Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PS2. Dzisiaj odebrałem warunki zagospodarowania terenu - dostałem decyzję i mogę teoretycznie budować naszą NATALIĘ na naszej działce. Dostałem też decyzję od energetyki - teraz czekam na wodę i kupuję projekt...

no to jeszcze przed tobą kompletowanie dokumentów do pozwolenia na budowę, jestem na tym samym etapie a właściwie to juz prawie wszystkie mam ,dla mnie załatwianie tej papierologii to istna droga przez męke;), bardzo szybko dostaliscie warunki zabudowy ja na swoje czekam już dwa miesiące :evil: , nawet ostatnio podjechałam do gminy zapytać się co i jak , dowiedziałam się że brakuje jeszcze zdogy wojewody a na nią mozna czekać 3-5 miesiący, trochę się zdołowałam, no ale cóż pozostało mi czekać :evil: , dzisiaj jestem umówiona z firmą która buduje domy pod klucz, ciekawe na ile wycenią sobie zbudowanie Natalki.

Witam wszystkich

też chcemy kupić ten projekt , ale musimy sobie to sobie na spokojnie przemyśleć i jeszcze nie wiem czy się zmieści w lini zabudowy,mam nadzieje że

tak bo niewiele widziałem projektów które by nam tak odpowiadały jak natalka

danad1 jeżeli można to ja też poproszę o fotki

[email protected]

Witajcie Natalkowcy:)

długo się nie odzywałam ale teraz chciałabym podzielić się z Wami nowinkami.

Najpierw dziękuję Ewie za pokazanie swojego domku. Nareszcie jesteśmy pewni, że ten domek jest stworzony dla naszej powiększajcej się rodzinki.

Dziś widziałam się z architektem z jednego z biur współpracujących z MG Projekt w Krakowie. Dostałam od niego wstępną wycenę kosztów " początkowych" a więc:

- projekt 1800,-

-adaptacja projektu - 1800,- ( kurcze, myślałam, że to wprowadzenie zmian w projekcie, a jednak nie)

- zmiany w projekcie - ok 600 zł

-geodeta do mapy wyskościowej do celów budowl - 800,-

- drogowiec - ok 500

Niezła sumka się robi:(

Pan dość niewyraźnie wypowiadał się o koniecznych przeliczeniach materiałów, a szczerze mówiąc wolałabym, aby ktoś to zrobił za mnie.

Ile kosztowały Was zmiany w projekcie. I czy obejmowały przeliczenia materiałów. Szególnie piszę tu do Agi-bissmyk - bo nasze zmiany są podobne do Twojego projektu

a więc- powiększenie salonu kosztem podcienia,

a poza tym

-wdłużenie garażu o 1 m,

-grderoba w małym kibelku trochę powiększonym( 1m z garażu)

-powiększona łazienka ( o 1/2 szerokości pom. gosp)

Spróbuję coś wyrysować, ale jeszcze nie mam wprawy.

Kakusek - podeślij mi proszę swoje szkice na [email protected]. Strasznie jestem ciekawa twoich zmian (P.S. Czy budujesz w okolicach Krakowa)

Pozdrowionka

Aneta

Witam.

aki-aki

co do kosztów projektu i jego adaptacji to płaciłam:

- 1800 za projekt

- 3600 za całą resztę (wszystko kompleksowo - do pozwolenia na budowę)

- 600 zł za zmianę stropu z terivy na monolityczny oraz powiększenie salonu o podcień

Jeżeli chodzi o przeliczenie materiałowe, to ja byłam w tej komfortowej sytuacji, że podpisałam umowę z firmą budowlana na stan surowy otwarty - zadaszony i forma umowy była ryczałtowa. Wykonawca zaproponował cenę wykonania ( uważam, że przystępną jak na technologię wykonania oraz nasze Szczecińskie warunki) - tak więc nic mnie nie interesowało.

Firma sama sobie przeliczała materiał.

Uważam, że dla fachowców nie powinno byc problemu z wyliczeniem wymaganych materiałów.

Poza tym wydaje mi się, że można się podeprzec wyliczeniami MG Projekt, a z hurtowniami dogadac co do ewentualnego zwrotu niewielkiej nadwyżki towaru.

Pozdrawiam

Hej

aki-aki wyslalam Ci moje rzuty-mam nadzieje ze je otworzysz:-))

Jest to tylko pierwsza propozycja projektanta gdyz musze postanowic gdzie umiescic kominek-bedzie wtedy wszystko obliczal i wymiarowal.

Metrazem na poddaszu sie nie sugeruj gdyz jest to powierzchnia podana po podlodze.U mnie bedzie scianka na jeden pustak czyli 0,25 cm plus dach o nachyleniu 35 stopni(taki wymog planu ) wiec w w odleglosci 2 metrow od obrysu scianka kolankowa bedzie na ok 1.65-podobno tak to sie oblicza:

(2m od niej wysość stropu będzie 0,25+2x0.7=1.65.Przy odległosci 3m

0,25+3x0,7=2.35cm )

Jest tam jeszcze zaznaczona lukarna bo myslelismy dac na tylach balkonik ale chyba z tego zrezygnujemy.Chce na pewno wydluzyc garaz o jakies 80 cm gdyz bedziemy miec opal na wegiel i potrzebuje jak najwieksza kotlownie oraz skroce zadaszenie tarasu do 2.70-teraz ma 2.90.Czyli salon wydluzy sie o 20 cm.

Zastanawiam sie jeszcze nad przesunieciem jadalni bardziej w strone kuchni-jezlei komiek bedzie pomiedzy nimi.

Pozdrawiam i zycze udanych przemyslen co do domku :D

danad1mam jeszcze pytanie odnosnie zdjecia 02-o ile dobrze rozpoznaje widoku na spizarke.Widze ze zrobiliscie ja zaraz przy wiatrolapie i chyba nie jest ona na calej dlugosci sciany-jakie ma ona wymiary i jak macie zamiar zagospodarowac wneke za nia?Bedzoe tam blat,wysoka zabudowa czy moze kacik jadalniany?

mam pytanie do Natalkowiczów którzy mają juz zbudowane swoje domy w stanie surowym, ile kosztowało was zbudowanie domu w stanie surowym , dostałam dzis wycenę od ekipy i stan surowy z dachem 295 tyś a bez dachu 237 tyś do tych cen trzeba doliczyć 7%vat, napiszice czy to jest drogo i ile wy zapłaciliscie:)? wycena która dostałam dotyczy budowy domu w okresie wiosenno-letnim w regionie Warszawy.

Pozdrawiam

My jesteśmy po rozmowie z murarzem, który za postawienie domu w stanie surowym łącznie z dachem zażyczył sobie 40 tys. To oczywiście sama robocizna, materiały będziemy kupować we własnym zakresie więc trudno dokładnie na ten moment ocenić ile to nas wyniesie. Ten sam murarz oszacował to na plus minus 100 tys. ( raczej plus:). Budowa rozpocznie się w październiku (niestety jedyny wolny termin na 2008r.) i ma potrwać ok 1,5 miesiąca. Oby pogoda dopisała :) Wcześniej, jak tylko uzyskamy pozwolenie na budowę (liczymy że będzie to wiosną) wylejemy fundamenty. Budujemy się w woj. mazowieckim w okolicach Sochaczewa.

Nas stan surowy otwarty zadaszony z dachówką betonową z powłoką CISAR wyniósł 70 000 - robocizna, 151 000 - materiał, 17000 sprzęt. Mój wykonawca korzystał z rabatów - jako duży odbiorca. Niestety ceny materiałów w różnych rejonach Polski są podobne.

Umowę podpisywałam w czasie tych szalonych cen, a teraz na pewno byłaby na wyższą kwotę.

danad1mam jeszcze pytanie odnosnie zdjecia 02-o ile dobrze rozpoznaje widoku na spizarke.Widze ze zrobiliscie ja zaraz przy wiatrolapie i chyba nie jest ona na calej dlugosci sciany-jakie ma ona wymiary i jak macie zamiar zagospodarowac wneke za nia?Bedzoe tam blat,wysoka zabudowa czy moze kacik jadalniany?

aga_bissmyk

Wysłałam na nowy adres

co do spizarki , jest po tej stronie co wietrolap, ma długośc około 1,2m za tym zostaje okolo 1,5 chcę tam wysoka zabudowa (lodowka+zamrazarka) dalej szafka narozna i ciąg szafek pod oknem ( szafka potem zlerwozmywak dalej zmywarka jakies szafki na końu wysoka zabudowa piekarnik+ kuchenka mikrofalówka) Taka moja pierwsza przymiarka. Miedzy kuchnią a salonem nie mam słupa jak w projekcie Chcę oddzielić jadalnie od kuchni z jednej strony

kredens -w stronę salony z drugiej blat na szybke przekąski

Nie wiem czy to jest zrozumiale

:D

Pozdrawiam wszystkich