Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jesli masz 30 tys za robocizne stanu sur otw to juz masz 50 tys oszczędnosci :))))) zazdraszczam :)) u nas sporo kosztowały okna drewnane z drzwiami - 17,5 tys parter plus koszt dachowych, sporo kosztowały kominy systemowe obkładane ręcznie formowaną cegłą, o wiele więcej zbrojenia niż w ogryginalnym projekcie, ławy krzyżowe a więc wiecej betonou szalunków, roboty, drenaż i studnia to tez zawsze koszt, także myślę, że dasz radę :))

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jesli masz 30 tys za robocizne stanu sur otw to juz masz 50 tys oszczędnosci :))))) zazdraszczam :)) u nas sporo kosztowały okna drewnane z drzwiami - 17,5 tys parter plus koszt dachowych, sporo kosztowały kominy systemowe obkładane ręcznie formowaną cegłą, o wiele więcej zbrojenia niż w ogryginalnym projekcie, ławy krzyżowe a więc wiecej betonou szalunków, roboty, drenaż i studnia to tez zawsze koszt, także myślę, że dasz radę :))

Dziekuje za dobre słowa :)

Musi sie udać bo chciałbym za rok sie przeprowadzić do nowego domu (planuje nie konczyc gory domu jezeli nie starczy pieniedzy lub czasu) :)

drinkpol przde wszystkim jak wzgledem kierunkow swiata masz usytuowany dom?Wg mnie jezeli nie masz podcienia to okno 3 balkonowe da dosc sporo swiatla wewnatrz oraz wykusz ktory przeciez ma boczne okna pod katem.Jezeli nie zrobisz okna obok wykuszu bedziesz mial bardziej ustawny salon.Ja bym zrobila to okno i jak juz domek bedzie stal mozesz ocenic doswietlenie salonu i ewenyualnie pozniej go zamurowac(wiele osob tak robi na swoich budowach).

renia i arekjezeli w tych 300 tys macie to wszytko co wymieniliscie czyli tynki ,ocieplenie itd to uwazam ze wasza kwota jest super :D zwlaszcza ze wcale nie tak troche zwiekszyla sie \wam powierzchnia domu :D

Widze ze ceny rzeczywiscie sporo sie roznia i dlatego musialam na razie wstrzymac sie z dalszymi planami budowalnymi Natalki.

szukam ewenualnej alternatywy chociaz w duchu mam nadzieje ze przekonam meza i jednak ten domek bedziemy stawiac :wink:

Ciesze sie ze watek znow ozyl i moze pokazecie troche nowych fotek aby nacieszyc oko? :)

Wlasnie sie zaczalem zastanawiac nad kilkoma rzeczami.

Po pierwsze ogrzewanie..

Czy ktos z was montowal na calym dole ogrzewanie podlogowe ? Jezeli tak to czy sie orientujecie ile mniej wiecej bylo to drozsze niz zwykle.

A po drugie odkurzacz..

Zastanawiam sie nad zamontowaniem odkurzacza centralnego. Cena nie zabija tzn mam dwie wyceny na 5tys zł (z robocizna i materialem), wiec moze.. ?

A po trzecie kolektory sloneczne..

Cena ich tak spadla ze.. zaczyna sie oplacac montowac, tylko czy jest sens (przebrnalem przez kilka watkow na forum o tym i dalej sie zastanawiam). Jeszcze jak by gmina zwracala czesc wlozonych funduszy to bylo by fajnie ale niestety nie u mnie (znajomy ktory mieszka jakis 1km odemnie nalezy do Krakowa i dostanie zwrot..)

Czesc pytan jest raczej retoryczna :)

frankzkru, co do podłogówki na całym parterze - cenowo to chyba nie az tak wielka różnica (myślę że rzedu 30% na etapie instalacji ale eksploatacja podłogówki tańsza), my mamy wszedzie na parterze oprócz 2 dolnych sypialini bo tam sypialnie mają być a w sypialniach nie chcielismy ze wzzgędu na bezwładność.

instalację do odkurzacza centr. zrobilismy - super oszczednośicową 1 gniazdo na górze, 1 na dole, plus szufelka w kuchni - 900 nas wyniosło. jednostkę kupimy "kiedyś"

panele słoneczne odrzuciłam- dopłat nie ma, pan od. c.o. odradził.

frankzkru, co do podłogówki na całym parterze - cenowo to chyba nie az tak wielka różnica (myślę że rzedu 30% na etapie instalacji ale eksploatacja podłogówki tańsza), my mamy wszedzie na parterze oprócz 2 dolnych sypialini bo tam sypialnie mają być a w sypialniach nie chcielismy ze wzzgędu na bezwładność.

instalację do odkurzacza centr. zrobilismy - super oszczednośicową 1 gniazdo na górze, 1 na dole, plus szufelka w kuchni - 900 nas wyniosło. jednostkę kupimy "kiedyś"

panele słoneczne odrzuciłam- dopłat nie ma, pan od. c.o. odradził.

Jeszcze nie robiłem zadnych wycen podlogowki ale skoro mowisz ze jest ona zedu 30% wieksza niz zwyklego to chyba sie zdecyduje. A ze eksploatacja tansza to wiem :)

Natomiast jesli chodzi o OC to mam jedna wycene jak narazie na 1700zl (material + robocizna):

- Parter 3 szt.

- Automatyczna szufla 1 szt.

- Wyrzutnia 1 szt.

- I Piętro 2 szt.

- Lokalizacja jednostki centralnej : kotłownia

wiec chyba narazie zrobie sobie instalacja a pozniej zamontuje jedn centralna.

Tobie wystarczy jedno gniazdko na dole do OC ?

wszyscy już macie takie duże te natalki, a ja dopiero fundamenty kopie :D ale najważniejsze że zaczeło się ,po tej walce z papierzyskami :)

Drinkpol , nie narzekaj :))) Ja Ci tych fundamentów bardzo zazdroszczę , bo nasza Natalka zacznie powstawać dopiero w przyszłym roku.Bardzo bym chciała zobaczyć już jakieś natalkowe działania na naszej działce.A na razie sama sobie zaznaczyłam gdzie mniej więcej bedzie stał nasz domek....

Witam

Mimo że mój pierwszy wpis w tym temacie był na stronie nr. 1, a projekt Natalii mamy od ponad roku, to dopiero teraz znaleźliśmy dość sił i determinacji, aby zmierzyć się z wyzwaniem i wybudować wymarzony dom. Po wielu miesiącach stagnacji, oraz bojach z urzędniczą machiną szczęśliwie dobijamy do brzegu i w najbliższych dniach rozpoczynamy budowę. Planowany termin zakończenia inwestycji to luty 2009 ( stan bez wykończeniówki), a jak dobrze pójdzie to za rok się wprowadzimy.

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za wiele cennych uwag, bo choć się nie udzielałem, to czytałem ten temat na bieżąco.

Witam

Mimo że mój pierwszy wpis w tym temacie był na stronie nr. 1, a projekt Natalii mamy od ponad roku, to dopiero teraz znaleźliśmy dość sił i determinacji, aby zmierzyć się z wyzwaniem i wybudować wymarzony dom. Po wielu miesiącach stagnacji, oraz bojach z urzędniczą machiną szczęśliwie dobijamy do brzegu i w najbliższych dniach rozpoczynamy budowę. Planowany termin zakończenia inwestycji to luty 2009 ( stan bez wykończeniówki), a jak dobrze pójdzie to za rok się wprowadzimy.

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za wiele cennych uwag, bo choć się nie udzielałem, to czytałem ten temat na bieżąco.

Mam taki sam plan jak ty. Budowę zaczynamy za 2-3tygodnie i mam sie zamiar tam przeprowadzic dokladnie za rok :)

Powodzenia!!!!

Wczoraj odebrałem PNB... po roku walki z papierami... Od razu dałem dziennik do ostęplowania... Teraz tylko 14 dni, uprawomocnienie i można ruszać. We wtorek podpisuję umowę z kierownikiem budowy i wykonawcą.

Została jeszcze woda (projekt od 1,5 miesiąca czeka na zatwierdzenie) i kredyt (ale to dopiero po uprawomocnieniu). Czyli jak dobrze pójdzie przełom czerwca/lipca zaczynamy.