Crayo 29.06.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 No to startujemy razem . U mnie w zeszłym tygodniu zakończyli oczyszczać działkę z drzew i ściągnęli humus. W piątek geodeta tyczył budynek. W następnym tygodniu zaczynają z fundamentami i dodatkowo we wtorek podłączają wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 30.06.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 No to startujemy razem . U mnie w zeszłym tygodniu zakończyli oczyszczać działkę z drzew i ściągnęli humus. W piątek geodeta tyczył budynek. W następnym tygodniu zaczynają z fundamentami i dodatkowo we wtorek podłączają wodę. To w takim razie powodzenia życzę!!! Ja dziś wbiłem pierwszą łopatę i.. zaczeło się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 01.07.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Super-kolejne Natalki rozpoczete franzkrujakie masz wymiary salonu?chodzi mi o dlugosc sciany od wykuszu do tarasu i tej z kominkiem i tv.Dawales kominek w rogu salonu czy gdzies go przenosiles?Sorki jezeli juz o tym pisales (cos mi sie wydaje ze masz powiekszony salon kosztem jednego pokoju) ale nie moge znalezc tej wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 01.07.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Super-kolejne Natalki rozpoczete franzkrujakie masz wymiary salonu?chodzi mi o dlugosc sciany od wykuszu do tarasu i tej z kominkiem i tv.Dawales kominek w rogu salonu czy gdzies go przenosiles?Sorki jezeli juz o tym pisales (cos mi sie wydaje ze masz powiekszony salon kosztem jednego pokoju) ale nie moge znalezc tej wypowiedzi My mamy projekt indywidualny wzorowany na projekcie Natalii. Tak więc nie ma tam wykuszu. Salon ma długośc 8m i szerokość 5.7m (45.6m2). Kominek jest 2m od rogu salonu. Wyjscie na taras jest na tej samej scianie na ktorej był wykusz. Taras (25m2) jest zadaszony dodatkowym daszkiem który powstał tak jakby z powiększenia daszku z nad wykuszu. Garaz mamy wsunięty w bryłę domu tzn usuniętą mała łazienkę + kotłownie. Dodatkowo mamy powiększony dom o 2m w prawo i tam będzie zrobiona kotłownia + większa łazienka + garderoba w pokoju narożnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 01.07.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Super salon Ci wyszedl.Rozumiem ze te 8 metrow to jest na scianie gdzie w oryginale jest wyjscie na podcien tarasowy?czyli chyba dobrze kumam ze zlikwidowaliscie jeden pokoj?ja ciagle kombinuje z tym salonem ale duzo nie da sie wskurac gdy chce sie zostawic 2 pokoje no i nie zrobic domu 250 metrowego Jak tam wrazenia z dzisiejszego kopania fundanmentow?bedziesz je robil z bloczkow?Ja nadal czekam na projekt a potem uderzam po wyceny-oby mnie nie zabily Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 02.07.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Super salon Ci wyszedl.Rozumiem ze te 8 metrow to jest na scianie gdzie w oryginale jest wyjscie na podcien tarasowy?czyli chyba dobrze kumam ze zlikwidowaliscie jeden pokoj?ja ciagle kombinuje z tym salonem ale duzo nie da sie wskurac gdy chce sie zostawic 2 pokoje no i nie zrobic domu 250 metrowego Jak tam wrazenia z dzisiejszego kopania fundanmentow?bedziesz je robil z bloczkow?Ja nadal czekam na projekt a potem uderzam po wyceny-oby mnie nie zabily Nie pokoje są wszystkie na dole (tzn sztuk dwie). Salon jest powiększony o podcień, który z kolei jest przesunięty na sciane na której był wykusz. Wrażania z kopania fundamentów ? Ekipa zaczeła w poniedziałek kopać. Łopatami. Dziś rano zrobili zbrojenie (czekały już 4 gruszki jak to robili) i... zalane (Ich prędkośc pracy jest niezła) Przez to że mamy lekko nierówną działkę i spadek terenu (prawie metr) mam ławę fundamentową na 50cm szeroką i na średnio metr wysoką. Weszło do niej 36m3 betonu. Na to pojdzie ściana fundamentowa, która będzie mieć