100 zl Dekarze licza wiezbe "za metr 3" - 350 zl/m3 + 1150 zl Ulozenie blachy 10 zl / m2 Ulozenie dachowki 20 zl / m2 + 1600 zl Podalem ceny "moich" "fachowcow" Czyli dachowka tak z 5000 drozej abstrahujac od ksztaltu dachu. Jesli masz dach polamany z duza iloscia gasiarow (kalenice) oraz dachowek mansardowych czy bocznych albo polowkowych - roznica mocno wzrosnie na korzysc blachy, gdyz te wypieki niestandardowe sa bardzo drogie i duzo drozsze od ich "blaszanych odpowiednikow" ...nie mowiac juz o takich luksusach jak stopnie kominiarskie, lawy kominiarskie, dachowki wywietrzakowe czy antenowe na smoku na gasiorze konczac. Drogie sa rowniez grzebienie pod gasiory. Nastepna sprawa jest podwiewanie sniegu pod dachowke - gdzies juz bylo o tym na forum .... osobiscie teraz pod dachowke dawalbym pelne deskowanie + pape ..a to dodatkowe koszty. Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 05.05.2006 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Nie zgodzę się. Właśnie kończą mi robić dach ok. 180 metrów. Koszty:- więźba: ok. 5000- ułożenie więźby: 2000- dachówka + akcesoria: 7000- ułożenie dachówki: 3000 Razem: ok. 17 tys. Do tego obróbki blacharskie i rynny. Ale to kosztuje tyle samo przy dachu z blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zukow 05.05.2006 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 A co powiecie jak wam powiem,że znalazłem firmę która oferuje łupki dachowe o wymiarach 30X30 cm w cenie 6,4 $ za m2, z transportem i podatkami wychodzi około 43złm2 w czasie gdy w Polsce firmy oferują od 100 do 150 zł/m2 - oczywiście mówię o firmie z Chin z transportem do Gdańska - a jeszcze nie było, żadnych negocjacji może by jeszcze dali jakiś upust tak z 30-40 % (tydzień temu oglądałem program na BBC i powiedzieli,że sprowadzają łupki w cenie 0.19 pensów za 1szt wychodzi około21zł/m2) Czy zaryzykowalibyście?W końcu dach na lata i wyróżnia się, in plus oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmario 05.05.2006 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Właściciele tego domu stawianego w Anglii stwierdzili również, że łupki sprowadzone z Chin są słabej jakości (są nierówne nieregularne) oraz nie spełniają wymogów formalnych i nie są dopuszczone do używania w Anglii. Na twoim miejscu przed zakupem takiego pokrycia sprawdziłbym czy będziesz mógł to położyć na dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 06.05.2006 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 A mnie się podoba ten pomysł z łupkiem, nawet nieregularnym (w tym może byc jego urok, szczególnie na starym , jak u mnie domu).Tylko jak to sie kładzie (technologia)? Czy samo położenie i przygotowanie dachu nie okaże się jakims kolosalnym wydatkiem??? Czytam wszystkie wypowiedzi i na razie niewiele zmądrzałam.... Yoric - dzięki za konkrety - o to mi chodziło:-) Anpi - Dachówka i akcesoria przy dachu 180 m.kw - tylko 7 tys??? Czy to możliwe? Mój dach jest dwuspadowy i bez "bajerów". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 06.05.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Właściciele tego domu stawianego w Anglii stwierdzili również, że łupki sprowadzone z Chin są słabej jakości (są nierówne nieregularne) oraz nie spełniają wymogów formalnych i nie są dopuszczone do używania w Anglii. Na twoim miejscu przed zakupem takiego pokrycia sprawdziłbym czy będziesz mógł to położyć na dach. Bo tańsze są te łupki z Chin i rodzima produkcja by padła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 06.05.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Anpi - Dachówka i akcesoria przy dachu 180 m.kw - tylko 7 tys??? Czy to możliwe? Oczywiście. Mam dachówkę betonową Euronit. Za dachówkę podstawową zapłaciłem 19,80 zł brutto za metr kw. co daje ok. 3500 zł. Reszta to gąsiory, dachówki krańcowe, spinki i inne duperele. Także ławy i stopnie kominiarskie. Folia wysokoparoprzepuszczalna Dorken kosztowała mnie ok. 900 zł. Razem z oknami dachowymi (3 szt. Roto) i wyłazem zapłaciłem ok. 11 tys. Fotki dachu znajdziesz w moim dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 07.05.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Anpi - Dachówka i akcesoria przy dachu 180 m.kw - tylko 7 tys??? Czy to możliwe? Oczywiście. Mam dachówkę betonową Euronit. Za dachówkę podstawową zapłaciłem 19,80 zł brutto za metr kw. co daje ok. 3500 zł. Reszta to gąsiory, dachówki krańcowe, spinki i inne duperele. Także ławy i stopnie kominiarskie. Folia wysokoparoprzepuszczalna Dorken kosztowała mnie ok. 900 zł. Razem z oknami dachowymi (3 szt. Roto) i wyłazem zapłaciłem ok. 11 tys. Fotki dachu znajdziesz w moim dzienniku. Witaj!! Gdzie kupowałeś dachówkę?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 07.05.2006 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 W Kielcach, w firmie Cedbud, ale widziałem tą samą dachówkę na Allegro, jakaś firma ze Śląska sprzedaje ją w podobnej cenie. Zresztą - to jest kwestia negocjacji - każdy sprzedawca w Polsce jest w stanie dać podobny rabat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guga 08.05.2006 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Witam.Jeżeli masz dach skomplikowany,to zdecydowanie polecam dachówki bitumiczne ( bo blachy wogóle nie biorę pod uwagę).Jak jeden z forumowiczów napisał przy zwykłych dachówkach dość drogo kosztują gąsiory itp.Przy dachówce bitumicznej(popularnie zwanej gontami)kalenice robi się z dachówki.Musisz sobie skalkulować płytę OSB,dachówkę,położenie płyty OSB i dachówki,no i oczywiście blacha na obróbki blacharskie i wykonanie tych obróbek.Ale chyba zgodzi się ze mną wiekszość forumowiczów,że dobrze zrobiony dach to podstawa.Lepiej na tym nie oszczędzać,bo cięzko siępotem naprawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 08.05.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 W Kielcach, w firmie Cedbud, ale widziałem tą samą dachówkę na Allegro, jakaś firma ze Śląska sprzedaje ją w podobnej cenie. Zresztą - to jest kwestia negocjacji - każdy sprzedawca w Polsce jest w stanie dać podobny rabat. Dziękuję za odpowiedż!! Życzę miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacperski 08.05.2006 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Wracam do łupka. Zanim się podejmnie decyzję zakupu sprawdzić trzeba papiery, a co sie może stać z łupkiem najlepiej zapytać fachowców od łupka.To nie jest sprawa regularny czy nie , to sprawa nawet bezpieczeństwa.http://www.rathscheck.pl, tam będzie namiar na fachowca.Tu naprawdę trzeba uważać!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 08.05.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Gagata, Na pewno kazdy dach kryty dachowka wyjdzie drozej niz kryty blacha. Na pewno niekażdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 08.05.2006 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Anpi - nie znalazłam zdjęć Twojego dachu.... A dachówka jest cementowa nie ceramiczna - dlatego taniej (czy ktoś wie o ile?).A jak wygląda trwałość cementowej (estetyka po kilku latach) i wygląd ogólny?? jej zaletą jest to, że jest jednak lżejsza od ceramicznej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacperski 08.05.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Gagata - przy dachu dwuspadowym , jak piszesz bez bajerów, mkw materiału na dach to ok. 35,00- najdroższe sa dachówki skrajne z tego towarzystwa. Euronit - bardzo dobra jakość i jest ich tak dużo we Wrocławiu,ze można zobaczyć jak się zachowuja po paru latach, no i dodatkowy gadzet Euronitu:płytki do obróbek desek szczytowych , czołowych,kominów, ścian lukarn - struktonit dokładnie w kolorze dachówki. Wygodne- bo do desek już nie trzeba nigdy wracać i bardzo estetyczne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 08.05.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 U mnie był remont dach 147 m2 Konstrukcja dachu została staraNowe ołatowanie - kontrłata 5x7 i łata 2,5x9 - 875 złOrynnowanie 24m + 2 rynny spustowe Siba metalic - 1250 złFolia dachowa marma Dachowa 3 150m2 - 540 złImpregnacja łat - 90 złBlachodachówka tyssenkrup - tłoczona w balchotrapezie Rabka - 3200 złGasiory + blacha na obróbki - 1400 złRobocizna (zrzucenie starego pokrycia - dachówki, położenie folii, ołatowanie, obróbki + parapety zewnętrzne) - 1850 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts