leokadka 25.10.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_bissmyk 26.10.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Wiesz co - po zastanowieniu się myślę, że to może mieć związek z tym, że my zmienialiśmy strop Teriva na wylewany i pewnie nasza architekt zgodziła sie w tej samej cenie (800,00) dlatego, że dla stropu monolitycznego i tak musiała przeliczać obciążenia. U mnie podstawowa kwota za dostosowanie projektu do działki plus sprawy urzędowe to 3 600,00 no i do tego te 800,00 zl. I to było już wszystko.U mnie nie było problemów z żadnym podciągiem. Ale mam też znajomego projektanta, który zanim się dogadałam z moją projektant powiedział, że mi to zrobi gratis. Reasumując - skoro znajomy chciał się poświęcić i zrobić to za darmo, to chyba, aż tak przesadzone to w tych przeliczeniach nie jest. A ile za to zaproponowała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
javas 26.10.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 leokadkaMy wydłużyliśmy salon o metr. Zamiast Terivy 6,20 będzie więc 7,2 i dodatkowa wylewka zamiast 1 bleki 7,20 wg oryginalnego projektu. Architekt też wzmocnił o jeden pręt wylewkę nad salonem na której będzie się opierał jeden słup więźby. Będą też dodatkowe żebra rozdzielcze. Konsultowałem to rozwiązanie ze znajomym konstruktorem i powiedział, że jest ok.Ostatnio jak orientowałem się w sprawie stropu już u producentów to widziałem, że Konbet robi belki nawet długości 8,20. Co do kosztów architekta to ja dałem za adaptację i zmiany 1000zl. Zmiany obejmowały- wydłużenie salonu- wydłużenie garażu- podniesienie ścianki kolankowej o 1 pustak- likwidacja wykusza- zmiany okien i ścianek działowych- zmiana technologi z Ytong na Porotherm 25 + 15 ocieplenieWrysował wszystko na 4 egzemplarzach projektu. 3 razy chodziłem do niego z poprawkami (czegoś tam zapomniał) ale za to potem wrysowanie w mapki budynku z jego pieczątką (potrzebne mi do gazowni, wodociągów i energetyki) za darmo.Adaptacja trwała w sumie 4 tygodnie.Pozwolenie na budowę załatwiałem sam bo co za problem podjechać do starostwa i złożyć projekt. Z doświadczeń innych wiem, że architekci nie robią tego na czas. Właśnie kończymy stan 0. A co dalej zobaczymy. Javas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 30.10.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 wszystkich Natalkowców pozdrawiamy z imielińskiej Natalki. U nas lekki zastój. Wiadomo jesień, krótkie dni, zimno.... No ale jakieś tam postępy są. Jesteśmy umówieni z elektrykiem, po 1 listopada ma zacząć, a w połowie listopada mamy mieć okna, drzwi wejściowe i bramę garażową.A, od razu do wszystkich natalkowców, dla których wykoanie nadproża nad bramą to jeszcze przyszłość - lepiej wybierzcie sobie bramę wcześnieja w każdym razie zorientujcie się jakie są standardowe wysokości bram danej firmy. My tego nie zrobiliśmy i teraz mamy wysokość otworu 2550 i musimy kupować droższą niestandardową bramę i i tak dorabiać kawałek otworu ze styropianu. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_bissmyk 31.10.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Witam wszystkich.Właśnie mamamatinka spotkaliśmy się z tym samym problemem tzn. bramą. Mimo, że dopiero się robi dach już sie dowiadujemy niektórych rzeczy i właśnie przeraziły nas koszty bramy. Fajnie, że jest taka wysoka, ale jak nam podano dodatkowe ok. 3 tyś. bo wymiar niestandardowy to odpuścimy i chyba jednak wybierzemy rozwiązanie z jej obniżeniem. 3 tysiące na pewno lepiej wykorzystamy do innych celów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 31.10.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 no właśnie ) my robimy na 2,4 wysoką a te 15 cm uzupełnimy styropianem, tu na forum czytałam że sporo osób tak robi, i że to de facto nie jest jakiś wielki problem (tylko zalezy od bramy bo niektóre sa jeszcze dodatkowo mocowane do nadroża). My zdecydowalismy się na Wiśniowskiego segmentową złoty dąb bez przetłoczeń. Cena to 7900 wraz z autmatyką i montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leokadka 04.11.2007 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Jeszcze nie znamy dokładnej ceny za przeróbki Pani architekt.Jest za to kolejny problem, na który nie zwróciłam uwagi zakupując projekt. Dach ma 33 st, a wg naszego planu zagosp.przestrz. ma być w granicach 35-40 st. Na wszystko zawracałam uwagę, wysokość domu, szer. działki, analizowałam i analizowałam. A tu taki klops. Jestem wściekła. Ponoć teraz przeróbka dachu na 35 st. to okrpona babranina w projekcie, koszty i strata czasu. Kurcze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 04.11.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Leokadka a moze z ta przerobka dachu wcale nie ejst tak straszie?Czytalam na forum ze osoby znajdowaly architektow ktorzy im projekt od podstaw na podstawie jakiegos gotowca wyrysowali za 3 tys Ewentualnie zobacz sobie projekt Melodia z http://www.krajobrazy.pl-jest wlasciwie identyczny a dach ma 35stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leokadka 04.11.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Tez już myślałam o Melodii, ale przecież Natalka kupiona i to już ponad 2 tygodnie temu, więc raczej mi w MG Projekt nie przyjmą zwrotu projektu. A poza tym, w Natalce po wchłonięciu wykuszu jest odorbinę większy salon. Jutro jeszcze ma nasza architekta rozmawiać w Gminie czy jest możliwość aby jednak nasz projekt przeszedł. Jutro wszystko się wyklaruje, bo z tego co wiem, to ona nie ma zamiaru robić tak dużej przeróbki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 04.11.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Leokadka biura zwracaja pieniadze za projekt-zawsze moze sie COS wydarzyc-tak jak u Ciebie z tym katem wiec zadzwon i zapyataj.Wg mnie w Melodii tez mozna "wchlonac" zadaszenie tarasu a jeszcze przerobic wykusz na prostokatny -zrobil tak mar-ch (sa jego zdjecia na watku) wiec co do dolu to uwazam ze nie ma wielkich roznic.Gorzej z gora bo rzeczywiscie Natalka ma ja lepiej rozwiazana-moze to kwestia bardziej podniesionego dachu?Mi sie takie dachy nisko do okien podobaja dlatego ewentualnie podnioslabym tam poddasze o jeden bloczek i wydluzyla krokwie. Wiesz a moze inny architekt podjalby sie przerobienia kata?Przeciez to tylko 5 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leokadka 05.11.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Kakusek, to nawet nie 5 st, a jedynie 2 st Jednak taka przeróbka jest ponoć dużą przeróbką i nie ma znaczenia ile to stopni. Fakt, Melodia też jest fajna, choć już się nastawiłam na Natalkę. Cóż, zobaczymy. Dzisiaj wszystko się wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni1719501434 05.11.2007 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Jeszcze nie znamy dokładnej ceny za przeróbki Pani architekt. Jest za to kolejny problem, na który nie zwróciłam uwagi zakupując projekt. Dach ma 33 st, a wg naszego planu zagosp.przestrz. ma być w granicach 35-40 st. Na wszystko zawracałam uwagę, wysokość domu, szer. działki, analizowałam i analizowałam. A tu taki klops. Jestem wściekła. Ponoć teraz przeróbka dachu na 35 st. to okrpona babranina w projekcie, koszty i strata czasu. Kurcze! Nie martw się na zapas. My również przerabialiśmy dach z 33 na 35st. ze względu na plan zagospodarowania i nie było żadnego problemu. W kontekście wielu innych zmian ta wg Pani architekt była najmniej pracochłonna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danad1 05.11.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Jeszcze nie znamy dokładnej ceny za przeróbki Pani architekt. Jest za to kolejny problem, na który nie zwróciłam uwagi zakupując projekt. Dach ma 33 st, a wg naszego planu zagosp.przestrz. ma być w granicach 35-40 st. Na wszystko zawracałam uwagę, wysokość domu, szer. działki, analizowałam i analizowałam. A tu taki klops. Jestem wściekła. Ponoć teraz przeróbka dachu na 35 st. to okrpona babranina w projekcie, koszty i strata czasu. Kurcze! To mały problem, u nas w planie zagospodarowania jest 37 stopni i dla Pani architekt nie było problemem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_bissmyk 06.11.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Witam.Ja akurat nie miałam takiego problemu, ale po Twoich wypowiedziach po rozmowach z Twoją panią architekt, a następnie jak widzisz po wypowiedziach innych forumowiczów można wywnioskować, że ona we wszystkim widzi ogromny problem, co oczywiście zawsze przekłada się na wyciągnięcie większej kasy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leokadka 10.11.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2007 Fakt. Też zauważyliśmy, że dla niej wszystko jest problemem i właśnie zrezygnowaliśmy z jej usług. Trafiliśmy na fajne biuro, panowie zrobili na nas dobre wrażenie. Przerysują lekko projekt dla potrzeb pozwolenia na budowę, a budować będziemy wg pierwotnego projektu. 2 stopnie to faktycznie róznica niewidoczna dla oka. Poza tym, już rozwiązaliśmy sprawę z wykuszem i tarasem. A mianowicie wchłaniamy cały taras, tym samy wspaniale powiększając powierzchnię salonu. Powinno wyjść o około12 m więcej. Natomiast taras zadaszony robimy z boku, tuż za oknem jednego z pokoi (tego za salonem). Daszek z drugiej strony będzie jedynie częściowo zachodził nał okno salonu, tym samym nie zaciemniając salonu (okno tarasowe też powiększamy) Oczywiście gdybyśmy nadal tkwili przy naszej byłej pani architekt, nie byłoby szans na takie zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 11.11.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 No to fajnie ze wkoncu trafiliscie na fachowca Teraz nic tylko budowac swoje marzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_bissmyk 11.11.2007 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Ja też się cieszę, że już macie fachowców i w końcu zaczniecie gonić do przodu. W związku z powiększeniem salonu mam pewną dla was uwagę, ale uzależnione jest to od tego czy będziecie mieć kominek.Tak więc napisz leokadka czy będziecie go robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leokadka 11.11.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Oczywiście, że robimy kominek. Ago_Bissmyk, prosze więc o radę Pozdrawiam, I za Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leokadka 11.11.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Mam jeszcze pytanie odnośnie klatki schodowej. Mamamatinka ma jasną klatkę schodową z uwagi na wstawione okno połaciowe w dachu. Jednak nasz architekt powiedział, że z uwagi na to, iż klatka schodowa nie jest przy samej ścianie, nie ma możliwości wstawienia w nią okna połaciowego. Gdy spojrzałam na projekt, stwierdziłam, ze faktycznie. Przy ścianie jest łazienka, a klatka schodowa jest wcześniej, więc chyba faktycznie nie ma możliwości wstawienia tego okna. Sama już nie wiem. Oświećcie mnie jak to jest w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki-aki 12.11.2007 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Drodzy Forumowicze:) ja i mój mąż przez długi czas szukaliśmy właściwego projektu. Właśnie trafiliśmy na Natalkę i TO JEST TO. Prześledziłam dokładnie Wasze posty. Dziękuję za wszystkie rady i propozycje zmian. Będziemy to wszystko przemyśliwać. My ruszymy z budową najwcześniej w przyszłym roku ale chcemy się do niej dobrze przygotować. Mam jedno pytanko: Czy ktoś z Was buduje w okolicach Krakowa ( małopolska, śląsk, świętokrzyskie). Bardzo chcielibyśmy zobaczyć zbudowaną Natalkę. Bylibyśmy wdzięczni, gdyby ktoś z Was pozwolił nam obejżeć swój domek. Bardzo proszę o kontakt: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts