Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

**___**

_**___**_________****

_**___**_______**___****

_**__**_______*___**___**

__**__*______*__**__***__**

___**__*____*__**_____**__*

____**_**__**_**________**

____**___**__**

___*___________*

__*_____________*

_*____0_____0____*

_*_______@_______*

_*_______________*

___*_____v_____*

_____**_____**

_______*****_______

Kurczaczków Zielonych

Baranków Czerwonych

Bazi Różowych

Pisanek Kolorowych

Dyngusa Tęczowego

I Wszystkiego Dobrego.

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich serdecznie :) Projekt NATALIA zakupiłem w listopadzie 07 obecnie czekam na pozwolenie,zmiany praktycznie żadne

(likwidacja podcienia w salonie i drzwi na zewnątrz w pom. gospodarczym) Ekipa zarezerwowana na maj 08 myślę że damy radę :)

Witamy wśród Natalkowców, fajnie że jest nas coraz więcej, jesteśmy na podobnym etapie, ja też niebawem zaczynam, czekamy tylko aż troszkę spadnie poziom wód gruntowych na działce no i na odbiór PnB, dzisiaj mija 23 dzień od kiedy złozyłam wniosek do starostwa, w jakim budujesz się regionie:)?

pozdrawiam

:D Magda

Witam wszystkich serdecznie :) Projekt NATALIA zakupiłem w listopadzie 07 obecnie czekam na pozwolenie,zmiany praktycznie żadne

(likwidacja podcienia w salonie i drzwi na zewnątrz w pom. gospodarczym) Ekipa zarezerwowana na maj 08 myślę że damy radę :)

Witamy wśród Natalkowców, fajnie że jest nas coraz więcej, jesteśmy na podobnym etapie, ja też niebawem zaczynam, czekamy tylko aż troszkę spadnie poziom wód gruntowych na działce no i na odbiór PnB, dzisiaj mija 23 dzień od kiedy złozyłam wniosek do starostwa, w jakim budujesz się regionie:)?

pozdrawiam

Buduję w centralnej Polsce dokładnie w Wieluniu,a za poz.czekam mniej więcej tyle co Ty podejrzewam że wystartujemy razem :) będziemy się wymieniać doświatczeniami fajna sprawa,z czego budujecie YTONG czy POROTHERM ?

POZDRO :D

pozdrawiam

Buduję w centralnej Polsce dokładnie w Wieluniu,a za poz.czekam mniej więcej tyle co Ty podejrzewam że wystartujemy razem :) będziemy się wymieniać doświatczeniami fajna sprawa,z czego budujecie YTONG czy POROTHERM ?

POZDRO :D

budujemy z porothermu 25 :D , cegły czekają już na działce :wink: , właśnie przymierzam się zadzwonić do Starostwa w sprawie PnB :D

Witaj Mgdo :lol

Byłem dziś w starostwie, pytałem jak długo mam czekać na PnB .PANI powiedziała , że za dwa tygodnie powinno już być do odbioru :wink:

ale czy będzie? tego najstarsi górale nie wiedzą :cry:

Buduję z pustaka ceramicznego LEYER P+W 25 to prawie to samo co PORO nic lepszego nie udało mi się wyrwać ,nie myślałem, że z tą cegłą będzie taki problem (zamawiałem w styczniu) a już o YTONGU to nie było szans 40-tka nie do ośiągnięcia.A kiedy Ty zamawiałaś i czy też miałaś takie problemy jak ja?

Coś mi się wydaje, że w ciężkich czasach przyszło nam budować ale cóż trzeba zakasać rękawy i do pracy :D

POZDRAWIAM :lol:

PAWEŁ

Witaj Mgdo :lol

Byłem dziś w starostwie, pytałem jak długo mam czekać na PnB .PANI powiedziała , że za dwa tygodnie powinno już być do odbioru :wink:

ale czy będzie? tego najstarsi górale nie wiedzą :cry:

Buduję z pustaka ceramicznego LEYER P+W 25 to prawie to samo co PORO nic lepszego nie udało mi się wyrwać ,nie myślałem, że z tą cegłą będzie taki problem (zamawiałem w styczniu) a już o YTONGU to nie było szans 40-tka nie do ośiągnięcia.A kiedy Ty zamawiałaś i czy też miałaś takie problemy jak ja?

Coś mi się wydaje, że w ciężkich czasach przyszło nam budować ale cóż trzeba zakasać rękawy i do pracy :D

POZDRAWIAM :lol:

PAWEŁ

Hej

Porotherm 25 zamawiałam 10 dni temu, nie było problemu z załatwieniem i przywieźli na drugi dzień na działkę.

Porotherm 11,5 załatwiał nam znajomy.

Generalnie w Warszawie i okolicach jeszcze 10 dni temu nie było problemu z cegłą.

Super masz urzędników u siebie w Starostwie, 2 tygodnie to bardzo szybko , szkoda że u mnie nie dbają tak o petentów :wink:

pozdrawiam:)

Magda

Witam wszystkich Natalkowców!

Początkowo klamka zapadła i miał być letni wieczór z Muratora. Przeglądając jdnak forum trafiłam na Natalię. Szybka była zmiana decyzji. Projekt mamy od 07 marca 2008. Obecnie poszukujemy architekta z Poznania lub okolic. Jeśli ktoś ma namiary bedę wdzięczna. Projekt nam się podoba baaardzo! Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła zmian.

Czytając Wasze doświadczenia i opinie z letka się przeraziłam. Myślałam, że Natalia to taki średni domek za jakieś przyzwoite koszty, a tu okazuje się, że to całkiem duża chałupa za ogromną kaskę. No ale cóż, projekt kupiony, martwić będziemy się zaś. :x

Przedstawiam zmiany, które chciałabym wprowadzić. Ciekawa jestem co na to Wy i architekt:

Parter:

- przesunięcie drzwi wejściowych w stronę garażu (szafa itp. już pisaliście o tym)

- przejazd ze spiżarnią w kuchni jak najbardziej (nie wiem jeszcze jak ale według projektu przy samym oknie fatalna sprawa)

- czy kuchnia zabudowana czy nie i czy wejście z holu czy z salonu jeszcze nie wiem

- okna w wykuszu zmienione na balkonowe (tzn. od ziemi)

- taras od strony ogrodu tak jak jest w projekcie ale powiększony (przeciągnięty) pod drzwi balkonowe wykuszu

- zastanawiam się nad dodatkowym oknem obok wykuszu (ale w przypadku powiększenia okien wykuszu może to przesada)

- niepokoi mnie kominekw mijscu w jakim się znajduje, coś chyba trzeba zmienić ale jeszcze nie wiem gdzie

- drzwi między garażem a pom. gosp. zlikwidujemy, toaleta połączona z z pom. gosp. sworzy pralnię, a od strony zewnętrznej (ściana zewn.) wydzielone zostanie pomieszczenie na widły :lol: , zamiast okna drzwi na zewnątrz

- dwa pokoje na dole ( jeden to gabinet, drugi garderoba)

Podasze

- pokój (ten wąski) jakoś mi się nie podoba ale nie mam koncepcji; może nie będzie tak źle

- łazienka powiększona o kawałek strychu tworząc modnie zwany pokój kąpielowy i może gdzieś tam sauna

- garderoba pozostaje powiększona o strych

Co sądzicie na temat moich pomysłów? Może jakieś sugestie? Krytyka i podpowiedzi mile widziane.

Wiem, że wielu z Was już jest na etapie dość zaawansowanym, jeśli to możliwe proszki wielkie o jaieś fotki z domków Natalkowych :D

Mój email: [email protected]

Pozdrawiam Wszystkich i mam nadzieję, że tak jak Wy mi teraz ja będę mogła pomóc potem innym.

Witam kolejna inwestorke Natalki :)

Co do kosztow to rzeczywiscie domek nie jest z tych najtanszych ale wybierajac dach 4 spadowy nie mozna liczyc na "cuda":-)Ja wychodze z zalozenia ze dom buduje jeden na cale zycie wiec wybralam taki ktory mi sie podoba mimo iz bedzie troche drozszy w budowie :wink: Zreszta w kazdym rejonie inaczej ksztaltuja sie koszty wiec moze jednak bedziesz mile zaskoczona?W kazdym razie nie Ty jedna jestes zaskoczona :D

Jezeli chodzi o zmiany to:

-dobry pomysl z drzwiami blizej garazu

-nie rozumiem dylematu na temat spizarki-u nas bedzie od strony wiatrolapu

lub calkowicie z niej zrezygnujemy.

-rowniez robie wyjscie z wykuszu na ogrod tylko raczej zmienimy ksztalt na prostokatny (tak mi doradza architekt).Dodajemy okno obok gdyz z tej strony mamy poludnie.

-kominek przesunelismy na koniec sciany zaraz przy wejsciu(mi bardziej podobaja sie kominki proste niz narozne-jezli odpowiada Ci kominek narozny to miejsce wg projektu nie ejst zle)

-u nas kotlownia znacznie powiekszona (ma okolo 13 metrwow) i tez drzwi na zewnatrz.

Czym bedziecie ogrzewac dom skoro rezygnujesz z kotlowni?

-rezygnujemy z wc ( nie chce mi sie tyle sprzatac sanitariow) i bedzie tam albo spizarka (jezeli wyrzuce ja z kuchni) albo szafa z drzwiami przesuwanymi

Piszesz ze na dole bedziecie miec gabinet i garderobe-rozumiem ze wszystkie sypialnie planujecie na gorze.Nie lepiej tam wygospodarowac pralnie skoro tam bedziecie sie przebierac?

Mozesz wlasnie ten waski pokoj przeznaczyc na ten cel?

U nas ten waski pokoj ma dodatkowa lukarne balkonowa i tez w tej chwili nie jest zagospodarowany.Moze zrobie tam polki i synowie beda miec taka wspolna garderobe?

My jeszcze dodalismy wyjscie na taras z pokoju do niego przylegajacego i w garazu zaraz przy wejsciu (na sciance wc ) bedzie umywalka robocza.

Pozdrawiam i zycze owocnych przemyslen zmian :D

Madziorak ja zdecydowalam sie na drzwi balkonowe gdyz chce troche "oszczedzic" podloge w salonie no i ogrod bede miala z boku domku wiec dzieci beda tedy wbiegac podczas zabawy do domu.Zobacz sobie fotki

http://foto.onet.pl/fuwz4,nd700kc4hwgk

Tam wlasnie w wykuszu inwestorzy przerobili okna na balkonowe i widac jak to wyglada-latwiej sie wtedy zdecydowac czy sie podoba czy nie :wink:

Mi bardziej podobaja sie wykusze scinane a architekt radzi przy drzwiach balkonowych zrobic prostokatny- i badz tu madry :(

Madziorak ja zdecydowalam sie na drzwi balkonowe gdyz chce troche "oszczedzic" podloge w salonie no i ogrod bede miala z boku domku wiec dzieci beda tedy wbiegac podczas zabawy do domu.Zobacz sobie fotki

http://foto.onet.pl/fuwz4,nd700kc4hwgk

Tam wlasnie w wykuszu inwestorzy przerobili okna na balkonowe i widac jak to wyglada-latwiej sie wtedy zdecydowac czy sie podoba czy nie :wink:

Mi bardziej podobaja sie wykusze scinane a architekt radzi przy drzwiach balkonowych zrobic prostokatny- i badz tu madry :(

kurcze Kakusku :lol: , jestem pod wrażeniem te długie okna wygladają naprawdę fajnie :D , zdecydowalismy z małżem że też robimy balkonowe okna w wykuszu, tak jak w linku , chcemy miec tylko środkowe okno otwierane :wink: , czemu wam architekt odradza okno balkonowe w ściętym wykuszu ?, według mnie ten prostokatny nie ma takiego uroku jak ściety :-?

Hej

Ja tez chce miec tylko srodkowe otwierane a boczne fiksy (jezeli bedzie sie je dalo zrobic).Coraz bardziej jestem tez przekonana do okien ze szprosami-cos mi sie zaczely podobac :)

Co do prostokatnego wykuszu to sama nie wiem czemu tak doradza -najlepiej byloby zapytac architekta wnetrz jak to bedzie wygladalo ale niestety nie mam takiej mozliwosci (moj to wlasciwie jest budowlaniec)

Mozliwe ze chodzi o to ze w prostakatnym jest wiecej miejsca wewnatrz ale ja i tak stol odsune troche bardziej w strone holu.Druga sprawa jest z daszkiem nad wykuszem-latwiej jest zrobic daszek nad prostokatnym (tylko 3 polacie ) niz nad takim scinanym-chociaz w Natalce tez jest 3 polaciowy.

A widzialas podobny domek z prostokatnym wykuszem?Zobacz sobie w watku Melodii inwestora mar_ch .On ma wlasnie taki ale bez wyjscia na ogrod tylko z oknem.

Szkoda ze nikt za mnie nie zdecyduje :wink:

A jak planujecie rozplanowac kuchnie?Tez mam dylemat czy wywalac spizarke aby wszystko sie zmiescilo...........

Hej

Ja tez chce miec tylko srodkowe otwierane a boczne fiksy (jezeli bedzie sie je dalo zrobic).Coraz bardziej jestem tez przekonana do okien ze szprosami-cos mi sie zaczely podobac :)

Co do prostokatnego wykuszu to sama nie wiem czemu tak doradza -najlepiej byloby zapytac architekta wnetrz jak to bedzie wygladalo ale niestety nie mam takiej mozliwosci (moj to wlasciwie jest budowlaniec)

Mozliwe ze chodzi o to ze w prostakatnym jest wiecej miejsca wewnatrz ale ja i tak stol odsune troche bardziej w strone holu.Druga sprawa jest z daszkiem nad wykuszem-latwiej jest zrobic daszek nad prostokatnym (tylko 3 polacie ) niz nad takim scinanym-chociaz w Natalce tez jest 3 polaciowy.

A widzialas podobny domek z prostokatnym wykuszem?Zobacz sobie w watku Melodii inwestora mar_ch .On ma wlasnie taki ale bez wyjscia na ogrod tylko z oknem.

Szkoda ze nikt za mnie nie zdecyduje :wink:

A jak planujecie rozplanowac kuchnie?Tez mam dylemat czy wywalac spizarke aby wszystko sie zmiescilo...........

w środę mam spotkanie z archtektem także porozmawiam jeszcze z nią na ten temat i dam znać co ona o tym sądzi :wink: , przed chwilą oglądałam ten domek z prostokatnym wykuszem i powiem ci że zdecydowanie wolę skośny , choć tamten tez ma nawet swój urok :lol:

Co do kuchni to bardzo chcę mieć wyspę albo półwysep a na nim płytę z okapem, generalnie kuchnia bedzie otwarta, nie mam za bardzo wyobraźni przestrzennej dlatego też będzie mi ją projektowała architektka od wnetrz, chcę żeby zrobiła kilka wariantów żebym mogła sobie wybrać :lol: , ze spizarki rezygnuję bo zawsze chciałam mieć dużą kuchnię, teraz mam kuchnię wilekości 10m i wolałabym większą :wink: .

No to czekam do środy (czwartku) :D Mam nadzieje ze pochwalisz sie swoimi wizualizacjami albo przynajmniej szkicami z rozmieszczeniem sprzetow.

Szkoda ze na naszym forum tak malo osob sie teraz udziela.Pewnie wszyscy ktorzy juz zaczeli budowe siedza teraz na placach bojow i pilnuja majstrow nie majac czasu na pisanidla :)

Odnosnie wykuszu to zobacz sobie jeszcze jak wyglada scinany ale z bocznymi oknami 90 http://www.jedynak.g.ao.pl -mam nadzieje ze Grzesiu sie nie obrazi ze podaje tutaj jego linka :roll:

Witam ponownie!

kakusku dzięki za tak dokładną odpowiedź. Już tłumaczę me zmiany. Ze spiżani nie zrezygnuję, gdyż obecnie mieszkam w bloku i strasznie brakuje mi takowego pomieszczenia, lepiej jednak chyba od strony wiatrołapu. Co do okien w wykuszu, obejrzałam fotki i utwierdziłam się w pomyśle. Ja też od tej strony mam południe co da więcej światła a poza tym w Natalii którą budujemy okno środkowe jest chyba dużo szersze od tych bocznych co da chyba lepszy efekt. Co do kotłowni; od strony zewnętrznej pomieszczenie na widły będzie wielkości tego kibelka z przodu, przestawię ścianki, a kotłownia po odpowienim oddzieleniu razem z pralnią. 8 m2 na piec zbiornik na wodę plus pralka suszarka i jakiś mały regał chyba wystarczy? Co sądzicie?

Sypialnie na górze bo marzy mi się intymność. Taki mały prywatny bałaganik i nikt mi się tam nie zapuszcza. Ciuchy na dół - planuję zrutnię z górnej łazienki. Wypada centralnie nad kotłownio pralnią.

Jeśli chodzi o wykusz to pani architekt też powiedziała, że w przypadku okien balkonowych będę musiała odsuwać stół. Dziwne, nie zamierzam mieć 3 metrowego stołu. Mnie pomysł wydaje się super :-?

Ach zapomniałabym o kominku. Jak on się tam kształtuje? nie chcę mieć kominka w rogu. Chiałam go przesunąć na początek ściany ale według projektu wyszło mi, że na poddaszu komin przypadnie na drzwi jednej z sypielni!!! TV na tej ścianie to ściema. Pooglądamy tylko zimą kiedy buro na dworze.

Może laicko to opisuję, ale świerzynka ze mnie. Wy już dachówki obmyślacie, a ja pomysłów mam kupę a projekt jeszcze w mapkę nie wrysowany. :(

VIEVIORA no to dalej se pogadam :)

Jezeli masz poludnie jak ja to rzeczywiscie spizarka lepiej aby byla przy scianie wiatrolapu-zawsze to ciut chlodniej.Moglabys ja tez przeniesc w miejsce wc ale je juz ,,zagospodarowalas,, :D

U mnie kominek dalo sie przeniesc na druga strone sciany bo mam lekko poszezony i wydluzony dom co za tym idzie scianke w salonie.Komin wypada w rogu pokoju na dole i tak samo w narozniku pokoju na poddaszu.faktycznie w oryginale wypada w drzwiach pokoju na gorze wiec albo zrobisz do tego pokoju wejscie gdzie indziej n kosztem tego waskiego pokoiku albo sprubuj go przesunac maksymalnie na srodek a sam wklad kominkowy postawisz nie przed kominem a obok od strony holu.

Ja chce miec sypialnie na dole aby odseparowac sie od dzieci a moj maz na gorze.Efekt taki ze i na dole i na gorze mamy po jednym dodatkowym pokoju.Od przybytku glowa nie boli ale mnie od kilku dni pobolewa zwlaszcza jak mi architekt podal metraz domku po zmianach :o

Nie wiem czym bedziesz ogrzewac dom-gazem?

Z tym odsuwaniem stolu to chyba przesada wystarczy dac go metr dalej od okien.Dla mnie wazne jest tez fukcjonalnosc domku aby nie biegac do ogrodu dookola :)

Tv widze tylko na tej sciance-na domiar dobrego :lol: bede miala tam jeszcze okno (od poludnia) wiec pozostaje zaslanianie okien chociaz szczeze mowiac ja podczas dnia malo co ogladam-co innego maz i dzieci-oni moga miec z tym problem hehehe

No to czekam do środy (czwartku) :D Mam nadzieje ze pochwalisz sie swoimi wizualizacjami albo przynajmniej szkicami z rozmieszczeniem sprzetow.

Szkoda ze na naszym forum tak malo osob sie teraz udziela.Pewnie wszyscy ktorzy juz zaczeli budowe siedza teraz na placach bojow i pilnuja majstrow nie majac czasu na pisanidla :)

Odnosnie wykuszu to zobacz sobie jeszcze jak wyglada scinany ale z bocznymi oknami 90 http://www.jedynak.g.ao.pl -mam nadzieje ze Grzesiu sie nie obrazi ze podaje tutaj jego linka :roll:

no pewnie że sie pochwalę :D , tez nad tym ubolewam że tylko w zasadzie my sie udzielamy a od wczoraj Vieviora bo czasem mam wrażenie że sama ze sobą gadam :wink: .

Widziałam ten wykusz z 90, wyglada fajnie :D , a ty Kakusku myslałaś już nad kuchnią, może masz juz jakieś wstepne wizje :wink: ?

Dzisiaj albo jutro wybieramy się z małżem na działeczkę sprawdzić jak wygląda poziom wody gruntowej (chcemy wykopać dół i spawdzić czy napłynie do niego woda), bo nie ukrywam że bardzo chcielibysmy już zacząć działać i wylać chociaż ławy pod płot , przygotować ziemię do prac budowniczych.