aga_bissmyk 06.01.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Witam TOMI32Na tej stronie, tylko znacznie wyżej znajduje sie link do mojego albumu ze zdjęciami więc polecam obejrzenie. Nie są to jakieś super zdjęcia, ale zawsze to coś.Co do wielkości salonu - to ja powiększałam go o cały podcień tarasu, więc jest większy. Nie wiem czego po salonie oczekujesz.Powiem tak - widziałam Natalię z salonem takim jak w oryginale i uważam, że powiększenie go przeze mnie to była najlepsza dotąd decyzja nad jaką się upierałam i toczyłam "boje" z mężem. W rezultacie jak zobaczył salon oryginalny, a w tej chwili nasz - podziękował mi, że się uparłam.Zawsze chciałam, żeby salon był przestronny i wygodny, bo tam najwięcej spędza się czasu rodzinnego i z przyjaciółmi. Ja naprawdę jestem zadowolona. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_bissmyk 06.01.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Nie chcę wskazywac terminu, ale postaram się zrobic u sąsiada z osiedla zdjęcie tego oryginału jak pozwoli i zamieszczę je na forum, bo bardzo wiele osób dręczy ten problem z wielkością salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 06.01.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 kakusek, ja parę fotek z Jabłonnej mam (z zewnątrz), jak dasz mejla to prześlę. Co do kominka - my nie robimy na tej samej ścianie co tellewizor. Kominek u nas będzie na ścianie tylnej salonu (z tym, że ona u nas jest trochę większa, bo tylne drzwi tarasowe są prawie pzy samym rogu zewn. salonu. A telewizor będzie na ścianie bocznej salonu sąsiadującej z sypialnią. Kominek planujemy bardzo prosty - nie taki hiper nowoczesny, ale prosty w formie, taki boczny tz. ze szyba przednią i prawą. W salonie (jakby pośrodku a nie oparte o ściany) będą stały dwie sofy więc kominek, tv, i sofy (a przed mini stolik) stworzą u nas taki "kwadrat" wypoczynkowy )) W tym tygodniu pewnie będę się jużkontaktować z firmą od kominków bo chyba zdecydujemy się na wstawienie wkłądu już teraz i zrobienie rozprowadzenia żeby móc dogrzewać dom w czasie robienia tynków. Więc jak będzie gotowy projekt to pokażę co planujemy. A kominek rób!!!! moi rodzice sobie właśnie zrobili (po 10 latach mieszkania w domu) i są zachwyceni... a cieplutko jak nie wiem. Hmmm, ty to okno to chyba masz tam gdzie ja mam główne wyjście na taras??? A jak chcesz ustawić wypoczynek??? Albo zrób rysunek poglądowy jak chcesz wszystko rozstawić a ja zrobię swój to będziesz miała mozliwość przemyślenia znów ) TOMI32 no witamy, witamy, w moim dzienniku (na dole postu link) jest troszkę zdjęć (z tym że pewne zmiany co do pierwotnego projektu też są) Jeśli chodzi o salon - hmmm, no wiesz, większy to zawsze może być. My jednak nie powiększaliśmy, bo z połowy tylnego tarasu zrobiliśmy garderobę do dolnej sypialni (widać to na planie który gdzieś wyżej jest w wątku) a powiększanie o tylko taką wnękę to śmieszne trochę by było. Poza tym na tylnym tarasie planujemy też przechpwywać drewno do kominka, co by blisko było. Jak dla nas jest wystarczająco duży - lubimy przytulność. Jest on wg. też na tyle otwarty na hall i kuchnię że to optycznie go powiększa, my mamy dwoje sporych drzwi tarasowych (nie mamy wykuszu) i to też go powiększa i rozjaśnia. Ale co do gabarytów najlepiej po prostu zobaczyć na żywo, to jednak całkiem inna rzecz niż na papierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 06.01.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 mamamatinka z checia bejrze Natalke z Jabłonnej Moj mail [email protected] Jezeli chodzi o kominek to tez prubowalam go wsadzic na ta sciane co bedzie u ciebie ale musialabym dac węzsze drzwi tarasowe a mi podobaja sie duze przeszklenia.Druga sprawa jest ze mam dodatkowo bardziej wysuniete zadaszenie tarasu(wychodzi prawie 3 metry) i jest od od strony wschodniej wiec duze drzwi powinny sie tam znalezc Przegladam rozne projekty i widze ze mizna umiejscowic kominek pomiedzy salonem a jadalnio-kuchnia tak aby wieksza czesc wykusza byla w kuchni .U mnie ejst tak ze caly wykusz wchodzi w salon i moze dlatego mam problem(bardzo daleko ten kominek jest oddalony.Ja niestety ie umiem robic wizualizacji(opisy tez marnie mi ida ) ale jak przyslesz mi fotki ze swojego maila to moge podeslac wstepny projekt naszego domku.Widzialm kominek posrodku w domku komfortowy tez z mgprojekt u kubaimychy i jest odjazdowy tylko ze natalk ma duzo mniejsza przestrzen salonowa Jezeli chodzi o salon to rzeczywiscie na papeirze wyglada to calkiem inaczej-mialam mozliwosc zobaczenia oryginalnego salonu w Melodii i scianka tv byla bardzo krotka i tam wstawienia kominka w srodke wogole nie wchodzil w rachube dlatego tak bardzo boje podjac sie tej decyzji nie widzac nigdy w realu Natalki. Widzieliscie wizualizacje wnetrz uzytkownika o nicu celt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 06.01.2008 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 być może wnętrza celta widziałam (pewnie tak bo długie nocne godziny na tym spędzam )) ale po nicku nie kojarzę. Wiesz co - co do ściany na telewizor - powiem ci tak, jeśli planujecie dużą plasmę na ścianie, to ona jednak potrzebuje oddechu - tz. trochę przestrzeni żeby plasma i kominek nie pchały się na siebie krzycząc głośno - "teraz ja" ))) Ale wiesz, zmieścić to to się zmieści, jeśli zrobisz np. pionową szybę prosty nowoczesny kominek. Wiesz nie widząc rysunków starsznie cięzko mi sobie wyobraić jak będzie u was, bo wiadomo człowiek jakoś podświadomie sugeruje się tym co sam ma. A może możesz drzwi tarasowe przesunąć bardziej do krawędzi budynku ?? tak żeby kominej zmieścić na ścianie tylnej?? wiesz nie żebym namawiała ale jakoś kominek i plasma na ednaj ścianie nie bardzo mi sie widzi, mnie się zdaje że nawet u nas będzie to zbyt blisko siebie, ale wiesz ja to bym telewizor najlepiej w szafce zamknęła ) no ale mąż z pewnością na to nie pozwoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 06.01.2008 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Mamamatinka wyslij mi sowjego maila(najlepej z fotkami natalki ) to podesle ci moje rzuty.Teraz mieszkam w Irladnii i duzo osob ma plazme w pionie nad kominkiem.Tyle ze oni te kominki w wiekszosci maja elektryczne chociaz widzialm tez takie na drewno a nad nimi plazme.Szczeze to nie wyglada to zle ale boje sie jednak przegrzania tv(choc byl o tym jakis watek).Ciagle czekam na nowa propozycje projektanta(cos sie nie spieszy) bo mam juz lekka wizje poprawek-zobaczymy co on na to Jestem osoba malo zdecydowana dlatego tak ciezko podjac mi te decyzje-musze zobaczyc cos na fotkach i wtedy wiem czy mi sie podoba czy nie.Moj maz srednio interesuje sie budowa dlatego jestem z lekka przerazona tym wszystkim-ja mam problem z glupim kominkiem to co bedzie o decyzjach typu ile ocieplenia,jakie nadproza czy kominek z nadmuchem.........kurcze chyba osiwieje szybciej niz mysle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 06.01.2008 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 właśnie siedzą zdjęcia w skrzynce nadawczej ale coś przesłać się nie chcą. Wyślę jutro z pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebo 06.01.2008 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 właśnie siedzą zdjęcia w skrzynce nadawczej ale coś przesłać się nie chcą. Wyślę jutro z pracy. Witaj. Czy mnie również mogłabyś przesłać zdjęcia Natalki z Jabłonnej ([email protected]). Lepiej to wszystko zobaczyć najpierw zanim się zaprojektuje własny domek - jesteśmy właśnie na etapie, w którym decydują się losy co do wyglądu i funkcjonalności naszego domu. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 06.01.2008 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 $ebo i tak cicho jak myszka siedzisz? Napisz jakie macie przemyslenia odnosnie zmian -moze i ja cos podlapie.Chcecie rysowac calkiem nowy projekt na bazie natalki czy adoptujecie gotowca?Ja mam rysunki lekko poszezonej i wydluzonej natalki wiec jak chcesz moge Ci jutro wyslac to na skrzynke.Niestety przeniesienie kominka wiaze sie z lekka zmianagory i nie wiem czy jest to akurat plus czy minus (nie mam jeszcze dokladnych powierzchni pokoi tylko metraz po podlodze. Mamamatinka w takim razie zagladne jutro wieczorkiem po pracy a teraz zmykam na wypoczynek Pa nocne marki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebo 07.01.2008 01:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Jeśli chodzi o kominek to stwierdziliśmy z żonką iż umieszczanie go na ścianie razem z telewizorem faktycznie może nie być najlepszym pomysłem. Chcielibyśmy go wrzucić koło aneksu kuchennego czyli na tzw. "winklu". Byłby więc widoczny praktycznie na całym dole. Nie wiem tylko czy technicznie jest to możliwe tj. połączenie komina od kominka z tym z kuchni. Wtedy skasowalibyśmy 1 komin (oszczędność kasy) i lekko przesunęli tylko drzwi wejściowe do jednego z pokoi na górze. Ale na ten temat muszę jeszcze pogadać z kierownikiem budowy (z uprawnieniami do adaptacji projektów) oraz z moim murarzem. Jeśli jest to możliwe to tak właśnie zrobimy. Jeśli ktoś z was już to rozważał i zbadał temat byłbym wdzięczny za jakieś info w tej sprawie. Jeśli chodzi o projekt to tutaj też mamy cięcia w budżecie i chcemy tylko adaptować projekt zamiast indywidualnego. Generalnie Natalia bardzo nam się podoba z lekkimi zmianami - chcemy ją podwyższyć o 2 pustaki zgodnie z tym co nam doradził naprawdę doświadczony murarz (ścianka kolankowa - co zwiększy powierzchnię góry i ograniczy skosy) oraz wydłużyć garaż o jakiś 1m żeby mi się samochody pomieściły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziorkaa 07.01.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 może macie do polecenia firmę która buduje domy pod klucz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 07.01.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 sebo, tylko błagam uważajcie z tym podwyższaniem ścianki kolankowej..... bardzo ąltwo zepsuć proporcje domu, a według mnie w natalce to bardzo ważna sprawa.... Skoro macie cięcia w budżecie to troche się dziwię. Czy 200 m powierzchni do wykończenia itd. nie wystarczy - serio pokoje na górze są spore, dwa pustaki nie zmniejszą skosu w sposób znaczący a mogą powaznie oszpecić proporcje domu,w końcu to był jakiś zamysł architekta.... Skosy i tak bedą duże, bo przy wielospadowym dachu tak po prostu jest. No, ale tylko ci poddaję tę kwestię pod rozwagę - bo wiadomo murarz nawet doświadczony patrzy z punktu widzenia wysokości ścianki kolajnkowej a nie z punktu widzenia proporcji bryły.. A jeśli się już na to zdecydujecie to koniecznie zróbcie to w adaptacji a nie na oko, tak żeby wydłużyć okap dachu, czyli niestety dodatkowe koszty.... mur, ocieplenie, płyta, folia, dłuższe krokwie, więcej podbitki, dłuższe rynny.... Niby nieznacząco, ale na budowie tak to jest z tych nieznaczących dodatków powstaja horendalne kwoty. Pisze to nie żeby straszyć, ale aż żal mi patrzeć na te "podniesione" domy. Może to tylko ja taka nadwrażliwa na to jestem, ale przemyślcie to, tam powierzchni na górze jest serio sporo, a pokój na poddaszu zawsze będzie miał charakter pokoju poddaszowego i 50 cm więcej ścianki może więcej zepsuc niż pomóc według mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_bissmyk 07.01.2008 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Sebo - w tej kwestii ścianki kolankowej popieram mamamatinkę.Zobacz sobie na moje zdjęcia domu. ja podwyższyłam ściankę kolankową o 1 pustak i już widać trochę zmianę bryły domu, ale jest to jeszcze do przeżycia. Też zastanawiałam sie nad 2 pustakami, ale w tej chwili cieszę się, że tego nie zrobiłam po pierwsze ze względu na zewnętrzny wygląd budynku, a po drugie z powodów o których pisze mamamatinka.A z kolei mój wykonawca i zarazem kier. bud. jak wszedł na górę to stwierdził, że dom jest duży i to lądowisko dla samolotów. Pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 07.01.2008 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Sebo wyslalam Ci na priv moje rzuty-zobaczysz jak wyglada kominkek usytuowany jak mowiles w winklu.Jezlei chodzi o scianke to ja bym tez maksymalnie dodala 1 pustaka chociaz uwazam ze nie jest to konieczne gdyz Natalka w oryginale ma min scianke kolankowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danad1 07.01.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 TOMI32,SEBO Wysłałam Wam na email zdjęcia Napiszcie, czy dostaliscie zdjęcia bo mialam klopoty ze skrzynką Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 07.01.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Czy ja tez moge prosic o fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danad1 07.01.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 KAKUSEK , TAK, na jaki email mam przesłać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI32 07.01.2008 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Danad1nic na razie nie dostałem; może plik za duży. Please spróbuj jeszcze raz; dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebo 07.01.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Chciałbym wszystkim bardzo podziękować za odpowiedzi na moje wiadomości oraz za wszystkie zdjęcia które dostałem na maila. Teraz będę mógł sobie trochę obejrzeć ten domek i rozważyć jeszcze parę spraw. Jak widzę temat ścianki kolankowej wywołał żywą reakcję z waszej strony. Zgodzę się iż bryła domu ulega zmianie i to niestety na niekorzyść. Moja małżowinka czytając wasze wypowiedzi od razu stwierdziła że się z wami zgadza i nie chce podwyższać domu. Muszę jeszcze pogadać ze swoim murarzem i kierownikiem budowy i zobaczę co oni na to. Chcę aby dom był jak najbardziej funkcjonalny jak również estetyczny - daliście mi więc do myślenia... Żoncia oczywiście również bo ślęczy nad projektem i wymyśla coraz to nowsze rzeczy. Chyba go wyrzucę albo co PS. Nie mam ekipy która zrobi dom "pod klucz". Będę "rzeźbił" z dostępnych w okolicy ekip. Murarz ze swoimi ludźmi (łącznie 5 osób) jest już przetestowany przez 10 osób ode mnie z pracy i wszyscy go chwalą - fachowiec i doświadczona osoba. Reszty ekip będę szukał pośród znajomych (z polecenia tych którzy już się pobudowali - moim zdaniem to najlepszy sposób aby nie władować się w jakieś szambo). PS2. Dzisiaj odebrałem warunki zagospodarowania terenu - dostałem decyzję i mogę teoretycznie budować naszą NATALIĘ na naszej działce. Dostałem też decyzję od energetyki - teraz czekam na wodę i kupuję projekt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI32 07.01.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Sebo,please prześlj mi zdjęcia, które dostałeś [email protected] PozdrawiamTomi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts