Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

zirko, z takich większych zmian:

1. Wykusz prostokątny na głębokość 110cm z oddzielnymi oknami na 3 bokach.

2. W kuchni wydzielone pomieszczenie na spiżarnię od strony wejścia głównego wraz z oknem.

3. Węższe okno w kuchni.

4. Drzwi do kotłowni z zewnątrz zamiast okna.

5. Drzwi na taras z sypialni w miejscu gdzie jest zadaszony.

6. Kuchnia nie będzie otwarta na salon.

7. Prawdopodobnie na etapie budowy zmniejszymy kąt dachu. Jak dla mnie za wysoki budynek.

8. Rezygnacja ze schodów na strych - nie przewidujemy adaptacji w drugim etapie budowy.

Na razie tyle sobie przypominam.

A Wy?

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

rozyk

na razie mam takie pomysy

1. Przesunięcie ściany w projekcie z wykuszem o 1m na zewnątrz, ma to dać większy kąt wypoczynkowy 3,54m x 3,42m

2. Likwidacja wykusza

3. Spiżarnia

4. Przesunąć ścianę kominkową w projekcie w kierunku salonu żeby poszerzyć przejście między schodami a tą ścianą

5. W sypialni sąsiadującej z tarasem uskok ściany - chciałbym ją wyprostować

6. Przenieść kominek w miejsce między kuchnią a korytarzem wejściowym - nie wiem do końca czy kominek jest mi niezbędny i czy będę go robił od razu.

7. Mniejsze okno w kuchni

8. Drzwi wejściowe bardziej w prawo żeby weszła tam szafa typu komandor

9. Drzwi wejściowe do pomieszczenia gospodarczego

Mam zamiar startować na jesień koło Bydgoszczy. Jak na razie dominuje wariant 1 i chyba tylko my planujemy budować 3. Ja raczej też nie chciałbym mieszkać na 2 poziomach dlatego 3 mi odpowiada. Liczyłem też na to, że z tego powodu będzie taniej, ale wyceny w projektach sa bardzo zbliżone.

rozyk my będziemy budować raczej z solbetu, zastanawiam się tylko tak jak piszesz, czy kupić zwykły solbet czy na pióro i wpust, wczoraj w hurtowni nam powiedzieli, że różnica w cenie pomiędzy jednym a drugim wynosi 1 zł

Ze zmian w Natalii, my robimy robimy takie:

1. wydłużyliśmy salon o całość kosztem podcienia (my mamy salon od północy więc rezygnujemy z zadaszonego tarasu)

2. poszerzyliśmy i powiększyliśmy wiatrołap, po zmianie ma 7m2

3. powiększyliśmy łazienkę kosztem pokoju.

4. przesunęliśmy wykusz w stronę salonu (chyba o 1m)

My na razie nie będziemy robić poddasza (mamy wariant 1 Natalii), planujemy dopiero w przyszłości.

zirko masz rację, wyceny w przypadku Natalii z poddaszem lub bez są bardzo zbliżone.

Zastanawiamy się tylko nad schodami, czy robić czy nie, tak jak pisałam my dopiero w przyszłości planujemy poddasze użytkowe.

Natalkowicze, jak planujecie robić dach? krokiew+deska+papa czy samo foliowanie dachu? czy planujecie kryć dach blachodachówką czy dachówką?

talarek_ag jak tam prace?

Edytowane przez kasbog

kasbog - prace ruszyły dzisiaj o 7.00 rano a do południa wymurowali prawie połowę wszystkich ścian zewnętrznych...

Na piątek chcą stemple... ja sama nie wierzę oczom i pewnie zaraz jak pojadę do nich to jeszcze bardziej mnie "zatka"...

Czytałam powyżej o problemach z obróbką ceramiki - nie jestem budowlańcem ale jak obserwowałam jak sprawnie docinali to dzisiaj moi murarze, to łatwiejszej obróbki raczej sobie nie wyobrażam...

Pozdrawiam z "placu boju"

No właśnie solbet pióro + wpust 1zł drożej. Pozostaje jeszcze kwestia firmy, może tańszy h+h lub prefabet?

co do grubości warstw: lepiej pójść w styropian, czyli belit24cm + styro 20cm.

Co do pokrycia dachowego: Z ogólnej kalulacji wychodzi mi niewielka różnica w cenie pomiędzy dachówką ceramiczną, a blachodachówką. W tym tyg. mam nadzieję dostanę wycenę z hurtowni to wam przedstawię. W takiej cenie jak ten Roben Piemont antracyt http://allegro.pl/dachowka-ceramiczna-roben-piemont-antracyt-i2246001046.html jestem przekonany, że blachy nie warto. Deskowania nie przewiduję.

Co do pokrycia dachowego: Z ogólnej kalulacji wychodzi mi niewielka różnica w cenie pomiędzy dachówką ceramiczną, a blachodachówką. W tym tyg. mam nadzieję dostanę wycenę z hurtowni to wam przedstawię. W takiej cenie jak ten Roben Piemont antracyt http://allegro.pl/dachowka-ceramiczna-roben-piemont-antracyt-i2246001046.html jestem przekonany, że blachy nie warto. Deskowania nie przewiduję.

co to znaczy ogólna kalkulacja? Bierzesz pod uwagę cenę za materiał + usługa ułożenia?

zrób wycenę zakupu materiału i wykończenia dachu na tip top dla dachówki ceramicznej i dla blachodachówki.., wtedy (z tego co pamiętam) wychodzi spora różnica..

..a, jeśli dachówka to rzeczywiście bez sensu deskowanie ;)

Pozdrawiam,

talarek_ag jak tam prace na budowie?

My zaczęliśmy prace od środy, geodeta wyznaczył budynek a w sobotę został wybrany humus i kopanie fundamentów. Dobrze, że dzisiaj już nie pada deszcz, myślałam że mój mąż na zawał zejdzie przez te deszcze, mam nadzieję, że fundamenty nie za dużo się obsypały i nie trzeba będzie robić szalowania a to dodatkowy koszt.

Zastanawiamy się nad dachem, jak rozumiem jeśli zdecydujemy się kłaść dachówkę to wtedy robi się samo foliowanie bez deskowania a jak jest z blachodachówką, jeśli się zdecydujemy, czy wtedy papować i deskować.

No nie taka duża różnica. Mam wycenę kpl. pokrycia z akcesoriami. Dachówka ceramiczna rupp sirius antracyt droższa o 4000zł...

aaa., Ty wybierasz między jedną dachówką ceramiczną a inną dachówką ceramiczną - myślałam, że zastanawiasz się między dachówką ceramiczną a blachodachówką...

po prostu z tego co ja pamiętam jak się dowiadywaliśmy odnośnie dachu to.. ceny za materiał za blachę i ceramikę były podobne, ale już akcesoria do ceramiki były droższe, nie wspominając o usłudze za ułożenie ;)

Zastanawiamy się nad dachem, jak rozumiem jeśli zdecydujemy się kłaść dachówkę to wtedy robi się samo foliowanie bez deskowania a jak jest z blachodachówką, jeśli się zdecydujemy, czy wtedy papować i deskować.

ja mam blachodachówkę - papowaliśmy i deskowaliśmy ;)

Edytowane przez magduska

rozyk

ładna ta dachówka, masz może policzony cały dach - konstrukcja, pokrycie i robocizna. Sam się jeszcze nie zagłębiałem, ale znajomy budowniczy na razie na oko sugeruje, że przy dachówce ceramicznej i folii powinienem się zmieścić z całym dachem w 50 tys. brutto, czy to mozliwe?

magduska. nie, zle mnie zrozumialas. Wycena z pierwszej hurtowni do jakiej zapukałem, a więc orientacyjnie:

Mówię o kosztach kompletnego pokrycia z akcesoriami, folia itp.

Dachówka ceramiczna Rupp Sirius 13 antracyt: 26 000zł brutto

Blachodachówka Hestia ssab kolor nova mat: 22 000zł brutto

Rynny Bratex: 4500zł brutto

2 Okna ~ 2500zł brutto

Więźba ok. 13 m3, liczyć po 800zł/m3 = ~10 000zł

Robocina ~ 17 300zł

na dachówce można jeszcze zejść np kupić roben piemont. Robocizna niżej nei zejdziesz zirko. a gdzie jeszcze gwoździe itp....

rozyk

Mam świadomość, że jako laik w tej dziedzinie będę narażony na różne ćwiczenia. Lepiej żeby ktoś mnie uświadomił, że będzie drożej niż mamił, że taniej. Chciałbym SSO zrobić z własnej kasy, a na resztę wziąć kredyt i dlatego tak się szczypię. Na ile Ty szacujesz cały SSO? I jak w ogóle oceniasz wyceny podane przez biuro projektowe.

magduska. nie, zle mnie zrozumialas. Wycena z pierwszej hurtowni do jakiej zapukałem, a więc orientacyjnie:

Mówię o kosztach kompletnego pokrycia z akcesoriami, folia itp.

Dachówka ceramiczna Rupp Sirius 13 antracyt: 26 000zł brutto

Blachodachówka Hestia ssab kolor nova mat: 22 000zł brutto

Rynny Bratex: 4500zł brutto

2 Okna ~ 2500zł brutto

Więźba ok. 13 m3, liczyć po 800zł/m3 = ~10 000zł

Robocina ~ 17 300zł

Kurczę, nie mam swoich wycen sprzed ponad dwóch lat, ale... 17 300 to jest za ułożenie dachówki? czy taka sama cena jest za ułożenie blachodachówki? czy to jest za zrobienie dachu bez pokrycia..?

A! I widzę, że bolączką kilku forumowiczów jest koszt pokrycia dachowego....

32000,- zapłaciłam za dachówkę (ceramiczna Creaton Premion brąz) i wszelkie akcesoria ( folia, wróblówka, rynny, okna dachowe, itp) oraz cegła klinkierowa na obmurowanie kominów. Robocizna kosztowała mnie 18000,-

Widzę, że więźbę wpisałam w sso....a kosztowała ok 3000,-

To są ceny z jesieni ubiegłego roku. Pozdrawiam:)

al.g., a ile m2 ma dach natalki? przedłużałaś krokwie? bo sobie przypomniałam, że u mnie były przedłużane co generalnie zwiększyło powierzchnię...

..o, znalazłam kosztorys..: faktura za bratex 32000 za MATERIAŁ, ROBOCIZNA 11400 za komplet z rynnami, bez podprzybitki, którą zrobiłam w drewnie...

przy blachodachówce jest sporo odrzutu, materiał zamówiony na 415m2 dachu...