chcemydom 25.03.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Mamy pytanie do osób które już mają kupiony projekt. Jakie wymiary ma salon i kuchnia (szerokość x długość) ? A widzieliście Natalię 2http://www.mgprojekt.com.pl/domki/natalia2/natalia2.html ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_bissmyk 25.03.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Witaj.Wymiary szczegółowe projektu masz na stronie dot. projektu Natalia - obojętnie którego w zakładce "opis" zejdź na sam dół i otwórz w PDF "pobierz plik szczegółowy". Tam masz projekt z dokładnymi wymiarami.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_bissmyk 25.03.2007 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Co do nowej NataliMyslę, że nasza wersja jest lepiej rozwiązana. Np. w nowej wersji zupełnie nie podoba mi się umieszczenie kuchni względem jadalni. Chyba nie chciałoby mi sie tak latać. Góra owszem więcej miejsca i pokoje sa super, ale ta powierzchnia jest po prostu większa.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danad 26.03.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Nam też zdecydowanie bardziej podoba się Natalia pierwsza. Wg nas bardziej dół funkcjonalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 26.03.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Nam też bardziej podoba się Natalia classic czyli pirwsza, i to w sumie nie dlatego, że akurat ja wybralismy, ale po prostu układ funkcjonalny na dole mniej mi pasuje, nie chciałabym mieć jadalni tak daleko od kuchni i to jeszcze na północ ( w naszym przypadku). Poza tym tych metrów już ciut za dużo Do natalkowców pytanie - jak macie zamiar izolować fundamenty???? Z tego co wyczytałam projekt mówi tylko o folii kubełkowej a co z izolacją termiczną??? Izolujecie ??? Byłabym wdzięczna za szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wraf 27.03.2007 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 właśnie jestem na tym etapie majster mówi że styropian 6 lub 8, na to kubełkowa a od wewnątrz fundamentu folia budowlana, no i jutro już muszę podjąć decyzję, a może zamiast folji dysperbit x 2, a co między fundamentem a styropianem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joolaa 02.04.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Witam. Co do izolacji,wszystko zależy od podłoża!! U mnie jest piasek z minimalną , ale to minimalną ilościa glinki, prawie nie odczuwalną, idealne. Bardzo niski poziom wód gruntowych ( na 10 m stale nie ma wody.) Zastosowałam IZOPLAST ( ważne ma być to środek na bazie wody, kauczku, by póżniej nie zaszła reakcja ze styropianem). Poza tym ławę od fundamentu odzieliłam czymś co przypomina papę ale taką papierową nie pamiętam nazwy niestety. Fundametnt też będę malować. Będzie też styropian ale istotne nie ten zwykły lecz STYRODUR (droższy spoooro), ale on jest bardziej twardy i zalecany. No i oczywiście folia kubełkowa takze będzie.Sporo tego, ale tu w tych warstwach domku, nie ma co chyba oszczędzać.Myślę, że będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 02.04.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 dzięki wam bardzo za odpowiedzi a propos izolacji My robimy podobnie (tzn. na razi emam taki zamysł) a więc może z 6 cm styroduru na to folia kubełkowa z geowłóknina (będzie drenaż). A jak głęboko chcecie robić te izolację termiczną cokół plus 50 cm w gruncie?? czy na całej ścianie fundamentowej???? Słuchajcie - mam kolejne pytanie technologiczne - z tego co pamiętam nie wszyscy budują w technologii W1 założonej w projekcie i z tego co pamiętam sporo z was będzie miałao ściany 2W (czy to beton kom czy ceramika). Jak w związku z tym że ściana nośna będzie węższa niż założona w projekcie, ma się kwestia belek stropowych??? Czy zamawiacie dłuższe belki co by miały się na czym oprzeć, czy jakoś inaczej osadzacie ścianę nośną na fundamentowej??? Czy macie tę zmianę z W1 na W2 zaadaptowaną oficjalnie w projekcie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 04.04.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 hej, hej!!! Natalkowcy?? czyżby wszyscy na placach budowy???? Ponawiam pytanie a propos zmiany technologii ściany konstrukcyjnej w stosunku do projektu. Czy macie tę zmianę uwzględnioną w apatacji??? Rozumiem, że wtedy wymagało to de facto zrobienia sporo rysunków projektowych od nowa ?? - fundamenty rzut, parteru, poddasza, stropu??? Czy ma ktos zamiar (cz zrobione w adaptacji) odchudzenie ściany fundamentowej z 38 na 24??? (o ile buduje ścianę konstrukcyjną 24, oczywiście). Bardzo was prosze o pilne odpowiedzi i wsparcie Zaraz tłumaczę dlaczego jest to dla nas istotne. My w adaptacji projektu nie zmienialiśmy technologii ani grubości ścian konstrukcyjnych - za namową architekta, mojego taty i wielu innych osób, które twierdziły, że nie ma sensu tego robić, że projekt niech sobie zostanie ytong 40, a wykonawca zbudoje 2W - 24 i nie ma problemu. No cóż niestety nie posłuchaliśmy swojego własnego rozsądku i dażenia do dokładności i skrupulatności no i teraz mamy problem. No bo belki stropowe terrivy mają określoną długość i spierają się na połowie bloczka 40 cm. Jeśli w tym samym miejscu damy bloczek 24 i zlicujemy go z zewnętrzną powierzchnia ściany fundamentowej (by i na fundamentowej i na konstukcyjnej było miejsce na ocieplenie) to teriva nie będzie się miała na czym oprzeć (no bo róznica grubości między ściana w projekcie a planowaną przez nas wynosi akurat 16 cm). Oczywiście mozna zamówic dłuższe terrivy powiększając tym sposobem pokooje o te 16 cm. Rozważalismy różne opcje na podstawie literatury fachowej i mamy kilka opcji jak ten problem rozwiązać (nie chcę tu teraz zanudzać, bo to dośc długi wywód). Ale jestem bardzo ciekawa czy wszyscy z was którze zmieniali technologie na inna niz jest w projekcie maja to uwzględnione - wyliczone w adaptacji??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_bissmyk 04.04.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Witaj.Miałam podobny problem swojego czasu, bo jak wybierałam projekt to zupełnie nie zwracałam uwagi na to z czego jest wykonany. Chciałam, żeby był super w środku. Zawsze myslelismy, że będziemy budować z porothermu, a tu niespodzianka - dom z Ytonga. Moja architekt powiedziała, że jak się uprę to może dokonać zmian, ale tak jak mówisz jest to rysowanie całego projektu od nowa i przede wszystkim zmiana konstrukcji. W związku z tym dałam sobie spokój, tym bardziej, że zapłaciłabym za to prawie drugie tyle co za projekt.Jeżeli Ty upierasz się przy tej zmianie, a jest problem ze stropem to zorientuj się może zrezygnuj ze stropu Teriva, a daj wylewany (monolityczny). Nie wiem czy to coś zmieni, bo to wyłącznie moja opinia nie podparta opinią fachowca, ale warto się zorientować.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_bissmyk 04.04.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Witaj.Miałam podobny problem swojego czasu, bo jak wybierałam projekt to zupełnie nie zwracałam uwagi na to z czego jest wykonany. Chciałam, żeby był super w środku. Zawsze myslelismy, że będziemy budować z porothermu, a tu niespodzianka - dom z Ytonga. Moja architekt powiedziała, że jak się uprę to może dokonać zmian, ale tak jak mówisz jest to rysowanie całego projektu od nowa i przede wszystkim zmiana konstrukcji. W związku z tym dałam sobie spokój, tym bardziej, że zapłaciłabym za to prawie drugie tyle co za projekt.Jeżeli Ty upierasz się przy tej zmianie, a jest problem ze stropem to zorientuj się może zrezygnuj ze stropu Teriva, a daj wylewany (monolityczny). Nie wiem czy to coś zmieni, bo to wyłącznie moja opinia nie podparta opinią fachowca, ale warto się zorientować.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristopherl 18.04.2007 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 My z żoną również chcemy kupić ten projekt (Natalia) i to jak najszybciej. Może ktoś z forum odpowie nam na następujące pytanie:Czy musimy się postarać o pozwolenie na zmianę w projekcie jeśli chcielibyśmy przesunąć wykusz o około 1,5m w stronę kuchni? Jest to dla nas ważne ponieważ chcemy pomniejszyć kuchnię. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danad 18.04.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Ja przed zakupem projektu zapytałam się wysyłając emaila czy wyrażą zgody na nasze zmianynp .wydłuzenie garazu itd. Otrzymałam odpowiedz twierdzącą i wtedy przy zakupie napisałam jakie chcę zmiany. Oni wyrazili zgodę pisemnie i przesłali łącznie z projektem i to przekazałąm architektowi, który adoptował i dokonywał zmianPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristopherl 24.04.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Kilka osób pisze że "podnosi" Natalkę o jeden lub dwa pustaki. Czy w związku z tym trzeba pisać o zgodę do sprzedających projekt czy można to zrobić samemu bez ich zgody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_bissmyk 24.04.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Witam.Ja również podniosłam o 1 pustak. Pomysł ten zrodził się sporo czasu po zakupie projektu i mój architekt z tego co wiem nie prosił o taką zgodę. Naniósł zmiany i już. Poza tym znam wiele osób, które mając projekt standardowy w trakcie budowy dokładają 1 pustak bez informowania kogokolwiek o tym fakcie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_bissmyk 24.04.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Hej !Co słychać u tych, którzy już budują. Codziennie zaglądam na stronke w nadzieji, że podzielicie sie wrażeniami z budowy.Jak się trzymacie przy galopujących cenach.Joolaa - obiecałas zdjęcia. Gdzie jesteś ????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 24.04.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 dołączam się do pytania agi!! co słuchać u już budujących Natalię ?? spodziewałam się tu wyczerpujących opisów a tu cisza.... My zaczynamy od początku czerwca i wtedy będę wszyskto opisywac w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 27.04.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 ponieważ ruch na naszym Natalkowym forum niewielki, żeby nie powiedzieć żaden to wklejam link do mojego wątku na temat odchudzenia fandamentów i zmiany ściany kosntrukcyjnej - może się akurat komuś przyada a może coś ktoś będzie mógł poradzić, czy napisać jak będzie u was http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=98539 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASIAIZBYSZEK 03.05.2007 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Witajcie wszyscy Bardzo się cieszę że jest nas tak dużo Aga bissmyk odnalazła dawny link i troche się zawstydzilam że się nie odzywałam,ale bardzo często wchodzę na forum tylko nie prowadzę d dziennika. gdyż nie mam na to czasu Mogę powiedzieć,że we wrześniu chcemy się wprowadzć zrobiliśmy kilka zmian na poddaszu przy stawianiu ścianek działowych łazienkę mamy powiększoną prawie jak pokój kąpielowy/o takiej marzyłam / garderobę wyruciłam,ale zrobiłam ją w miejscu srychu/ wg projektu/ Bardzo mi się ten układ podoba mam ładny hol na górze i piękne pomieszczenia chetnie wkleiłabym zdjęcia ale nie potrafię pozdrawiam wszystkich NATALKOWCÓW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_bissmyk 04.05.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Witam. Fajnie, że się odezwałaś, cieszę się i czuje waszą ekscytację całą ta budową. Czytam to z dreszczykiem, bo chetnie zobaczyłabym na własne oczy Wasze postępy.Dlatego APEL do wszystkich ! NAUCZCIE JĄ WKLEJAĆ ZDJĘCIA !!!MAMAMATINKA POMOCY ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts