..MD.. 09.01.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 danad1, zdjęcia doszły,dziękuje bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
javas 09.01.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Witam! Dawno mnie nie było na forum a tu takie ożywienie. Cóż, u nas prace idą wolnooo, może jutro lub pojutrze będzie zalewany strop. Nasze ekipa jakaś żółwiasta się wydaje . Ale pocieszający jest fakt, że nasz kierbud nie ma zastrzeżeń co do jakości wykonania (ponoć mamy ściany lepiej wykonane niż budujący się sąsiad). Jeżeli chodzi o nasze koszty to robocizna stanu surowego z dachem krytym dachówką ceramiczną ( w tym ściany działowe, schody, taras i wejście) - 70 tyś. Przynajmniej tyle jest w umowie. Za materiały płacę oddzielnie, zamawiam ja sam lub wykonawca (w zależności kto uzyska lepszy rabat). Co do kominka (bo takie pytanie też się pojawiło ) to u nas komin jest przesunięty w stronę hollu o ok 70 cm. A ponieważ wydłużyliśmy salon o 1 m to teraz kominek jest prawie centralnie na ścianie. My nie zamierzamy mieć dużej plazmy w salonie, więc niewielki telewizor swobodnie zmieści się w kącie między kominkiem a tarasem. Mam kilka pytań, dla tych którzy już budują Natalię. 1. Jaką folią kryliście dach ?(wykonawca poleca Delta- Foxx firmy Dorken) 2. Jakie okna dachowe wybraliście? Nie użytkowałem nigdy okien dachowych i nie wiem czy lepsze będą w Natalii otwierane z dołu czy góry? Wykonawca mówi, że przy tym kącie nachylenia dachu wygodniejsze będą otwierane z góry. 3. Danad1 czy mogę również prosić o zdjęcia? Pozdrawiam wszystkich starych i nowych natalkowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 09.01.2008 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Danad1 zrozumialam co do kuchni (chyba)ale zastanawiam sie nad jedna sprawa.Jezeli slupek z piekarnikiem bedzie na koncu sciany tej co okno to dajac na sciane zewnetrzna kuchenke (nie pisales gdzie ja bedziesz mial wiec tylko to miejsce mi zostaje) to okap od niej zasloni Ci caly piekanik (nie wiem czy dobrze tez bedzie z niego koszystac maja zaraz koleny blat).Jezeli slupek bedzie zas na koncu sciany zewnetrznej zaraz przy wykuszu to robiac tam jeszcze ten mini blacik tez ciezko bedzie tam siegac kiedy akurat ktos bedzie siedzial i jadl oraz bedzie goraco od tego.To sa moje takie dumania ktorych oczywiscie nie musisz sobie brac do serca )-tak mi tylko przyszlo do glowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_bissmyk 10.01.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 danad 1 dziękuję za zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziorkaa 10.01.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 ja również dziękujue za zdjęcia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziorkaa 10.01.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Nas stan surowy otwarty zadaszony z dachówką betonową z powłoką CISAR wyniósł 70 000 - robocizna, 151 000 - materiał, 17000 sprzęt. Mój wykonawca korzystał z rabatów - jako duży odbiorca. Niestety ceny materiałów w różnych rejonach Polski są podobne. Umowę podpisywałam w czasie tych szalonych cen, a teraz na pewno byłaby na wyższą kwotę. to są ceny netto czy brutto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_bissmyk 10.01.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 to są ceny netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki-aki 10.01.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Natalkowicze, zgodnie z obietnicą spieszę podzielić się nowinkami odnośnie proj. wnętrz domku. To odnośnie pytania reni o korzystanie z usług projektanta wnętrz. Po spotkaniu z projektantką wnętrz doszliśmy do takich wniosków: 1) raczej nie będziemy wydłużać garażu i salonu -o taras. (Trochę przeraził nas rosnący metraż) 2) Proj. zasugerowała zrobienie spiżarni w kuchni przy ścianie wiatrołapu. Spiżarka miała by być przechodnia, tak aby nie nosić zakupów przez salon. Co myślicie o takim roziązaniu? Ja nigdy się z takim nie spotkałam. Może to i poręczne ale czy ładne. Czy wejście do kuchni z wiatrołapu - przez spiżarkę wprawdzie ale - nie wychładza kuchni. 3) Zrobienie garderoby w małym kibelku - może uda się go poszerzyć o kawałek pomieszczenia gosp. Rozsuwane drzwi w tej garderobie oraz garderobie na poddaszu. 3. Chyba wycofamy się z dogrzewania domu kominkiem z płaszczem wodnym i przejdziemy na DGP - powietrze. Słyszałam że trochę się kurzy, ale powietrze chyba szybciej się nagrzewa. Problemem jest ogrzewanie kuchni i salonu. Nie ma gdzie powiesić grzejników. Ja jestem sceptyczna wobec ogrzewania podłogowego. A wy czy nie macie oporów. A jeśli coś pęknie, to będę musiała zrywać podłogę. Myśleliśmy o parkiecie w salonie i w części kuchni. Jak to się ma do ogrzewania podłogowego? Podobno jest jakiś cienki parkiet na o. podłogowe?? Druga opcja to grzejniki podłogowe. Takie które mają wylot ciepłego powietrza w podłodze. Czy ktoś z was to rozważał? Jeśli ktoś ma przemyślenia na temat ogrzewania to bardzo proszę o info. 4) Renia mówiła że będą mieć odkurzacz centralny. Wg naszej projektantki to niepotrzebne. Wystarczą 2 odkurzacze- jeden na dole - drugi na poddaszu. Plusy takiego rozw: nie ma rur instalacji itp. -taniej -nie trzeba czyścić filtrów itp. Minusy: ciągniesz za sobą odkurzaczyk. 5) okno doświetlające schody - Nasza pani proj. mówi że tego okna nie ma jak umyć. Widziałam takie okno na żywo. Fajnie doświetla klatkę i hol na dole, jednak będę się jeszcze zastanawiać. 6) drzwi wejściowe powinny się otwierać do środka- podobno zapraszają do wejścia, i nie hukniesz nikogo w nos gdy będziesz mu otwierać drzwi. 7) wykurz będzie chyba kwadratowy - ale z drzwiami a nie oknami jak to jest w projekcie. Poniżej wstawiam zdjęcie - mam nadzieję że się uda To taki odręczny szkic. Jak będę miała coś więcej to opublikuję. http://images33.fotosik.pl/103/8c704231b1945604.jpg A teraz z innej beczki; Czytałam niedawno o budowie domu pasywnego Napisali tam że podłoga, ściany i poddasze powinny być ocieplone 30 cm. styropianu. To chyba przesada, ale co Wy myślicie na ten temat. danad 1 też proszę o zdjęcia - zwłaszcza, że rozwiązanie spiżarki wydaje się podobne jak u mnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni1719501434 10.01.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Natalkowicze, zgodnie z obietnicą spieszę podzielić się nowinkami odnośnie proj. wnętrz domku. 2) Proj. zasugerowała zrobienie spiżarni w kuchni przy ścianie wiatrołapu. Spiżarka miała by być przechodnia, tak aby nie nosić zakupów przez salon. Co myślicie o takim roziązaniu? Ja nigdy się z takim nie spotkałam. Może to i poręczne ale czy ładne. Czy wejście do kuchni z wiatrołapu - przez spiżarkę wprawdzie ale - nie wychładza kuchni. Problemem jest ogrzewanie kuchni i salonu. Nie ma gdzie powiesić grzejników. Ja jestem sceptyczna wobec ogrzewania podłogowego. A wy czy nie macie oporów. A jeśli coś pęknie, to będę musiała zrywać podłogę. Myśleliśmy o parkiecie w salonie i w części kuchni. Jak to się ma do ogrzewania podłogowego? Podobno jest jakiś cienki parkiet na o. podłogowe?? Druga opcja to grzejniki podłogowe. Takie które mają wylot ciepłego powietrza w podłodze. Czy ktoś z was to rozważał? Jeśli ktoś ma przemyślenia na temat ogrzewania to bardzo proszę o info. Witam odnośnie spiżarni - my zdecydowaliśmy się umieścić ją na całej długości kuchni wzdłóż wiatrołapu i nie będzie ona przechodnia ale dostępna wyłacznie z kuchni z drzwiami prawdopodobnie suwanymi. Jeśli chodzi o ogrzewanie kuchni i salonu to w kuchni i w części salonu obejmującej powierzchnię pomiędzy holem i wykuszem planujemy ogrzewanie podłogowe (tutaj na podłodze będą płytki) dalsza część salonu ogrzewana będzie grzejnikiem kanałowym umieszczonym na całej szerokości wyjścia na taras (u nas okno tarasowe będzie miało 2,7m szerokości). Nie obawiałabym się aż tak bardzo ogrzewania podłogowego technologia cały czas się poprawia i pęknięcia zdarzają się bardzo rzadko. Równie dobrze pęknięciu mogą ulec rury poprowadzone pod podłogą zasilające standardowe grzejnki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_bissmyk 10.01.2008 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 ja nie będę miała spiżarki w kuchni, ale poniżej moje spostrzeżenia co do twojego rozwiązania.Ja bym nie robiła przejścia z wiatrołapu ponieważ nie dość, że pomniejszyłaś kuchnię to tak naprawdę niewiele z miejsca w spiżarce skorzystasz, ponieważ w miejscu przejścia nie