taje 05.05.2006 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Wybaczcie pytanie laika. Ubiegłej jesieni kupiliśmy dom na pięknej zalesionej działce porośniętej dużymi dębami i sosnami. Teraz kiedy nareszcie przyszła wiosna wydaje się nam że przez zimę kilka z dębów uschło, nie ma na nich ani jednego, choćby namjniejszego, listka podczas gdy inne drzewa, również dęby, na sąsiednich działkach są już zielone - czy jest to możliwe aby drzewa uschły przez zimę i co może byc tego przyczyną? Czy można je jakoś ratować? Czuję się podłamana - te drzewa stanowiły głowny powód atrakcyjności naszej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 06.05.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Zima była bardzo ostra, więc może podłoże jest u Ciebie trudniejsze np. gliniaste i wolniej rozmarzało. Dlatego wegetacja jest opóźniona. Daj im, proszę szansę i poczekaj z cięciem jeszcze 3-4 tygodnie. Jest szansa, że w końcu wypuszczą listki i odbudują zimowe straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taje 06.05.2006 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Mam nadzieję, że to kwestia długiej zimy i że wypuszczą liście. Ale niepokoi mnie to, że gałązka jednego z tych drzew, którą ułamałam zgodnie z czyjąś radą, jest w środku brązowa i wygląda na suchą. Ten dąb jest wysoki (ok. 8 m) i za bardzo nie mogę się dostać do wyższych partii, żeby sprawdzić czy inne gałązki są żywe. Czy to w ogóle jest możliwe żeby duże drzewo uschło przez jedną zimę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 06.05.2006 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Spokojnie, nic nie uschło. Dąb to nie brzoza ani wierzba - pierwsze liście będzie mieć baaardzo późno (niekiedy wiszą jeszcze stare, suche i rosną młode). Powód do niepokoju byłby gdyby do lipca nie pojawiło się nic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taje 06.05.2006 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Dzięki za odpowiedzi! Tak mi to nie dawało spokoju, że zadzwoniłam dzisiaj do osoby od której kupiliśmy dom i okazuje się, że rzeczywiście podobno kilka z rosnących tam dębów zawsze wypuszczało liście ok. 3-4 tygodnie później niż pozostałe drzewa na działce. Uff. Tak na wszelki wypadek podsypałam je trochę saletrą - może nie pomoże ale pewnie nie zaszkodzi - i czekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 07.05.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Pozwolę sobie jeszcze dodać - dęby to rosliny rozdzielnopłciowe, tzn. są dęby-chłopcy i dęby-dziewczynki - i one własnie różnią się m.in. okresem rozwoju liści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 07.05.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Dęby rozdzielnopłciowe ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 08.05.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Pozwolę sobie jeszcze dodać - dęby to rosliny rozdzielnopłciowe, tzn. są dęby-chłopcy i dęby-dziewczynki - i one własnie różnią się m.in. okresem rozwoju liści. Mamy w kraju dwa podstawowe gatunki dębu - szypułkowy i bezszypułkowy. Szypułkowy nasadza liście wcześniej niż bezszypułkowy i to jest zjawosko normalne podobnie jak niegubienie liści na zimę. Obserwujemy liście na drzewie przez całą zimę a dopiero przy rozwoju pąków na wiosnę liście opadają do końca z drzewa. W takim przypadku możemy błędnie przypuszczać, że drzewo uschło. Rozwój liści przypada na koniec kwietnia początek maja a zaraz po tym następuje kwitnięcie. Jak zauwazył mirek jest to gatunek jednopienny więc nie ma mowy o "chłopcach" lub "dziewczynkach". Kwiaty męskie przypominają zwisające grona, żeńskie drobne siedzące na pędach, małowidoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts