Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekrany akustyczne - hałas od ulicy

Recommended Posts

Witam,

jestem w fazie wykańczania domu.

Przebywając na działce co raz częściej co raz bardziej zaczyna mnie denerwować hałas jaki dociera z ulicy położonej około 200m od graniczy mojej działki (jestem 2 drugiej linii zabudowy od ww. ulicy).

Zastanawiam się nad oddzieleniem się od ulicznych hałasów poprzez 'ekrany akustyczne'.

Kto z Państwa ma doświadczenie w wyborze ich?

Może znane są Panstwu inne rozwiązania, które pozwolą odciąć mi się na działce od ulicznego zgiełku. Szerokość działki to 22m.

Pozdrawiam,

SilverDreamer

Zależy czy ochrona akustyczna dotyczy siedzenia w domu czy w ogródku.

Jeśli w domu - ocieplenie z twardej płyty z wełny mineralnej 160 kg/m3 + okna o podyższonej izolacyjności akustycznej.

Jeśłi ogródek - nasadzenie żywopłotu np. wysokie tuje lub ekrany.

• 6 years później...
Dobrze mówi Sp5es to są podstawowe rzeczy, które powinieneś zrobić najpierw, naturale przeszkody. Rozwijając temat najlepsze będą pasma drzew i krzewów, generalnie im bardziej zwarte tym lepiej. Najlepiej, jeśli są to drzewa o gęstych koronach. Mogą być też wały ziemne obsadzone krzewami, świetnie pochłaniają fale dźwiękowe. Ekrany akustyczne sensu stricte jak już nie będzie innych możliwości.

Nie przeceniałbym roli zieleni jako ekranu akustycznego. Z tego co wiem to przy badaniach natężenia hałasu wzdłuż ciągów komunikacyjnych nawet nie uwzględnia sie zadrzewień. Jedyne skuteczne rozwiązanie to taki czy inny ekran lub wał ziemny o ile w ogóle masz na niego miejsce i sąsiedzi nie będa się bulwersować.

Niestety, trzeba się przyzwyczaić i to przyjdzie z czasem samo. Tuje nic nie dadzą, ekran też, i tak będzie słychać, hałas jest poważnym zanieczyszczeniem środowiska i w zależności od pogody, ciśnienia, wiatru może być nieprzyjemny nawet z kilometra.

Ciekawe jakim cudem ma postawić ekrany akustyczne jak jest w drugiej lini zabudowy - czyli miałby stawiac te ekrany na granicy z sąsiadem. Takie cos w zyciu nie przejdzie

Ekran akustyczny to dość szerokie pojęcie. Może miec różną formę, wysokość, wykończenie, itd. Zależnie od lokalnych warunków.

• 1 year później...
Ten wątek trochę ma, ale nie znalazłem innego stosownego. Wiecie jak to wygląda w aspekcie prawnym? Tzn mam w planach zakupienie takiego ekranu, ale nie orientowałem się jeszcze co i jak. Mam już nawet firmę, która wykonywała ekrany w dalszej części osiedla i robią to dobrze. tylko zanim zacznę im zawracać głowę chcę zapytać czy postawienie takiego ekranu działa na zasadzie "wolność Tomku w swoim domku" ? Btw. dla zainteresowanych podrzucam http://www.viba.pl/oferta-akustyka-wibroakustyka/ Edytowane przez tomalbuk

• 6 months później...