zagospodarujesz ani spiżarki, ani wiatrołapu. Uważam to za duży minus dla tego rozwiązania - większy niż noszenie zakupów przez salon.A teraz pozwolę sobie zaprezentować pewną sytuację bardziej obrazowo.Wyobraź sobie, że sama wracasz z zakupów i masz pełne ręce toreb i mocujesz sie najpierw z drzwiami pomiędzy wiatrołapem, a spiżarką, a potem między spiżarką, a kuchnią. Wydaje mi sie,że to dużo zachodu. Przepraszam, że sie tak rozszalałam z moja wizją (to tyko moje zdanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki-aki 10.01.2008 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 aga, moni bardzo dzięki za uwagi. O tych xxx drzwiach z siatami w rękach nie pomyślałam. Zobaczymy jaki szkic przedstawi arch.wnęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 10.01.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 No to ja swoej 3 grosze powiem Jezlei chodzi o spizarke to chcialam ja na zewnetrznej scianie bo myslalam o oknie okraglym -podoba mi sie takie na ewleacji.Teraz zastanawiam sie rzezcywiscie nad spizarka na scianie wiatrolapu ale na pewnoe nie zrobilabym jej "przejsciowej"Tak jak pisala aga_bissmyk ciezko bedzie manewroac miedzy tymi drzwiami.Nie wiem czy zalezy Ci na bezposrednim wejsciu do kuchni .Jezlei tak to mozna zrobic spizarke z wejsciem jak w projekcie ElateI http://www.dobredomy.pl/?id_project=89&infopage=2 Jest to o tyle wygodne ze na scianie spizarki od strony kuchni nie masz zadnych drzwi i mozesz ja cala zagospodarowacja sie wlasnie zastanawiam nad takim rozwiazaniem. Co do malego wc to tez z niego rezygnujemy.Jezlei pod schodami uda mi sie wygospodarowac schowek na sloiki ,przetwory itd to wm miejscuscu wc bedzie schowek na mopa wiaderko odkurzacz wieksze zapasy wody papier toaletowy lub przechowywalnia nadprogramowych kurtek butow itd.Tez chce tam zrobic rozsuwane drzwi z lustrem. Slyszalam o kurzeniu sie scian przy DGP ale mozna dac wywiewy przy podlodze i to ponoc minimalizuje ten efekt-gdzies o tym czytalam Co do podlogowki jestem na TAK Jezeli zastosujesz dobre materialy(rurki ktore ida w podlodze sa jak waz bez zadnych laczen) to nie powinno sie nic zepsuc. Poszukaj watku drewno a podlogowka-duzo o tym pisali.Ja chce miec na srodku salonu wlasnie jakis egoztyk lub parkiet a reszta w gres. grzejniki kanalowe(bo chyba o takich myslisz) sa podobno dosc drogie wiec na razie o nich nie myslalam ale jezeli nie bedzie zaporowej ceny za 2 lata to moze sie skusze na danie takiego zaraz przy drzwiach tarasowych:-)) Odkurzacz centralny jest wygodny ale dla mnie nie jest koniecznoscia-zobaczymy jak wyjdzie finansowo. Zamiast okna doswietlajacego mozna dac swietlik-ale pewnie tez ciezko go bedzie umyc.Moj projektant patrzyl na ta klatke schodowa i mowil ze bedzie gdzies tam mozliwosc dostania sie do okna-musze dokladnie popytac. Wykusz kwadratowy tez mi sie podoba aleczy on rowniez bedzie mial okna boczne ktore doswietla salon?Z checia zobaczylabym na wizualizacje domku z zewnatrz jak bedzie to wygladalo-przydaloby mi sie takie bezposrednie wyjscie z kuchni na ogrod ) Jezeli nie bedziecie powiekszac salonu o podcien to czy na jedej scianie zmiescicie tv i kominek?I jak beda one ustawione? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziorkaa 10.01.2008 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Odkurzacz centralny jest wygodny ale dla mnie nie jest koniecznoscia-zobaczymy jak wyjdzie finansowo. firma która robiła mi wycene budowy domu, wyceniła zrobienie instalacji pod odkrzacz centralny (6 gniazdek) na 1900zł do tego sam odkrzacz mozna kupic za 1000zł, my prawdopodobnie zrezygnujemy z tego gdyż nie uważam że jest mi to jakos bardzo potrzebne, zobaczymy jak się wyrobimy z kasą, narazie zrezygnowalismy z firmy budujacej pod klucz gdyż trochę sporo to wychodzi, stwierdzilismy że zbudujemy dom sami. Narazie siedze na forum i spisuje namiary do róznych majstrów i magików;). mamy jeszcze P. Krzysia który za zbudowanie domu w stanie surowym ze stropem bez dachu zarzyczył sobie 48 tyś, w sumie mogłoby być mniej ale do maja ceny podskoczą więc mam nadzieje że będzie ok. Co do ogrzewania to zdecydowalismy się na podłogowe w całym domu, postawilismy na pompe ciepła bo chcemy płacić małe rachunki , siostra moja ogrzewa dom gazem i od lipca wydała już 9000tyś na ogrzewanie, ponoć pierwszy sezon grzewczy jest najdroższy ale nam nie usmiecha się płacić za jedno tankowanie butli 4500 tyś , natomiast jej sąsiadka za samo ogrzewanie pompą płaci około 1000zł rocznie w sumie z gotowaniem i światłem wychodzi jej razem 2500 tyś rocznych opłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaendrju 10.01.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Nawet jak na Warszawę to o 20.000 za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziorkaa 10.01.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Nawet jak na Warszawę to o 20.000 za dużo cały czas szukam kogoś tańszego ale to nie takie proste, wszyscy sie styrasznie wysoko cenią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki-aki 10.01.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 To jest odp. na wiadomość pryw. ale myślę że wielu z was to zaintesuje kakusku odnośnie projektantki wnętrz: Po pierwsze radzę skorzystać już na etapie projektu ( tak jak ja). Ustalisz rozmieszczenie mebli lamp itp. Później nie będziesz się martwić, że brakuje ci gniazdek albo mebel wchodzi na okno. Teraz łyżka dziekciu czyli cen: Nasza proj. bierze 180 zł za metr podłogi - w tym masz - -3-4 projekty zagospodarowania wnętrza - uzgodnienia do skutku - po wyborze projektu pomoc w rozmieszczeniu instalacj ( woda, gaz, prąd) (nie nanosi zmian na projekt budynku, tylko robi szkic dla np. elektryka) -pomoc (wraz z wycieczkami do sklepu) w wyborze odpowiednich materiałów, np wanna, płytki, armatura, urządzenia AGD - nadzór nad ekipami wykonawczymi -ma bazę sprawdzonych przez siebie wykonwców - choć jak sama stwierdziła można się nadziać, bo wielu wyjechało za granicę a nowi pracownicy pod starym szyldem to nie to samo. My zlecimy pani kuchnię , wiatrołap, łazienkę na dole i u góry, garderobę w kibelku. Nie wiem czy ceny tej pani są wysokie - pewnie tak, ale jest sprawdzona w rodzinie i jej prace mi się podobają. Pewnie można zaaranżować wnętrze samemu - tylo że mój mężulo nie ma zaufania do mojego gustu więc żeby nie robić problemu zgodziłam się na ten dodatkowy wydatek, na razie jestem zadowolona, Mam nadzieję, że tak będzie dalej. Ten projekt spiżarki który umieściłam wyżej to tylko moje wyobrażenie o tym co to by mogło być. Może proj. zaproponuje inny układ spiż. Przekonamy się za 2 tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 10.01.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Dzieki Rzeczywiscie fajna sprawa zwlaszcza przy urzadzaniu kuchni.Podoba mi sie tez ze ktos pomaga dobrac odpowiednie materialy do wykonczenia wnetrza oraz kontroluje wykonanie Niestety teraz nie moge z takich uslug skorzystac i musze liczyc na mojego projektanta ze zaprojektuje takie dlugosci scianek ze wszystko mi sie pomiesci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziorkaa 12.01.2008 01:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 mam pytanie do budujących z protothermu na który się zdecydowaliscie 25 czy 30?, i ile cm ocieplacie tak jak w projekcie 12 czy wiecej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaendrju 12.01.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Uważam,ze lepiej jest ściany zewnętrznme robić z 30.Lepsza izolacyjność,a przede wszystkim mniejsze kłopoty przy wylewaniu stropu.O dwóch rzeczach musisz pamiętać.Zamów po palecie pustaków1/ "8" na strop2/ 1/2 na otwory okienne i drzwiowe3/ 2/3 na narożaPonieważ te pustaki robia tylko nieliczne zakłady,były takie okresy,że występował ich niedobór.Mozna pustak przecinać,ale to nie jest to.Wstaw również 30 między kotłownią,a garażem,żeby poprawić izolacyjność ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 12.01.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Ja tez dalabym 30.Pomysl sobie ze w ten mur trezba jeszcze wkuc wszystkie instalacje wewnetrzne wiec defakto grubosc "prawdziwego" muru sie jeszcze zmniejsza.W ostatnim muratorze jest artykul o WierzbieII-bardzo podobny domek i omowione jakich inwestorzy dokonali zmian aby dom byl bardziej energooszczedny.Miedzy innymi na ocieplenie zewnetrzne dali wlasnie 15 cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts