Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy piec - stara instalacja

Recommended Posts

Witam,

Mam takie pytanie - mam mieszkanie 113 m2 - w starej poniemieckiej kamienicy. Ściany sa grube ale niczym nie ocieplone. Okna już stare, drewniane.

Instalacja CO ma tam ok. 25 lat - grube rury i żeliwne kaloryfery (nie popularne żeberka tylko żeberka, które tworzą coś w rodzaju jednej płyt). Problemem jest piec, który już dogorywa. Chciałbym kupić Junkersa (Euromaxx). Jednak ze wzgledów kasowych nie będzie mnie stać (raczej) na wymianę całej instalacji w tym roku. Zatem mam pytanie - czy zastosowanie nowego pieca do starej instalacji jest możliwe i czy da choć niewielkie oszczędności (teraz płacę ok. 450 PLN/miesiąc, przy czym ogrzewam tylko pół mieszkania - reszta kaloryferów jest zakręcona). Dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam

kotly moga pracowac w uladach otwartych i zamknietych.problm polega na podlaczeniach do instalacji.wiekszosc kotlow wymaga ochrony przed niska temperatura powrotu ponizej 40st.c. mozna kociol podlaczyc przez zawor mieszajacy lub znacznie taniej sprzeglo hydrauliczne.najlepiej zainstalowac kociol kondesacyjny bo on najlepiej pracuje z zimnym powrotem a i z kominem nie bedzie klopotu jest plastykowy . kociol moze stac nawet na strychu .co do instalacji nie wymieniaj wyplukaj zaloz termostaty na wszystkich grzejnikach najwazniejsze to ociepl rury w piwnicy. sprawdz jak masz izolowany strop dolny i gorny .jezeli sa tam drewniane stropy to maja pustke z tz. slepym pulapem strasznie wieje tam wdmuchnac nalezy tam izolacje . powodzenia w termomodernizacji

Rozumiem pegaziatko że masz na myśli to iż w wypadku instalacji zamkniętej masz jeszcze czujnik ciśninieniowy wody i to ten czujnik wyłączy piec jeśli wysiądzie termostat ? W otwartym układzie CO ten czujnik prawdopodobnie nie zadziała.

Na wszystko są rozwiązania które można nawet samemu zrobić. Wystarczy zrobić prosty układ elektroniczny z czujnikiem umieszczonym na rurze wylotu CO, kontrolujący temperaturę

i przekaźnik-stycznik, który wyłączy piec jeśli temperatura wody

przekroczy 90 st. Koszt takiego urzadzenia zbudowanego w oparciu o jeden układ scalony termostat (np firmy Dallas) nie przekroczy 50-100 zł. Wtedy możesz spać spokojnie, sucho i bezpiecznie ...