androzek 06.05.2006 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 ...moja teściowa przepisuje ziemię na moją żonę.A że jest w atrakcyjnym miejscu chcielibyśmy ją sprzedać i za uzysykane pieniądze wybudowć dom.Z jakimi kosztami ( podatki,opłaty) musimy się liczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 06.05.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 To po co przepisuje na córkę, niech sprzeda a pieniądze da wam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 06.05.2006 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Sprawa jest natury "politycznej".Nie będę wnikał w szczegóły i układy rodzinne.Tak musi być i nic na to nie poradzę.Inaczej forumowiczom bym d... nie zawracał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 08.05.2006 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Sprawa jest natury "politycznej".Nie będę wnikał w szczegóły i układy rodzinne.Tak musi być i nic na to nie poradzę.Inaczej forumowiczom bym d... nie zawracał. Skoro polityczna, to już sie zamykam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 08.05.2006 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Może jeszcze sprecyzuję - jakiej wysokości podatek będę musiał zapłacić - czy typowy od darowizny (straszne pieniadze ) czy od spadku ( nie wiem ile kasy ) czy może najlepiej gdyby tesciowa nam ją sprzedała - chodzi o to w jakim przypadku są najniższe koszty uzysku tego dobrodziejstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinpszczyna 08.05.2006 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 U mnie było podobnie. Teściowa chciała przepisać działke na swoją córkę. Zdecydowalismy się na coś takiego: Najpierw teściowa dopisała swoją córkę jako współwłaścicielke 1/10 działki (z tego co pamiętam dlatego tyle żeby zmieścić się w kwocie zwolnionej od podatku przy darowiznie - ok. 10.000 zł). Nastepnie za jakiś czas teściowa zrzekła się współwłasności na rzecz swojej córki. I tak moja zona stała się właścicielką dosyć pokaźnej działki. Jeżeli chodzi o całkowite koszty to musiałbym to policzyć (nie mam aktualnie przy sobie dokumentów). Jeżeli chodzi o sprzedaż to nie bardzo wiem jakie są koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 08.05.2006 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Wielkie dzięki.Jakieś światło w tunelu.Za jaki czas teściowa zrzekła się wspołwłasnosci,czy jest na to obligatoryjny czas ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinpszczyna 09.05.2006 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Wiesz co u nas to trwało jakiś rok. Ale szczerze powiedziawszy nie wiem czy jest jakis ściśle określony czas "bycia współwłaścicielem". Najlepiej udaj się do notariusza i on powinien ci to dokładnie wytłumaczyć. Akurat taki "myk" podpowiedział nam notariusz. I chyba faktycznie dla nas było to najtańsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPa 19.07.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Proponuję poczekać do przyszłego roku. Darowizny w I grupie będą wolne od podatku (mam nadzieję!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 19.07.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Wielkie dzięki.Jakieś światło w tunelu.Za jaki czas teściowa zrzekła się wspołwłasnosci,czy jest na to obligatoryjny czas ? Nie ma obligatoryjnego czasu. Mój notariusz powiedział, że po miesiącu można znieść i nie ma żadnego problemu - wie to z doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkmiec 08.08.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 oj ludziki ludziki powiem krótko - umowa dożywocia zero podatków (poza PCC oczywiście) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts