Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam wielką prośbę do osób które już wybudowały lub budują Natalkę. Jestem na początkowym etapie i zamierzam kupić pustaki. Czy ktoś mógłby zaglądnąć do swoich notatek i napisać ile i jakich pustaków kupował (chodzi mi głównie o ilość sztuk i ich wymiary) ponieważ gdy liczę sam różnie mi wychodzi i chciałbym się upewnić. Ściany zewnętrzne, ściany wewnętrzne i działowe - po ile sztuk?. Jeśli ktoś byłby tak miły i to napisał to serdecznie dziękuję.

A z czego budujesz, bo my z porothermu, ściany zewetrzne z porothermu 30. Od tego zależa ilości. Nam wyliczyli w hurtowni. Jak czegoś brakuje to dokupujemy w tej samej hurtowni

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam forumowiczów,

Mam parę pytań:

1. Może ktoś z Was brał pod uwagę zmianę dachu na dwuspadowy (zarówno nad domem jak i garażem)? Czy jest sens takiej adaptacji (pokoje na górze wystarczająco duże i ustawne) lub czy może ktoś widział podobny gotowy projekt?

2. Czy gdzieś w pobliżu Elbląga (powiedzmy do 100km) ktoś wybudował/buduje Natalię i byłaby możliwość zobaczenia efektów i podzielenia się doświadczeniami :)

Pozdrawiam

Witam forumowiczów,

Mam parę pytań:

1. Może ktoś z Was brał pod uwagę zmianę dachu na dwuspadowy (zarówno nad domem jak i garażem)? Czy jest sens takiej adaptacji (pokoje na górze wystarczająco duże i ustawne) lub czy może ktoś widział podobny gotowy projekt?

2. Czy gdzieś w pobliżu Elbląga (powiedzmy do 100km) ktoś wybudował/buduje Natalię i byłaby możliwość zobaczenia efektów i podzielenia się doświadczeniami :)

Pozdrawiam

danad, co do obmurowania komina - chyba niestety nie wiele ci pomogę, u nas obłożenie zrobione jest z cegły ręcznie formowanej ciętej na połówki w celu oszczedności :))) Ale z tej samej cegły są zrbione 4 słupy więc ilość kupowana była na wszystkie te potrzeby (a i tak jeszcze dokupowaliśmy), także jeśli masz kupowac tylko na kominy to chyba najlepeij po prostu obliczyć powierzchnię. (he, he łatwo powiedzieć - myśmy tak liczyli ż eteraz jeszcze ze sto cegieł mamy :))) ale przydadzą się na ogrodzenie kiedyś

a u nas STAN SUROWY OTWARTY :)))))

Bardzo dziękuję wszystkim budującym "NATALKĘ" za odpowiedź na moje pytanie. Widzę że każdy jest zbyt przejętym swoim domem i swoimi problemami na które chciałby uzyskać odpowiedzi, natomiast nic go nie obchodzą pytania innych znajdujących się na tym forum. Oby tak dalej i oby WAM również nikt nie odpowiadał na wasze pytania. Moje pytanie było banalne i wystarczyło zaglądnąć do swojego dziennika budowy. A za odpowiedzi typu nam wyliczył ktoś inny dziękuję - mniej czasu zajęło by napisanie odpowiedzi na pytanie niż zbycie mnie takim hasłem. Pozdrowienia dla NATALKOWCóW

kristopherl, wiesz chyba jesteś trochę niesprawiedliwy - nie przyszło ci może do głowy, że np. mimo, że np. nasza Natalka już stoi nie mam pojęcia ile zeszło na nią pustaków??? Więc pytanie nie było aż takie banalne. My kupiliśmy ilość podaną w projekcie no i teraz mam jakieś 13 palet do sprzedania (ale budujemy z BK a nie z porothermu). Co do twojego pytania goegraficznego, pewnie gdyby ktos budował dość blisko Rzeszowa to by pewnie napisał.

Jak widzisz coraz więcej osób buduje Natalkę i czasem powstaje chaos informacyjny. A jak cię wkurza czytanie zbywających postów, to lepiej weź kartkę projekt i sobie oblicz, ja tego nie zrobiłam no i teraz muszę szukać kupca :)) (choć liczę że nie będzie to takie trudne).

Zęby nie było że nieporządny forumowicz jestem:

PiotrKis:

1. co do zmiany dachu na dwuspadowy - wydaje mi się osobiście że mija się to z celem całkiem zmienia bryłe i charakter domu, większy sens narysować nowy projekt lub znaleźć podobny z dwuspadowym dachem

2. My na Śłąsku więc do Elbląga dość daleko :)))

kristopherl - jestem równie oburzona co mamamatinka co do twoich pretensji. Gdybyś przyjrzał się uważnie temu postowi, a nie wstawił tylko swoje pytanie i czekał - to zauważyłbyś, że jeżeli ktoś ma coś do powiedzenia to się wypowiada i w wielu kwestiach odpowiadamy sobie na zadawane pytania i jesteśmy sobie pomocni.

Ja budowałam z Ytonga - tak jak w projekcie, a poza tym moja ekipa budowlana jest odpowiedzialna za zakup materiałów i mnie to nie interesowało.

Tak więc uważam, że ironiczna Twoja wypowiedź jest dla nas krzywdząca i chyba nie na miejscu.

Poza tym dając projekt do hurtowni budowlanej - możesz zażyczyć sobie przeliczenia nieodpłatnie. Trzeba było sobie chociaż tyle trudu zająć. Nikt za Ciebie domu nie wybuduje.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich - szczerze - bez zbywania

Witam wszystkich.

Na prośbę "donad" przesyłam poniższy tekst, który napisała na priv.

Po przeczytaniu będziecie wiedzieć o co chodzi

Witam,

Piszę do Ciebie, bo tylko takie widzę w tym momencie możliwości, aby "odezwać" się na forum Muratora.

Mój login na forum to "danad". Z nieznanych mi powodów został zablokowany (moze cos przez przypadek zle wpisałam), napisałam do administratora ale się nie oddzywa, wiec nie mam pomysłu jak się reaktywować.

Co do pytań to proszę odpowiedz:

"kristopher" bo do mnie kierował pytanie w sprawie porothermu (ale brak mozloiwosci spowodował brak odpowiedzi , nie brak chęci pomocy) ,że zakupiłam na dzień dzisiejszy 3744 sztuki porothermu 30. W tym momencie jestem przed wylaniem stropu, czy to wystarczy nie wiem, bo podwyzszyłam Natalię o dwa pustaki.

"leokadka" ja buduję niedaleko Wrocławia i mozesz ten stan tak jeszcze początkowy zobaczyć

Za pomoc dziękuję i pozdrawiam wszystkich

Danka

Przekaż Donad, że bardzo się cieszę, iż znalazł się ktoś kto pod Wrocławiem buduje Natalkę. Bardzo chętnie ją obejrzę. Projekt zamierzam zamówić niebawem. Właściwie czekam tylko na odpowiedź projektanta, w sprawie moich kilku zastrzezeń i gdy tylko odpowie, zamawiam Natalkę.

Napisz tylko kiedy i gdzie możemy obejrzeć Twoją Natalkę. Naprawdę bardzo się cieszę, że będę miała taką możliwość.

Pozdrawiam, Iza

W porządku - przepraszam, może trochę przesadziłem. Zauważcie jednak, iż zaraz po napisaniu tego niezbyt miłego postu otrzymałem kilka odpowiedzi natomiast wcześniej nikt nie raczył nic na moje tematy napisać. Szkoda, że nikt nie buduje w okolicach Rzeszowa lub Podkarpacia. Pozdrawiam wszystkich oburzonych.

Hej

A ja mam do was prosbe.Bardzo podobny projekt do Natalki jest domek Melodia http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/melodia/

Czy ktos wczesniej interesowal sie tym projektem zanim wybral Natalke?(wydaje mi sie ze mamamatinka sie nad nim zastanawiala)i dlaczego wlasnie jednak Natalka wygrala?

A jezeli nawet wczesniej nie widzieliscie tego projektu to teraz majac je oba jako porownanie moze skusicie sie wypunktowac plusy i minusy obu?

Ja to jzu kompletnie zgupialam.

W Natalce bardziej podoba mi sie rozklad gory i niby pokoje w metrazach sa wieksze ( nie wiem czemu skoro ma mniejszy kat nachylenia dachu?)oraz schody ktore moga byc betonowe natomiastw Melodii zmienilabym wykusz na prostokatny i podoba mi sie dach-taki bardziej osadzony na mury.

Mam nadzieje ze bedzie wam sie chcialo pobawic w porownanie i bede miala latwiejsza decyzje w wyborze :D Moze jakis argument bedzie decydujacy....

kakusek

Co do Twojego pytania.

Przyjrzałam się obu projektom i powiem tylko tak od siebie, że jednak gdybym miała wybierać to wybrałabym ponownie NATALIĘ. Możliwe, że dlatego, że już wiem jak wygląda w środku i wszystko po niewielkich zmianach mi odpowiada.

Co do dołu w Melodii to tak naprawdę nie ma się do czego przyczepić. Salon mimo, że niewielki to ustawny, kominek właściwie na środku. Może tylko być ciasnawo przy przejściu z kuchni poprzez jadalnię do salonu, bo wydaje mi się że tam jest mało miejsca. Nie wiem jak wielki stół tam planujesz. Dla mnie pod tym względem Natalia przoduje, bo tam można wstawić stół podłużny i jest w takim miejscu, że nie przeszkadza. Minusem jest w oryginalnym projekcie to, że nie ma spiżarki więc musiałam sobie ją stworzyć i na jej konto zlikwidowałam małe wc przy holu, albo niektórzy robią spiżarkę w kuchni. W melodii na górze ten układ mi mniej pasuje. Jest niby stryszek, ale niewielki, a w Natalii prócz stryszku jest jeszcze spora garderoba z której się bardzo cieszę.

Jeżeli chodzi o to, że są na górze podane mniejsze powierzchnie to (mogę się mylić), ale wydaje mi się, że z tego powodu, że biuro MG projekt z której jest Natalia podaje powierzchnię użytkową górnych pomieszczeń liczoną na 1,80 a nie tak jak przeważnie inne biura 1,90. Wtedy przy 1,90 będzie ta powierzchnia użytkowa mniejsza.

Nie wiem czy pomogłam - jak coś mi wpadnie do głowy to jeszcze powiem.

Pozdrawiam

Dzieki Aga :D

z ta powierzchnia to kiedys czytalam ze oni licza juz chyba od 1.60 jako 50% pow uzytkowej a powyzej chyba 180 jako 100 % i moze dlatego wiecej tego wychodzi ale to sa zdaje sie minimalne roznice.

Ja jezeli wybiore Melodie zrobie prostokatny wykusz w ktorym zmiesci sie stol (scianke miedzy kuchnia a salonem mozna lekko skrocic)

Bardzie marwi mnie wlasnie gora domku i wolalabym taka jak ma Natalka.Musze chyba skonsultowac te dwa projekty z architektem i zapytac co latwiej "przerobic"-czy wnetrze Melodii czy dach Natalki.

Kurcze sama sobie chyba mieszam bo przyczepiam sie do szczegolow ale chcialabym miec domek ktory by mi odpowiadal w 100%-no dobra w 90% :D

Wiem ze trudno porownywac wlasciwie dwa identyczne projekty zwlaszcza ze WY juz wybraliscie ale moze ja czegos nie zauwazam?Czegos bardzo istotnego?

Dlatego dalej czekam na dalsze uwagi :D

Kupiłam Natalkę!!!

Dziś zapłaciłam za projekt, z końcem przyszłego tygodnia powinniśmy otrzymać projekt!

Dlaczego nie wybrałam Melodii?

A rozważałam ją również. Otóż dla mnie liczy się każdy metr powierzchni. Nie żebym cierpiała na klaustrofobię po kilkuletnim zamieszkiwaniu na 40 metarch (jak mi często sugeruje mąż :)))hehehe), ale liczy się każdy wykorzystany metr powierzchni. Nie chcę się czuć w domu jak w klatce, chcę mieć przestrzeń.

Niby Melodia ma zbliżony metraż, jednak wykorzystanie przestrzeni jakby bardziej praktyczne. Sam wiatrołap jest ciut większy w Natalce i jest jakby bardziej ustawny, podobnie salon z kuchnią razem wzięte mają większy metraż. Dla mnie kuchnia, salon, jadalnia to najważniejsze pomieszczenia w domu. Nawet w Natalce salon i jadalnia mogłyby być większe...

Co do poddasza, to pomimo iż i w jednym i drugim projekcie są 3 pokoje, to Natalia ma dodatkowo garderobę i większy strych. Po podwyższeniu ścianki kolankowej może tam powstać dodatkowy pokój. Natomiast jak dla mnie strych w domu również ma swój urok. Jest bardzo praktyczny. Zwłaszcza, że tuż przy łazience i garderobie. Ja na strychu zrobię pralnio-suszarnio-prasowalnię, a do garderoby będę miała "rzut beretem" :)

A w przyszłości, gdy już się "odkujemy" po budowie marzy mi się tam sauna :). Ach, rozmarzyłam się, ale to idealne miejsce na saunę :)

Co do garażu, to w Natalce również jest on większy, niby tylko o 1 metr, ale uważam, że ma to znaczenie. Już na samym projekcie widać, że można tam ustawić szafy gospodarcze.

To chyba na razie na tyle co wpadło mi do głowy.

Cieszę się, że w końcu wybrałam. Mąż też się cieszy, że nie kapryszę i przestałam wyszukiwać wciąż nowe projekty. Prawda jest taka, że Natalka od razu wpadła mi w oko. Jednak taka już jestem, że zawsze muszę się upewnić tak na 100% i jak coś mi pasuje, nadal szukam i doszukuję się błędów. Mąż natomiast gdy tylko ujrzał Natalkę, nie chciał oglądać żadnych innych projektów. Czekał jedynie cierpliwie aż ja się zdecyduję. I zdecydowałam :). Z czego się bardzo cieszę.

Zatem dołączam do grona Natalkowców :))

Pozdrawiam wszystkich.