Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ziemia od teściowej...

androzek

Recommended Posts

Może jeszcze sprecyzuję - jakiej wysokości podatek będę musiał zapłacić - czy typowy od darowizny (straszne pieniadze ) czy od spadku ( nie wiem ile kasy ) czy może najlepiej gdyby tesciowa nam ją sprzedała - chodzi o to w jakim przypadku są najniższe koszty uzysku tego dobrodziejstwa.

U mnie było podobnie. Teściowa chciała przepisać działke na swoją córkę. Zdecydowalismy się na coś takiego: Najpierw teściowa dopisała swoją córkę jako współwłaścicielke 1/10 działki (z tego co pamiętam dlatego tyle żeby zmieścić się w kwocie zwolnionej od podatku przy darowiznie - ok. 10.000 zł). Nastepnie za jakiś czas teściowa zrzekła się współwłasności na rzecz swojej córki. I tak moja zona stała się właścicielką dosyć pokaźnej działki.

Jeżeli chodzi o całkowite koszty to musiałbym to policzyć (nie mam aktualnie przy sobie dokumentów).

Jeżeli chodzi o sprzedaż to nie bardzo wiem jakie są koszty. :cry:

Wiesz co u nas to trwało jakiś rok. Ale szczerze powiedziawszy nie wiem czy jest jakis ściśle określony czas "bycia współwłaścicielem". Najlepiej udaj się do notariusza i on powinien ci to dokładnie wytłumaczyć. Akurat taki "myk" podpowiedział nam notariusz. I chyba faktycznie dla nas było to najtańsze rozwiązanie.

• 2 months później...
Wielkie dzięki.Jakieś światło w tunelu.Za jaki czas teściowa zrzekła się wspołwłasnosci,czy jest na to obligatoryjny czas ?

Nie ma obligatoryjnego czasu. Mój notariusz powiedział, że po miesiącu można znieść i nie ma żadnego problemu - wie to z doświadczenia :)

• 3 weeks później...