z jednej strony 30cm wys a z drugiej jakieś 50-60cm. Czyli z bloczków było by ciężko (musieli by łapać poziom na ławie) dodatkowo wyszło by cenowo bardzo podobnie. Na samą ścianę wejdzie jakieś 6-8m3. Więc w sumie koło 42-44m3 betonu (liczyłem jakies 40-41 czyli niewiele się rozjechałem z obliczeniami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 02.07.2008 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 WitamJa swoją Natalię rozpoczynam jesienią, także pewnie będę się pojawiał na wątku. Zaczynam już się interesowac tematem fundamentów. W związaku z kredytem chciałbym poznac koszty. Pytanie do Was: ile projekt przewiduje ton stali (fundamenty, wieńce)?. Pewnie fi 12 i fi 6.Dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 02.07.2008 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Witam Ja swoją Natalię rozpoczynam jesienią, także pewnie będę się pojawiał na wątku. Zaczynam już się interesowac tematem fundamentów. W związaku z kredytem chciałbym poznac koszty. Pytanie do Was: ile projekt przewiduje ton stali (fundamenty, wieńce)?. Pewnie fi 12 i fi 6.Dzięki z góry Fundamenty fi12 - 350mb (poszło wszystko co do sztuki), fi6 - 500mb (zostało jakies 80mb). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 02.07.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 A tak w przybliżeniu materiał +wykonanie fundamentów, bloczki, z zasypaniem, izolacją, ociepleniem (bez chudziaka), na jaki koszt się nastawiać?25 tyś styknie? Ten etap planuję jesienią, reszta od wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 02.07.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 A tak w przybliżeniu materiał +wykonanie fundamentów, bloczki, z zasypaniem, izolacją, ociepleniem (bez chudziaka), na jaki koszt się nastawiać? 25 tyś styknie? Ten etap planuję jesienią, reszta od wiosny. Z robocizną szacuje na 27-31tys zł. Zostało mi jeszcze ściana fundamentowa (jakieś 6-8m3 B15) + ocieplenie i izolacje. Zapytaj w przyszlym tygodniu to ci powiem czy sie zmiescilem Przy czym weź pod uwagę że ja mam troszke większy budynek. I dodatkowo nierówną działkę (miejscami fundament będzie mieć prawie 1.8m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 02.07.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Franzkru troche mnie Twoj awantarek z mylil co do ilosci pokoi ale teraz juz wszytsko jasne Fajnie sobie to pozmieniales ale pewnie tez spora powierzchnia Ci wyszla dlatego ja musze jakos inaczej kombinowac.Cos przeraza mnie budowanie domu powyzej 200 metrow Gratuluje udanego wyboru ekipy i obys do konca ich pracy byl zadowolony tak jak po pierwszych dniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 03.07.2008 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Franzkru troche mnie Twoj awantarek z mylil co do ilosci pokoi ale teraz juz wszytsko jasne Fajnie sobie to pozmieniales ale pewnie tez spora powierzchnia Ci wyszla dlatego ja musze jakos inaczej kombinowac.Cos przeraza mnie budowanie domu powyzej 200 metrow Gratuluje udanego wyboru ekipy i obys do konca ich pracy byl zadowolony tak jak po pierwszych dniach Awatarek jest ciut stary tzn robiłem go do jednej z pierwszych wersji projektu. Czyli czas na zmiany. Nowy awatarek wstawiony Po tych wszystkich zmianach powierzchnia zabudowy wyszła nam 288m2 (z tarasem 25m2). Więc troszke więcej niż ma standardowa Natalka. Ekipa dalej szaleje na budowie!! Robią dziś szalowanie do ścian fundamentowych. Jutro albo w sobote zalewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 03.07.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 franzkruawantarek pierwsza klasa Rosnie nowe pokolenie Natalkowiczow.Moje pociechy sa troszke wieksze i tez dzielnie pomagaja mamie (ciagle rysuja nasz przyszly dom ) Szkoda ze nie moge zobaczyc twoich rzutow-moze wykorzystalabym jakies Twoje pomysly przy tworzeniu swojego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crayo 03.07.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Ekipa dalej szaleje na budowie!! Robią dziś szalowanie do ścian fundamentowych. Jutro albo w sobote zalewanie. No to idziemy "łeb w łeb" jutro u mnie zalewają fundamenty . Powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 03.07.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 franzkruawantarek pierwsza klasa Rosnie nowe pokolenie Natalkowiczow.Moje pociechy sa troszke wieksze i tez dzielnie pomagaja mamie (ciagle rysuja nasz przyszly dom ) Szkoda ze nie moge zobaczyc twoich rzutow-moze wykorzystalabym jakies Twoje pomysly przy tworzeniu swojego projektu Rosną rosną, moj ma dopiero 10miesięcy. Daj mi email na priv to zrobie skany i ci podeślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 03.07.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Ekipa dalej szaleje na budowie!! Robią dziś szalowanie do ścian fundamentowych. Jutro albo w sobote zalewanie. No to idziemy "łeb w łeb" jutro u mnie zalewają fundamenty . Powodzenia ! Daj znać ile ci m3 betonu weszło w ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 04.07.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 o widzę, że to "fundamentalne" kwestie są omawiane )) a ja pytanko z innej beczki - do tych bardziej zaawansowanych w etpaie budowy, czy ktoś ma już robioną wewnętrzna installację gazową????? własnie słysze ceny od fachowców za wykonania instalacji gazowej od kurka w ogrodzeniu do kotła w kotłowni (więc u nas to jakies 6 m w ziemi i jakieś może 12 w środku), nie doprowadzamy agzu do kuchni. Jeśli ktoś już mam w domu kocioł gazowy prosze powiedzcie ile płaciliscie za tę instalacje, bo pierwsza oferat fachowca 2800 lekko mnie zabiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crayo 05.07.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Ekipa dalej szaleje na budowie!! Robią dziś szalowanie do ścian fundamentowych. Jutro albo w sobote zalewanie. No to idziemy "łeb w łeb" jutro u mnie zalewają fundamenty . Powodzenia ! Daj znać ile ci m3 betonu weszło w ławy. Wyszło 24m3 B20. Wczoraj o 8 rano zalali a dziś o 10 zaczeli impregnowac (jakimś mazidłem Izobud czy jakoś tak) ...troche mnie zastanawia czy czasem nie za szybko... wprawdzie jak rano bylem na budowie to beton wydawał się twardy... mam nadzieję, że wiedzą co robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcemydom 05.07.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Hmmmmm teraz tak mysle ze mi tez beda zagladac-w kolo same wysokie domy budowane w latach 70 Ja właśnie chciałem tego uniknąć. chcemydom kiedy w ogole macie zamiar wystartowac z budowa i w jakim rejonie bedziecie stawiac Natalke? Centrum Polski. Nie wiem kiedy zaczniemy, chciałem fundamenty zalewać jesienią ale dopiero w tym tygodniu akceptujemy projekt a kiedy dopiero pozwolenie będzie... Kupujecie projekt i robicie adaptacje czy moze rysujecie indywidualny na podstawie Natalki? Indywidualny. Projekt jest robiony coś a'la Natalka: z zewnątrz podobny ale w środku pomieszczenia pomieszane (rzuty można zobaczyć kilka postów wyżej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcemydom 05.07.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Co do światła w salonie to też miałem obawy czy aby nie za ciemno (też zlikwidowałem wykusz - w jego miejscu okno), ale wydaje mi się że obawy były bezpodstawne. Okno w kuchni jest naprawdę gigantyczne i razem z oknem w miejscu wykuszu oraz wyjściem na balkon zapewniają dostateczną ilość światła. Z której strony świata macie salon? Bardzo nas cieszą postępy na budowie - dom nabiera realnych kształtów i coraz bardziej nam się podoba. Akurat ten etap najbardziej cieszy - z dnia na dzień widać postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts