Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Wszystkich Natalkowiczów !

Od miesiąca jesteśmy posiadaczami projektu Natalia i pełną parą idzie nam załatwianie formalności do wystąpienia o PnB. Nie chcę zapeszać, ale na razie problemów większych nie mamy i oby tak dalej ...

Będziemy budować w mazowieckim niedaleko Nadarzyna i z pewnością skorzystamy z wielu informacji zawartych na tym forum - za wszystkie dziękujęmy !

Swoimi doświadczeniami jeszcze nie mogę się podzielić, ale postaram się o swój wkład w miarę postępu prac dla przyszłych budowniczych :)

:) Witam serdecznie nowego budowniczego/forumowicza natalkowego:) i życzę powodzenia na tej niełatwej, co prawda, ale za to bardzo ciekawej drodze do nowego domu:)

....i magduska:) Rzeczywiście nie chce mi się na drewniane podłogi już czekać;) Chociaż zaczynając budowę byłam przekonana, że te wykończenia podłogi na poddaszu ( i być może w salonie) będą z deski barlineckiej. Nie wiem tylko, czy nam te posadzki nie będą zbyt długo, jak na "drewniane wymagania" , wysychały;)

Reasumując: na podłogach parteru będzie panowała glazura. Jedynym pomieszczeniem z panelem/deską będzie tam nasza sypialnia (pokój sąsiadujący z łazienką). Zaś u góry kafelki na pewno położę w łazience, a panele w pokojach. 100% pewności brakuje mi co do podłogi na stryszku, garderobie i holu. Widzę tam drewno/panele, ale może ze względu na podłogówkę lepiej położyć tam glazurę?...Tak się ostatnio dziwnie zawahałam;)

:)

Edytowane przez al.g.

A to jak masz wełnę to już coś. Ale trochę czasu zajmuje okładanie płytami k-g i ich tynkowanie i szlifowanie. Z miesiąc czasu chyba będą musiały schnąc wylewki żebyście mogli to zrobić.

A nic się kominkiem nie chwaliłaś.. jaki w końcu kupiłaś? dawaj foty :)

Ekipa od tynków, elewacji i okładania płytami tych all skosów jest jedna i jak do tej pory najsolidniejsza z jaka przyszło nam na tej budowie współpracować. Pracują szybko, sprawnie i przede wszystkim słyną z dbałości o szczegóły:) Oby im tak zostało, heh:p Może zdążymy... No, ale tego miesiąca oczekiwania na wyschnięcie wylewek rzeczywiście nie da się przeskoczyć;)

Fotki z bieżącego stanu budowy postaram się wrzucić jeszcze wieczorem w swoim dzienniku:) Zapraszam:)

talarek_ag, witam na natalkowym wątku i życzę powodzenia w budowie i jak najmniejszej ilości problemów - bo niestety takowe wcześniej czy później się "objawią" - oby później! ;)

al.g, ciekawa jestem ile jeszcze razy się tak zawahasz? ;) Póki jeszcze nie zakupiłaś glazury i paneli to jest czas się dobrze zastanowić ;)

Oby jak najpóźniej... Szczerze mówiąc liczę trochę na naszego życiowego "farta" bo doświadczenia w budowie ani troszkę.... Ale fart póki co jest, bo po czterech dniach roboczych od złożenia wniosku o wydanie "warunków" do Zakładu Energetycznego ( złożyłam 30 grudnia) dzisiaj dostałam telefon, iż są gotowe do odbioru !!! Zachęcona zadzwoniłam do gminy w sprawie decyzji o lokalizacji zjazdu z działki i do Starostwa o wyłączeniu gruntów z produkcji rolnej ( wnioski składałam także 30 grudnia 2011) i .... są do odbioru :wiggle: Cuda się zdarzają...

Jeśli nie zapomnieliśmy jeszcze o jakimś wystąpieniu, to prawdopodobnie w przyszłym tygodniu złożymy wniosek o PnB (gaz, woda, melioracja i wszelkie wypisy z MPZP i rejestru gruntów mamy - te trzy ostatnie załatwiliśmy w 3 tygodnie !)

Rok się dobrze zaczyna i życzę Wszystkim aby tak też się zakończył ! i mam nadzieję, że znajdzie się jeszcze jakiś budowniczy/a będący na podobnym etapie ( czyli prawie zerowym :) który dołączy do tego wątku - byłoby raźniej...

Dzięki Madzioochna ! Cierpliwości trochę mam i pewnie po budowie będę ja długo regenerowała... Pierwsze ostateczne decyzje podjęte : budujemy z porothermu 25 plus styropian 15 cm - dach jeszcze do decyzji. Biorąc pod uwagę koszty może skończyć się blachodachówką :) Ale co tam - najważniejszy jest taras i te świerszcze...

Witaj seba 1978:) Wygląda na to, że najwięcej doświadczeń będziesz wymianiał/a z talarek_ag:) Ze swojej str mogę tylko powiedzieć, że czeka Was ( i mnie z resztą również) jeszcze wieeeele roboty...na początek nie koniecznie takiej brudnej, budowlanej, ale na pewno macie nad czym głowę sobie łamać:p Jesli chcecie wprowadzać jakikolwiek zmiany w projekcie, zastanówcie się nad tym już teraz i dobrze przemyślcie każdą nowo podjęta decyzję. Moim zdaniem np, warto zainwestować w dobrego kierownika budowy, który wszystkiego dopilnuje i posłuży dobrą radą w razie potrzeby

...A póki co, to zapraszam do lektury niniejszego forum:) I ŻYCZĘ POWODZENIA!! :D

P.S. Buduje się w Pile, czyli stosunkowo niedaleko Bydgoszczy...daj więc znać gdyby miało się Wam okazać jakoś po drodze:)

Witam Wszystkich uczestników forum nt. budowy domu wg. projektu MG NATALIA. Super uwagi i rady od praktyków to się ceni. Jestem na etapie kupna projektu, mam kilka koncepcji. Proszę o informację czy w woj. opolskim ktoś z Was wybudował dom wg. projektu Natalia?

Proszę o informację, jak jeden z wielu na tym forum chciałbym skorzystać z okazji i poprosić o możliwość obejrzenia domku.

Oczywiście zależy mi również na Waszych bezcennych radach.

Pozdrowienia dla odwiedzających forum, a dla budujących i pozostałych życzenia bezproblemowego wykonania zakładanych planów (a w szczególności budowy Natalki :) ) .

ps.

chętnych którzy by mogli podzielić się ze mną swoimi doświadczeniami z budowy Natalii i pokazać domek bez względu na stopień zaawansowania (woj. opolskie, dolnośląskie, śląskie, łódzkie) proszę o kontakt:

[email protected]

Z góry dziękuję

Marcin, Opole

Edytowane przez MarcinOp

Witaj al.g :)

Bardzo dziekujemy za odpowiedz.

Jesli to mozliwe to chetnie odwiedzilibysmy Wasza budowe juz w przyszly weekend.

Ze swojej strony moge dodac ze dzialam w branzy instalacyjnej 10 lat i jestem przedstawicielem firmy Purmo i jesli juz nie jest za pozno

to chetnie moge Wam doradzic w instalacjach. Moj mail [email protected] i jesli mozecie wyslijcie mailem np swoj nr telefonu.. Chetnie zadzwonilibysmy do Was aby umowic sie na spotkanie.

pozdrawiamy

Paulina i Sebastian

Witamy seba1978 oraz MarcinOp na natalkowym wątku i życzymy szybkiego startu, bezproblemowych urzędów, dobrych decyzji i.. w końcu mieszkania we własnym domku (czego ja nie zamieniłabym na nic) ;)

Super, że jest Was więcej, którzy zaczynacie - wsparcie osób borykających się z podobnymi problemami - BEZCENNE ;) ..a i my służymy pomocą ;)

Pozdrawiam ;)