Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć

my też będziemy stawiać natalię, jesteśmy na etapie szukania ekip budowlanych, zgłosiło się już sporo osób i najtaniej SSO z kompletnym dachem (krokiew, deska, papa, blachodachówka, orynnowanie i wstawienie okien) powiedzieli 40 000 tys. a najdrożej 63 tys.

[dzieki za odp

to ceny netto za robocizne?

i wstawienie okien tylko dachowych?

pozdr

QUOTE=kasbog;5271791]Cześć

my też będziemy stawiać natalię, jesteśmy na etapie szukania ekip budowlanych, zgłosiło się już sporo osób i najtaniej SSO z kompletnym dachem (krokiew, deska, papa, blachodachówka, orynnowanie i wstawienie okien) powiedzieli 40 000 tys. a najdrożej 63 tys.

[i jezscze jedno pytanie

w tych cenach mieliscie tez zrobienie fundamentu?pozdr

QUOTE=seba1978;5273021][dzieki za odp

to ceny netto za robocizne?

i wstawienie okien tylko dachowych?

pozdr

QUOTE=kasbog;5271791]Cześć

Seba1978 to jest całkowita cena jaką mamy zapłacić, od fundamentów po dach (w tej cenie jest obróbka i wstawienie okien). Cena nie obejmuje postawienia ścianek działowych na poddaszu ponieważ u nas poddasze narazie będzie nieużytkowe. Cena obejmuje też wylanie tarasów i schodów wewnętrznych. Mamy 2 ekipy w tej cenie, jedna to firma (tu moglibyśmy liczyć na duże rabaty bo właściciel by kupował materiały po takiej samej cenie jak dla siebie), druga ekipa to brygada 3 osobowa i tuutaj musielibyśmy sami szukać hutrowni i dogadywać się na ew. zniżki. Teraz zastanawiamy się którą ekipę wybrać.

Zastanawia mnie jeszcze kwestia dachu, my chcemy robić krokiew, deska, papa natomiast słyszeliśmy opinie żeby nie iść w koszta i robić samo foliowanie dachu i na to blachodachówka, a Ty jak planujesz robić u siebie?

dzieki za odpowiedz.

To z pewnoscia pomoze mi przy rozmowie z wykonawcami

Wiem juz ze 75 tys to przegiecie...

Tym bardziej ze Wy budujecie pod Warszawa, a ja pod Bydgoszcza gdzie ceny powinny byc przeciez nizsze.

Jesli chodzi o dach to chce w tym roku postawic z dachem krytym dachowka ceramiczna. i tu raczej nie bede oszczedzal:)

(jedynie nie wstawie okien dachowych-wiadomo zlodzieje:))

pozdrawiam

Seba1978 to jest całkowita cena jaką mamy zapłacić, od fundamentów po dach (w tej cenie jest obróbka i wstawienie okien). Cena nie obejmuje postawienia ścianek działowych na poddaszu ponieważ u nas poddasze narazie będzie nieużytkowe. Cena obejmuje też wylanie tarasów i schodów wewnętrznych. Mamy 2 ekipy w tej cenie, jedna to firma (tu moglibyśmy liczyć na duże rabaty bo właściciel by kupował materiały po takiej samej cenie jak dla siebie), druga ekipa to brygada 3 osobowa i tuutaj musielibyśmy sami szukać hutrowni i dogadywać się na ew. zniżki. Teraz zastanawiamy się którą ekipę wybrać.

Zastanawia mnie jeszcze kwestia dachu, my chcemy robić krokiew, deska, papa natomiast słyszeliśmy opinie żeby nie iść w koszta i robić samo foliowanie dachu i na to blachodachówka, a Ty jak planujesz robić u siebie?

• 2 weeks później...

Witajcie !

A ja cieszyłam się ze swojej ceny 65 tys za robocizne SSO ... Chociaż co do ekipy to nie mogę złego słowa słowa powiedzieć - cały stan zerowy w 4 i pół dnia roboczego ! Zostawili plac budowy bardzo czysty i teraz z utęsknieniem czekam na nich do środy poświątecznej, kiedy to wchodzą na dalszy etap. Prawie wszystkie materiały zamawiali sami i po cenach, których sama nie umiałam uzyskać ( z wyjątkiem stali - tu byłam lepsza :)

Trzymam kciuki za tych, którzy właśnie zaczynają - życzę wyłącznie tak sprawnych i bezproblemowych ekip. Co do moich uwag związanych z wykonanym etapem w stosunku do projektu to zmieniliśmy rurę do kominka - wychodzi nam w fundamencie po oknem gabinetu ( pokój przy salonie) bo zaprojektowana jest w zadaszonym tarasie ( chyba w schodku...) a my będziemy mieć taras z kostki i nie bardzo wiem jakby miała tam wychodzić Dołożyliśmy też kratkę odpływową w garażu i położyliśmy siatkę zbrojeniową pod tzw. chudziakiem. Teraz ostateczne decyzje co do ścianek działowych...

Pozdrawiam

:) Nasza Natalka zbudowana jest z bloczków Ytong energo 36,5. Zgodnie z normami budowlanymi powinno wystarczyć, więc nie planujemy ocieplać. Mamy dwa znajome i zadowolone z tego wyboru domki budowane w tej samej technologii. Jest tam naprawdę ciepło i mam nadzieję, że system i u nas się sprawdzi:)

POWODZENIA!

Cześć,

My też w tym roku startujemy z Natalią III. Budujemy z belitu, do tego możliwe, że styropian 20cm. kasbog widzę, że się zastanawiasz nad materiałem do ścian. Brałeś pod uwagę problematyczną obróbkę w przypadku ceramiki? Wg. mnie nie widzę zalet ceramiki, a marketingowe chwyty o oddychalności ścian można włożyć między bajki. Od 'oddychania' w głównej mierze jest wentylacja.

Pytanko do tych co stawiali/stawiają z belitu. Robiliście na klej? Bloczek na pióro i wpust czy zwykły w miarę dokładny Solbet?