Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawiewniki - braliście/nie braliście

Nawiewniki - braliście/nie braliście  

11 użytkowników zagłosowało

1. 1. Nawiewniki - braliście/nie braliście

Recommended Posts

• 2 months później...

Posiadam spore doświadczenie z nawiewnikami Ventair działającymi na zasadzie różnicy ciśnień

Wady:

- przy wietrznych dniach gwiżdżą (szczególnie na wyższych piętrach /od 5 to już koszmar/ lub na elewacjach narażonych na silne podmuchy wiatru)

- przy mrozach takich jak ostatniej zimy (- 15*C czy -20*C i powyżej) na nawiewniku od wewnętrznej strony pojawia się lód /nawisy lodowe/, na parapet kapie woda z rozpuszczającego się lodu

- jeśli jest zamontowany w oknie w okolicach którego stoi kanapa możemy zapomnieć o miłym spędzaniu czasu na kanapie wyraźnie czuć strumień zimnego powietrza nawet przy temperaturze w pomieszczeniach rzędu 24 *C

Zalety:

zbyt małe w porównaniu do stworzonego dyskomfortu

Ogólnie niepolecam no może za wylączeniem pomieszczeń takich jak kuchnia.

Założyłem po jednym na parterze i piętrze.

Te ilości proponowane przez Aereco wydały mi się mocno przesadzone.

Dwa wystarczają.

Nie obladzają się,nie wieje z nich,zresztą można je zamknąć.

Z tego co pamiętam,nie powinno się ich zakładać tam,gdzie są wyciągi lub wentylatory mechaniczne(kuchnie,łazienki).

Tak jak Pattaya mam nawiewniki Aereco i nic nie wieje (można je zamknąć) nie zauważyłam też żadnego lodu ani skraplania się wody podczas zimy :o Mam jeden w kuchni i jeden w salonie. Na poddaszu nie montowałam, bo prócz okien balkonowych mam Veluxy z nawiewnikami. Na nich też nic się nie skrapla...

hmm jeśli aereco to się niedziwię, bo układ regulacji w tych nawiewnikach polega na zasadzie pomiaru wilgotności tzw. higrosterowany co jest jakby tu powienieć bardzo mało skuteczne. Jeśli układ pomiaru jest bezpośrednio w miejscu gdzie wlatuje powietrze z zewnątrz to sami powiedzcie, wilgotność którego powietrza mierzy nawiewnik?? tego "zużytego" w domu czy tego które świeżo napłynęło do pomieszczenia.

Zgadzam się mogą być skuteczne wywiewniki higrosterowane ale nie nawiewniki!

A tutaj macie linki do fotek jak wyglądały nawiewniki Ventair przy -20*C

http://img461.imageshack.us/img461/9908/zdjcie233mi3.jpg

http://img145.imageshack.us/img145/5975/zdjcie232gv9.jpg

Nie będę się spierał i prowadził kolejnego wywodu na ten temat.

Każdy kto ma doczynienia troszkę z wentylacją wie o co chodzi a długa polemika na temat skuteczności nawiewników higrosterowanych miała miejsce na innym z for budowlanych ale i nie tylko...

Wystarczy,że powietrze wlatuje "dołem" a pomiar następuje u "góry" nawiewnika.

To podejście zaiste marketingowe.

A co do czystej fizyki to proponuję zrobić krok dalej i zobaczyć co się dzieję jak na zimny bądź co bądź nawiewnik (wlatuje przez niego przecież powietrze o temp np. poniżej 0 stopni a czasami i -25*C) działa powietrze ciepłe z pomieszczeń - co się dzieje... wykrapla się na jego elementach co woda(czysta fizyka)(nie jest izolowany przedział pomiaru od przedziału wyrzutni) , a woda co robi - odparowywuje więc co dalej... gdy nawiewnik jest higrosterowany (na zasadzie pomiaru wilgotności)??

Niestety mieszkam w mieszkaniu gdzie są nawiewniki Ventair i to jest totalne nieporozumienie, a fotki są zrobione przeze mnie i nawiewników także zdjętych z okien przeze mnie ospobiście w tegoroczne mrozy przy -25*C.

mam nawiewniki Aereco higrosterowalne i też polecam. Nie ma problemu z oblodzeniem, zbyt dużym wychłodzeniem itp. Ale czasem jak wieje bardzo silny wiatr prostopadle do okna to nawet zamknięcie nawiewnika nie pomaga, gdyż napór wiatru potrafi go uchylić. Wtedy nie pozostaje nic innego jak go zakleić taśmą papierową. Ale takie przypadki to kilka dni w roku.

Ogólnie bardzo polecam te nawiewniki

• 2 weeks później...