Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymuszony sposób rozprowadzenia ciepła z kominka

Recommended Posts

przy dobrze wykonanej obudowie i dobrym rozprowadzeniu przy zastosowaniu czujnika temp. który włączy wentylator, to temp.na początku nie przekroczy 80stC, możesz spokojnie zastosować aluducty. rura spiroflex przenosi dzwięki (materiałowe) i jeszcze wzmaga się szum bo wewnętrzna strona jest karbowana t(turbulencje).

dodam jeszcze jedną kwestię, która mnie zastanawia. jeśliby nie chcieć czasowo dogrzewać pomieszczeń na poddaszu, a jedynie salon, w którym stoi kominek, to jak to zrobić? po prostu skręcić anemostaty? nie, przecież tłoczone przez turbinę powietrze musi mieć ujście, a przy odpowiednio wysokiej tepm. turbina załącza się automatycznie. czy może stosuje się blokady dopływu ciepłego powietrza do wymuszonego systemu rozprowadzania (czyt. tyrbiny i dalej)?

[ Ta wiadomość była edytowana przez: mr.moonlight dnia 2003-02-28 11:05 ]

Ja też przeanalizowałem ten temat i wstępnie zaprojektowałem instalację: wyciąg na wysokości górnej części kominka do rozdzielni z drugiej strony (wnęka od strony przedpokoju, kanałami w dół podłogą do wylotów ze ścian, i w podobnie górę przez strop również do ścian przy podłodze.

Gdzieś czytałem, że tłoczenie powietrza jest mniej sprawne niż wyciąg, też to analizowałem, jak to z tym jest w praktyce, bo napewno jest to dobry pomysł, czy są regulatory dmuchające czy ten wysysający się podłącza inaczej.

lechu5

[ Ta wiadomość była edytowana przez: lechu5 dnia 2003-02-28 11:41 ]

krzysztof

dobrze wykonaną obudowę nie tak prosto jest określić są to szczegóły których jest dużo i tutaj nie znajdziesz odpowiedzi na wszystkie, chodzi o obpowiednie odległości wkładu od ściany od osłon, odpowiednie przekroje wlotowe do powietrza chłodzącego wkład, dobrane kanały wlotowe itp. to wszystko winien wykonać fachowiec z praktyką. W każdym przypadku trzeba to wszystko zgrać i zależy od indywidualnych uwarunkowań, i nie sądzę aby Ci ktoś dał tutaj gotowy przepis na obudowę kominka.

mr....

anemostaty raz wyregulowane winny być zostawione w spokoju

zawsze oprócz "odciągu" do turbiny masz jeszcze kratki wylotowe z obudowy,zawsze masz wyłącznik mechaniczny turbiny i po prostu nie włączasz to tyle

lechu5

nie zrozumiałem o co ci chodzi. nikt nie zna rozkładu twojego domu

sprawność urządzeń typu wentylator jest marna w ogóle jakies 40% to max. nie rozumiem tego stwierdzenia że po części tłocznej jest gorsza sprawność, ilość powietrza przed turbiną jest taka sama jak za nią.

januszek, jeden z wykonawców stwierdził, że nie powinno wyłączać turbiny w tarkcie palenia w kominku. z uwagi na niebezpieczeństwo przekorczenia max temp. dla turbiny powinna się ona załączyć w zależności od ustawienia termostatu

koszt wykonania instalacji w przypadku mojego domu to około

wkład 3400

turbina 800

sterowanie ok 100

system rur i rozdzielaczy anemostaty 1000

wykonanie ok 2000

materiały na obudowe? ChGW, zależy co chcesz

powierzchnia dogrzewana ok 160m2

[ Ta wiadomość była edytowana przez: mr.moonlight dnia 2003-02-28 12:44 ]

januszek

Chodziło mi o ogólną zasadę (moje przemyślenia) w jaki sposób poprowadzić kanały z powietrzem na parter i poddasze. Przy założeniu że nadmuch będzie w ścianach przy podłogach na parterze i poddaszu, stąd moje przemyślenia: do pokoi na poddasze stropem, na parter po ścinie i posadzką do pokoi, a zplanowałem rozdzielnie na wysokości góry kominka (budynek w formie kwadratu).Założyłem że taki sposób dystrybucji będzie niewidoczny, a wcześniej też wiele osób biło sie z myślami jak to zrobić, bo wszędzie w folderach podają rysunki górą i wyjście do pokoi przez sufit. A co z tymi co mają parter i poddasze?. I dlatego oczekuję uwag za/przeciw tego sposobu dystrybucji powietrza.

Piszesz że masz rozdzielnię na poddaszu, a mi właśnie chodzi o dokładniejsze dane czy wydmuch ciepłego powietrza masz w sufitach czy przy posadzce, chodzi mi o parter i poddasze (dystrybucję), jak to jest z tym powietrzem które tłoczymy z góry w dół, czy się zbyt nie oziębi (oczywiście muszą być itd.)Co do tłoczenia powietrza od piwnicy to mi też bardzo się to podoba i to analizuję, nie mam nic przeciw temu, tylko chcę wiedzieć jak to się spisuje w praktyce, może jakieś porównanie do wyciągu powietrza.

ps. Jak odnajdę artykuł w którym pisali, o słabszej sprawności (co mieli na myśli) to go na forum zacytuję.

lechu5

On 2003-02-27 15:28, januszek wrote:

do krzysztofa

idź na stronę alnor.pl a dowiesz się więcej niż ja wiem.

do mr.moonlight

silniki do tego typu wentylatorów to silniki indukcyjne i zastosowani tyrystora który obcina część sinusoidy powoduje jego nierówną pracę to tak jakby silnik trójfazowy zasilać dwoma

nie chodzi mi o zakłócenia sieci bo moce silników są małe max 150W ale o hałas (buczenie) silnika.

Jest to racja kupiłem wentylator Darco w zestawie był

regulator z Dospela niestety nie pracował prawidłowo

buczenie przy zmniejszonych obrotach oraz nierówna praca

Obecnie układ pracuje bez regulacji obrotów.

Wymuszony obieg to konieczność lepsza jest ukł. grawitacyjny.

G.

Właśnie znalazłem co piszą nt. turbin systemu DGP w Muratorze 2/2003 Dodatek specjalny "Kominki":

Turbiny podciśnieniowe, tak zwane na gorące powietrze. Mają przepustowość-nawet do 600m3/h-i są w stanie rozprowadzić powietrze do 8-10 pomieszczeń..

Turbiny nadmuchowe, tak zwane na zimne powietrze . Mają znacznie mniejszą wydajność-ok. 150 m3/h.

Jak się ma ta wydajność w praktyce, bo jeśli zamierzam zastosować to w domku ok. 130 m2 to system nadmuchowy wg tego co piszą powinien wystarczyć, a zrobienie nadmuchu zpiwnicy to chyba dobry pomysł - odpada hałas z dmuchawy i brak kłopotu z jej umiejscowieniem gdzieś na górze.Czy to dobry pomysł, czy lepiej pomyśleć o wyciągu powietrza. Właściwie już zaprojektowałem z wyciągiem gorącego, ale jeszcze drążę temat i nie postawiłem kropki nad "i", zbieram wszystko za i przeciw bo niebawem wiosna i trza będzie podjąć tą decyzję.

lechu5

Właśnie znalazłem co piszą nt. turbin systemu DGP w Muratorze 2/2003 Dodatek specjalny "Kominki":

Turbiny podciśnieniowe, tak zwane na gorące powietrze. Mają przepustowość-nawet do 600m3/h-i są w stanie rozprowadzić powietrze do 8-10 pomieszczeń..

Turbiny nadmuchowe, tak zwane na zimne powietrze . Mają znacznie mniejszą wydajność-ok. 150 m3/h.

Jak się ma ta wydajność w praktyce, bo jeśli zamierzam zastosować to w domku ok. 130 m2 to system nadmuchowy wg tego co piszą powinien wystarczyć, a zrobienie nadmuchu zpiwnicy to chyba dobry pomysł - odpada hałas z dmuchawy i brak kłopotu z jej umiejscowieniem gdzieś na górze.Czy to dobry pomysł, czy lepiej pomyśleć o wyciągu powietrza. Właściwie już zaprojektowałem z wyciągiem gorącego, ale jeszcze drążę temat i nie postawiłem kropki nad "i", zbieram wszystko za i przeciw bo niebawem wiosna i trza będzie podjąć tą decyzję.

lechu5

Ten patent Januszka to jest rozwiązanie problemu dotychczas dla mnie znacznych problemow z GWC, ktory jak mi sie wydawalo wymaga zbudowania osobnych kanalow nawiewnych.

Ale teraz widze, że podlączając GWC pod kominek rozwiązemy rowniez problem nawiewu chlodnego powietrza z GWC zimą, ktore sie ogrzeje, powinno byc malo kurzu oraz nie ptrzeba specjalnego kanalu nawiewnego.

Czy kratki nawiewne i ich okolice są u Januszka mocno zabrudzone, czy stosujesz jeszcze jakies filtry?

a chyba że w muratorze tam zawsze piszą "same sprawdzone informacje"

u mnie turbina jest na tłoczeniu z wydatkiem 470m/3 o mocy 140W

ja zdecydowałem się na turbinę w piwnicy z tego powodu że odległość od turbiny do pokoi sypialnych które są na poddaszu jest większa niż w przypadku gdyby była nad stropem poddasza

ale do tego trzeba kominek z takim płaszczem.

moje rozwiązanie jest połączeniem GWC, rekuperatora, DGP i wentylacji mechanicznej w jednym.

kratek jeszcze nie mam, ale filtry stosuje.

W tych niemieckich opracowaniach tez jest wyraznie napisane, ze przy GWC ma byc nawiew do pomieszczen zaraz przy wyjsciu z GWC, a nie gdzies dalej, aby zapobiec mieszaniu powietrza wewnetrznego i to jest logiczne.

Tez nie wiem, dlaczego wentylator przed kominkiem ma miec wydajnosc mniejszą niz ten umieszczony przed kominkiem (Murator). Ale to chyba informacja warta tyle ile "tlusta sadza z drewna iglastego" Po prostu plotki niczym nie potwierdzone.

Właśnie chciałabym weliminować wszystkie szumy nawet te pozornie niesłyszale,które cały czas działają na nasz słuch i mogą nas męczyć.