Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak pozbyć sie ptaków?

Recommended Posts

Mam dach pokryty blachodachówką i ptaszki wskakują sobie do rynny gdzie kończy się blachodachówka i tam tą małą szparką między rynną a blachą wchodzą sobie między blache a folie dachową i na łatach robią gniazda.

Jak temu zaradzić bo już nie mam siły na te ptaszyska ???? :(

a nie załozyli dekarze tzw. wróblówek ? taka taśma plastikowa wygląda jak grzebień zakładana na skraju pod pokryciem przy rynnie , zapobiega dostawaniu się ptaków pod pokrycie, a jak załozyli to może gdzieś się uszkodziła ? A ptaszki to rzeczywiście problem, ja mam ładne gniazdko w każdym z rogów okapu na krokwiach i murłatach , przez te gniazdka nawet nie dokończyłem miejscami ocieplenia , bo na wniosek rodzinki musiałem zostawić je narazie w spokoju, bo są w nich zniesione jajeczka i ponoć szkoda by było :))

Na dach koniecznie - wroblowka i najlepiej tez owadówka (przeciw gniazdowaniu os). Powinni ci to zaproponowac w miejscu gdzie kupowales materialy na dach. Ja tak dowiedzialam sie o ich istnieniu.

Ale czy sa one potrzebne, gdy wybiera sie dachowke plaska? Ja wlasnie wybrala Jungmeira cosmo http://www.jungmeier.pl/index.php?id=tondachziegel_cosmo

i na moje pytanie czemu w zestawieniu akcesoriów nie ma wróblówki odpiwedział, że dachówka jest płaska, przylega i niepotrzeba... Co myślicie?

a nie załozyli dekarze tzw. wróblówek ? taka taśma plastikowa wygląda jak grzebień zakładana na skraju pod pokryciem przy rynnie , zapobiega dostawaniu się ptaków pod pokrycie, a jak załozyli to może gdzieś się uszkodziła ? A ptaszki to rzeczywiście problem, ja mam ładne gniazdko w każdym z rogów okapu na krokwiach i murłatach , przez te gniazdka nawet nie dokończyłem miejscami ocieplenia , bo na wniosek rodzinki musiałem zostawić je narazie w spokoju, bo są w nich zniesione jajeczka i ponoć szkoda by było :))

żadnych wróblówek mi dekarze nie zakładadali

a czy te wróblówki można teraz zainstalować jak wszystko jest zakończone tzn. rynny oczywiście można zdjąć i nic pozatym.Macie jakiś namiar na te wróblówki w necie zeby podejrzeć jak to wygląda?

szpaki się nie mieszczą w tą dziure natomiast wróble mają raj pod tą blachą

Sciągnij rynny i koniecznie daj wróblówkę bo innego sposobu nie ma.

Szukaj na allegro bo ja tam kupiłem po 2,70 zł za metr a w sklepie minimum 5 zł.

ps.

co do wiatrówki to wystarczy zestrzelić jednego a reszta rodzinki się wyprowadzi :D z tym że musi być świadkiem.

[/url]

spróbuje z tą wróblówką z alegro (są po 2zł/mb) a z wiatrówką poczekam narazie ,

dzięki za odpowiedzi :)

• 3 weeks później...
Ja widziałem coś (chyba łasica) potrafiło po ścianie wejść na dach z dachu na dach lukarny i po gąsiorach poszło do samego końca, a tam pod gąsiorem mieszkał wróbel.

ps.

dach widać na zdjęciu obok.

Tak stało się i u mnie. Szpaki założyły gniazdo przy rynnie i pod dachówką boczną. Wczoraj zuważyłem slady(ubłocone łapy) na ścianie jakiegoś alpinisty chyba Łaski, która weszła po narożniku ścian na wysokość rynny (bo tam się slady kończą) a potem na dach i do gniazda. Kot raczej by się nie odważył. No i po problemie.

U mnie też problem, tyle że gniazdo mam w domu:

http://republika.pl/wbrat/Pianella/0096s.jpg

Chciałem ocieplać poddasze, ale nie bardzo mogę, bo zamknę wszystkie otwory i biedny ptaszek z głodu padnie... :-?. Kiedy ptaki opuszczają swoje gniazda? Tylko nie mówcie, że jesienią... :o

ps. niestety nie wiem co to za gatunek. Zakładam, że jaskółka, ale na ptakach znam się tak, że równie dobrze może być to.... sowa :wink: