Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Taki zbieg okoliczności, jak dzwoniłem do nich żeby się dowiedzieć to i owo gość mi powiedział, że właśnie ktoś od niego wyszedł z projektem. Robią zmiany w projektach i adaptacje. Jeśli robiłeś coś z nimi poza zakupem jestem ciekaw jak się sprawują i ile kosztują. Mi powiedzieli, że adaptacja 1500zł, przesunięcie ściany z wykuszem o 1m - 200zł, a przesunięcie ściany z oknem kuchennym o 1m - 600zł.

Cztery dni nie zajrzałam na forum i widzę już dwóch nowych "natalkowiczów" ! Fajnie, szczególnie że widzę iż jesteśmy na podobnych etapach :))

al.g. - nasze zmiany właśnie przekazaliśmy do naszego biura adaptującego projekt, gdzie zresztą mamy swojego kierownika budowy. Te zdecydowane ostatecznie:

- likwidacja wykusza i daszku nad nim

-w miejscu zlikwidowanego wykusza wyjście na taras - podwójne drzwi balkonowe takie jak na zacieniony taras z tyłu domu, który też zostawiamy

- z boku domu nasz główny taras - szerokość podana do adaptacji projektu to 3 m ale zastanawiam się jeszcze nad poszerzeniem, biegnie wzdłuż ściany salonu i łączy się z tylnym tarasem

- wybraliśmy wersję kuchni ze spiżarką i wejściem do kuchni też z holu

- powiększenie sypialni ( pokój graniczący z łazienką na dole) kosztem drugiego, czyli naszego gabinetu i zapewne delikatne przestawienie w związku z tym okien - jakoś symetrycznie, ale nie wymierzyliśmy jeszcze dokładnie

- dołożenie okien połaciowych w dwóch górnych pokojach ( przynajmniej wrysowanie w projekt) . Jeszcze nie wiemy czy będziemy robić garderoby czy nie. Jeśli tak to pewnie z tych dodatkowych okien zrezygnujemy

- doświetlenie klatki oknem dachowym

- zmiana okna w kuchni - wysokość dolnej krawędzi 1,2 od podłogi i przesunięcie go centralnie ( w wersji ze spiżarką obecnie dochodzi do ściany co jakoś mi się nie widzi...)

Do decyzji ostatecznej czekają zmiany:

- powiększenie łazienki kosztem pomieszczenia gospodarczego ( jeśli to jednak nieznaczne - na dole będzie tylko kabina i w zasadzie traktuję ją jako naszą prywatną, chociaż wejście pozostawiamy z korytarza

okna od strony garażowej - nie mamy jeszcze ostatecznej wizji, ale raczej trzy jednakowe i najchętniej w kształcie obecnego otworu z luksferami - tylko nie potrafię sobie wyobrazić takiego okna w łazience - właściwie to tu mam największy problem - jakie okna chciałabym w łazience a pozostałe się chyba dostosuje

- zmiana kolumn - albo kwadratowe albo takie "łapy" rozrzerzane u dołu ( i na te mam największą ochotę, ale nie znalazłam jeszcze nikogo kto takie wybrał do natalki i w sumie to zastanawiam się jak w realu wyglądałyby w takim domu...

- zmiana schodów z 6 na 4 zabiegowe ( wydaje mi się, ze się da bo czytałam o tym na forum tylko teraz nie jestem pewna czy przypadkiem nie u kogoś kto np. poszerzał dom)

- podniesienie o jeden pustak poddasza - raczej na nie, chociaż namawia nas trochę kierownik...

- jak szerokie wejście do kuchni zostawić od strony salonu - na pewno zmniejszamy, gdyż nie chcę całkiem otwartej kuchni, tylko nie wiemy czy zabudować pełną ścianą czy tylko jakimś wyższym barkiem

Tyle na tę chwilę - jak widzicie drastycznych zmian nie ma choć pewnie jakieś jeszcze się pojawią. Nasza papierologia wre i wygląda na razie nieźle. Wygląda na to, że do biura przekazaliśmy już wszystko co chcieli i teraz czekamy tylko na wrysowanie zmian i składamy o PnB.

Ja zaczynam powoli śledzić forum od nowa i wynotowuję informacje o ilości zużytych materiałów oraz różne pomysły do przemyślenia.

al.g.,

Czy Ty okno w kuchni i wyjście balkonowe na tylny taras zostawiłaś jak w projekcie ( obejrzałam Twoje zdjęcia i dały mi wyobrażenie tego co ja bym chciała - a do poniedziałku powinnam się określić w biurze adaptującym projekt co do wielkości) - mam oczywiście jakiś margines swobody podczas budowy ale w sumie jak już byśmy się zdecydowali na jakieś rozmiary to potem jedna decyzja mniej..., acha i jeszcze łazienka - widzę, że zmieniłaś kształt okna - jakie teraz masz wymiary ?

Z góry dzięki :)

Agnieszka

:) Przepraszam za to długie milczenie. Było ono spowodowane niemałymi problemami technicznymi, chwilowo rozwiązanymi...:p

talarek_ag:) Okno kuchenne w naszej natalce jest przesunięte bardziej na srodek sciany; tyle, na ile pozwalały warunki:p Podniosłam też jego dolną krawędź na wys 120cm. Zatem ma teraz wymiary: 240/120 (plus wys skrzynki na roletę zew wpuszczoną w mur=> wymiary otworu okiennego w stanie surowym wyn: 240/140. (Pamiętajcie więc drodzy "młodzi natalkowcy" , jeżeli macie zamiar zastosować u siebie takie rolety, to powiedzcie o tym swojemu wykonawcy i kierbud kilka razy wielkimi literami żeby potem nie trzeba było nadproży przesuwać, jak u mnie:P)

Natomiast okno wychodzące na tylny taras chyba pozostało bez zmian...Nie pamiętam jak jest w projekcie, ale pamiętam co mam zamontowane :) w tym mscu jest u nas przesuwne okno tarasowe o wymiarach: 255 szer i 225 wys

W łazience też faktycznie zmieniałam wymiary okna, a to dlatego, że połączyłam p.g z łazienką i zamiast 2 małych okienek po bokach tego nowopowstałego pomieszczenia mam tam na srodku jedno, wielkoscią zbliżone do tego garażowego ( mam okno zamiast luksferów), czyli ok. 120 szer i 80 wys...

Widzę, że zmiany w projekcie już odpowiednio zaplanowane, podlegają teraz precyzyjnym szlifom:) ...i bardzo dobrze! Im więcej zdołasz już teraz sobie przemysleć, tym mniej zmian i niespodzianek będzie cię czekało w przyszłosci:)

Życzę więc powodzenia w Waszych natalkowych realizacjach:) Liczę też na to, że podzielicie się swoimi pomysłami na tym forum! Na etapie papierologicznym jest chyba więcej czasu na przeglądanie fachowej prasy, więcej zapału i energii... Chyba przydałoby mi się takie obiektywne spojrzenie na moją natalkę:)

Edytowane przez al.g.

Witam wszystkich forumowiczów! my właśnie zaczynamy swoją przygodę z natalia. Razem z mężem wybraliśmy projekt Natalia3, czyli ten parterowy z możliwością adaptacji poddasza. (nasza córunia też nazywa się Natalia - co za zbieg okoliczności, a może przeznaczenie?) :yes: dlatego mam prośbę do was wszystkich, czy może znacie kogoś kto buduje ten domek w małopolsce? z góry dzięki

Hej!

Mam pytanie do natalkowców, którzy są na etapie ocieplania poddasza albo pamietają ile metrów wyszło dachu do ocieplenia wraz z kartongipsem :)

Będzie to dla mnie pomocne przy rozliczaniu fachowców...którzy podejrzewam liczą jak chcą :/, oczywiście sami postaramy się policzyć ale zawsze to lepiej wcześniej wiedzieć co i jak.

dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Paulina

al.g.

wlasnie dzisiaj mialam telefon od naszego kierownika budowy ze przyszedl projekt, jutro go odbiore. a co do zmian to jest ich troszke. chcemz wzgospodarowac miejsce na spizarke w kuchni od stronz kuchni, wiec okno bedzie troche przesuniete, zastanawiam sie tez nad jego wielkoscia. powiekszymy mala lazienke na miejsce na prysznic kosztem p.g., okragle slupy przy wejsciu i na tarasie chce zamienic na kwadratowe, wydluzyc garaz o jakies 50 cm, podniesc dach o 1 lub 2 pustaki, w p.g. drzwi zamiast okna, drzwi balkonowe w pokoju od strony tarasu

i to chyba tyle, przynajmniej narazie, zobaczymy co jeszcze wyjdzie z czasem ...

moze pojawil sie ktos kto buduje w malopolsce:confused:

Drodzy Forumowicze !

Mam pierwszą wycenę budowy domu i ..... kompletnie nie wiem czy to dużo czy ok. Ekipa na pewno sprawdzona.

Za stan surowy otwarty, ale ze wszelkimi pracami dachowymi ( krycie dachówką) i wstawienie okien połaciowych i "po znajomosci" mam 65 tys.

Teraz będę wertowała forum wstecz i szukała Waszych cen - chyba że ktoś pamięta i może mi podać tak "od ręki" to będę wdzięczna bo szybciej zaspokoję swoją ciekawość.

hej a co tu taka cisza?

projekt juz mamy, teraz zastanawiamy sie nad wyborem materialu, czyli z czego budujemy?

a Wy z czego budowaliscie? zastanawiamy sie nad porothermem, no ale nie znamy tego materialu, wyglada calkiem ok, czy ktos zna opinie na ten temat?

a czy ktos kto budowal ten dom, robil wylewke na stropie, czy tymi smiesznymi pustakami wykladal, jakie sa koszty tych "pustaczkow"?

pozdrawiamy

odezwijcie sie

:) Rzeczywiście długo nikt tu nie zaglądał...:p

Paulin... Nasza natalka zbudowana jest w systemie ytong; ściany zew z pustaka 36,5 Energo i nie planujemy ich niczym już ocieplać. Stropy mamy z terrivy ( to chyba właśnie te "śmieszne pustaczki":P ) Koszt może być bardzo różny. Zależy to głównie od źródła z jakiego pochodzą te belki. My zmieniliśmy układ belek stropowych ze względu na to, iż powiększaliśmy salon kosztem podcienia i zmienialiśmy kąt nachylenia dachu (=> zmienił się układ belek stropowych...) Gdzieś w połowie wątku podawane są nawet różne kosztorysy, to może sobie przejrzyj?

POWODZENIA:)

Hej,

Mam drugą wycenę robocizny - tak jak poprzednio - fundamenty, ściany, kompletny dach ( ze wstawieniem okien dachowych) - 61 tys plus 8 % VAT - nie wiem jeszcze czy faktura będzie mi potrzebna.... Wkrótce powinnam otrzymać wycenę z materiałem ( porotherm 25 i dachówka w trzech wariantach gatunkowych) - ciekawość mnie zżera... Nadal nie umiem się odnieść czy to dużo czy nie, ale po trzeciej ofercie - 62 tys za same ściany nawet bez więźby !!!!! to te pierwsze nie są już takie straszne...

Witam wszystkich serdecznie a szczególnie nowych budowniczych Natalki.

Zirko - prosileś mnie o zdjęcia jadalni od strony kominka. Dołożyłam takie zdjęcia do mojego albumu. Poniżej link.

pasikonik10 - Poniżej link do mojego albumu. Myślę, że znajdziesz tam interesujące Cię zdjęcia. W razie pytań jestem oczywiście do dyspozycji.

Link do mojego albumu :

https://picasaweb.google.com/gosia.karczewska/NaszDomek?authuser=0&authkey=Gv1sRgCP23vpuw1O7b8QE&feat=directlink

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i zycżę wytrwałości i cierpliwości na placu budowy.

Maciejka_kar

Sprostowanie...

Druga oferta - 61 netto nie zawierała krycia dachu.. Za pokrycie dachówką i wstawienie okien należy doliczyć 22 tys i łącznie daje to 83 tys + 8 % VAT - jak dla mnie zdecydowanie za dużo!!! Z materiałami SSO - ( z więźbą ale bez dachówki) 176 tys netto. Fakt, że rozwiązanie iż nie interesują nas żadne zakupy ani dostawy jest kuszące tylko że jak policzyliśmy jeszcze dachówkę z oknami dachowymi wyszło 250 tys brutto i za wiele z tego się nie urwie, bo grubszych materiałów bez VAT-u raczej nie kupimy...

Ciekawa jestem Waszego zdania na temat tej wyceny...