madzioochna 04.01.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Najwięcej czasu zajmuje myślenie, zastanawianie się - jak wiesz co chcesz to tylko do sklepu i już. Zrób kominek i kuchnię, ociepl poddasze, połóż glazurę i będziesz w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 04.01.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Wełnę na poddaszu od kilku tygodni już mamy, a kominek też już ogrzewa nam dom...brakuje tylko ostatecznego "wygładzenia/obudowy", dających ten, też nie bez znaczenia, efekt estetyczny;) uhh...i znowu te przemyślunki wykończeniowe:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioochna 04.01.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 A to jak masz wełnę to już coś. Ale trochę czasu zajmuje okładanie płytami k-g i ich tynkowanie i szlifowanie. Z miesiąc czasu chyba będą musiały schnąc wylewki żebyście mogli to zrobić. A nic się kominkiem nie chwaliłaś.. jaki w końcu kupiłaś? dawaj foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magduska 04.01.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 ...No, to mnie nie pocieszyłaś, Magduska:( Chociaż... nie planuję drewnianych podłóg, więc może jakoś nam to szybciej pójdzie? czyli na górze będzie panel? to pewnie nie będziesz musiała tyyyyle czekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talarek_ag 04.01.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Witam Wszystkich Natalkowiczów ! Od miesiąca jesteśmy posiadaczami projektu Natalia i pełną parą idzie nam załatwianie formalności do wystąpienia o PnB. Nie chcę zapeszać, ale na razie problemów większych nie mamy i oby tak dalej ... Będziemy budować w mazowieckim niedaleko Nadarzyna i z pewnością skorzystamy z wielu informacji zawartych na tym forum - za wszystkie dziękujęmy ! Swoimi doświadczeniami jeszcze nie mogę się podzielić, ale postaram się o swój wkład w miarę postępu prac dla przyszłych budowniczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 05.01.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 (edytowane) Witam serdecznie nowego budowniczego/forumowicza natalkowego:) i życzę powodzenia na tej niełatwej, co prawda, ale za to bardzo ciekawej drodze do nowego domu:) ....i magduska:) Rzeczywiście nie chce mi się na drewniane podłogi już czekać Chociaż zaczynając budowę byłam przekonana, że te wykończenia podłogi na poddaszu ( i być może w salonie) będą z deski barlineckiej. Nie wiem tylko, czy nam te posadzki nie będą zbyt długo, jak na "drewniane wymagania" , wysychały;) Reasumując: na podłogach parteru będzie panowała glazura. Jedynym pomieszczeniem z panelem/deską będzie tam nasza sypialnia (pokój sąsiadujący z łazienką). Zaś u góry kafelki na pewno położę w łazience, a panele w pokojach. 100% pewności brakuje mi co do podłogi na stryszku, garderobie i holu. Widzę tam drewno/panele, ale może ze względu na podłogówkę lepiej położyć tam glazurę?...Tak się ostatnio dziwnie zawahałam;) Edytowane 5 Stycznia 2012 przez al.g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 05.01.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 A to jak masz wełnę to już coś. Ale trochę czasu zajmuje okładanie płytami k-g i ich tynkowanie i szlifowanie. Z miesiąc czasu chyba będą musiały schnąc wylewki żebyście mogli to zrobić. A nic się kominkiem nie chwaliłaś.. jaki w końcu kupiłaś? dawaj foty Ekipa od tynków, elewacji i okładania płytami tych all skosów jest jedna i jak do tej pory najsolidniejsza z jaka przyszło nam na tej budowie współpracować. Pracują szybko, sprawnie i przede wszystkim słyną z dbałości o szczegóły:) Oby im tak zostało, heh:p Może zdążymy... No, ale tego miesiąca oczekiwania na wyschnięcie wylewek rzeczywiście nie da się przeskoczyć Fotki z bieżącego stanu budowy postaram się wrzucić jeszcze wieczorem w swoim dzienniku:) Zapraszam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magduska 05.01.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 talarek_ag, witam na natalkowym wątku i życzę powodzenia w budowie i jak najmniejszej ilości problemów - bo niestety takowe wcześniej czy później się "objawią" - oby później! al.g, ciekawa jestem ile jeszcze razy się tak zawahasz? Póki jeszcze nie zakupiłaś glazury i paneli to jest czas się dobrze zastanowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talarek_ag 05.01.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Oby jak najpóźniej... Szczerze mówiąc liczę trochę na naszego życiowego "farta" bo doświadczenia w budowie ani troszkę.... Ale fart póki co jest, bo po czterech dniach roboczych od złożenia wniosku o wydanie "warunków" do Zakładu Energetycznego ( złożyłam 30 grudnia) dzisiaj dostałam telefon, iż są gotowe do odbioru !!! Zachęcona zadzwoniłam do gminy w sprawie decyzji o lokalizacji zjazdu z działki i do Starostwa o wyłączeniu gruntów z produkcji rolnej ( wnioski składałam także 30 grudnia 2011) i .... są do odbioru Cuda się zdarzają... Jeśli nie zapomnieliśmy jeszcze o jakimś wystąpieniu, to prawdopodobnie w przyszłym tygodniu złożymy wniosek o PnB (gaz, woda, melioracja i wszelkie wypisy z MPZP i rejestru gruntów mamy - te trzy ostatnie załatwiliśmy w 3 tygodnie !) Rok się dobrze zaczyna i życzę Wszystkim aby tak też się zakończył ! i mam nadzieję, że znajdzie się jeszcze jakiś budowniczy/a będący na podobnym etapie ( czyli prawie zerowym który dołączy do tego wątku - byłoby raźniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioochna 05.01.2012 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 talarek gratuluje postępów.. ale pamiętaj takie rzeczy to tylko w erze, więc naucz się cierpliwości i nie zniechęcaj się niepowodzeniami, bo do odebrania pozwolenia na użytkowanie daleka droga ale życzę żeby szło Ci tak gładko cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talarek_ag 05.01.2012 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Dzięki Madzioochna ! Cierpliwości trochę mam i pewnie po budowie będę ja długo regenerowała... Pierwsze ostateczne decyzje podjęte : budujemy z porothermu 25 plus styropian 15 cm - dach jeszcze do decyzji. Biorąc pod uwagę koszty może skończyć się blachodachówką Ale co tam - najważniejszy jest taras i te świerszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 07.01.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Hej, talarek_ag:) Planujecie może jakieś zmiany w projekcie?? Czy budujecie wszystko bez zmian?? Większość wypowiadających się tu natalkowców coś tam jednak zmieniała... Widzę, że taras będzie na pewno:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba1978 07.01.2012 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Witajcie!My zaczynamy przygode z Natalka.Jestesmy w trakcie adaptacji projektu.Bedziemy sie budowac kolo Bydgoszczy.Chetnie obejrzelibysmy Natalke w realu:) i posluchali dobrych rad.pozdrawiamy NatalkowiczowPaulina i Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 08.01.2012 01:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Witaj seba 1978:) Wygląda na to, że najwięcej doświadczeń będziesz wymianiał/a z talarek_ag:) Ze swojej str mogę tylko powiedzieć, że czeka Was ( i mnie z resztą również) jeszcze wieeeele roboty...na początek nie koniecznie takiej brudnej, budowlanej, ale na pewno macie nad czym głowę sobie łamać Jesli chcecie wprowadzać jakikolwiek zmiany w projekcie, zastanówcie się nad tym już teraz i dobrze przemyślcie każdą nowo podjęta decyzję. Moim zdaniem np, warto zainwestować w dobrego kierownika budowy, który wszystkiego dopilnuje i posłuży dobrą radą w razie potrzeby ...A póki co, to zapraszam do lektury niniejszego forum:) I ŻYCZĘ POWODZENIA!! P.S. Buduje się w Pile, czyli stosunkowo niedaleko Bydgoszczy...daj więc znać gdyby miało się Wam okazać jakoś po drodze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinOp 08.01.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) Witam Wszystkich uczestników forum nt. budowy domu wg. projektu MG NATALIA. Super uwagi i rady od praktyków to się ceni. Jestem na etapie kupna projektu, mam kilka koncepcji. Proszę o informację czy w woj. opolskim ktoś z Was wybudował dom wg. projektu Natalia? Proszę o informację, jak jeden z wielu na tym forum chciałbym skorzystać z okazji i poprosić o możliwość obejrzenia domku. Oczywiście zależy mi również na Waszych bezcennych radach. Pozdrowienia dla odwiedzających forum, a dla budujących i pozostałych życzenia bezproblemowego wykonania zakładanych planów (a w szczególności budowy Natalki ) . ps. chętnych którzy by mogli podzielić się ze mną swoimi doświadczeniami z budowy Natalii i pokazać domek bez względu na stopień zaawansowania (woj. opolskie, dolnośląskie, śląskie, łódzkie) proszę o kontakt: [email protected] Z góry dziękuję Marcin, Opole Edytowane 8 Stycznia 2012 przez MarcinOp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba1978 08.01.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Witaj al.g Bardzo dziekujemy za odpowiedz. Jesli to mozliwe to chetnie odwiedzilibysmy Wasza budowe juz w przyszly weekend. Ze swojej strony moge dodac ze dzialam w branzy instalacyjnej 10 lat i jestem przedstawicielem firmy Purmo i jesli juz nie jest za pozno to chetnie moge Wam doradzic w instalacjach. Moj mail [email protected] i jesli mozecie wyslijcie mailem np swoj nr telefonu.. Chetnie zadzwonilibysmy do Was aby umowic sie na spotkanie. pozdrawiamy Paulina i Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magduska 08.01.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Witamy seba1978 oraz MarcinOp na natalkowym wątku i życzymy szybkiego startu, bezproblemowych urzędów, dobrych decyzji i.. w końcu mieszkania we własnym domku (czego ja nie zamieniłabym na nic) Super, że jest Was więcej, którzy zaczynacie - wsparcie osób borykających się z podobnymi problemami - BEZCENNE ..a i my służymy pomocą Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zirko 08.01.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) Cześć seba1978Ja też jestem z Bydgoszczy i zamierzam w tym roku ruszyć z Natalią. Będę budował w Cielu. Myślę jeszcze trochę nad wyborem wersji projektu. Może będzie okazja wymienić trochę informacji. Edytowane 8 Stycznia 2012 przez zirko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioochna 08.01.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 O masz.. ale się tu namnożyło Natalkowców zakładajcie dzienniki, będziemy kibicować i jeśli będzie można doradzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba1978 08.01.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 czesc zirko.jasne dobry pomysl. my bedziemy budowac w przylekach, a wiec jakies 3 km od Ciebie:) chcemy zaczac wiosna/lato i budowac na dwa etapy przez 2 lata.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts