kram 27.02.2003 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Jak sądzicie czy w przypadku kozy konieczne jest doprowadzenie powietrza z zewnątrz, podobnie jak w przypadku kominka. Nasz architekt twierdzi że niekoniecznie (podobno zużycie powietrza jest znacznie mniejsze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.02.2003 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Jeśli chodzi o zużycie powietrza niezbędnego do spalenia określonej ilości opału to nie ma znaczenia gdzie (w czym) będzie ono spalone - przynajmniej tak na zdrowy rozum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 27.02.2003 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Kozę możesz wstawić do pomieszczenia bez dodatkowego dopływu powietrza z zewnątrz, jednak kratka wentylacyjna jest wskazana (mile widziana). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 27.02.2003 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 jesli doprowadza sie powietrze do kominka to robi sie to bezposrednio do wkladu tak aby kominkek nie pobieral powietrza cieplego z pomieszczenia. przy kozie nie ma to sensu bo nie ma jak doprowadzic powietrza bezposrednio do paleniska. NIeporozumienie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kram 27.02.2003 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Serdeczne dzięki, zawsze lepiej się upewnić . A ja co tu dużo mówić jestem dyletantem. Pozdrowionka ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 06.03.2003 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 Odnawiam wątek,bo jestem po rozmowie z fachowcem i nie jest to ,jak pisze tom soyer "nieporozumienie".Powietrze nie zawsze jest doprowadzane bezposrednio do komory pieca.Zawsze natomiast jest potrzebne do spalania(co jest jasne).W moim przypadku koza ma stać praktycznie na środku pomieszczenia;salon+korytarz+kuchnia i będzie ciągnęła powietrze z otoczenia.Problem w tym,,ze może to powodować przeciągi(od źródła powietrza np.okno-do kozy)Osoboście nie lubię jak mi wieje po plecach więc zgadzam się z sugestią wspomnianego fachowca ,,zeby doprowadzić powietrze z zewnątrz w bezposrednie sąsiedztwo kozy.Wystarczy rurka kanalizacyjna @75mm z wylotem pod kominkiem i oczywiście z zamknięciem gdzieś po drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.03.2003 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 koza nie zuzywa tyle powietrza co np 20kW piec gazowy, ani nawet polowy tego co przecietny kominek.wg mnie nie nalezy doprowadzac powietrza z zewnatrz bo ubytki powietrza nie sa tak odczuwalne (nie ma co sie oobawiac przeciagow). kiedys powszechne byly piece kaflowe i przeciagow takich nie bylo.inna kwestia to zuzycie powietrza ktore trzeba dostarczac ale nie koniecznie rura i nie koniecznie pod koze. wydaje mi sie ze bardziej negatywny efekt moze przyniesc nie do konca dajaca sie zamnknac rura PCV niz odpowiednio dzialajaca wentylacja grawitacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 06.03.2003 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 ^ to moja opinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 07.03.2003 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Moja koza ma moc14KW więc trochę tego powietrza ciągnie.Z dobrym zamknięciem rury faktycznie mały problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts