Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Leokadka - przepraszam, że tak późno sie odzywam, ale miałam problemy z internetem.

Poza tym narysowałam w programie PAINT ten kominek i wskazówkę co zrobić, ale nie potrafię jej wkleić do postu, bo to nie zdjecie.

Jak mi podasz do siebie mail-a to ci prześlę.

Spróbuję to wyjaśnić bez zdjęcia - dla innych może skorzystają, bo mój wykonawca uważa, że to wspaniałe posunięcie zwłaszcza w przypadku gdy powiększa się salon o podcień.

A więc zwróćcie uwagę na wnękę, która jest pomiędzy kominkiem, a wejściem do salonu, a teraz na komin, który znajduje się tak naprawdę w części salonowej. Pomyślcie co się stanie jak do tego komina, który już wchodzi w salon dołożycie jeszcze obudowany kominek. Poprostu stanie się to, że będziecie mieć kominek prawie w połowie salonu. (no trochę przesadziłam, ale będzie daleko wysunięty).

Dlatego postanowiliśmy tą ściankę która stanowi wnękę wyrównać z tą ścianką pomiędzy kominem, a tarasem - dzięki czemu mamy:

- prostą ścianę do której dołożymy tylko kominek

- powiększa nam się trochę holl przy schodach co naprawdę jest korzystne

- komin i wyczystka do niego znajduje się w pokoju przyległym do salonu i uważam, że to niczemu nie przeszkadza.

jak wygląda ta prosta ściana w salonie można zobaczyć w moim albumie

http://foto.onet.pl/fy0tq,888cvag8wwmn,but42

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Faktycznie ekipa super - nie mam co narzekać. Była z polecenia od moich sąsiadów u których też budowali z Ytonga, a później tez się okazało, że są rekomendowani przez Xellę. Wykonują w tej technologii od kilku lat, więc mają wprawę.

Co do wykusza to nic nie robiłam z przesunięciem go w stronę kuchni. Może tak się wydaje ze względu na to, że zlikwidowałam podcień.

Słup z projektu ? - nie ma , a czemu to nie wiem :-?

Strop był monolityczny , zmiany fundamentów itp. i wszystkie przeliczenia konstrukcyjne były wykonywane przez mojego architekta. Tak więc inaczej jak w projekcie gotowym. Szczerze mówiąc nie znam się na tym, ale zaufałam fachowcom.

Jak ktoś będzie zainteresowany co z tym słupem się stało to mogę umieścić zdjęcie z projektu - tylko muszę wiedzieć jakiej konstrukcji.

Raffal - czy Ty też będziesz budował NATALIĘ ?

Pozdrawiam

Szukalem projektu 2 lata. Bylo kilka, ktore myslalem, ze zrealizuje. Jednak tylko Natalia ma wymiary idealne na moja dzialke (27,5x27). Zastanawialem sie nad parterowka, lecz te sa zbyt obszerne i maja strasznie ciasne korytarze (problemy z komunikacja). Koszty realizacji parterowki i z poddaszem sa bardzo zblizone, wiec wypadlo na Natalie. Ma 2 pokoje na dole + salon, bardzo zalezalo mi na kuchni, w ktorej zmiescic sie stolik dla 4 osob. Dodatkowo bede mial 300000 tys. na realizacje wiec uda mi sie wykonczyc tylko parter, a pokoje na poddaszu zalatwie jak dzieciaki podrosna. Zastanawiam sie nad zmiana materialu na Suporex, jest 3 razy tanszy a i koszty robocizny tej technologii pewnie sa nizsze.

Moze mi napiszesz, czy koszty realizacji pokrywaja sie z kosztorysem architekta...

Bede wdzieczny i pozdrawiam.

Faktycznie NATALIA jest super. Nie wyobrażam sobie teraz innego projektu - nawet w tej chwili kiedy zdarza mi sie oglądać dla rozrywki inne projekty.

Powiem Ci, że jest bardzo przestronny.

Jeżeli chodzi w tej chwili o koszty to jeżeli bierzesz pod uwagę koszty z kosztorysu MG projekt to Cię chyba załamię (oczywiście trzeba mieć na uwadze rejon Polski i ceny). U nas w Szczecinie jest dość drogo.

Nasz wykonawca podpisał z nami umowę ryczałtową tzn. materiał, robocizna, sprzęt - wszystko po jego stronie. Nic nas nie interesowało.

Z stan surowy otwarty zadaszony (okna tylko połaciowe) - cena 238 000,00 z lipca. W tej chwili w okolicy powstaje dom i cena jest 30 000,00 większa

Ale tak jak mówię nie do końca się załamuj, ponieważ naprawdę różnie ceny się kształtują co do rejonów Polski. Tak jak czytałam na forum to chyba u nas w Szczecinie jest najdrożej.

Pozdrawaim

Widzialem podobny projekt i zauwazylem, ze przesuniecie wykusza powiekszy salon. Na scianie doloze okno. Kominek jest w beznadziejnym miejscu, wiec pewnie powedruje blizej wejscia do salonu. Plazma miedzy kominkiem a sciana tarasowa powinna sie zmiescic ;). Masz racje z tym kominkiem, ze wychodzi ostro na srodek, ale co zrobic... Moze calkowicie z niego zrezygnuje.

• 2 weeks później...

Witaj moni@ wśród nas. Kiedy zaczynacie?

Raffal napisał:

Powiedzcie mi, czy jeden z tych pokoikow na dole nadaje sie na sypialnie? Moze juz ktos, kto jest na etapie wykonczeniowki?

Te pokoje na dole nie są zbyt duże więc jeżeli Ci nie potrzebne na dole dwa to proponuję powiększyc jeden z nich i zrobic sypialnię, a z drugiego np. garderobę.

Witam

Właśnie dochodzę do etapu stawiania słupów w wejściu i na tarasie w ogrodzie.

Chcę je zrobić z klinkieru i wykonawca zaproponował (kierbud potwierdził), że będzie murował na specjalną zaprawę, której nie trzeba fugować (Ceresit CT32 lub Kresiel) a w środek cztery pręty zbrojenia zalewane sukcesywnie betonem.

Dziś przeczytałem jednak, że należy oddzielić klinkier od betonu warstwą styropianu aby uniknąć białych wykwitów.

http://www.muratordom.pl/eksperci_ogrodiotoczenie/odpowiedz/zalewanie-slupka-ogrodzeniowego-z-klinkieru,6019,24-0.htm

Z czego wy planujecie wykonanie tych słupów jeżeli nie chcecie okrągłych. A ci którzy już wykonali takie słupy to w jaki sposób?

Pozdrawiam

My przed wejściem słupek mamy z klinkieru o tym samym kolorze co dach. Szczerze mówiąc nie wiem do końca jak to wykonywali moi wykonawcy, ale wygląda porządnie. Jednak zaniepokoiło mnie to co javas napisałeś i pociągnę ich za język, żeby nie było później problemów.

Zresztą i tak już po sprawie, bo nic sie z tym nie zrobi. Trzeba nałożyć tylko dobrą fugę i może będzie ok.

My przed wejściem słupek mamy z klinkieru o tym samym kolorze co dach. Szczerze mówiąc nie wiem do końca jak to wykonywali moi wykonawcy, ale wygląda porządnie. Jednak zaniepokoiło mnie to co javas napisałeś i pociągnę ich za język, żeby nie było później problemów.

Zresztą i tak już po sprawie, bo nic sie z tym nie zrobi. Trzeba nałożyć tylko dobrą fugę i może będzie ok.

Dzięki za odpowiedź.

Konsultowałem się różnymi osobami i zdziwiła ich ta porada "eksperta".

Mam nadzieję, że jak zrobię jak początkowo planowałem to nie będzie żadnych problemów. Najważniejsza tutaj chyba jest izolacja pozioma od dołu.

Nie chciałbym aby słup, który ma być ozdobą, po kilku latach zaczął szpecić.

Witam serdesznie wszystkich NATALIOWICZÓW dawno nie zaglądaliśmy na forum, byliśmy bardzo zapracowani. O naszej Natalii i jej zmianach moja żoneczka obszernie opisywała wcześniej. Ja natomiast chciałbym pokazać Wam jak nam to wyszło. Próbowałem wstawić w jakiś magiczny sposób fotki, ale chyba nie potrafie. Może ktoś udzieli mi cennej rady jak mam wkleić fotki do postu. dzięki z góry.

Witaj moni@ wśród nas. Kiedy zaczynacie?

Raffal napisał:

Powiedzcie mi, czy jeden z tych pokoikow na dole nadaje sie na sypialnie? Moze juz ktos, kto jest na etapie wykonczeniowki?

Te pokoje na dole nie są zbyt duże więc jeżeli Ci nie potrzebne na dole dwa to proponuję powiększyc jeden z nich i zrobic sypialnię, a z drugiego np. garderobę.

O tym samym myslalem i chyba tak zrobie, bo szafy nie bedzie gdzie wstawic. Planowalem tez zrobic garderobe z tego malego kibelka na dole.

witajcie Natalkowcy!!!!

bardzo dawno mnie tu nie było - na budowie w sumie przestój, czekalismy na okna, i przypływ sił do dalszych prac :)) Dziś wszedł elektryk. W przyszłym tygodniu mają być okna i brama garażowa, także jak tylko będą - będę sie chwalić :)))

a teraz pytanie - czy ktos ocieplał już poddasze??? jeśli tak to czym (jak grubo, jaka wełna) a przede wszystkim ile kupić???? czy ktoś obliczał?????