Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Minister edukacji...

Beaty

Recommended Posts

• Odpowiedzi 399
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

primo nie jestem prawnikiem

To czyj był ten dyplom?

"aby sprowadzić rozmowę na merytoryczne tory, "

:o :o :o :o :o

Dokładnie.

poszerzenie przedmiotów na maturze

:o :D :o :D

No to co Roman ma zamiar robić z wyrzuconymi nieletnimi uczniami? Wiesz?

Lewakk

Nie wykrecaj sie . Przeciez ludzie to pamietaja .

Ja tego nawet naocznie doświadczyłem. :D

nie podobają ci sie reformy Romana, OK!!

oczywiście w szkole można nic nie zmieniać i udawać że nie ma narkotyków, że uczniowie są grzeczni.....

ja także uważam że 7% to za mała podwyżka, kiedyś PO obiecywało 30%

tylko skoro nie podobają ci sie te reformy, co ty byś zmienił i co do tego ma jakieś gregusiowanie????? jakaś mantra??? taśma zacięta??

i popatrz co poniżej

nie podobają ci sie reformy Romana, OK!!

Ależ podobają mi się. Może poprawi się dyscyplina. Tyle, że Roman, póki co deklaruje, deklaruje... Nigdzie nie przeczytałem JAK ma zamiar to zrobić. No i byle mu się priorytety nie pomylił. Tzn, żeby nie zaczął od "poszerzania przedmiotów" na maturze... o religię (nie mylić z Religą). :D

oczywiście w szkole można nic nie zmieniać i udawać że nie ma narkotyków, że uczniowie są grzeczni.....

Uczniowie są na tyle grzeczni, na ile pozwoli im nauczyciel. Masz żonę z branży, nie? :wink:

ja także uważam że 7% to za mała podwyżka, kiedyś PO obiecywało 30%

Czy z tymi 7% to będzie tak samo jak z pozostałymi rządowymi deklaracjami? 8)

tylko skoro nie podobają ci sie te reformy, co ty byś zmienił

Jak mnie Twoi kompani wydelegują mnie na ministra (dodam, że kwalifikacje mam lepsze niż obecnie urzędujący), to masz jak w banku, że napiszę. :lol:

gregusiowanie????? jakaś mantra??? taśma zacięta??

Miałbyś chociaż za grosz cywilnej odwagi.

Mamy wreszcie konkret:

Państwo wyłoży z budżetu na "Tanie podręczniki" 03:40 01.06.2006

czwartek

"Dziennik" dotarł do planu "Tani Podręcznik", opracowanego przez ministerstwo edukacji. Według gazety, we wrześniu 2007 r. książki dla uczniów zakupi od wydawców państwo ze środków budżetowych.

Rodzice zostaną zwolnieni z obowiązku kupowania podręczników, będą za to musieli wnosić opłaty na rzecz działania szkoły, na przykład środki czystości. Program nie będzie obowiązkowy - wezmą w nim udział tylko te szkoły, które wyrażą taką chęć.

Szkoły, w których rodzice stwierdzą, że chcą, aby ich dzieci uczyły się z innych podręczników niż wybrane w przetargu przez ministerstwo, będą działały według obecnie obowiązującego systemu. O pomyśle ostrożnie wypowiadają się nauczyciele. Projekt zyskuje natomiast całkowite poparcie rodziców - czytamy w "Dzienniku".

Czyli, co? O tym według jakiego programu będzie uczył się mój syn ma decydować Roman and company a nie nauczyciel znajacy zespół?

No nie wiem. obawiam się, że to znowu zróznicuje szkoły na te z rozdzielnika i te lepsze, gdzie rodziców stać na podręczniki lepsze niz ministerialne......

ps. ciekawe co bedzie kryterium wyboru podreczników.....i kryterium doboru dobierajacych fachowców.

pozyjemy zobaczymy.....

z tego samego dziennika, ksiązki bedą te same co teraz, ale

"tańsze, ponieważ zostanie ominięty cały system marż dystrybutorów i księgarzy"

nic tylko przyklasnąć, to wreszcie realna pomoc dla biednych rodzin, ale nie rozdawanie kasy (którą zdarza się że ktoś przepija), ale realna pomoc...

z dziennika

"Ministerialny pomysł najbardziej przypadł do gustu rodzicom"

mtom zapomniałeś dodać za dziennikiem

"kurs na podwyżki dla nauczycieli i zniesienie poczucia zagrożenia w szkołach, a także na zwiększenie roli rodziców w systemie oświaty"

"Opozycja skupiła się na razie na Romanie Giertychu, posłów lewicy rozsierdziło zabranie dotacji postkomunistycznemu Związkowi Młodzieży Polskiej, Giertych stwierdził że jego resort nie będzie utrzymywał młodzieżówek partyjnych"

brawo niech szuka kasy na podwyżki

najważniejsze jest to że program Giertycha to nie tylko efektowne hasła, ale że szuka na to pieniędzy, tak jak na filtry na komputery z kasy unijnej, tanie podreczniki z ministerstwa (chyba każdy woli by nasze pieniądze trafialy na książki a nie na ZSMP), jeśli jeszcze dodać poparcie Giertycha dla akcji Dziennika "szkoła bez złych kalorii" to tylko przyklasnąć

oczywiście dla wiecznych krytykantow i narzekaczy, najlepiej by nic nie działo się.....

lewakk! Ty bronisz Giertycha!? :o :o :o

MEN chce od 2007 roku organizować przetargi na podręczniki do poszczególnych przedmiotów - wydawnictwa oprócz druku muszą zapewnić dowóz książek do wszystkich gmin i powiatów. Potem samorządy dostarczą podręczniki do szkół. Tam za ustaloną w ofercie przetargowej cenę kupią je rodzice.

Pieniądze ze sprzedaży nie zasilą jednak szkolnego budżetu. Państwo o tę sumę zmniejszy subwencję dla szkoły z budżetu państwa.

Ministerstwo rozważa też drugi wariant - za książki płaciłby budżet państwa. Uczniowie wypożyczaliby je od szkoły, a rodzice w zamian wpłacaliby na konto szkoły opłaty: na kredę, środki czystości, materiały biurowe. Według naszych informacji ten wariant ma jednak małe szanse - resort boi się, że nie wszyscy zechcą potem książki oddać. Udział szkół w programie ma być dobrowolny.

Czyli co? To Roman będzie decydował z jakiego podręcznika uczy się moje dziecko... hmmmm... :D Czy jest na sali lekarz? :lol:

Się też obawiam /znajac logikę naszych polityków/, czy roczny koszt srodków czystosci i innych rzeczy, na które zabraknie z subwencji /globusy, atlasy, kreda i itp pomoce/ przypadkiem nie zrówna sie z kosztem dotychczasowych cen podręczników? Na głowę rodzica rzecz jasna.........

A wybitni specjalisci wybierajacy programy zapewne będą pochodzić z tzw. zaplecza intelektualnego LPR?????

pożyjemy zobaczymy

:-?

popieram Giertycha???

mtom po prostu skoro przywołałeś tekst dziennika o Giertychu to zadziwiłeś mnie dlaczego wybrałeś mały fragment z całego tekstu o Ministrze Edukacji....,

poza tym co pisałem powyżej z tekstu podanego przez mtoma w dzienniku

"Takiej rangi by Ministerstwem Edukacji kierował lider partii koalicyjnej w dodatku wicepremier, ten resort jeszcze nie miał. To może edukacji wyjść tylko na dobre. Odwołanie się Giertycha do nauczycieli i do rodzicow, umocni pozycję nauczycieli (!!!!!) w szkołach i może ministrowi najdalej za dwa lata prz6ynieść wielką popularność"

Komentarz politologa R. MArkowskiego (trudno posądzić go o sympatię do LPR)

"Sam się dziwię temu, co mówię, ale nie widzę żadnego racjonalnego powodu by krytykować ich w czambuł za to co robią obecnie. Silny akcent na to by oczyścić z narkotyków i przemocy przekazany przez Giertycha na początku urzędowania brzmi zdroworozsądkowo. On ma w tym rację gdyby ktoś mnie posłał do ministerstwa, też bym mówił po pierwsze, trzeba rozbić szkolne gangi"

Oczywiście że można jak zwykle narzekać, krytykować (to takie polskie) i nic nie robić, udawać że narkotyków w szkole nie ma, udawać że podreczniki są tanie........

Najważniejsze że nowy minister tak szybko wskazuje pieniądze na swoje plany i co ważne nie sięga do naszych kieszeni (a do kieszeni Unii czy ZSMP)....., podkreślić nadal trzeba podniesienie roli nauczyciela poprzez jednak chyba za małą podwyżkę ale i wzmocnienie roli nauczycieli.....

krytykować jest łatwo.... ale po serii tragicznych ministrów od szkół (nazwy były różne) po Wiatrach, wreszcie ktoś chce coś robić i trzymajmy go za słowo.....

Wareczka/Greguś wraca do formy.

Pamiętasz kolego jak wycinałeś moje wypowiedzi?

Zdarta płyta... :wink:

Dropsiak, bilans musi wyjść na zero, a i ugrupowanie Romana musie mieć jakaś korzyść. Zobaczymy jakie podręczniki Roman będzie dopuszczał. Jedyne słuszne.

tylko takie masz argumenty w dyskusji merytorycznej????

greguś, greguś, greguś i w kółko razy 1000 :lol: :lol: :lol: ale jak się ma argumentów to co pozostało :lol: :lol: :lol: