Madziorkaa 12.01.2008 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 jaendrju, kukusku, dziękuje wam za podpowiedzi i rady napewno z nich skorzystam:D mam jeszcze jedno pytanie,jak myslicie czy do porothermu 30 trzeba od nowa przeliczać cały projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 15.01.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 o rany, Natalkowcy, rozszaleliście się całkiem .......... nie wiem co psiac, na co odpowiadac, o co pytać, tyle tego tutaj. javas - okna dachowe - mamy veluxy z górna klamka przy tym pochyle wydaje mi się to wygodniejsze, wysokośc osadzenia jest inna niż w projekcie, majster nam ja doswiadczalnie dopasowywał, czyli żeby było tak, że jak stoisz na wysokości ostatecznej wylekwi możesz wyjrzeć bez szczególnego schylania się. membrane dachowa mamy brassa, kupowana razem z dachówką, niby wysokoparoprzepuszczalna. aki-aki pomysł przechodniej spiżarki niezbyt mi sie podoba, pada funkcjonalność wiatrołapu, spiżarki i czesci kuchni, wszak obejście z zakupami to znowu nie taki wielki wysiłek, a 4 drzwi w waitrołapie i zero miejsca na półkę, szafe czy cokolwiek wydaje mi się bezsensu co do podłogówki - akurat tym, że zrywac trzeba to bym się nie martwiła, jesli podgłowke zrobi porządna firma, jej awaryjnośc mechaniczna jest naprawde niska. Ważne zeby jej moc było dostosowana. Są przerózne deski trójwarstwowe które spokojnie moga iśc na podłogówkę (typu barlinek, kahrs, balticfloor), parkiety i deski tez można dawać, ale odpowiednie i po odpowiednim wyliczeniu (sama bym raczej w to nie szła). Ja wybiorę jednak panele quickstep ze względu na to że taras blisko a panel jednak o wiele bardziej wytrzymały i twardy niż drewno. nie sądzę żeby grzejniki kanalowe byly wystarczająco wydajne by ogrzeać cały salon - jeśli miałaby być wystarczająco wydajne, musiałyby być duże i głęboko osadzone (czyli uwzględnione juz przy fundamencie) a poza tym cena....... Odkurzacz centr - ja jednak polecam,w domu nowym 2 odkurzacz i trzymanie odkurzacza w ręce np. odkurzając schody to według mnie jakieś nieporozumienie (serio dziwi mnie że projektantka coś takiego proponuje). Koszt rurek u nas to 900 zł (3 gniazda i jednak szufelka). okno dachowe hall prawdę mówiąc nie mam zamiaru myć go zbyt często, a możliwość jest opiera się drabinę o schody (przy tym schodku w górnej czesci zabiegu) i o ścianę tak gdzie jest okno (no chyba że chcecie zrobić okno miedzy innymi krokwiami niz my wtedy będzie ciężej). Al epowiem ci szczerze teraz mam same okna dachowe w mieszkaniu i rzadko je myję bo to nie ma większego sensu. Najwyżej na to okno w hallu założę jasną niezabierającą światła roletkę. dom pasywny - Natalka raczej na dom pasywny sie nie nadaje, zbyt skomplikowana bryła, więc jeśli nie planujecie domu pasywnego to może po prostu róbcie termoizolacje "stadnardową" albo torchę lepsza niż standardową i będzie oki. A teraz moje pytanie ponawiam: ile wełny kupowaliście na ocieplenie poddasza?????????????? Jak mam to obliczyć????????? [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renia i arek 17.01.2008 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Musieliśmy się ponownie zarejestrować na forum, więc witajcie na nowo - renata i arek. Co do ocieplenia dachu kupiliśmy: - wełny 15 cm - 325 m, - wełny 5 cm - na razie 250m, ale jeszcze nie polożona, dlatego zobaczymy jak to wyjdzie. 15 ocieplaliśmy też stryszek w szczycieNa strop nad poddaszem kładliśmy- 15+5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wraf 17.01.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 u mnie trochę inne dane:uni mata isover 150 - 31 paczek - 214 muni mata isover 50 - 11 paczek - 211m i odrobina 12- tej paczkisam kupowałem i sam kładłem więc dane są rzetelne, poddasze ocieplone całościowo, łącznie ze stryszkiem (u mnie pokój) i daszkiem wykuszaa cha jeszcze 2 dodatkowe okna dachowe (11 okien wszystkie 78x140) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 17.01.2008 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 wielkie dzięki za info!! tego mi było trzeba a coś doprosić się nie ogłam. Ale jak to możliwe że taka różnica???? Z mojego kosztorysu wynikają ilości jak u wrafa. To czemu u was Renia o tyle więcej. Wraf, możesz napisać jak zrobiłeś na stryszku pokój ???? pokaż fotkę.. bo jakoś nie umiem sobie tego wyobrazić pozdrowionka dla wszystkich nam dzisiaj panowie założyli rurki do centralnego odkurzacza ))) razem 700 nas to kosztowało (opcja miminum) no i umowa na co/wodę i kan podpisana ) jutro więcej napiszę w dzienniku dziś padam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
javas 18.01.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Mamamatinka dzięki za odpowiedź. Z tego co wiem Velux ma kołnierze tylko grafitowe w w Roto i Fakro też brązowe. My mamy dachówkę miedzianą i teraz sie zastanawiamy co wybrać.Co do wełny to niestety nic nie odpowiem bo nie kupowałem jeszcze. Dla mnie to jeszcze w miarę daleka przyszłość. Mój wykonawaca poleca Rockwool. Gdzieś tu na forum kiedyś wyczytałem że w URSA czuć amoniak przez ok 6 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renia i arek 20.01.2008 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Danad1 czy mogę również prosić o zdjęcia? Mój adres: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 20.01.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 renia mozesz mi przeslac rzuty swojego poddasza po zmianach?-ciagle zastanawiam sie ajk rozplanowac3u siebie garderoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danad1 20.01.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Danad1 czy mogę również prosić o zdjęcia? Mój adres: [email protected] Wysłalam pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renia i arek 21.01.2008 03:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Dziękuję za fotki. Dalej zastanawiam się nad spiżarką w kuchni. To znaczy po której stronie będzie korzystniej. Kuchnia to dalej mój największy ból. Może ktoś z nowych Natalkowców podzieli się co wydumał. aki-aki czy możesz podzielić się tym co zaproponowała projektantka odnośnie spiżarki - będę bardzo wdzięczna. Może jakieś rysunki. mój adres: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki-aki 21.01.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Witajcie, renia - nasza projektantka jeszcze nie przysłała swoich przemyśleń. Jak tylko je dostanę to wyślę Ci szkic. Po komentarzach na forum jestem pesymistycznie nastawiona do spiżarki przejściowej. Ale.... zobaczymy. maadziorka-czy robiłaś jakąś kalkulację do pompy ciepła. Ile to będzie kosztowało dla Natalki. Kiedyś interesowałam się tym tematem ale po przeczytaniu kilku forów i muratorów, zrezygnowałam ze względu na zbyt wysokie w stosunku do oszczędności koszty. My planujemy - o ile starczy kasiorki- rekuperator z wymiennikiem. Dostałam oferty na ok 30.000 ( całość znaczy centrala, rury, anemostaty itp. + koparka i montaż). Widzieliśmy to w nowo wybudowanym budynku u znajomy i oni są zadowoleni. moni@część salonu ogrzewana będzie grzejnikiem kanałowym umieszczonym na całej szerokości wyjścia na taras (u nas okno tarasowe będzie miało 2,7m szerokości). Jaki jest koszt takiego grzejnika ?- czy trzeba do tego specjalistyczną firmę czy wystarczy zwykły specj. ogrzew. Jakiej firmy grzejniki zamierzacie instalować? My wciąż szukamy wykonawcy stanu surowego w Krakowie. Czy ktoś z was ma wzór umowy, którą trzebaby podpisać z takim gościem/firmą. A wiecie o jakiejś stronie int. skąd mogabym taką umowę ściągnąć? Gdyby kotś z was miał namiary na wykonawców z ok. Krakowa to też bardzo proszę. Przejżałam Czarną i Białą liste i z tymi wyk. będę próbowała się skontaktować. Bardzo proszę o info na priv. [email protected] Pozdrowionka wiosenne dla Wszyskich [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni1719501434 21.01.2008 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 moni@część salonu ogrzewana będzie grzejnikiem kanałowym umieszczonym na całej szerokości wyjścia na taras (u nas okno tarasowe będzie miało 2,7m szerokości). Jaki jest koszt takiego grzejnika ?- czy trzeba do tego specjalistyczną firmę czy wystarczy zwykły specj. ogrzew. Jakiej firmy grzejniki zamierzacie instalować? [/b] Witam, jeśli chodzi o producenta nie jesteśmy jeszcze zdecydowani zobaczymy gdzie bęzie taniej. Polecam strony http://www.verano-konwektor.pl, http://www.regulus.com.pl, http://www.grzejniki.sykomat.com.pl. Do zamontowania grzejnika nie potrzeba specjalistycznej firmy zamontują go wykonawcy ogrzewania. Ważne jest przygotowanie miejsca pod taki grzejnik podczas wykonywania prac stanu zerowego. W trakcie adaptacji projektu trzeba ustalić moc grzejnika która wyznaczy jego wymiary Pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 21.01.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Aki -aki wyslalam Ci na priv umowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 21.01.2008 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Aki pewnie juz znalazlas ale teraz sprawdzilam i Sail byl zadowolony z firmy Dom-Bud http://www.dombud.net. Sama jestem ciekawa jak ksztaltuje sie robocizna w "naszych" rejonach za Natalke-mam nadzieje ze nie powali mnie z nog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziorkaa 23.01.2008 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 maadziorka-czy robiłaś jakąś kalkulację do pompy ciepła. Ile to będzie kosztowało dla Natalki. Kiedyś interesowałam się tym tematem ale po przeczytaniu kilku forów i muratorów, zrezygnowałam ze względu na zbyt wysokie w stosunku do oszczędności koszty. My planujemy - o ile starczy kasiorki- rekuperator z wymiennikiem. Dostałam oferty na ok 30.000 ( całość znaczy centrala, rury, anemostaty itp. + koparka i montaż). Widzieliśmy to w nowo wybudowanym budynku u znajomy i oni są zadowoleni. [/b] Clima comfort wycenili na około 75 tyś + koszt koparki Viessmann wycenił na ponad 100 tyś , a co to jest ten rekuperator z wymiennikiem:)? ps- odebrałam dzisiaj WZ, w piątek mam juz umówionego architekta , musze szybko sie uporać z tymi papierami i składam wniosek o pozwolenie na budowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki-aki 24.01.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Witajcie, dziękuje wszystkim za wysłane mi na priv infomacje, umowy, namiary itd. Wielkie dzięku złotosercy:)) Madziorkaa , a co to jest ten rekuperator z wymiennikiem:)? Maadziorkaa - tak dokładnie technicznie to nie umiem tego wyjaśnić. Polecam forum Muratora - Można sporo wyczytać. A tak po babsku : ogólnie chodzi o wentylację. Jeśli masz grawitacyjną - tak jak to jest normalnie w projektach- to nie panujesz nad ilością wymienianego powietrza. W zależności od szczelności okien, rozszczelniania, ciśnienia atmosf. rozmieszczenia wentylatorków, ilość wymienianego powietrza może być różna. - jeśli za mało powietrza jest wymieniane - to na ścianach może pojawić się pleśń - jeśli za dużo - to wdomku zimno. Statystyki podają, że stosując rekuperator z odzyskiem można zaoszczędzić ok. 40 % kosztów ogrzewania w stosunku do wentylacji mechanicznej. Stosując rekup. panujesz nad wymianą powietrza. dodatkowo montując GWC ( gruntowy wymiennik ciepła) - ogrzewasz wstępnie powietrze, które jest nawiewane do domu- to w zimie , a w lecie chłodzisz. Minusy takiego rozwiązania : - koszt nietylko samego rekup. ale i prądu który zużywa, - należy raczej trzymać okna zamknięte, nawet w lecie. W odróżnienu do pompy ciepła rekuperator nie jest w stanie sam ogrzać domku. Musi być inne źródło ogrzewania - my planujemy gaz ziemny i piec kondensacyjny + kominek DGP ( rozporwadzeniem ciepłego powietrza). Reku potrzebuje za to zdecydowanie mniejszej działki niż pompa z rozprowadeniem w ziemi. To tyle wyjaśnień. A teraz trochę nowinek: Dziś przychodzi nasza projektantka wnętrz. Aż nie mogę się doczekać co powie Jeden z szefów ekip z którymi się spotykałam przestrzegał mnie przed stropem terivy. Kurcze myślałam, że to bezpieczne a on naopowiadał mi, że strop będzie pękał. Poczytałam w Muratorze i okazało się, że jeśli strop będzie nieudolnie zrobiony to rzeczywiście będzie pękać przy dużej różnicy poziomów między pustakami. Wtedy trzeba robić sufit podwieszany. Co wy o tym myślicie. Czy rzeczony "szpecjalista" nie umie robić takich stropów?? - co podejrzewam Czy rzeczywiście powinnam pomyśłeć o zmianie na strop lany z betonu? Trochę mi sie nie uśmiecha wydawać na deski i stemple, które będę sobie mogła wsadzić do kominka Poza tym taką zmianę musi chyba wprowadzić architekt - a zmiana projektu kosztuje:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki-aki 24.01.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 renia i arek Nasze super wygodne schody i ich łagodny cztero stopniowy zabieg, po lewej wejście do łazienki. Wkoło tego luftu (ala antresolki) będzie ozdobna barierka: Bardzo podoba mi się pomysł ze zmianą schodów. Czy mogę prosić o jakiś szkic. Wymiary itp. Sama nie mogę dojść jak to zrobiliście [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziorkaa 24.01.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Witajcie, dziękuje wszystkim za wysłane mi na priv infomacje, umowy, namiary itd. Wielkie dzięku złotosercy:)) Madziorkaa , a co to jest ten rekuperator z wymiennikiem:)? Maadziorkaa - tak dokładnie technicznie to nie umiem tego wyjaśnić. Polecam forum Muratora - Można sporo wyczytać. A tak po babsku : ogólnie chodzi o wentylację. Jeśli masz grawitacyjną - tak jak to jest normalnie w projektach- to nie panujesz nad ilością wymienianego powietrza. W zależności od szczelności okien, rozszczelniania, ciśnienia atmosf. rozmieszczenia wentylatorków, ilość wymienianego powietrza może być różna. - jeśli za mało powietrza jest wymieniane - to na ścianach może pojawić się pleśń - jeśli za dużo - to wdomku zimno. Statystyki podają, że stosując rekuperator z odzyskiem można zaoszczędzić ok. 40 % kosztów ogrzewania w stosunku do wentylacji mechanicznej. Stosując rekup. panujesz nad wymianą powietrza. dodatkowo montując GWC ( gruntowy wymiennik ciepła) - ogrzewasz wstępnie powietrze, które jest nawiewane do domu- to w zimie , a w lecie chłodzisz. Minusy takiego rozwiązania : - koszt nietylko samego rekup. ale i prądu który zużywa, - należy raczej trzymać okna zamknięte, nawet w lecie. W odróżnienu do pompy ciepła rekuperator nie jest w stanie sam ogrzać domku. Musi być inne źródło ogrzewania - my planujemy gaz ziemny i piec kondensacyjny + kominek DGP ( rozporwadzeniem ciepłego powietrza). Reku potrzebuje za to zdecydowanie mniejszej działki niż pompa z rozprowadeniem w ziemi. To tyle wyjaśnień. A teraz trochę nowinek: Dziś przychodzi nasza projektantka wnętrz. Aż nie mogę się doczekać co powie Jeden z szefów ekip z którymi się spotykałam przestrzegał mnie przed stropem terivy. Kurcze myślałam, że to bezpieczne a on naopowiadał mi, że strop będzie pękał. Poczytałam w Muratorze i okazało się, że jeśli strop będzie nieudolnie zrobiony to rzeczywiście będzie pękać przy dużej różnicy poziomów między pustakami. Wtedy trzeba robić sufit podwieszany. Co wy o tym myślicie. Czy rzeczony "szpecjalista" nie umie robić takich stropów?? - co podejrzewam Czy rzeczywiście powinnam pomyśłeć o zmianie na strop lany z betonu? Trochę mi sie nie uśmiecha wydawać na deski i stemple, które będę sobie mogła wsadzić do kominka Poza tym taką zmianę musi chyba wprowadzić architekt - a zmiana projektu kosztuje:( dziękuje za wyjaśnienie:) co do terivy to mój szwagier dokładnie powiedział to samo co twój specjalista, problem terivy ponoć tkwi w tym że rozlewany beton jest bardzo gęsty i szybko zastyga przez co budowlańcy maja problem z równomiernym rozłozeniem jego na stropie a wynik tego jest taki że sufit po kilku latach pęka, u mnie w bloku też są takie płyty jak w terivie, mieszkamy w nim od nowości dopiero 8 rok i sufit jest na maksa popękany , wygląda to okropnie:(. Sama nie wiem na który strop się zdecydować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziorkaa 24.01.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 renia i arek Nasze super wygodne schody i ich łagodny cztero stopniowy zabieg, po lewej wejście do łazienki. Wkoło tego luftu (ala antresolki) będzie ozdobna barierka: Bardzo podoba mi się pomysł ze zmianą schodów. Czy mogę prosić o jakiś szkic. Wymiary itp. Sama nie mogę dojść jak to zrobiliście [email protected] ja też poproszę [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki-aki 25.01.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Buuuuu.... nasza pani arch wn. się rozchorowała i nie mogła przyjść na spotkanie. Obiecała że pojawi się za dwa - trzy tygodnie. Czyżby nie zrobiła projektu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts