mamamatinka 01.08.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 faktycznie, chyba wszyscy na budowach u nas stopniowo do przodu mam nadzieję że w przyszłym tygodniu będziemy zalewac strop radość wielk apochodzić sobie już po tych pomieszczeniach parteru. Na razie wszystko wyglad atak własnie jak myślałam. My zdecydowalismy się na wysokośc pom. 2,80 - tak wychodziło z całego bloczka, a ja wsumie chciałam jak najwyższe więc na tym stanęło. Chłopaki stawiają własnie kominy systemowe Leiery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 10.08.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 natalkwocy, cisz tu jak makiem zasiał.... U nas strop zalany ) zdjęcia i info w dzienniku. na strop i schody posżło 25 kubików .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eslavo 13.08.2007 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 no no cisza na forum, chyba wszyscy na placu budowy Ja czekam cierpliwie poniedziałku bo od poniedziałku nasza ekipa po przerwie związanej z zalaniem stropu powraca i ostro zabiera się za układanie więźby dachowej i stawianie ścianek działowych u góry. Tomku z Torunia jeśli chodzi o obejrzenie naszej Natalki na żywo to proponuję jeszcze chwilę zaczekać po 20 sierpnia rozpocznie się układanie dachu i będzie widać o wiele więcej niż teraz - obecnie są ściany parteru i ścianki działowe na parterze, ale jeśli chciałbyś ją zobaczyć już teraz również nie ma problemu. Proszę o zamieszczenie na forum e-mail to podeślę adres gdzie jest budowana i swój nr telefonu. pozdrawiam Super!! Bardzo się cieszę ,że będę mógł obejrzeć Waszą Natalkę.Mój adres.... [email protected] Pozdrawawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danad 21.08.2007 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Mam pytanie, tych co mają strop ile potrzeba tu zamówic stali, bo mamy problem, moze ktos pamięta Pozdrawiam wszystkich Natalkowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
javas 25.08.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 WitamMam pytanie czy zmiany położenia okien (przesunięcie ok 50cm), zrobienie jednego okna w pomieszczeniu zamiast dwóch i dodanie dodatkowego okna dachowego wymaga zgłoszenia i zmiany pozwolenia na budowe? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_bissmyk 27.08.2007 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Witam.Co do Twojego pytania javas.Przesunęłam trochę okna w łazience i mój kierownik budowy powiedział, że te parę centymetrów nie robi różnicy. Zastanawiałam się nad całkowitą likwidacją jednego z okien na parterze, a moja projektantka powiedziała, że jeżeli kierownik budowy wyrazi na to zgodę i w dzienniku budowy wpisze to jako "odstępstwo nieistotne od projektu" to tak może być.( u nas urząd to respektuje) Tak więc wszystko i tak zależy od kierownika budowy. To on , albo projektant powinien wypowiedzieć się na ten temat co będzie najlepsze i co jest aprobowane w danej miejscowości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_bissmyk 27.08.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Ja właśnie wróciłam z urlopu na którym byłam z naszym synkiem i po przyjeździe zrobiłam wieeelkie oczy, bo ściany parteru już stoją i wygląda już wszystko super. W tym tygodniu szalują schody i przygotowują sie do ich wylania razem ze stropem. Na gorąco w trakcie postępujących prac podjęliśmy decyzję o powiększeniu łazienki o część kotłowni. Teraz ma ona wymiar 4.1 x 2,0 i jest w sam raz, a kotłownię trochę powiększyliśmy o to małe wc, a w jego miejscu będzie po prostu szafa lub schowek. Wszystko już jest takie takie fajne i nabiera kształtów. Aż nie mogę się doczekać poddasza. Acha też u nas będą wyższe pomieszczenia na parterze tj. 2.80, a górę tez mamy zamiar podwyższyć o 1 lub 2 pustaki i nie jestem jeszcze zdecydowana. I właściwie proszę i liczę na Was, że w tej kwestii może mi coś doradzicie.Pozdrawiam i czekam na opinie, a jeszcze w tym tygodniu zamieszczę zdjęcia swojej natalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 27.08.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 aga, no to witamy po urlopie )) a propos wczesniejszego czyjegoś pytania o okna - prawde mówiąc w tej kwestii pojechaliśmy po całości i na parterze praktyczne wszystkie oka mam inne (bardziej lub mniej) niż w projekcie oryginalnym. Niektóre te zmiany zostały wprowadzone na etapie adaptacji a reszta nie. takż emam nadzieję, że nikt się nie doczepi. Widzę, Aga, że zrobiliście taką samą zmianę jak my z powiększeniem dolnej łazienki. My też tak mamy, a kotłownia jest po prostu u nas 2 x mniejsza 9bo kocioł gazowy zmiesci się). Ale powiem ci , że nawet teraz ta łazienka 2 x 4 jest jak dla mnie dośc nieustawna. Mam dokladną koncepcje jak chcialabym żeby wyglądała i co bym chciała wniej zmieścić no i kombinuje i kombinuje.... Właściwie już wykombinowałam, ale wychodzi mi na to że bedzie tylko 1 umywalka (planowaliśmy dwie). Zeskanuję mój roboczy planik to wstawię. Jesli masz jakiś pomysł zagospodarowania tej lazienki to wklej też proszę!!!! Ciekawa jestem. A u ans praca wre, pokoje na poddaszu są bardzo fajne, skosy dużeeeeeeee ) My parter mamy 2,80 a góry nie podwyższaliśmy. Zapas na krokwiak miałam chyba tylko 20 cm więc nie było za bardzo z czego ich przedłużać, a bardzo chciałam uniknąć choćby niewielkiego zaburzenia bryły domu. Teraz widze, że nawet 1 pustak wyżej już robiłby różnicę. I tak wizualnie mam wrażenie, że dom jest dośc wysoki i myslę, że ten efekt zasłonia dopiero te deski schodkowe idące od okapu do podbitki (robimy tak jak w projekcie). Także jesli chcecie podwyższac to koniecznie wydłużcie krokwie i okap, to tez zalezy na ile istotna jest dla was harmonia bryły z zewnątzr, bo różne ludzi emają bziki i nie kazdemu przeszkadza zaburzenie tej harmonii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarolinaiTomasz 01.09.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Witamy Was wszystkich po raz pierwszy Jesteśmy nowi na forum, ale od dłuższego już czasu śledzimy Wasze "natalkowe" poczynania powoli dojrzewając do podjęcia decyzji o zakupie tego właśnie projektu. Na razie jesteśmy na etapie cieszenia się z działki, którą niedawno udało nam się kupić i pilnego obserwowania jak Wasze Natalki zmieniają się z dnia na dzień. Mamy nadzieję, że już niedługo i nasze zdjęcia dołączą do tej galerii, a doświadczenie zdobyte na budowie pomoże innym tak jak Wasze komentarze pomagają nam. Wybór projektu jak i budowa domu jest dla nas (podobnie jak dla Was wszystkich zapewne) sprawą niezmiernie ważną i długoterminową, dlatego musimy mieć pewność, że Natalka jest tym czego szukamy. Na razie patrząc na projekt jest dla nas idealna, choć nie obędzie się bez zmian. Zastanawiamy się nad podniesieniem ścianki kolankowej, ale aby podjąć taką decyzję musimy koniecznie zobaczyć domek na żywo. Podobnie rzecz ma się z oknami na poddaszu; czy jest ich wystarczająca ilość aby dobrze oświetlić pokoje? I jak uzyskać trochę więcej przestrzeni gospodarczej; gdzieś przecież muszą stać wiertarki, taczki, łopaty i inne męskie cuda, nie wspominając o gratach wszelakich, których pełno jest w każdym domu. Dodatkowo marzymy o własnej prywatnej łazience, więc najprawdopodobniej będziemy przerabiać jeden z pokoi na dole w obszerny pokój kąpielowy tuż przy sypialni, pozostawiając małe wc dla gości. Większą łazienkę raczej zlikwidujemy i znajdziemy dla niej nowe zastosowanie. Na razie to jedyne konkretne i rzadziej spotykane koncepcje jakie mamy, choć zapewne w trakcie postępowania budowy znajdzie się jeszcze mnóstwo do zmienienia. Na koniec mamy wielką prośbę do budujących Natalki z Ostródy i kuj-pomorskiego o informację czy istniałaby możliwość obejrzenia Waszych Natalek na żywo. Czekamy na kontakt mailowy: [email protected] Pozdrawiamy, Karolina i Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
javas 11.09.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Witamy wszystkich Mamy wielki problem z urządzeniem łazienki w naszym domu. Jesteśmy jeszcze na etapie, gdy możemy zdecydować o rozmieszczeniu okien i przepustach do kanalizacji. Powiększyliśmy ją o część pomieszczenia gospodarczego, ma teraz wymiary 2m na 4,2 m. Mamy trzy koncepcje urządzenia i nie wiemy, na którą się zdecydować. Okna skierowane są na północ. Jest to łazienka małżeńska, dzieci mają swoją na górze. Opcja 1 – nasza pierwszahttp://javai.neostrada.pl/Lazienka_pliki/image001.jpgPlusy - w miarę dużo miejsca - swobodny dostęp do każdego urządzenia - duże szerokie okno - murowany prysznic – żadnych zacinających się przesuwanych szklanych drzwi , mniejszy problem z utrzymaniem czystościMinusy - brak bidetu - muszla naprzeciwko drzwi - niezbyt duża wanna (150na100) Opcja 2http://javai.neostrada.pl/Lazienka_pliki/image002.jpgPlusy - dodatkowo bidet - dużo miejsca na środku, swobodne poruszanie - duża wanna (180x80)Minusy - mniejsze okno umieszczone z boku, mało światła - kabina prysznicowa (wolimy murowane) Opcja 3http://javai.neostrada.pl/Lazienka_pliki/image004.jpglubhttp://javai.neostrada.pl/Lazienka_pliki/image006.jpgPlusy - dodatkowo bidet- jedna duża umywalka (tutaj wrysowana szeroka na 1m) lub dwie - dwa okna – dużo światła - murowany prysznic – żadnych zacinających się przesuwanych szklanych drzwi , mniejszy problem z utrzymaniem czystościMinusy - niezbyt duża wanna (150na100) Prosimy o wasze komentarze, uwagi a przede wszystkim porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
javas 14.09.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Widzę że wszyscy na budowach. Może chociaż znajdziecie chwilkę czasu i opiszecie jak rozwiązaliście powiększoną łazienkę.Aga_bissmyk i mamamatinka wy chyba też macie taką samą? W przyszłym tygodniu musimy zadecydować gdzie zrobić przepusty do kanalizy i okna . Może macie zupełnie inne i o niebo lepsze rozwiązania. Dla mnie ta łazienka jest strasznie nieustawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_bissmyk 14.09.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Witam. Javas mam nadzieję, że Ci coś podpowiem i to pomoże choć faktycznie trudny jest wybór. My na parterze zrobiliśmy dwa okna, ale będziemy mieć tylko kabinę prysznicową, więc trochę więcej możliwości. Dwa okna tylko ze względu na to, że moja projektant powiedziała, że nie można przesuwać i zmieniać szerokości okien ( co nie do końca jest prawdą, ale już za późno). Co do Twoich propozycji to, aby zachować to na czym ci najbardziej zależy tzn. dużą wannę i bidet (który dla mnie jest też bardzo ważny). Najbardziej mi sie widzi opcja nr 2. Moje podpowiedzi - zastanów się nad: 1. Powiększ trochę okno 2. zrezygnuj z jednej umywalki na konto trochę większej, ale z dużym lustrem nad nią (bo tak naprawdę kobiecie bardziej to lustro się przydaje) 3. Wanna jest dobrze . 4. Zastanów się czy pomiędzy prysznicem, a umywalką nie postawić ścianki murowanej i zrobić drzwi w prysznicu otwierane. Może trochę kolidować z grzejnikiem, ale można go trochę przysunąć w stronę drzwi. http://foto2.m.onet.pl/_m/e1145aa72b5739f7d65ff94a9af362da,3,19,0.jpg Jeżeli chodzi o słabsze doświetlenie to tak naprawdę niewiele czasu spędzamy w łazience na myciu rąk itp. Na tą chwilę zapalenie światła dobrze dobranego powinno sprawę załatwić. Jak się w ciągu dnia bierze prysznic to i tak w kabinie jest ciemnawo - bo bez okna. A jak się wylegujemy po ciężkim dniu w wannie to i tak jest już wieczór i ciemno w łazience więc trzeba zapalić światło. Ale Wam namieszałam co?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_bissmyk 14.09.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 o rany z tą wielkością obrazka to chyba przesadziłam, ale mam nadzieję, że po opisie i z lupą odczytacie moje intencje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
javas 15.09.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 WitamDzięki aga za odpowiedź. Wahamy się między opcją 2 a 3. W drugiej jakoś bardziej nam pasuje lekka kabina prysznicowa (mimo że jesteśmy zwolennikami murowanych). W opcji 3 natomiast na pewno wanna nie może być tak jak narysowałem, jak już to dłuższym bokiem na ścianie zewnętrznej lub symetryczna wanna narożna max 140x140 i wtedy jedna umywalka (Robiliśmy dziś dokładne pomiary i symulacje ustawień w Leroy).I nadal nie wiemy na co się zdecydować: czy mieć dużą, wygodną wannę, z której często się nie korzysta czy wygodny prysznic codziennego użytku nie wymagający zbytniego zaangażowania w utrzymanie czystości. Codzienne polerowanie szklanej powierzchni w kabinie mnie przeraża (znaczy bardziej moją żonę). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni1719501434 17.09.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Witam wszystkich Natalkowców, na zakup projektu Natalki zdecydowana byłam właściwie po jego pierwszym obejrzeniu. Pozostało jeszcze przekonać pozostałą część rodzinki, a to już nie było trudne. Mimo że ten projekt bardzo nam się podobał nie obyło się bez zmian (znacznych zmian) przede wszytskim zdecydowaliśmy się na podpiwniczenie budynku - w piwnicy ma być sauna, duży pokój rekreacyjny i kotłownia. Na parterze zasadniczą zmianą jest wydłużenie garażu poza budynek i zmiana kierunku wjazdu - wjazd do garażu jest na ścianie prostopadłej do wejścia. Dzięki temu brama wjadzowa w ogrodzeniu nie jest na przeciwko domu a nieco wcześniej zapewniając pewną intymność (oczywiście po obsadzeniu wjazdu i ogrodzenia roślinkami). Dzięki wysunięciu garażu powstało miejsce na nowe pomieszczenie gospodarcze. W miejscu poprzedniego pomieszczenia gospodarczego umieściliśmy łazienkę a w dotychczasowej łazience garderobę. Garderoba łazienka i narożny pokoju zostały połaczone w apartament małżeński (wejście do pokoju i łazienki zaplanowane zostało poprzez garderobę w miejscu dotychczasowego wejścia do łazienki - z garderoby w lewo do pokoju, w prawo w nowej łazienki) Trochę skomplikowane ale jak się patrzy na projekt to wszystko jest jasne.Z narożnego pokoju zaplanowane zostało zamiast okna wyjście na taras. Oprócz tych zmian w kuchni zaplanowana została jeszcze spiżarnia (przylegająca do wiatrołapu) oraz wyjście na taras z wykuszu. Dotychczasowe wyjście na taras z salonu zostało powiększone i ma szerokość 2,70m. Te wszystkie zmiany pociągnęły za sobą konieczność powiększenia tarsu i sięga on od wykuszu aż po narożny pokój. Planowana wysokość pomieszczeń na parterze - 2,90. Na poddaszu w miejsce pokoju przy schodach planujemy otwartą przestrzeń (biblioteka) z dodatkowym oknem nad schodami. Ze strychu zrezygnowaliśmy i będzie tam pokój połaczony poprzez dotychczasową garderobę z pokojem położonym w projekcie najbliżej strychu oraz dodatkową łazienką (miejsce na dodatkową łazienkę powstało dzięki wydłużeniu garażu). Dużo zmian ale wszystkie dokładnie przemyślane z uwzględnieniem ich funkcji i wykorzystania w dalszej przyszłości. Bardzo proszę o opinie i mam nadzieję że wprowadzone przez nas zmiany będą inspiracją dla tych którzy są na etapie przemyśleń dotyczącychc Natalki Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_bissmyk 17.09.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Witaj wśród nas moni@. Z opisu wynika, że prawie zupełnie nowy projekt u was powstał na podstawach Natalii. Ale brzmi interesująco. Wieczorkiem sobie usiądę z projektem i spróbuję przełożyć to na wizję, bo faktycznie mimo, że już swój projekt mam wiecznie przed oczami - to do waszego trzeba spokoju i koncentracji mam nadzieję, że będziecie się z nami dzielić swoimi spostrzeżeniami i w miarę możliwości zamieszczać foto swojego pomysłu. pozdrawiam aga_bissmyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danad 18.09.2007 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 moni@ rzeczywiście duże zmiany co do wersji podstawowej projektu Mam pytanie do innych, co nie robili tylu zmian, Czy zmienialiście rozmiary tarasów i w jakich kierunkach te zmiany ? Proszę o Wasze przemyślenia, Osobiście bym powiększyła tylko na ile to ma sens Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
javas 19.09.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 cześć DonadMy powiększyliśmy salon o 1 m w stronę tarasu i z racji tego powiększymy teraz trochę taras będzie miał wymiary 7x3 maksymalnie. Działkę mamy niewielką 22x 36.5,garaż też wydłużyliśmy o 1 m z przodu, zostawiliśmy na podjazd do garażu 6 m żeby swobodnie stanęły samochody to i ogrodu z tyłu zostało niewiele. Nie chcemy całego ogrodu przeznaczać na taras. Wystarczy, że zmieszczą się na nim meble ogrodowe i suszarka z praniem latem. Grill i tak będzie stał gdzieś w kącie działki. Bardzo chcielibyśmy zrobić jakąś altankę, ale chyba metrażu nam nie wystarczy:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristopherl 19.09.2007 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Mam wielką prośbę do osób które już wybudowały lub budują Natalkę. Jestem na początkowym etapie i zamierzam kupić pustaki. Czy ktoś mógłby zaglądnąć do swoich notatek i napisać ile i jakich pustaków kupował (chodzi mi głównie o ilość sztuk i ich wymiary) ponieważ gdy liczę sam różnie mi wychodzi i chciałbym się upewnić. Ściany zewnętrzne, ściany wewnętrzne i działowe - po ile sztuk?. Jeśli ktoś byłby tak miły i to napisał to serdecznie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danad 19.09.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 cześć Donad My powiększyliśmy salon o 1 m w stronę tarasu i z racji tego powiększymy teraz trochę taras będzie miał wymiary 7x3 maksymalnie. Działkę mamy niewielką 22x 36.5,garaż też wydłużyliśmy o 1 m z przodu, zostawiliśmy na podjazd do garażu 6 m żeby swobodnie stanęły samochody to i ogrodu z tyłu zostało niewiele. Nie chcemy całego ogrodu przeznaczać na taras. Wystarczy, że zmieszczą się na nim meble ogrodowe i suszarka z praniem latem. Grill i tak będzie stał gdzieś w kącie działki. Bardzo chcielibyśmy zrobić jakąś altankę, ale chyba metrażu nam nie wystarczy:( Dzieki za info, nasza działka tez podobnie 22x44, garaz równiez wydłuzylismy o 1m ale zwiekszamy pomieszczenie gospodarcze gdzie bedzie kotlownia i pralnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts