Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porównanie kosztów dachu krytego dachówką, blachą i gontem

Gagata

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie jest w sumie 200 mkw dachu. Blachodachówka Rautarukki ciemnozielona matowa + robocizna + łaty kontrałaty+orynnowanie + kominki wentylacyjne szt 5 w kolorze dachówki ( w tym dwa ocieplone) + drabinki przeciwśniegowe + instalacja odgromowa - koszt ok. 23 tys.

Więźbę robiła firma budująca dom.

:lol: Anpi - bardzo ładny domek,nie wiem z jakiej jesteś okolicy i kto tak dziwnie sprzedawał Ci Euronit , na zdjęciach nie widać dysków kalenicy - to ozdoba , no i ten struktonit - szkoda ,że nikt Ci nie podpowiedział - deski szczytowe i czołowe - rewelacja!

Pozdrawiam

Zdjęcie było zrobione przed założeniem gąsiorów i dysków kalenicy. Właśnie z tymi dyskami był największy kłopot - czekałem na nie prawie miesiąc, bo okazuje się, że są produkowanie w Niemczech.

Deski będą obrobione blachą, ale to już po zrobieniu podprzybitki i elewacji.

:lol: deski szczytowe - tam gdzie jest dachówka skrajna lewa i prawa, deski czołowe tam gdzie będą rynny - to nie ma nic wspólnego z podbitką- a tak na marginesie - podbitkę też robią z płyt struktonitowych 30X 60, zawsze to lepsze niż PCV.Pozdrawiam.

P.S - dyski faktycznie robią w Niemczech,ale się nie zdarzylo od 7 lat,żeby ich nie było jesli nie w magazynie to w Olkuszu zawsze!!!!

W takim razie już za późno - deski szczytowe mam obrobione blachą, tak samo deski czołowe, zresztą rynny też są już zamontowane. Muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony z efektu, blachę kupiłem w kolorze identycznym, jak dachówka.

Co do dekli, czekałem na nie prawie miesiąc. Sprzedawca twierdził, że producent opóźnia wysyłkę, a nie miałem powodu, żeby mu nie wierzyć, bo "trułem" mu codzinnie. Na opakowaniu dekli była etykieta w języku niemieckim.

• 4 weeks później...
OK- postanowione. Kryjemy wiórem. M.in. dlatego też, że ponieważ planujemy przyjmować u nas gości (agro-eko-turystyka) będzie to dodatkowy element przyciągający. No bo PRZEDE WRZYSTKIM takie dachy sa PIĘKNE! NO i cena takiego dachu będzie niższa od dachówki ceramicznej na pewno a z cementową może się zrówna (mówię o kosztach pokrycia z robocizną). Jak dach będzie gotów - pokażę fotki (jeśli kto ciekaw..)!

• 6 months później...

Witam, ożywię temat (mam nadzieję).

Czy ktoś wie o jakichś przeciwskazaniach co do kładzenia papy na deskach pod wiór osikowy?

Bo do tej pory (po kilku rozmowach z ludźmi, którzy takie dachy robią) to mi się wydawało, że dach pod spodem to mam być: deski+papa.

A teraz się dowiedziałem, że podobno papy być nie może, bo wiór będzie od dołu zamakał i zgnije.

Trochę dla mnie to stwierdzenie jest kuriozalne, bo mi się wydawało, że prawidłowo położony wiór stanowi dla deszczu i śniegu dość trudną do przebycia barierę - a w związku z tym - jak ma zamakać.

Może problem polega na tym, że producent, który wygłosił taką tezę nie potrafi go porządnie położyć?

Jeśli ktoś z Was, drodzy forumowicze, ma w tym aspekcie coś do powiedzenia, to proszę o informację. Pomału zbliża się moment, kiedy dach trzeba będzie przykryć. W sumie cały czas jestem w 100% zdecydowany na wiór osikowy, ale zasiali we mnie ziarno niepewności.

ot "ciekawostka":

Sąsiad ma firmę budowlaną, robi dachy. Właśnie "obsługuje" budowę naszych miastowych biznesmenów :wink: , dach jest bardzo skomplikowany, o dużej powierzchni i oczywiście ma być zrobiony z najlepszych materiałów... koszt całkowity tego "cacka" to 70 000 zł :o tak powiedział, a "jest człowiekiem wierzącym i praktykującym"... :wink: