Gagata 09.01.2007 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Heimnar - u mnie jest połozony wiór na dachu domu na folii (łaty i wiór) a na drewutni tylko sam wiór bez folii (tak, że widze go od spodu-bardzo ładnie to wygląda:-)) bo tu nie ocieplalismy dachu i tak mogło zostac. I nic absolutnie nie cieknie! o bo przeciez to o to chodzi - dachu nie kryje papa tylko osika w dziewięciu warstwach! Natomiast dach na drugim budynku ma byc kładziony wiosną i fachowcy moi (z Suwałk oczywiście, z których jestem bardzo zadowolona) powiedzieli, że moge dach na zimę odeskowa i pokryc papa a oni to wiosną pokryją osiką. Tyle, że akurat nie wiem czy to zrobie bo to jest stary budynek ze starą dachówką i chyba poczekam z rozbiórka na wiosnę i od razu pokryją osiką. Tym bardziej że w ten sposób oszczędzam na deskowaniu (bo papa byłaby zamiast folii) A wierze tym moim bo ładnie połozyli u mnie osikę (wręcz super!! mam wycieczki do oglądania tego dachu z okolicy;-)) a poza tym nie chcieli kłaśc w listopadzie (a inni nie mieli nic na przeciw byle złapac klienta) bo mówia że on świeży zimą nie zdążyłby odpowiednio wyschnąc i dopiero bylyby klopoty! Umówiłam się wiec z nimi na wiosnę.Czy cos pomogłam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 11.01.2007 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Jak najbardziej. Dzięki wielkie. Ja jestem właśnie na etapie umawiania się z p. Henrykiem Matusiewiczem, jak i kiedy wiórki kłaść.Przy okazji jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło: Masz na dachu okna połaciowe? jeśli tak, to jak je obrabiają tym wiórem? Czy najpierw trzeba osadzić te okna i potem kłaść wiór, czy lepiej, żeby to zrobić jednocześnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 11.01.2007 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Powiem Ci jak było u mnie - ze względu na pewne czasowe przesunięcia okna połaciowe ciągle były nieosadzone a chłopaki juz chcieli kryc te połac dachu, więc ostatecznie, po telefonie do mnie, że już chcą kryc a okna nie osadzone, to oni własnie osadzili te okna (przed kryciem osiką) i potem je pieknie obrobili:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berdi 17.02.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Taki obrazek. Na razie znaleziony w sieci. Własne fotki pokażę, jak odwiedzę znajomych, których na taki dach namówiłem. Właśnie go kryją. http://img520.imageshack.us/img520/6103/dachydrewniane062id.jpg Niewiele tu widać co prawda, ale może jak będę miał swoje zdjęcia, to będzie widać lepiej. Mnie się to pokrycie podoba z kilku względów: Trwałe - bez impregnacji 40-50 lat (z impregnacją trochę dłużej) Ciche - podobno świetnie tłumi deszcz Dość szczelne - nie podwiewa śniegu itp. Ciepłe - dobrze izoluje termicznie Poza tym akurat osika ma to charakterystycznego, że jej sok jest podobno przykry dla różnego rodzaju robali (coś jak naturalny łagodny pestycyd) i nic nie chce tego jeść - żadne korniki i takie tam. Stąd też poniekąd ta długa trwałość. No i - pięknie wygląda. Może nie aż tak jak strzecha, ale mimo wszystko super. Oczywiście siłą rzeczy i reszta domu musi "pasować" - czyli styl albo dworku, albo domek skandynawski, czy coś w tym rodzaju. Niektóre domki z "Dworku Polskiego" są tym właśnie kryte. A jeden z najbardziej reprezentacyjnych obiektów to karczma w Nieporęcie nad Zalewem Zegrzyńskim. Mi to jak najbardziej odpowiada, bo w zamierzeniu domek ma być wykończony w stylu willi norweskich z XIX w. Smoki w szczytach dachu, kolorowa ozdobna podbitka itp. Co prawda tamte wille kryte były głównie łupkiem. Na to, z racji ceny mnie nie stać. Wiór z pewnej odległości wygląda podobnie =). Hej, Mam krótkie pytanie - w jednym z Muratorów napisano, że pokrycie dachu wiórem osikowym klasyfikuje go jako rozprzestrzeniający ogień i przez to budynek musi stać co najmniej 12 m od innych budynków. Czy to jakoś wpłynęło na położenie Twojegodomu i Twoich znajomych? Nie znalazłam nic z odniesieniem do granic, a wokół mojej działki na razie nie ma żadnych budynków i jestem w przysłowiowej kropce. Nie wiem czy się zmieszczę z moim pięknym, wymarzonym wiórem... Pozdrawiam Berdi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 20.04.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Co do "rozprzestrzeniającego ogień" to nie jestem pewien. Moim zdaniem wiór osikowy się w tę kategorię nie klasyfikuje. Palny owszem jest - choć po impregnacji na pewno mniej. Póki co nikt żadnych uwag nie zgłaszał co do położenia domu (na etapie pozwolenia na budowę), a wtedy już oczywiście było określone, że będzie kryty wiórem. Działka jest cała zadrzewiona w okolicy też mnóstwo lasu i domów.Jedyny mankament jest taki, że prawdopodobnie stawka ubezpieczenia domu od pożaru będzie o 100% większa - takie mnie słuchy doszły. W przypadku pokrycia typu strzecha - na pewno to, o czym mówisz jest problemem poważnym, co do wióra - nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts