tom soyer 27.02.2003 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 czy ktos z was ma taki piecyk? jak najprosciej wykonac komin? ile taka koza wazy? jak z "wydajnoscia" ogrzewania przez takie urzadzenie? co byscie wybrali: prosty kominek (bez wkladu) czy wlasnie taka koze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 27.02.2003 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Wprawdzie jeszcze nie jestem szczęśliwym posiadaczem kozy ale właśnie kończę zakrojone na szeroką skalę poszukiwania odpowiedniego modelu.Co do komina to polecano mi gotowe elementy kominowe bo:szybkie w montażu ,lekkie ,nie zabierają dużo miejśca(mały przekrój).Co do wagi to od 60 do 250 kg- zalęży od wielkośći.Przy kozie łatwiej chyba utrzymać pożądek niż przy otwartym kominku.Jeśli moę polecić ,to duzy wybór subiektywnie najładniejszych (klasyczne) ma firma JOTUL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 27.02.2003 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 ja wlasnie to tez zauwazylem ze koza nagrzewa szybciej niz kominek. wiadomo ze CO i tak trzeba dac ale w okresach przejsciowych wrzyca sie dwa kawalki brzozy i jest cieplutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 27.02.2003 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 ze wzgledu na strop musze miec lekka koze czy sa jakies szczegolne wymagania co do instalacji komina (ja musialbym go przeprowadzic przez uzytkowe poddasze)? ile on kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 27.02.2003 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 nie przesadzajcie z tym ogrzewaniem niedługo dojdzie do tego że włożycie świeczkę do kozy ( )i trzeba będzie dom zchładzać mój znajomy ma taką kozę grzeje dom i jeszcze cwu (koza z płaszczem wodnym) i dokłada do niej raz na 4-5h ponieważ pojemność kakowej jest mniejsza niż wkładów kominkowych, dlatego super sprawdza się w małych domkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 27.02.2003 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Odpada problem obudowy o kosztow z tym zwiazanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 27.02.2003 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 chodzi o proste kozy bez zadnych plaszczy i innych "kwiatkow" i chodzi o okresy jesienne gdzie piec gazowy wlacza sie 3x dziennie.pytanie:jak wyglada "technologia" wykonania komina do takiej kozy? rozumiem ze montuje sie go do sciany ale na czym opiera sie jego ciezar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 27.02.2003 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 to jest cienka rura (z cienkiej blachy)max kilka kilo i ciężar opiera się na kozie (ach te kozy żeby jeszcze gotawać umiała :grin:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 27.02.2003 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Niekoniecznie na kozie.Może być za kozą na stropie.Tom zerknij sobie na wątek "co lepsze komin tradycyjny czy schidel.Masz tam dane co do cen zalet itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zp 27.02.2003 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Obawiam się że zwykła rura niekoniecznie może wystarczyć. Czy to koza czy kominek potrzeba trochę ciągu. U siebie podłączyłem kozę do normalnego komina z dodatkowym kanałem wentylacyjnym, ale bez nawiewu. Co do tego czy koza ogrzeje i jakie pomiezsczenie zależy tylko od jej mocy z regułu trochę mniejszej od przeciętnego wkładu kominkowego (u mnie 7.5kW dane producenta). Zaleta to szybka instalacja: wybić dziurę wsadzić rurę i używać. Obok skandynawów również Włosi robią sporo fajnych kóz (http://www.sideros.com) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 27.02.2003 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 jakich jeszcze "hodowcow" koz polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 27.02.2003 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 ja moge polecic http://www.rika.at/ oraz dla wymagajacych bogaczy http://hark.deosobiscie szukam bardziej przystepnych koz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 27.02.2003 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Zwykła prymitywna koza nie nadaje się do mieszkania. Kurz, dym i popiół zniechęci Was do palenia w niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
musso 27.02.2003 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Przykładowe modele http://www.verner.com.pl/strony/produkty/piece.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 28.02.2003 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 czy mozecie powiedziec na ile okladziny ceramiczne sa w stanie powiekszyc akumulacje ciepla? czy ma sens ich dokladanie czy lepiej pozostawic gola blaszana koze aby szybciej nagrzewala pomieszczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 28.02.2003 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Blaszane ??!!To chyba nie najlepszy pomysł.Żeliwna -to jest to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 28.02.2003 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 no jasne ze zeliwna. powiedzialem to z przekora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 28.02.2003 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Przekora przekora ,ale widziałem ostatnio w jakimś markecie "super promocję"-"bardzo tani kominek".Idę ,patrzę:blaszana koza.Zgroza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miska 28.02.2003 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Dlaczego zgroza. Moi znajomi zama zeliwno koze - no i zawsze im zazdroszcze. Koza nie ma zadnej obudowy ceramicznej. Jest podlaczona rura prosto do komina. Bardzo szybko sie rozgrzewa i przyjemne ciepelko rozchodzi sie prawie natychmiast. Ogrzewapowierzchnie ok. 40m2.Dlugo trzyma cieplo, a wystarczy wrzucic troche drewna. Czasami, jak dodadza wegla, to trzyma do rana. Poprosu rewelacja - daje slowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miska 28.02.2003 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Aha, na oslode jeszcze dodam, ze ani straszych dymow ani smrodow nie zauwazylam. Owszem w momecie rozpalania, zanim ta metalowa rura doprowadzona do komina sie nie rozgrzeje 9doslownie chwila) czasem wydobywa sie dym. Alez to jest naprawde moment ! Mysle, ze bardzo szybkie ciepelko jest wystarczajaca nagroda za ta drobna niewigode.....Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts