Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek Ani i Gawła

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z czystego lenistwa :oops: :oops: :oops:, zanim sami pójdziemy do stolarza: ile kosztowały Was Wasze śliczne schody - drewniane - my mamy w planach betonowe, ale...

Ewa

Dzieki za uznanie :D ! Za schody zaplacilismy "firmie" która robila caly dom 4400 zł ale wiem że podwykonawca za cale (materiał i montaż) bez lakieru dostał ok 3500 zł Zajmują malo miejsca i co najwazniejsze są wygodne.

Fajny domek! Będę miał podobną powierzchnię, tylko bez garażu. Mam pytanko co do ogrzewania - masz konwektory czy grzejniki akumulacyjne? Z czego ściany i jaka grubość ocieplenia? Grzejesz tylko w drugiej taryfie, czy przez całą dobę?

Witam dzieki za uznanie postaram sie w miare precyzyjnie odpowiedzić:

Nie ogrzewam garazu bo nie ma takiej potzrzeby woda zamarza powyzej 20 st C;

Mam konwektory firmy Dimplex (po 99 zł zł za sztuke maja moc 1 kw albo 2 kw :D i bimetaliczny termostat tylko "cykaja" nie halasują), w zimie mam wlączone 1kw+1kw+2kw-salon-na parterze+3x1kW na poddaszu czyi razem 7kW i to wystarcza :D . Mialem upatrzone fajne ogrzewacze akumulacyjne firmy OLSBERG statyczne bardzo male gabarytu (grubosc 17 sm) z precyzyjna regulacją i cena super od 700 do 2100 za szt ale obliczyjem że to mi sie zwróci po 8 latach :evil: i odpuscilem. A to dlatego że mam taryfe G-12 ale korzystam z niej na zasadzie "hulajnogi". Po pierwsze mam temperasture przez calą dobę 20-22 st C. w taryfie G-12 wystepuj 10 h tańszych i 14 h droższych. Dzieki prostemu zegarowi sterujacymi owodami grzejnymi, moje ogrzewanie "nie dziala" 2 godziny przed nocnym włączeniem 22.00 i 3 godziny przed dziennym tj o 10.00. Cp to daje??? To że moje ogrzewanie zuzywa prąd przez 10 h tańszcych+ 9 godzin droższych a przez 5 h wcale nie zuzywa :D , to prosty trik temperatura przy zmianie taryf az tak sie nie obniża a po włączeniu na tanszej taryfie grzejniki to nadganiają, dzieki temu proporcja zuzycia prądu wynosi 55% taryfa tansza i 45% droższa.

Sciany domu (kanadyjczyk) 10 styropian+14 cm welna min. poddasze 18 cm welna, podloga 10 cm styropian.

Uff troche sie rozgadalem jak bys mial jakies pytania to prosze bardzo :D

• 4 weeks później...
Cieszę się że moje rozwiązanie znalazlo twoje uznanie, ale podyktowane jest względami ekonomicznymi w eksploatacji jak również kosztem inwestycji. Ogrzewanie elektryczne kosztowało ok 3 tyś tzn. rozbudowana instalacja elektryczna (dodatkowe obwody) 7 grzejników konwektorowych ok 700 zl wszystkie i podłogówka i drabinki w łazienkach 800 zł. Sa to ceny zprzed 3 lat.

• 3 months później...
Gaweł kto ci robił kominek???? jestem żądna namiarów ... chce dokładnie taki sam tylko z czerwonej cegły... wymyśliłam go dawno temu i nigdzie nie mogłam znaleźc zdjęc dokładnie takich jak sobie wymysliłam... :roll: :roll: :roll: aż wdepnełam do twojego wątku....

:o :oops: :o :oops: :o :oops: :o ciesze się że cisiepodoba, nie ma sprawy to robił ten sam człowiek co teraz kładzie kafelki u izyt w strzeniówce z mojego polecenia :oops:

• 2 months później...

WITAM, my dopiero na poczatku czegokolwiek, znaczy działka już jest :)

Moja druga połówka buduje, ja urządzam wiec juz się wzięłam i oglądam różne wnętrza. Masz fajne komentarze więc myśle że i środek domku musi byc ciekawy, tyle że adres stronki podany gdzieś powyżej nic nie zwiera, więc bardzo proszę o fotki wnętrza może wklej do albumu z widokami zewnętrznymi?

Pozdrawiam