katel2 04.12.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Witaj paulin7 .Widzę że od frontu dwa okna - tak jak u nas. Jakie zmiany w projekcie zrobiliście? Może wreszcie temat ruszy jak są nowi budujący.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulin7 05.12.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 witam katel2! my budujemy natalke3. jego bryla z przodu niczym sie nie rozni od "waszej" natalki, jedynie z tylu czesc z pokojami jest bardziej wysunieta. budujemy systemem gospodarczym, tesciu jest budowlancem, wiec nasze zmiany sa takie bardziej "na biezaco". a z takich wiekszych to wydzielenie spizarki w kuchni (tam gdzie to male okno od frontu), powiekszenie malej łazienki kosztem kotłowni, wysuniecie garazu o 50 cm, zmiana kąta nachylenia dachu (oryginalnie jest 30, my zrobilismy 32) i to chyba wszystko. ciesze sie ze ktos wkoncu sie odezwal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katel2 08.12.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Wszystkie natalki (przed przeróbkami) mają od frontu jedno okno, my trochę zmodyfikowaliśmy projekt i mamy dwa okna, jedno duże - kuchenne i jedno mniejsze - wychodzące na klatkę schodową. Nie widziałam wcześniej żeby ktoś poza nami miał dwa okna z przodu a u Was tak jest i to mnie zainteresowało. Spiżarnia to bardzo przydatne pomieszczenie w domu, nie wiem jakie planujecie ogrzewanie ale jeśli podłogowe to pamiętajcie żeby go nie zrobić w spiżarni - to powinno być chłodne pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulin7 08.12.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 dzieki za przypomnienie generalnie w całym domu mają być kaloryfery, a częściowo podłogówka (łazienki, kuchnia, wiatrołap, korytarz i być może salon). a jakie ogrzewanie Ty masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katel2 10.12.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 U nas podłogówka na całym dole +grzejniki w łazience, wc i wiatrołapie a góra grzejniki + podłogówka w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulin7 10.12.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 mąż jeszcze próbuje mnie przekonać do podłogówki na całym dole, ale ja jakoś nie bardzo chcę, sama nie wiem dlaczego. być może boję się zbyt wysokich kosztów montażu, materiałów i potem grzania i suchego powietrza w sypialniach. nie mam z kim tego skonsultować tak w realu, bo nikt z moich znajomych kto budował dom nie ma podłogówki na całości. a Ty jak teraz oceniasz taki rodzaj ogrzewania po użytkowaniu w sezonie? czy coś zmieniłabyś, czy zrezygnowałabyś z podłogówki, czy odwrotnie na górze jednak też zrobiłabyś? jakie są koszty takiej podłogówki np. na samym dole (chodzi mi o materiał)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioochna 11.12.2012 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Ja mam podłogówkę głównie na dole i na górze w łazience. Ale na dole wyprowadzona jest instalacja, wiec jak nam się kiedyś odmieni to tylko kaloryfery przyczepić. Teraz myślę że zrobiłabym podłogówkę wszędzie. Moje dziecko lata cały rok boso, na dole nie ma sprawy, ale na górze u niej w pokoju jest podłoga bardzo zimna. Poza tym kaloryfery i ten brud na nich i wkoło jest wkurzający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katel2 11.12.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Ja jestem zachwycona podłogowym ogrzewaniem jestem z tych co ciągle im zimno, szczególnie w stopy. Ciepło jest w całym pomieszczeniu a nie tak, że przy grzejniku za gorąco a dalej za zimno. Nie ma grzejników ani przy ustawianiu mebli (nie muszę się martwić że kanapą przysłonie grzejnik) ani przy sprzątaniu.Jeśli chodzi o jakieś obawy to ja się bałam że samą podłogówką nie dogrzejemy domu w duże mrozy ale na szczęście te obawy się nie sprawdziły (mieszkamy od grudnia zeszłego roku). Co do kosztów to mąż się zajmował budową i instalacjami (moja działka to urządzanie), pamiętam jak przekonywał mojego tatę (przeciwnika ogrz. pod.) to mówił że koszty są podobne (ogrzewanie układał sam) bo przyzwoite grzejniki też trochę kosztują. Generalnie rodzice po kilku wizytach u nas zdecydowali że będą mieli podłogówkę u siebie na parterze i poddaszu - argumenty męża i ciepełko u nas przekonało ich. Suche powietrze - nie zauważyłam żeby było gorzej niż z grzejnikami, nie widzę różnicy. Dobrze by było żebyś mogła odwiedzić kogoś kto ma takie ogrzewanie, nam podłogówka się spodobała po wizycie u znajomych.Co do zmian to na dole nie wymieniłabym podłogowego na grzejniki nigdzie, z góry nie korzystamy jeszcze, ciągle ją wykańczamy (właśnie parę dni temu czyściłam grzejniki z pyłu budowlanego - koszmar w środku nie da się ich dokładnie wyczyścić).Jeśli chodzi o koszty to podpytam męża i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulin7 13.12.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Dzięki za podpowiedzi i odpowiedzi w zasadzie to u nas jest tak, że grzejniki mamy, gdyż obecnie mieszkamy w domu, który remontowaliśmy 4 lata temu i grzejniki (nowe) mamy zamiar zabrać do nowego domku. Więc tu część kosztów nas ominie. A co macie na podłogach? drewno, panele czy płytki? ja na drewno nie bardzo się piszę (ceny), raczej panele i to te z dolnej półki. I nie wiem jak się to ma do podłogówki. Czym grzejecie? My piec węglowy. Gazu nie podłączamy (zbyt daleko podłącz), więc nie mamy wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katel2 13.12.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 W wiatrołapie, korytarzu, salonie i kuchni - gres polerowany. Łazienka i wc - płytki. Sypialnia, pokój synka i garderoba - wykładzina. Spiżarnia - panele (bez podłogówki). Góra to jeszcze zobaczymy ale wstępna decyzja to wykładziny. Grzejemy ekogroszkiem - piec z podajnikiem, u nas też gazu nie ma w pobliżu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rozyk 13.12.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 no to teraz natalia 3 w naszym wydaniu tylko parterowym: http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=4914 Podłogówka zdecydowanie za. Salon, kuchnia, wiatrołap, korytarz, łazienka i ew. kibelek. Sypialnie raczej tylko grzejniki. Ktoś ma podłogówkę pod deską trójwarstwową ew. panelami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioochna 14.12.2012 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 U nas na podłodze bambus, w kuchni, łazienkach, wiatrołapie i pralni płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulin7 14.12.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 o nareszcie jakas natalka w wydaniu 3! Rozyk jakie zmiany robiliście? rozumiem, że schodów na góre nie macie? na zdj widać, że masz drzwi balkonowe od sypialni, to tak jak my. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rozyk 14.12.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 o nareszcie jakas natalka w wydaniu 3! Rozyk jakie zmiany robiliście? rozumiem, że schodów na góre nie macie? na zdj widać, że masz drzwi balkonowe od sypialni, to tak jak my. Schodów nie mamy bo poddasze będzie nie użytkowe, wyłaz w garażu. Pierwsze co mi przychodzi na myśl: -drzwi balkonowe do sypialni/gabinetu, -wydzielona spiżarka w kuchni z oknem, -drzwi do kotłowni zamiast okna, -powiększony wykusz i zmiana na prostokątny, Reszta zmian tak na bieżąco jak np. umywalka w kotłowni, kąt dachu ~29st. paulin7, jak Wy laliście wieniec i nadproża? w kształtki U? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katel2 15.12.2012 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 madzioochna Jak ten bambus się u Was sprawuje, nie rysuje się, nie rozchodzi? Chodzenie w szpilkach wytrzymuje? Czy trzeba jakąś określoną wilgotność w domu utrzymywać żeby się szczeliny nie robiły?paulin7 Podpytałam męża, nie pamięta dokładnie ale ok 4tys. za materiały na podłogówkę ale mówi że wybierał droższe rurki bo obawiał się trochę najtańszych kupować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulin7 17.12.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 przedyskutowaliśmy w te i z powrotem sprawę podłogówki i po Waszych wypowiedziach jestem zdecydowanie za. U mnie 2 bobaski (córcie 3 lata i 3 m-ce). Planowany termin przeprowadzki to koniec przyszłego roku, więc dzieci będą jeszcze małe i w stópki będzie im cieplej. Koszty rzeczywiście nie wysokie.Rozykbudowniczymi są u nas teściu i mąż, i mąż mi to tak tłumaczy, nadproża - wzmocnienie 6 cm drut i beton też ok. 6 cm, wieńca nie robiliśmy tylko takie specjalne wzmocnienia (słupki) co parę metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioochna 17.12.2012 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Jak ten bambus się u Was sprawuje, nie rysuje się, nie rozchodzi? Niestety się rysuje, obija. Są to rysy delikatne ale widoczne przy odpowiednim świetle i spojrzeniu. Niestety, jest też takich parę rys mocniejszych. Ale mimo wszystko bardzo mi się ta podloga podoba. Ale wydaje mi się że lepiej ją było zrobić za jakieś 10 lat jak dzieciak mi podrośnie.. Chodzenie w szpilkach wytrzymuje? Nie pozwalam nikomu chodzić, sama też nie próbowałam. Czy trzeba jakąś określoną wilgotność w domu utrzymywać żeby się szczeliny nie robiły? Nie mam zielonego pojęcia, nikt nam nic takiego nie mówił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulin7 21.12.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Chciałam ogłosić wszem i wobec SSO zakończony. Koniec prac w roku 2012!! Plan realizacji wykonany:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulin7 21.12.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 A rok 2013 rozpoczynamy montażem okien! Oby wszystkie prace szły tak szybciutko i bez większych niespodzianek:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulin7 21.12.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 wszystkim forumowiczom i budującym natalki zdrowych i wesołych świąt i spełnienia marzeń w nowym 2013 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts