seba1978 08.01.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 ps dzieki madzioochna i magduska za dobre slowo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zirko 09.01.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 seba1978czy kupowałeś może projekt na Fordońskiej 14? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba1978 09.01.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 tak dokladnie na fordonskiej 14. a dlaczego pytasz?:)pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zirko 10.01.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Taki zbieg okoliczności, jak dzwoniłem do nich żeby się dowiedzieć to i owo gość mi powiedział, że właśnie ktoś od niego wyszedł z projektem. Robią zmiany w projektach i adaptacje. Jeśli robiłeś coś z nimi poza zakupem jestem ciekaw jak się sprawują i ile kosztują. Mi powiedzieli, że adaptacja 1500zł, przesunięcie ściany z wykuszem o 1m - 200zł, a przesunięcie ściany z oknem kuchennym o 1m - 600zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talarek_ag 10.01.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Cztery dni nie zajrzałam na forum i widzę już dwóch nowych "natalkowiczów" ! Fajnie, szczególnie że widzę iż jesteśmy na podobnych etapach ) al.g. - nasze zmiany właśnie przekazaliśmy do naszego biura adaptującego projekt, gdzie zresztą mamy swojego kierownika budowy. Te zdecydowane ostatecznie: - likwidacja wykusza i daszku nad nim -w miejscu zlikwidowanego wykusza wyjście na taras - podwójne drzwi balkonowe takie jak na zacieniony taras z tyłu domu, który też zostawiamy - z boku domu nasz główny taras - szerokość podana do adaptacji projektu to 3 m ale zastanawiam się jeszcze nad poszerzeniem, biegnie wzdłuż ściany salonu i łączy się z tylnym tarasem - wybraliśmy wersję kuchni ze spiżarką i wejściem do kuchni też z holu - powiększenie sypialni ( pokój graniczący z łazienką na dole) kosztem drugiego, czyli naszego gabinetu i zapewne delikatne przestawienie w związku z tym okien - jakoś symetrycznie, ale nie wymierzyliśmy jeszcze dokładnie - dołożenie okien połaciowych w dwóch górnych pokojach ( przynajmniej wrysowanie w projekt) . Jeszcze nie wiemy czy będziemy robić garderoby czy nie. Jeśli tak to pewnie z tych dodatkowych okien zrezygnujemy - doświetlenie klatki oknem dachowym - zmiana okna w kuchni - wysokość dolnej krawędzi 1,2 od podłogi i przesunięcie go centralnie ( w wersji ze spiżarką obecnie dochodzi do ściany co jakoś mi się nie widzi...) Do decyzji ostatecznej czekają zmiany: - powiększenie łazienki kosztem pomieszczenia gospodarczego ( jeśli to jednak nieznaczne - na dole będzie tylko kabina i w zasadzie traktuję ją jako naszą prywatną, chociaż wejście pozostawiamy z korytarza okna od strony garażowej - nie mamy jeszcze ostatecznej wizji, ale raczej trzy jednakowe i najchętniej w kształcie obecnego otworu z luksferami - tylko nie potrafię sobie wyobrazić takiego okna w łazience - właściwie to tu mam największy problem - jakie okna chciałabym w łazience a pozostałe się chyba dostosuje - zmiana kolumn - albo kwadratowe albo takie "łapy" rozrzerzane u dołu ( i na te mam największą ochotę, ale nie znalazłam jeszcze nikogo kto takie wybrał do natalki i w sumie to zastanawiam się jak w realu wyglądałyby w takim domu... - zmiana schodów z 6 na 4 zabiegowe ( wydaje mi się, ze się da bo czytałam o tym na forum tylko teraz nie jestem pewna czy przypadkiem nie u kogoś kto np. poszerzał dom) - podniesienie o jeden pustak poddasza - raczej na nie, chociaż namawia nas trochę kierownik... - jak szerokie wejście do kuchni zostawić od strony salonu - na pewno zmniejszamy, gdyż nie chcę całkiem otwartej kuchni, tylko nie wiemy czy zabudować pełną ścianą czy tylko jakimś wyższym barkiem Tyle na tę chwilę - jak widzicie drastycznych zmian nie ma choć pewnie jakieś jeszcze się pojawią. Nasza papierologia wre i wygląda na razie nieźle. Wygląda na to, że do biura przekazaliśmy już wszystko co chcieli i teraz czekamy tylko na wrysowanie zmian i składamy o PnB. Ja zaczynam powoli śledzić forum od nowa i wynotowuję informacje o ilości zużytych materiałów oraz różne pomysły do przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba1978 10.01.2012 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Witaj, my jak na razie kupiliśmy tam projekt. Wycenę będziemy proponować dwóm architektom i zobaczymy jak to będzie. Jeszcze nie zdecydowaliśmy się na zmiany, pracujemy nad tym.Talarek_ag- gratuluję decyzji, my jak widzisz jeszcze przed.Pozdrowienia dla piszących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talarek_ag 11.01.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 al.g., Czy Ty okno w kuchni i wyjście balkonowe na tylny taras zostawiłaś jak w projekcie ( obejrzałam Twoje zdjęcia i dały mi wyobrażenie tego co ja bym chciała - a do poniedziałku powinnam się określić w biurze adaptującym projekt co do wielkości) - mam oczywiście jakiś margines swobody podczas budowy ale w sumie jak już byśmy się zdecydowali na jakieś rozmiary to potem jedna decyzja mniej..., acha i jeszcze łazienka - widzę, że zmieniłaś kształt okna - jakie teraz masz wymiary ? Z góry dzięki Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 12.01.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 (edytowane) Przepraszam za to długie milczenie. Było ono spowodowane niemałymi problemami technicznymi, chwilowo rozwiązanymi... talarek_ag:) Okno kuchenne w naszej natalce jest przesunięte bardziej na srodek sciany; tyle, na ile pozwalały warunki:p Podniosłam też jego dolną krawędź na wys 120cm. Zatem ma teraz wymiary: 240/120 (plus wys skrzynki na roletę zew wpuszczoną w mur=> wymiary otworu okiennego w stanie surowym wyn: 240/140. (Pamiętajcie więc drodzy "młodzi natalkowcy" , jeżeli macie zamiar zastosować u siebie takie rolety, to powiedzcie o tym swojemu wykonawcy i kierbud kilka razy wielkimi literami żeby potem nie trzeba było nadproży przesuwać, jak u mnie:P) Natomiast okno wychodzące na tylny taras chyba pozostało bez zmian...Nie pamiętam jak jest w projekcie, ale pamiętam co mam zamontowane w tym mscu jest u nas przesuwne okno tarasowe o wymiarach: 255 szer i 225 wys W łazience też faktycznie zmieniałam wymiary okna, a to dlatego, że połączyłam p.g z łazienką i zamiast 2 małych okienek po bokach tego nowopowstałego pomieszczenia mam tam na srodku jedno, wielkoscią zbliżone do tego garażowego ( mam okno zamiast luksferów), czyli ok. 120 szer i 80 wys... Widzę, że zmiany w projekcie już odpowiednio zaplanowane, podlegają teraz precyzyjnym szlifom:) ...i bardzo dobrze! Im więcej zdołasz już teraz sobie przemysleć, tym mniej zmian i niespodzianek będzie cię czekało w przyszłosci:) Życzę więc powodzenia w Waszych natalkowych realizacjach:) Liczę też na to, że podzielicie się swoimi pomysłami na tym forum! Na etapie papierologicznym jest chyba więcej czasu na przeglądanie fachowej prasy, więcej zapału i energii... Chyba przydałoby mi się takie obiektywne spojrzenie na moją natalkę Edytowane 12 Stycznia 2012 przez al.g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulin7 14.01.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Witam wszystkich forumowiczów! my właśnie zaczynamy swoją przygodę z natalia. Razem z mężem wybraliśmy projekt Natalia3, czyli ten parterowy z możliwością adaptacji poddasza. (nasza córunia też nazywa się Natalia - co za zbieg okoliczności, a może przeznaczenie?) dlatego mam prośbę do was wszystkich, czy może znacie kogoś kto buduje ten domek w małopolsce? z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 15.01.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Witam kolejną forumowiczkę, Paulin7:) My budujemy się w Wielkopolsce (...i nie podnosiłam ścianek kolankowych poddasza, bo mi warunki zabudowy na to nie pozwalały) Ciekawa ta Twoja wersja Natalki:) Może jakieś zmiany w projekcie już sobie zaplanowałaś?Powodzenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinka171 16.01.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Hej! Mam pytanie do natalkowców, którzy są na etapie ocieplania poddasza albo pamietają ile metrów wyszło dachu do ocieplenia wraz z kartongipsem Będzie to dla mnie pomocne przy rozliczaniu fachowców...którzy podejrzewam liczą jak chcą :/, oczywiście sami postaramy się policzyć ale zawsze to lepiej wcześniej wiedzieć co i jak. dziękuję za pomoc i pozdrawiam Paulina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulin7 16.01.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 al.g.wlasnie dzisiaj mialam telefon od naszego kierownika budowy ze przyszedl projekt, jutro go odbiore. a co do zmian to jest ich troszke. chcemz wzgospodarowac miejsce na spizarke w kuchni od stronz kuchni, wiec okno bedzie troche przesuniete, zastanawiam sie tez nad jego wielkoscia. powiekszymy mala lazienke na miejsce na prysznic kosztem p.g., okragle slupy przy wejsciu i na tarasie chce zamienic na kwadratowe, wydluzyc garaz o jakies 50 cm, podniesc dach o 1 lub 2 pustaki, w p.g. drzwi zamiast okna, drzwi balkonowe w pokoju od strony tarasui to chyba tyle, przynajmniej narazie, zobaczymy co jeszcze wyjdzie z czasem ...moze pojawil sie ktos kto buduje w malopolsce:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talarek_ag 17.01.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Drodzy Forumowicze ! Mam pierwszą wycenę budowy domu i ..... kompletnie nie wiem czy to dużo czy ok. Ekipa na pewno sprawdzona.Za stan surowy otwarty, ale ze wszelkimi pracami dachowymi ( krycie dachówką) i wstawienie okien połaciowych i "po znajomosci" mam 65 tys.Teraz będę wertowała forum wstecz i szukała Waszych cen - chyba że ktoś pamięta i może mi podać tak "od ręki" to będę wdzięczna bo szybciej zaspokoję swoją ciekawość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulin7 21.01.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 hej a co tu taka cisza?projekt juz mamy, teraz zastanawiamy sie nad wyborem materialu, czyli z czego budujemy?a Wy z czego budowaliscie? zastanawiamy sie nad porothermem, no ale nie znamy tego materialu, wyglada calkiem ok, czy ktos zna opinie na ten temat?a czy ktos kto budowal ten dom, robil wylewke na stropie, czy tymi smiesznymi pustakami wykladal, jakie sa koszty tych "pustaczkow"?pozdrawiamy odezwijcie sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 21.01.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Rzeczywiście długo nikt tu nie zaglądał... Paulin... Nasza natalka zbudowana jest w systemie ytong; ściany zew z pustaka 36,5 Energo i nie planujemy ich niczym już ocieplać. Stropy mamy z terrivy ( to chyba właśnie te "śmieszne pustaczki":P ) Koszt może być bardzo różny. Zależy to głównie od źródła z jakiego pochodzą te belki. My zmieniliśmy układ belek stropowych ze względu na to, iż powiększaliśmy salon kosztem podcienia i zmienialiśmy kąt nachylenia dachu (=> zmienił się układ belek stropowych...) Gdzieś w połowie wątku podawane są nawet różne kosztorysy, to może sobie przejrzyj? POWODZENIA:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulin7 21.01.2012 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 al.g. dzieki za info, widac nie dosc skrupulatnie czytalam forum, bede szukac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasikonik10 21.01.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Magduska, Ty masz moze drzwi przesuwne w kuchni do spiżarni? Mogłabyś je pokazać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talarek_ag 23.01.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Hej, Mam drugą wycenę robocizny - tak jak poprzednio - fundamenty, ściany, kompletny dach ( ze wstawieniem okien dachowych) - 61 tys plus 8 % VAT - nie wiem jeszcze czy faktura będzie mi potrzebna.... Wkrótce powinnam otrzymać wycenę z materiałem ( porotherm 25 i dachówka w trzech wariantach gatunkowych) - ciekawość mnie zżera... Nadal nie umiem się odnieść czy to dużo czy nie, ale po trzeciej ofercie - 62 tys za same ściany nawet bez więźby !!!!! to te pierwsze nie są już takie straszne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejka_Kar 23.01.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Witam wszystkich serdecznie a szczególnie nowych budowniczych Natalki. Zirko - prosileś mnie o zdjęcia jadalni od strony kominka. Dołożyłam takie zdjęcia do mojego albumu. Poniżej link. pasikonik10 - Poniżej link do mojego albumu. Myślę, że znajdziesz tam interesujące Cię zdjęcia. W razie pytań jestem oczywiście do dyspozycji. Link do mojego albumu : https://picasaweb.google.com/gosia.karczewska/NaszDomek?authuser=0&authkey=Gv1sRgCP23vpuw1O7b8QE&feat=directlink Pozdrawiam wszystkich serdecznie i zycżę wytrwałości i cierpliwości na placu budowy. Maciejka_kar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talarek_ag 26.01.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Sprostowanie... Druga oferta - 61 netto nie zawierała krycia dachu.. Za pokrycie dachówką i wstawienie okien należy doliczyć 22 tys i łącznie daje to 83 tys + 8 % VAT - jak dla mnie zdecydowanie za dużo!!! Z materiałami SSO - ( z więźbą ale bez dachówki) 176 tys netto. Fakt, że rozwiązanie iż nie interesują nas żadne zakupy ani dostawy jest kuszące tylko że jak policzyliśmy jeszcze dachówkę z oknami dachowymi wyszło 250 tys brutto i za wiele z tego się nie urwie, bo grubszych materiałów bez VAT-u raczej nie kupimy...Ciekawa jestem Waszego zdania na temat tej wyceny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts