Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A mozesz mi powiedziec jak szeroki jest okap w Wierzbie?Ile ma cm?

Juz niedlugo powinnam miec poprawiona wersje wiec jezeli ktos bedzie zainteresowany moge przeslac rzuty.Pralnie wydzielilismy ze strychu jako OSOBNE pomieszczenie z oknem a wchodzi sie do niej przez ogolna garderobe.

Hej Kakusek : A o jaki okap pytasz?

Ja jestem całkiem zielona jeżeli chodzi o fachowe nazewnictwo :oops:

Mogę Tobie przesłać scany albo ksera pocztą projektu Wierzby, to będziesz mogła sobie wszystko dokładnie obejrzeć :D

A ja byłabym zainteresowana Twoimi poprawkami jak najbardziej.

Poproszę na priva lub jeszcze jeden adres: [email protected]

Pozdrawiam

Iza

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

własnie jestem po rozmowie ze swoją Panią architekt, projekt z papierami odbieramy od niej w środę także w czwartek chcielibyśmy złożyć wniosek o pozwolenie na budowe, cena jaką zapłaciłam za architekta ze strony Mg projekt w Warszawie:

- adaptacja projektu wraz z małymi zmianami (powiększenie okna 3x90 , podwyższenie ścianki kolankowej o jednego pustaka) - 700zł

- adaptacja projektu szamba 140zł

- plan zagospodarowania działki 700zł

- zmiana fundamentów na płytę (wyliczenie projektu) - 1600zł

razem: 3140zł

bezczelnie chwalę się ż emamy tynki wewnatrzne :)))) miodzio :)

A dla informacji czyli już mniej bezczelnie: 730 m kwadr. w sumie (kilka ścian pionowych na górze i jedna w hollu nie byly tynkowana tylko pójdzi ena nie płyta ze względu na słupy drewniane w nich)

ooo, mamatinka, mozesz wkleic kilka zdjęć swojej Natalki :D?

postaram się dzisiaj wrzycić kilka fotek do dziennika, jak to zrobię dam tutaj znać. tylko kurcze oczywiście z całego tego zachwytu nie zrobiliśmy fotek stanu całkiem gotowego czyli z soboty tylko fotki z poprzednich dni, ale poszukam moż ejakis fajnych albo dopstrykam w najbliższym czasie - w kazdym razi ejak dla mnie ejst cudnie :))))

postaram się dzisiaj wrzycić kilka fotek do dziennika, jak to zrobię dam tutaj znać. tylko kurcze oczywiście z całego tego zachwytu nie zrobiliśmy fotek stanu całkiem gotowego czyli z soboty tylko fotki z poprzednich dni, ale poszukam moż ejakis fajnych albo dopstrykam w najbliższym czasie - w kazdym razi ejak dla mnie ejst cudnie :))))

no to z niecierpliwością czekam;)

macie juz jakiś pomysł na kuchnie?, mi się marzy wyspa i chyba na nią się zdecydujemy, poprzednio mielismy kuchnie półotwartą chociaż była niezła to jednak skłaniamy się ku wyspie, narazie szukam projektanta żeby mi cos ciekawego wymyślił:),jedno jest pewne że jadalnia bedzie w wykuszu.

propozycjie wyspy:

http://dom.gazeta.pl/czterykaty/51,61787,2526249.html?i=0

http://www.weranda.pl/w_krainie_zakupow/kuchnia_z_wyspa.html

Witajcie,

wczoraj dostaliśmy projekt Natalki :lol:

Kiedy zaczynamy: może jesienią , może wiosną 2009 - my czekamy na wz już ok 9 mies. a ile jeszcze przed nami urzędnik raczy wiedzieć :cry:

stąd niepewny temin rozpoczęcia. Miejsce Kraków.

Maadziorka interesuje nas czy zmiana ta (na porotherm 25) nie będzie miec wpływu na konstrukcje domu , co o tym myślicie

zmiana fundamentów na płytę (wyliczenie projektu) - 1600zł

?

Maadziorko czy wyliczałaś również zmianę fundamentów w odniesieniu do zmiany materiału. Kilka stron wcześniej pisałam o moich wątpliwościach onośnie obrysu findamentów.

Mamamatinka - gratulacje tynków. Domek musi wyglądać coraz piękniej:)

Pytanko: Jaki jest wymiar Twoich drzwi tarasowych - tych większych i tych mniejszych?

Chciałbym się przywitać w szacownym gronie budowniczych Natalii.

Dzisiaj zamówłem projekt w poznańskim Probudzie :) - biroąc pod uwagę załatwienie PNB pewnie wystartuję z budową za 3-4 miesiące w Swarzędzu.

Planujemy zrobić parę kosmetycznych zmian w projekcie.

Wstępnie wiemy, że musimy zlikwidować wykusz - zamienimy go na duże okno (240 cm), które będzie zaczynało się około 80 cm od ściany kuchni - kuchnia ma być zamknięta z przesuwanymi drzwiami do salonu 200 cm. Drzwi na taras będą wyśrodkowane i powiększone do 270 - 300 cm. W pokoju 9 - 12,87 m2 chcemy dodać drzwi na taras. W pokoju 10 - 14,04 m2 chcemy dodać okno 120 cm na ścianie po prawej stronie. W łazience chcemy zamienić wannę na prysznic, powiększyć o 80 cm łazienkę w głąb pomieszczenia gospodarczego i dodać drzwi do pomieszczenia gospodarczego. W garażu drzwi do pomieszczenia gospodarczego chcemy wyśrodkować. A główne drzwi wejściowe do domu przybliżyć do garażu - tak żeby w wiatrołapie można było zmontować jakąś szafkę.

Na górze chcemy zrezygnować z pokoju przy schodach 13 (11,29 m2) - obok schodów (może nad) dodać okno dachowe. - na tej przestrzeni chcemy zrobić takie miejsce z TV. W pokoju 11 (14,45 m2) dodamy okno dachowe po lewej stronie i może powiększymy łazienkę kosztem stryszku za okno po prawej stronie - tak żeby zmieściła się w łazience dodatkowo sauna.

Czy ktoś planuje zrobić rolety antywłamiowe na stałe nad oknami i jaki to jest koszt?

Czy ktoś budowuje Natalkę w okolicach Poznania? Chętnie obaejrzał bym dom chociaż z zewnątrz.

Czy 240 tyś za stan surowy bez okien to rozsądna cena?

Pozdrawiam

Krzychu

Witajcie,

wczoraj dostaliśmy projekt Natalki :lol:

Kiedy zaczynamy: może jesienią , może wiosną 2009 - my czekamy na wz już ok 9 mies. a ile jeszcze przed nami urzędnik raczy wiedzieć :cry:

stąd niepewny temin rozpoczęcia. Miejsce Kraków.

Maadziorka interesuje nas czy zmiana ta (na porotherm 25) nie będzie miec wpływu na konstrukcje domu , co o tym myślicie

zmiana fundamentów na płytę (wyliczenie projektu) - 1600zł

?

Maadziorko czy wyliczałaś również zmianę fundamentów w odniesieniu do zmiany materiału. Kilka stron wcześniej pisałam o moich wątpliwościach onośnie obrysu findamentów.

Mamamatinka - gratulacje tynków. Domek musi wyglądać coraz piękniej:)

Pytanko: Jaki jest wymiar Twoich drzwi tarasowych - tych większych i tych mniejszych?

kurcze, ale was przytrzymują z tymi WZ, normalnie jestem w szoku :o

nie wyliczałam zmiany fundamentów w stosunku do zmiany materiałów, konstruktor powiedział że nie ma takiej potrzeby, zaprojektował nam płyte pod stary projekt, powiedział że w tym przypadku nie trzeba przeliczać i dlatego nie chce nas naciągać, kazał tylko pamiętać o osi, z jednej strony 12,5 i z drugiej 12,5, zresztą kierownik napewno będzie wiedział;), co do drzwi tarasowych to my zdecydowalismy się na 3x90.

Chciałbym się przywitać w szacownym gronie budowniczych Natalii.

Dzisiaj zamówłem projekt w poznańskim Probudzie :) - biroąc pod uwagę załatwienie PNB pewnie wystartuję z budową za 3-4 miesiące w Swarzędzu.

Planujemy zrobić parę kosmetycznych zmian w projekcie.

Wstępnie wiemy, że musimy zlikwidować wykusz - zamienimy go na duże okno (240 cm), które będzie zaczynało się około 80 cm od ściany kuchni - kuchnia ma być zamknięta z przesuwanymi drzwiami do salonu 200 cm. Drzwi na taras będą wyśrodkowane i powiększone do 270 - 300 cm. W pokoju 9 - 12,87 m2 chcemy dodać drzwi na taras. W pokoju 10 - 14,04 m2 chcemy dodać okno 120 cm na ścianie po prawej stronie. W łazience chcemy zamienić wannę na prysznic, powiększyć o 80 cm łazienkę w głąb pomieszczenia gospodarczego i dodać drzwi do pomieszczenia gospodarczego. W garażu drzwi do pomieszczenia gospodarczego chcemy wyśrodkować. A główne drzwi wejściowe do domu przybliżyć do garażu - tak żeby w wiatrołapie można było zmontować jakąś szafkę.

Na górze chcemy zrezygnować z pokoju przy schodach 13 (11,29 m2) - obok schodów (może nad) dodać okno dachowe. - na tej przestrzeni chcemy zrobić takie miejsce z TV. W pokoju 11 (14,45 m2) dodamy okno dachowe po lewej stronie i może powiększymy łazienkę kosztem stryszku za okno po prawej stronie - tak żeby zmieściła się w łazience dodatkowo sauna.

Czy ktoś planuje zrobić rolety antywłamiowe na stałe nad oknami i jaki to jest koszt?

Czy ktoś budowuje Natalkę w okolicach Poznania? Chętnie obaejrzał bym dom chociaż z zewnątrz.

Pozdrawiam

Krzychu

Witam w gronie Natalkowców i gratuluje dobrego wyboru :D

co do rolet to z małżem też o nich mysleliśmy ale chyba w końcu odpuścimy a w zamian zdecydujemy się na alaram z podłączeniem do agencji ochrony, znając klimaty podmiejskie to zaraz będą mysleli ze niewiadomo jakie mamy w domu miliony a alarm ma duzo osób także nie jest to takie rzucanie się w oczy;)

Witamy nowego Natalkowca :D

Maadziorka dzięki za info o fundamentach, mój Połówek ciągle się martwi, że coś będzie z nimi nie tak jeśli nie damy fundamentów do przeliczenia. Ja, podobnie jak Ty, jestem zdania, że budowlańcy sobie poradzą.

Crayo pochwalam Twoje zmiany, może też coś z nich zarczerpnę. Dzięki.

Ponieważ akualnie jestem na etapie przemyślen instalacyjno drzwiowych to od razu zapytam.: Czy drzwi, które proponujesz są typowe? Nie chciałabym dopłacać za nietypowe.

Do wszystkich, którzy już mają drzwi - Na jakim etapie budowy je zamawialiście?

Jak długo się średnio czeka na okna i drzwi zew, tarasowe.

Odnośnie rolet - My tez o nich rozmyślaliśmy ale podobnie jak Maadziorka zrezygnowaliśmy ze względu na przyciąganie złodziei. Od razu widać, że nie ma cię w domu, a jeśli ktoś wyłamie roletę i wejdzie do domu to nawet nie widać z zewnątrz, że ktoś ci domek obrabia.

My zastosujemy szyby antywłamaniowe i alarm.

Natalkowcy, oznajmiam że w końcu zakończylismy z małżem drogę przez męke czyli etap papierologii . Dzisiaj z samego rana złozyliśmy papiery o Pozwolenie na budowe :D , teraz pozostało nam czekać, hmm nie cierpię czekania :wink: , 65 dni mija 3 maja, mam nadzieje że dostaniemy je wczesniej, najchetniej w marcu albo na poczatku kwietnia :wink: , Pani w starostwie powiedziała żeby zadzowonić za 1,5 tygodnia i porozmawiac sobie z Panem który będzie zajmował sie naszym wnioskiem. Tak sobie teraz myślę że chyba rozpocznę pisanie dziennika :D

a o to przedstawiam w skrócie bilans papierologii:

- 19.11.2007 kupiliśmy działkę

- 20.11.2007 złozylismy wniosek o wydanie WZ

- przez następne 3 miesiące a w zasadzie miesiąc (gdyz 2 miesiace czekalismy na WZ bez których nie moglismy dalej działać) załatwialismy całą papierologię + zgodę na likwidacjię linii średniego napięcia która idzie nad działką, juz niedługo na szczęście jej nie będzie

- 28.02.2008 złozylismy w starostwie wniosek o Pozwolenie na budowę.

czas załatwienia - 3 miesiące.

Z niecierpliwością oczekujemy teraz na PnB, ekipa zamówiona na kwiecień, materiały zamówione, musze teraz szybko znaleźć kierbuda, bo czas goni.

Widze ze projekt robi sie popularny -coraz wiecej budujacych natalke :D

ja z tym czekaniem na plan chyba dostane swira-gdzie mi tam jeszcze do pozwolenia :( Wolalabym juz zlozyc papiery i odliczac dni bo z tej bezczynnosci wymyslam coraz to nowe rzeczy :wink:

zastanawiam sie jakby wygladala Natalka gdyby w wykuszu zrobic duze okno balkonowe z wyjsciem na ogrod.A moze zroaic wykusz prostokatny?

Ma ktos z was moze jakies fotki domkow z wykuszem gdzie sa drzwi balkonowe?Na pewno byloby to praktyczne ale nie wiem czy domek nie straci wtedy na wygladzie zewnetrznym :roll:

Antywłamaniowe to nie, ale zwykłe zewnętrzne montowane w nadprożu. Antywłamaniowe są baaardzo drogie. Koszt naszych to ok 8000 zł z silnikami.

Dla mnie rolety spełniają inne funkcje:

- zaciemnienie latem, mieszkanie się tak nie nagrzewa (no chyba że zamontujesz czarne), wyeliminowanie żaluzji lub roletek

- wyciszenie (w dobie F16 to konieczność)

- eliminowanie strat ciepła przez okna zimą

Obecnie jestem bardzo zadowolony z rolet.

Ja buduję pod Poznaniem. Jestem na etapie dachu. Jeżeli chcesz obejrzeć to napisz na priv.

Pozdrawiam

Krzychu

Wg mnie to rozsądna cena.

Ma ktos z was moze jakies fotki domkow z wykuszem gdzie sa drzwi balkonowe?Na pewno byloby to praktyczne ale nie wiem czy domek nie straci wtedy na wygladzie zewnetrznym :roll:

też myślałem o takim rozwiązaniu ale odważyłem się tylko na powiększenie okien i zrobieniu bocznych uchylno-rozwiernych, (przepraszam za reklamę ale niechciało mi się jej zdejmować do fotki)

http://images26.fotosik.pl/167/5584b2186e524763m.jpg